Pastila de a doua zi nu se ia doar a doua zi. La ce efecte adverse să te aștepți
Pastila de a doua zi este soluția la care apelează cele mai multe femei după un act sexual neprotejat, când nu vor să riște o sarcină. Iată, așadar, ce este contracepția de urgență, când și cum se administrează, care sunt beneficiile, dar și la ce efecte adverse te poți aștepta.
O sarcină neprevăzută poate apărea oricând – în lipsa unei metode contraceptive, ruperea prezervativului, pastile anticoncepționale uitate sau în situații extreme, precum cele în care femeia este victima unui viol. Evitarea sarcinii este posibilă folosind o metodă de contracepție de urgență.
Când se ia pastila de a doua zi: regula celor cinci zile
Contracepția de urgență se referă la metodele care pot fi folosite pentru a preveni o sarcină după ce actul sexual neprotejat a avut loc. Pentru a avea efectul dorit, contracepția de urgență trebuie să fie realizată în maximum cinci zile după sex, eficiența tratamentului crescând cu cât aceasta este începută mai devreme.
În prezent, în Europa există trei metode principale autorizate pentru contracepția de urgență:
- dispozitive intrauterine din cupru. Aceasta este cea mai eficientă metodă de prevenire a unei sarcini nedorite postcoital, dar e și cea mai puțin folosită.
- pastile cu ulipristal acetat,
- pastile cu levonorgestrel.
Dintre acestea, medicația orală este cea mai folosită de femeile care nu vor o sarcină. Pastila de a doua zi este o metodă rapidă, nu necesită analize sau intervenția medicului și poate fi cumpărată fără prescripție de la orice farmacie.
Contracepția de urgență nu reprezintă însă o metodă permanentă de contracepție. Aceasta a fost gândită ca o metodă alternativă de a preveni o sarcină, menită să reducă numărul de avorturi. În ciuda acestui fapt, ea este puțin cunoscută de femeile aflate la vârstă fertilă din România. Un studiu realizat la Spitalul „Nicolae Malaxa” București pe un grup de paciente internate pentru o întrerupere de sarcină a arătat că femeile, în special cele cu un nivel scăzut de educație, nu cunosc foarte bine metodele de contracepție de urgență.
Pastila de a doua zi nu înseamnă avort
Adesea, contracepția de urgență este denumită „pastila de a doua zi” sau „pilula de vacanță”, însă acești termeni pot fi interpretați greșit. Experții Institutului Național de Sănătate din SUA atrag atenția asupra erorilor care pot apărea ca urmare a neînțelegerii sensului acestor expresii. În primul rând, termenul „a doua zi” poate sugera că aplicarea tratamentului este limitată la ziua următoare producerii actului sexual. Ceea ce nu este adevărat, deoarece există tratamente, cum este cel cu ulipristal, ce pot fi administrate până la cinci zile după actul sexual neprotejat.
Pe de altă parte, acest tratament nu reprezintă un avort. Este o metodă de prevenire a unei sarcini prin întârzierea ovulației. Rar, contracepția de urgență previne fertilizarea dacă ovulația a avut loc. Dacă un ovul s-a implantat deja în uter, sarcina s-a produs, iar administrarea pastilei de a doua zi nu va întrerupe această sarcină.
Ce conține pastila de a doua zi?
Pilula de a doua zi este un medicament pe bază de hormoni sau de substanțe care acționează asupra hormonilor. Dacă raportul sexual a avut loc înainte de ovulație, pastila de a doua zi va amâna ovulația și va fi evitat riscul de fecundare. Dacă actul sexual a avut loc după sau în timpul ovulației, medicamentul va împiedica nidarea (implantarea ovulului fertilizat în uter).
„Eficacitatea tratamentului oral este legată de momentul ciclului. De exemplu, pastilele cu levonorgestrel reduc riscul de sarcină cel puțin la jumătate și, chiar până la 80% – 90%.”
Ghidul Consorțiului European pentru Contracepția de Urgență
Femeile care folosesc o metodă contraceptivă orală ar trebui să fie avertizate că riscul de a rămâne însărcinate există în continuare, în ciuda tratamentului luat.
Cum alegi cea mai bună pastilă de a doua zi
Există două tipuri de pilule pe piața europeană, iar cea mai bună pastilă de a doua zi o alegi în funcție de necesități.
Dacă ovulația nu a avut loc, poate fi aleasă pilula pe bază de levonorgestrel, substanță folosită de peste 50 de ani în contracepție. Acest medicament este eficient dacă este luat în primele 72 de ore după raportul sexual. Luat în primele 12 ore, șansele de a nu rămâne însărcinată cresc la peste 80%.
Analize recente efectuate de Faculty of Sexual and Reproductive Healthcare UK arată că acest medicament este ineficient după 96 de ore de la producerea actului sexual.
Pilula cu levonorgestrel acționează asupra inhibării și întârzierii ovulației, din acest motiv fertilizarea nu are loc. Nu are niciun efect asupra calității spermei, viabilității embrionului sau asupra receptivității endometriale. Există studii care pornesc de la premisa că o greutate corporală mai mare are drept efect diminuarea eficacităţii pilulei de a doua zi. Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) consideră însă această situație irelevantă.
A doua variantă este pastila cu ulipristal, aceasta fiind introdusă ca o alternativă la pilula cu levonorgestrel. Este recomandată dacă raportul sexual a avut loc în timpul sau după ovulație. Pilula cu ulipristal poate fi luată în termen de cinci zile de la data actului sexual. Conform datelor publicate de Federația Internațională pentru Planificare Familială, pilula de a doua zi pe bază de ulipristal este mai eficientă față de cea cu levonorgestrel. În cazul utilizării pilulei cu ulipristal, rata obținerii unei sarcini este mai mică față de cea rezultată după administrarea pastilei cu levonorgestrel.
Cât costă pastila de a doua zi
Pilulele contraceptive diferă și în funcție de numărul de comprimate care trebuie administrate. Astfel, cele cu ulipristal se administrează într-o singură doză. Există două variante de pastile cu levonorgestrel: una cu administrare unică și alta cu două administrari. Prima administrare se face în interval de cel mult 72 de ore de la contactul sexual neprotejat. A doua administrare trebuie făcută în cel mult 12 ore de la prima doză.
Pastila de a doua zi în două doze are un preț între 60 și 74 de lei, în funcție de farmacie. Cea cu levonorgestrel într-o doză costă între 50 și 65 de lei. Iar pilula cu ulipristal, între 69 și 92 de lei.
Cui îi este destinată pilula de a doua zi?
Pilula de a doua zi este recomandată femeilor care au avut un act sexual neprotejat sau au folosit incorect o metodă contraceptivă. Astfel, pilula de a doua zi poate fi luată în considerare atunci când:
- Prezervativele sau alte metode de barieră nu au fost folosite corespunzător. Cu alte cuvinte, barierele nu au fost utilizate de la primul contact genital până la sfârșitul actului sexual. Iar în cazul prezervativului, acesta s-a rupt sau a alunecat în timpul actului sexual.
- Trei sau mai multe contraceptive orale nu au mai fost luate.
- În cazul inelelor vaginale sau patch-urilor care nu au fost folosite corect.
- Dacă pilula cu progesteron tradițională a fost luată la mai mult de 27 de ore de la pilula anterioară.
- Dacă femeia folosește pilule cu doze mari: au trecut mai mult de 36 de ore de la administrarea ultimei pastile.
- În cazul dispozitivelor intrauterine, dacă sunt expulzate sau îndepărtate.
Nu faceți o rutină din folosirea pastilei de a doua zi!
Acest tip de contracepție de urgență poate fi administrat fără a consulta un medic. Dacă menstruația este întârziată, femeia trebuie să facă un test de sarcină înainte de tratament.
Pilula de a doua zi nu constituie o formă de contracepție de rutină. Organizația Mondială a Sănătății recomandă femeilor să ceară sfatul unui specialist pentru a iniția o metodă regulată de contracepție. De exemplu, tratamentul cu contraceptive orale poate fi inițiat din a șasea zi după folosirea pilulei de a doua zi cu ulipristal acetat. De asemenea, dacă o sarcină nu este confirmată, medicul poate recomanda montarea unui dispozitiv intrauterin.
La ce efecte adverse te poți aștepta după pastila de a doua zi
Pilulele utilizate pentru contracepția de urgență nu sunt periculoase pentru sănătatea femeii. Totuși, pot apărea anumite efecte adverse precum:
- dureri de burtă,
- sângerări vaginale,
- greață,
- vomă,
- vertij,
- stări de oboseală,
- dureri de cap.
Dacă femeia vomită la scurt timp de la administrarea pilulei (două ore), tratamentul ar trebui reluat. Aceasta este recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății.
Simptomele pot dura câteva zile, însă în general dispar în 24 de ore. Tratamentul fiind de scurtă durată, efecte negative pe termen lung nu au fost raportate, chiar dacă dozele de hormoni sunt mult mai mari față de contracepția de rutină.
Modificări de ciclu după pastila de a doua zi
Principala îngrijorare în ceea ce privește folosirea pastilei de a doua zi o reprezintă dereglarea ciclului menstrual. Consorțiul European pentru Contracepția de Urgență spune că pot apărea modificări de ciclu după pastila de a doua zi. Mai precis, sângerarea menstruală poate suferi unele fluctuații. De asemenea, în cazul tratamentului cu levonorgestrel, ciclul menstrual poate fi mai scurt. Următorul ciclu va fi asociat cu sângerare prelungită, au arătat experții Universității Princeton.
Efectele pilulei asupra sarcinii și alăptării
Înainte de a începe contracepția de urgență, femeile ar trebui să facă un test de sarcină, mai ales dacă menstruația este întârziată. Totuși, nu există dovezi care să ateste efecte negative ale pastilelor de a doua zi din farmacii asupra unei sarcini.
În studiul Universității Princeton asupra contracepției de urgență, sunt prezentate datele obținute până acum asupra femeilor care au urmat un astfel de tratament neștiind că sunt însărcinate. Rezultatul a arătat că nu au fost evidențiate efecte teratogene (care produc malformații feților). Concluzia este valabilă și în cazul tratamentului cu levonorgestrel, și în cel cu ulipristal.
Folosirea contracepției de urgență trebuie să rămână o excepție. Pilula de a doua zi nu înlocuiește o contracepție regulată, urmărită de un medic specialist.
De asemenea, pilula de a doua zi nu are efecte asupra fertilității și nu duce la apariția unei sarcini extrauterine.
Pastila de a doua zi poate fi folosită și de femeile care alăptează, cu condiția ca laptele matern să nu mai fie folosit timp de o săptămână. Acestea trebuie să se adreseze medicului pentru a le fi prescrise contraceptive orale compatibile cu alăptarea.
4 sfaturi pentru utilizarea corectă a contracepției de urgență
Utilizarea pastilei de a doua zi necesită respectarea anumitor reguli și are anumite limitări, pe care le găsiți mai jos:
- Pilula de a doua zi ar trebui să fie folosită o singură dată în timpul unui ciclu menstrual.
- Anumite medicamente folosite pentru tratamentul epilepsiei, tuberculozei, HIV pot diminua eficiența pilulei.
- După folosirea pilulei de a doua zi, trebuie utilizată o metodă de contracepție (prezervativ sau pilule pentru contracepția regulată). Tratamentul are efect asupra raportului sexual care a determinat administrarea acestuia și nu asupra celor viitoare.
- Pilula de a doua zi nu oferă protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală.