Ce investigații trebuie să cuprindă un pachet de analize pentru femei

Ce investigații trebuie să cuprindă un pachet de analize pentru femei

Orice pachet de analize pentru femei trebuie să cuprindă, pe lângă testele uzuale de sânge, și investigații ginecologice. Consultul ginecologic anual, dar și testul Babeș-Papanicolau sunt foarte importante.

Femeile au o multitudine de griji și îndatoriri, însă prima ar trebui să fie cea pentru propria sănătate. Indiferent de vârstă, evaluarea periodică a stării de sănătate demonstrează o educație solidă în acest sens.

O femeie educată înțelege că, așa cum vizitele la medicul de familie sau la stomatolog fac parte din rutină, exact la fel trebuie să fie și cele la ginecolog. Că pudoarea și jena nu își au locul sau rostul, pentru că sănătatea aparatului reproducător este esențială toată viața.“

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Sunt două aspecte esențiale atunci când discutăm despre sănătatea sexuală a femeii. Pe de o parte, este vorba despre sănătatea și viața proprie. Pe de altă parte, la vârsta fertilă, e vorba și despre sănătatea copilului care va fi adus pe lume. Iar pentru ambele situații medicul ginecolog trebuie considerat un prieten de încredere, consideră specialistul.

Investigațiile ginecologice recomandate diferă în funcție de vârstă

Din punct de vedere ginecologic, nu există perioade ale vieții în care femeia să fie complet protejată în fața îmbolnăvirilor.

„N-am cum să fiu bolnavă, sunt prea tânără!“ sau „Sunt la menopauză, n-am ce să mai pățesc!“ sunt genul de abordări profund greșite. Nimic, niciodată, nici măcar vârsta nu reprezintă o garanție că nu putem să suferim de probleme ginecologice.

De aceea, testele ginecologice trebuie să facă parte dintr-un pachet de analize anuale pentru femei. De aceea, efectuarea lor este încurajată cu insistență, lumea medicală fiind neobosită în a repeta acest lucru cu fiecare prilej.

„Fiecare perioadă din viața femeii are unele aspecte pe care medicul ginecolog le are în vedere. Din acest motiv, și investigațiile recomandate diferă. Acestea sunt adaptate posibilelor riscuri de îmbolnăvire sau disfuncții care pot fi depistate în acest fel“, explică dr. Andreas Vythoulkas.

Ce urmărește un pachet de analize pentru femei între 20 și 40 de ani

În plină tinerețe și perioadă fertilă se recomandă efectuarea anuală a unui examen ginecologic. Acesta va include atât un examen clinic, cât și unul bacteriologic al secreției vaginale și unul citologic (Babeș-Papanicolau).

„Examenul bacteriologic al secreției vaginale oferă informații cu privire la prezența unei infecții genitale (candidoze, trichomoniază, vaginite bacteriene, cervicită gonococică sau chlamydiană). Cu această ocazie pot fi depistate posibile boli cu transmitere sexuală care, netratate, pot duce la infertilitate“, completează medicul ginecolog.

Examenul citologic Babeș-Papanicolau evidenţiază celulele atipice de la nivelul colului uterin. De asemenea, se pot depista metaplazii sau displazii care sunt faze preliminare ale cancerului.

Dacă rezultatul examenului citologic evidențiază modificări patologice, medicul va recomanda investigații suplimentare. Este vorba despre o biopsie cervicală, o excizie cu ansă diatermică sau o conizație. Acestea pot infirma sau confirma o leziune premalignă sau malignă.

Examinarea sânilor, o dată la trei ani

Și ecografia transvaginală poate oferi informații importante despre sănătatea ginecologică. De exemplu, se pot observa eventuale modificări de la nivelul uterului sau al ovarelor.

O dată la trei ani este binevenită efectuarea unui examen clinic al sânilor. Astfel se depistează precoce noduli mamari care ar putea evolua către neoplasm. În cazul unor formațiuni suspecte, medicul poate recomanda o ecografie mamară sau chiar o mamografie.

Tot în colaborare cu medicul ginecolog, femeile care vor să rămână însărcinate în această categorie de vârstă trebuie să realizeze anumite analize care arată cât de pregătit este organismul pentru o sarcină fără probleme. Un astfel de pachet de analize pentru femei de vârstă fertilă cuprinde profilul TORCH, teste pentru sănătatea tiroidei, pentru depistarea eventualelor carențe nutriționale, grup de sânge și Rh, printre altele.

Între 40 și 50 de ani, teste pentru glicemie și ecografie anuală de sân

Datele statistice arată că tot mai multe femei aleg să devină mame în jurul vârstei de 40 de ani. Așa se face că intervalul de vârstă 40-50 de ani este unul interesant, spune medicul ginecolog Andreas Vythoulkas.

Însă în majoritatea situațiilor, o sarcină se obține cu mai multă dificultate, având în vedere panta puternic descendentă a rezervei ovariene și problemele de fertilitate care își fac apariția în jurul vârstei de 40 de ani.

Medicul ginecolog atrage atenția că tot în acest interval de vârstă, putem vorbi de perimenopauză sau chiar de menopauză precoce.

„Controalele ginecologice vor avea caracter anual. Acestea includ examenul clinic, cel bacteriologic și cel citologic, test HPV (dacă testul Babeș-Papanicolau relevă modificări ale celulelor care cresc riscul de apariție a cancerului de col uterin), ecografia transvaginală (la recomandarea medicului), examenul clinic al sânilor, dar și ecografia mamară anuală.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

În jurul vârstei de 45 de ani, orice femeie ar fi bine să-și facă un test de glicemie. Pentru testarea glucozei plasmatice e bine să mergi la analize dimineața, pe nemâncate. Testul ar fi bine să se repete la fiecare trei ani după această vârstă, dar medicul l-ar putea recomanda mai des dacă există un risc crescut.

Nu neglijați controalele ginecologice după 50 de ani!

Chiar dacă multe femei încep să neglijeze vizitele la ginecolog odată cu vârsta de 50 de ani, dr. Vythoulkas subliniază un aspect important. După 50 de ani este necesar controlul ginecologic anual, care va cuprinde o examinare clinică, un test de citologie Babeș-Papanicolau și – începând de la această vârstă – o mamografie bilaterală.

„Între 50 și 65 de ani, dacă în cadrul controlului de rutină este efectuat atât testul Babeș-Papanicolau, cât și testul HPV, iar rezultatele ambelor sunt negative, nu mai este necesară repetarea lor an de an. Dar nici nu se va renunța total. O dată la 3-5 ani aceste teste e bine să fie refăcute“, adaugă medicul ginecolog Andreas Vythoulkas.

După vârsta de 65 de ani, dacă o femeie are cel puțin trei teste consecutive Babeș-Papanicolau negative și cel puțin două teste HPV negative în ultimii zece ani, poate renunța la efectuarea lor.

În această etapă de vârstă, mai ales după menopauză, dintr-un pachet de analize pentru femei nu trebuie să lipsească osteodensitometria.

Simptome care semnalează eventuale probleme ginecologice

În afara controalelor de rutină, orice vârstă ați avea, e indicat să mergeți la medicul ginecolog și dacă observați anumite simptome care vă duc cu gândul la anumite probleme ginecologice.

Un exemplu este durerea abdominală sau pelvină severă. Multe femei resimt un anumit disconfort și chiar dureri în timpul menstruației, așa că le percep ca pe ceva normal. Totuși, durerile abdominale sau pelvine severe nu trebuie ignorate, deoarece pot indica prezența unei afecțiuni, cum ar fi fibromul uterin, endometrioza, sindromul ovarelor polichistice, chisturile ovariene sau chiar o sarcină ectopică.

Durere în timpul contactului intim. O infecție, uscăciunea vaginală, fibromul uterin și bolile cu transmitere sexuală sunt toate cauze comune de disconfort în timpul actului sexual. Este posibil ca una dintre aceste afecțiuni să provoace durere, așa că e indicat să vă adresați medicului ginecolog în această situație.

Incontinența urinară. Incontinența urinară se referă la pierderea involuntară de urină. Majoritatea femeilor se confruntă cu o formă de incontinență în timpul vieții și este deosebit de frecventă după naștere și în timpul menopauzei. Există însă opțiuni de tratament eficiente disponibile pentru a vă îmbunătăți calitatea vieții și pentru a trata această problemă supărătoare.

Modificări ale ciclului menstrual. Fie că e vorba de întârzierea, de absența menstruației sau de sângerările abundente, orice schimbare necesită un control ginecologic și investigații suplimentare.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare