Ce este estrogenul și cum influențează menstruația

Ce este estrogenul și cum influențează menstruația

Estrogenul este hormonul feminin responsabil de buna funcţionare a aparatului reproducător, dar şi de trăsăturile feminine, cum ar fi creşterea sânilor sau reglarea ciclului menstrual. Un dezechilibru al secreției de estrogen poate duce la tulburări ale menstruaţiei. Ce este estrogenul și ce roluri are în organism, aflați în continuare.

Hormon eliberat de ovare începând din perioada adolescentei, când apar primele semne ale menstruaţiei, estrogenul influenţează tot sistemul reproducător, dar și alte funcții importante din organism. Rolul său este esențial nu doar pentru sănătatea femeilor, ci și pentru a bărbaților. Iată de ce este estrogenul un hormon esențial pentru cele două sexe.

Ce este estrogenul şi cum acţionează

Deșui este considerat hormon feminin, estrogenul este important pentru ambele sexe. Atât organismul femeilor, cât și al bărbaților secretă estrogen, dar în proporții diferite. Testosteronul este cel mai important hormon pentru sexualitatea masculină și buna funcționare a aparatului reproducător, dar estrogenul este și el necesar în cantități mici în organism, fiindcă influențează dorința sexuală, erecția și producția de spermă.

În cazul femeilor, estrogenul este la fel de important precum testosteronul pentru bărbați. În perioada adolescenței, el face posibilă creșterea și dezvoltarea organelor reproducătoare feminine – uterul și vaginul -, precum și a sânilor. Pe întreg parcursul vieții femeii, estrogenul reglează ciclul menstrual, fiind responsabil de formarea mucoasei uterine în fiecare lună, în vederea pregătirii unei sarcini. El înlocuiește această mucoasă eliminată în ciclul anterior.

De ce este estrogenul important pentru întregul organism

Pe lângă funcția sexuală, acest hormon îndeplinește și alte roluri importante în organismul nostru. Astfel, este responsabil de o multitudine de procese: metabolice, de creștere, dezvoltare și vindecare a țesuturilor. El influenţează sănătatea pielii, a oaselor și a ficatului; joacă un rol important la nivelul creierului, în procesele de învățare și memorare, precum și în reglarea dispoziției; oferă o protecție împotriva bolilor de inimă prin reducerea inflamației vaselor de sânge și controlul nivelului de colesterol.

Studiile recente au arătat că estrogenul este implicat și în mecanismele de protecție a creierului în caz de accident vascular cerebral sau traumatisme cerebrale. De partea cealaltă, dezechilibrul estrogenului în organism poate favoriza anumite boli neurologice, precum Alzheimer și atacul cerebral, dar și boli autoimune.

Tipuri de estrogen și rolul lor

Organismul produce patru tipuri de estrogen, iar cantitatea secretată se modifică de-a lungul vieții. Acestea sunt:

  • Estrona sau E1: este estrogenul dominant din organismul femeii la menopauză;
  • Estradiol sau E2: este principalul și cel mai puternic tip de estrogen din corpul femeii în anii fertili, până la menopauză. Este implicat în apariția unor afecţiuni ca fibromul uterin, endometrioza și cancerul de endometru;
  • Estriol sau E3: cea mai slabă formă de estrogen, se găseşte în cantităţi semnificative în corp doar în momentul în care apare o sarcină, fiind produs de placentă. Când femeia nu este gravidă, el este prezent în sânge într-o cantitate aproape nedetectabilă;
  • Estetrol (E4): este un tip de estrogen sintetizat exclusiv în timpul sarcinii în ficatul fetal. Acțiunea sa fiziologică nu este cunoscută deocamdată.

Nivelul fiecăruia dintre aceste tipuri de estrogeni poate fi determinat prin analize specifice. Măsurarea estradiolului (E2) și a estronei (E1) este recomandată pentru a depista o serie de probleme, precum:

  • diagnosticarea tulburărilor menstruale;
  • identificarea cauzei pubertății întârziate sau timpurii;
  • depistarea cauzei infertilității feminine;
  • diagnosticarea unor tumori dependente de estrogen;
  • monitorizarea tratamentelor de substituție hormonală administrate la menopauză.

Nivelul estriolului (E3) este verificat prin teste de sânge pentru diagnosticul unor afecțiuni congenitale în timpul sarcinii ori pentru monitorizarea sarcinilor cu risc crescut.

Care sunt valorile normale de estrogen

Nivelul estradiolului și a estronei din organismul femeii are variații mari în funcție de vârstă și de etapele ciclului menstrual. Pe măsură ce femeia înaintează în vârstă, cantitatea de estrogen din organism scade și ajunge la cel mai scăzut nivel odată cu instalarea menopauzei.

În funcție de vârstă, valorile normale ale celor două tipuri de estrogeni sunt:

Categorie de vârstăEstradiolEstronă
fete și adolescente sub 350 pg/mL (picograme pe mililitru) sub 200 pg/ml
femei adulte 15-350 pg/mL 17–200 pg/ml
la menopauză sub 10 pg/mL 7–40 pg/ml
Cum fluctuează estradiolul și estrona în funcție de vârstă

Ciclul menstrual este împărțit în trei faze: foliculară, ovulatorie și luteală. Durata acestor faze poate varia de la o femeie la alta, dar și la aceeași femeie de la un ciclu menstrual la altul.

  • Faza foliculară sau preovulatorie începe din prima zi de sângerare și durează între 10 și 14 zile. În acest interval, la nivelul unuia dintre ovare se recrutează mai mulți foliculi care conțin ovule imature. Doar unul dintre aceștia devine dominant și ovulul conținut se transformă în ovul matur;
  • Faza ovulatorie durează între 16 și 32 de ore. Ovulul este eliberat din folicul în această fază. El este captat de trompa uterină, iar dacă nu este fecundat în următoarele 24 de ore, se dezintegrează;
  • Faza luteală sau postovulatorie începe după ovulație și ia sfârșit în prima zi a următoarei menstruații.

În funcție de aceste faze ale ciclului menstrual, estradiolul și estrona fluctuează astfel:

Faza ciclului menstrualEstradiolEstronă
faza foliculară 10-200 pg/mL 37-152 pg/mL
faza ovulatorie 100-400 pg/mL 72-200 pg/mL
faza luteală 15-260 pg/mL 49-114 pg/mL
Cum fluctuează hormonii estrogeni în cele trei faze ale ciclului menstrual

Ce probleme creează un nivel de estrogen crescut

Atât excesul de estrogen, cât și producția scăzută vin la pachet cu o multitudine de probleme de sănătate. Fiind un hormon direct implicat în funcţionarea sistemului reproducător feminin, estrogenul în cantităţi prea mari influențează ciclul menstrual, provocând:

  • menstruații neregulate;
  • scurgeri spontane;
  • hemoragii masive

Un nivel de estrogen crescut provoacă, de asemenea, simptome accentuate de sindrom premenstrual: balonare, sâni inflamați și/sau dureroși, dificultăți de somn, irascibilitate, oboseală, dureri de cap și libido scăzut.

Excesul de estrogen are și alte manifestări neplăcute, precum:

  • creștere în greutate;
  • noduli mamari benigni;
  • fibroame uterine;
  • anxietate sau depresie;
  • căderea părului;
  • extremități reci;
  • probleme de memorie.

Nivelul prea mare al estrogenului în organism este asociat cu un risc mai mare de cancer mamar, ovarian, dar și de endometru, potrivit American Cancer Society. Producția crescută de estrogen poate favoriza, de asemenea, formarea de cheaguri de sânge, cu risc de infarct și accident vascular cerebral. Excesul de estrogen este asociat și cu boli ale tiroidei.

Ce probleme creează un nivel de estrogen scăzut

O producție scăzută de estrogen afectează și ea ciclul menstrual, provocând menstruații neregulate sau absente. Efectele unui nivel de estrogen scăzut pot fi foarte neplăcute. Cele mai comune dintre ele sunt:

  • infertilitatea, lipsa estrogenului reducând probabilitatea de a avea cicluri ovulatorii;
  • osteoporoza, manifestată prin oase fragile și predispoziție la fracturi;
  • bufeurile;
  • creșterea în greutate – cu acumulare de țesut adipos în jurul taliei;
  • infecțiile urinare mai frecvente, lipsa estrogenului ducând la subțierea uretrei;
  • uscăciunea vaginală și durerile în timpul sexului – estrogenul menține elasticitatea și lubrifierea vaginului;
  • depresia.

Ce este estrogenul sintetic și când se administrează

Hormonii estrogeni pot fi obținuți și sintetic. Aceștia sunt folosiți în numeroase terapii sau tratamente medicamentoase destinate afecţiunilor hormonale, ale sistemului reproductiv şi nu numai.

Estrogenul sintetic este folosit în special în pilulele anticoncepţionale, alături de progestin, varianta sintetică a hormonului progesteron. Aproape toate contraceptivele orale combinate conțin etinilestradiol, varianta sintetică a estradiolului natural (E2). Mai nou, există și contraceptive orale care conțin estetrol (E4). Acest tip de estrogen are un risc mai mic de tromboembolism venos, comparativ cu anticoncepționalele convenționale ce conțin etinilestradiol.

De obicei, pilulele contraceptive sunt prescrise pentru a opri ovulaţia şi a împiedica astfel apariția unei sarcini nedorite, dar şi pentru alte probleme de sănătate, cum sunt acneea hormonală, dereglarea menstruaţiei, sângerările abundente, durerile acute din timpul ciclului menstrual, dar şi pentru tratarea chisturilor ovariene. Estrogenul sintetic mai administrat şi în terapia hormonală de substituţie, recomandată în principal în perioada menopauzei. Acesta poate fi recomandat de medicul ginecolog în combinație cu progesteronul sau singur, în cazul în care există doar deficit de estrogen.

Menopauza poate avea simptome supărătoare, precum bufeuri, anxietate, insomnii sau schimbări bruşte ale dispoziţiei. Terapia de substituţie hormonală poate atenua aceste simptome, însă este recomandată a fi folosită pe termen scurt, deoarece poate provoca boli grave, precum cancerul de endometru.

Estrogenul şi tulburările ciclului menstrual – cum tratezi problema

Dacă observi că menstruaţia devine neregulată şi este însoţită de alte simptome, cum ar fi ameţeală, schimbări bruşte de dispoziţie, acnee, depresie, bufeuri și schimbări inexplicabile de greutate, consultă un specialist pentru a afla dacă nu cumva cauza problemelor tale se datorează unei afecţiuni aflate în strânsă legătură cu un nivel prea mic sau prea mare de estrogen.

De cele mai multe ori, rezolvarea o pot reprezenta pastilele anticoncepţionale sau unele suplimente alimentare. Nu este indicat să iei estrogen sintetic fără prescripţie medicală, deoarece acesta poate avea efecte adverse grave atunci când nu este folosit în dozele adecvate. 

Soluţia tulburărilor menstruale cauzate de dezechilibre ale estrogenului poate fi oferită numai de un medic specialist, în urma unor analize hormonale care să confirme un astfel de diagnostic. 

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare