Dureri în timpul sexului: de ce apar și care sunt recomandările medicului

De ce apar durerile în timpul sexului și ce este de făcut

Te confrunți cu dureri în timpul sexului? Ei bine, nu ești singura. Dispareunia, cum se numește în termeni medicali, afectează mai ales femeile care tocmai au născut, cele la menopauză, dar și bărbații, în cazuri mai rare.

Potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie, aproximativ 7% dintre femei se confruntă cu dispareunia, durerea recurentă apărută în zona genitală sau pelvis în timpul actului sexual.

Durerea poate fi ascuțită, surdă sau intensă. Poate apărea înainte, în timpul sau după actul sexual.


dureri în timpul sexului. Dr. Andreas Vythoulkas

„Dacă disconfortul din timpul actului sexual apare sporadic nu e chiar un motiv de îngrijoare, mai ales dacă nici nu vorbim despre o intensitate măcar medie a durerii. Acest lucru se poate întâmpla și din pricina unor modificări hormonale și poate să fie doar trecător.“

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Medicul atrage atenția că, dacă vorbim despre o durere permanentă, deranjantă și care îți afectează viața sexuală, dacă secreția vaginală este modificată, eventual dacă apar și mâncărimile vaginale, este momentul să te adresezi medicului ginecolog.

Găsește aici tot ce e bine să ştii despre sănătatea sexuală.

Uscăciunea vaginală, printre cauzele de dispareunie

Durerea poate să apară la nivel superficial sau la structurile profunde ale aparatului genital. Cele mai comune cauze pentru dureri în timpul sexului la nivel superficial sunt, potrivit medicului ginecolog, următoarele:

  • lubrifierea insuficientă sau uscăciunea vaginală. Sunt cazuri în care acest lucru se întâmplă din pricina unui preludiu prea scurt sau pe fondul unui nivel scăzut de estrogeni, care este specific perioadei de premenopauză, menopauză dar și la femeile care alăptează. De asemenea, administrarea unor medicamente sau a anticoncepționalelor poate avea ca efect secundar uscăciunea vaginală;
  • traumatisme vaginale care pot să apară în urma unui accident, după naștere sau în timpul unei intervenții chirurgicale;
  • vaginismul este contracția involuntară a musculaturii vaginului. Din pricina acestor spasme, apar usturime și durere în timpul contactului sexual;
  • infecțiile netratate la timp sau corect pot să provocace inflamații la nivelul aparatului genital care, evident, provoacă durere în timpul actului sexual.

Alte cauze posibile ale durerii în timpul sexului pot fi:

Află de aici care sunt cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală și manifestările lor.

Factorii care reduc dorința sexuală sau afectează excitația pot provoca, de asemenea, dispareunie. Acești factori includ:

  • stresul, care poate duce la contracția mușchilor planșeului pelvin;
  • frică, vinovăție sau rușine legate de sex;
  • probleme legate de imaginea de sine;
  • probleme în relație;
  • afecțiuni precum cancerul, artrita, diabetul și bolile tiroidiene;
  • antecedente de abuz sexual sau viol.

Citește aici cum apar problemele sexuale în cuplu și ce avem de făcut.

În endometrioză, durerea e mai profundă

„Durerea în timpul actului sexual se poate resimți și la un nivel mai profund, pricipala cauză fiind endometrioza. Durerea poate să varieze ca intensitate, dar este întotdeauna situată în spatele vaginului. Uneori, acest tip de durere duce la întreruperea și la evitarea actului sexual și afectează destul de mult calitatea vieții pacientelor care suferă de această afecțiune.“

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Medicul ginecolog precizează că intervenția chirurgicală menită să îndepărteze țesutul endometrial poate să amelioreze calitatea vieții și să îndepărteze durerea. Totuși, de cele mai multe ori, acest lucru se întâmplă doar pentru o perioadă de timp, pentru că afecțiunea reapare în multe cazuri.

Durere sexuală după naștere și la menopauză

Dispareunia postpartum este un fenomen bine cunoscut. Se estimează că 50%-60% din femei au dispareunie la 6 până la 7 săptămâni după naștere. 33%, respectiv 17% vor raporta în continuare durere în timpul actului sexual la trei sau la șase luni după naștere.

Acest lucru se poate întâmpla din cauza traumatismelor din timpul nașterii naturale, cum ar fi ruputuri în zona vaginală și deteriorarea mușchilor planșeului pelvin.

Însă s-a constatat că și femeile care au născut prin cezariană se confruntă cu dispareunie postpartum. O explicație ar fi scăderea nivelului de estrogen imediat după naștere și efectul posibil al alăptării asupra atrofiei vaginale.

Atrofia vaginală, din cauza deficienței de estrogen, este o cauză frecventă pentru dispareunia postmenopauză. Odată cu deficitul de estrogen, în vagin apar modificări profunde: mucoasa vaginală devine subțire și își pierde flexibilitatea. Fluxul sanguin scade, scurgerile vaginale normale sunt reduse, iar maturarea celulelor epiteliale nu are loc în absența estrogenului.

Găsește aici mai multe informații despre menopauză, care dă peste cap viața sexuală și tulbură psihicul. Ce soluții refac echilibrul.

Femeile cu deficit de estrogen se pot plânge de uscăciune, prurit, iritație, arsuri, disurie (eliminare dificilă a urinei), durere și dispareunie. Tratamentul cu estrogeni administrați sistemic sau topic duce la dispariția simptomelor în câteva săptămâni.

Reluarea activității sexuale la 6 săptămâni după naștere

La fel ca în cazul femeilor la postmenopauză, cele care alăptează imediat după naștere experimentează o scădere a nivelului de estrogen. Această scădere poate persista atât timp cât lactația continuă. Prin urmare, multe femei după naștere pot prezenta atrofie vaginală din cauza lipsei tranzitorii de estrogen.

Citește aici despre sexul în timpul sarcinii.

„Nu în ultimul rând, după naștere, stresul și anxietatea sunt teribil de importante și pot să ducă fie la amânarea momentului începerii activității sexuale, fie la acte ratate pentru început.“

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

În cele mai multe dintre cazuri, medicul va recomanda reluarea activității sexuale cam după 6 săptămâni de la naștere. Însă nu întotdeauna acesta este un lucru simplu de făcut, în primul rând din pricina schimbărilor hormonale prin care trece o femeie după naștere.

Citește aici ce ți se poate întâmpla dacă faci sex foarte rar sau deloc.

Cum se tratează dispareunia

„Cauzele durerii în timpul actului sexual trebuie diagnosticate printr-o consultație la medicul specialist care va face mai întâi o anamneză, apoi va recolta secreții pentru diagnosticarea posibilelor infecții, va evalua eventualele semne pentru uscăciune vaginală și va realiza o ecografie transvaginală pentru vizualizarea uterului și a ovarelor. În timpul acestei proceduri, medicul poate să observe dacă există inflamații sau suspiciune de endometrioză.“

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Tratamentul este oferit în funcție de cauzele care produc durerea. În cazul în care este vorba despre infecții, este posibil ca medicul să prescrie antibiotic, iar dacă este vorba despre o lubrifiere insuficientă va recomanda geluri pentru lubrifiere sau unguente locale pe bază de estrogen.

„Patologiile pelvine precum endometrioza, chisturile ovariene, fibroamele sau unele afecțiuni ale trompelor uterine necesită cel mai probabil intervenție chirurgicală. Vestea bună este că intervenția se poate efectua laparoscopic, deci minim invaziv, cu recuperare rapidă și cu spitalizare de scurtă durată.“

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

În absența identificării unei cauze organice pentru care apare durerea în timpul actului sexual, se recomandă psihoterapie cognitiv-comportamentală, terapie de cuplu, tehnici de relaxare sau pentru reducerea anxietății.

Dureri în timpul sexului la bărbați

Și bărbații pot experimenta, uneori, dureri în timpul sexului, chiar dacă nu atât de frecvent cum se întâmplă în cazul femeilor. Unele dintre cauze includ:

  • infecții precum afte, care pot provoca durere și mâncărime, și unele infecții cu transmitere sexuală, cum ar fi herpesul;
  • un prepuț strâns, care poate face penetrarea dureroasă;
  • mici iritații la nivelul prepuțului care nu pot fi văzute, dar provoacă dureri ascuțite;
  • inflamație a prostatei (prostatita);
  • durere și inflamație a testiculelor, care uneori pot fi cauzate de excitarea sexuală, dar fără ejaculare, pot fi, de asemenea, un semn al unei infecții, cum ar fi chlamydia.

Află când se fac și cât costă analizele pentru bolile cu transmitere sexuală ale bărbaților.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare