Medicamentele în timpul alăptării. Algocalminul trebuie evitat, aspirina e controversată
Algocalmin în alăptare. În timpul alăptării, regulile nu sunt chiar așa stricte ca în timpul sarcinii. Totuși, unele medicamente pot crea probleme.
Algocalminul, de exemplu, este pe lista medicamentelor de evitat în timpul alăptării pentru că poate da reacții alergice bebelușului. Aspirina e controversată. Sunt medici care spun că, și în doză mică, poate pune viața copilului în pericol. Dar sunt și specialiști care includ aspirina în categoria medicamentelor cu risc scăzut pentru sugar.
Ibuprofenul sau paracetamolul pot fi luate fără grijă de mame, în perioada alăptării.
Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, ne-a detaliat lista medicamentelor, alimentelor și suplimentelor care sunt permise și a celor interzise femeilor care alăptează.
„Înainte de orice, este de salutat decizia unei proaspete mămici de a-și alăpta copilul, știut fiind faptul că alăptarea, un gest atât de simplu și de firesc, este darul cel mai de preț pe care aceasta îl poate oferi micuțului ei.“
Dr. Andreas Vythoulkas
Medicamente, doar cu acordul medicului
Pe durata sarcinii, administrarea de medicamente fără acordul și supravegherea medicului specialist este categoric interzisă, pentru că și cele mai banale dintre ele pot avea consecințe dintre cele mai grave asupra fătului (în special în primul trimestru, când sunt în formare organele și membrele bebelușului).
Sigur, există și situații excepționale: trebuie să-și continue tratamentul o viitoare mamă care suferă de o afecțiune cronică și lua medicamente încă de dinainte de a rămâne însărcinată. Întreruperea tratamentului poate fi mai periculoasă decât administrarea în sarcină.
„După naștere, însă, în perioada de alăptare, lucrurile se mai relaxează. În sensul că mai multe clase de medicamente sunt sigure și nu prezintă efecte negative asupra copilului, putându-se continua alăptarea fără niciun risc. Sau efectul negativ este, în cel mai rău caz, minim, comparativ cu înțărcarea copilului“, completează specialistul în obstetrică-ginecologie.
Algocalmin în alăptare. Permis vs. interzis
Cel mai bine este să păstrezi legătura cu medicul și să-l informezi atunci când vrei să iei un anumit medicament în timpul alăptării. Împreună puteți pune în balanță beneficiile și eventualele riscuri asupra bebelușului.
MEDICAMENTE PERMISE | MEDICAMENTE INTERZISE |
---|---|
antiinflamatoare și antalgice (paracetamol, ibuprofen, ketoprofen, indometacin, codeină) | algocalmin |
unele antibiotice (peniciline, cefalosporine, vancomicină, gentamicină, eritromicină, aciclovir) | antidepresivele cu inhibitori selectivi de serotonină |
antiacide (omeprazol și famotidină) | ranitidină |
antiemetice (motilium și metoclopramid) | contraceptivele orale cu estrogeni |
antialergice (claritine) | benzodiazepine (de exemplu diazepamul) |
antihipertensive (propanolol, nifedipin, captopril, digoxin etc.) | citostaticele și medicamentele radioactive în vederea efectuării testărilor de diagnosticare |
antidepresive și antipsihotice | cloramfenicol |
antituberculoase | metronidazol |
heparină | amfetamine |
insulină | cortizoni |
tiroxină | sedative (fenobarbital) |
Și modul de administrare contează. De exemplu, corticosteroizii sunt permiși, dar numai cei cu administrare inhalatorie (în cazul persoanelor care suferă de astm), cei care se injectează intraarticular sau care se aplică local la nivel tegumentar.
Aspirină e voie? Algocalmin în alăptare, de evitat
Aspirina este un medicament considerat extrem de riscant de unii specialiști și cu risc scăzut de alții. Medicul Andreas Vythoulkas face parte din prima categorie.
Totuși, există studii compilate pe site-ul e-lactancia.org, care dovedesc riscul scăzut al aspirinei asupra bebelușului. Site-ul este realizat de Asociația pentru promovarea și cercetarea culturală și științifică a alăptării (Association for promotion of and cultural and scientific research into breastfeeding). Este vorba de pediatri și farmaciști din toată lumea care consultă cele mai noi studii cu privire la efectul medicamentelor luate de mame asupra sugarilor.
În ceea ce privește algocalminul, se va evita administrarea lui din cauza potențialului alergen pe care îl are.
În mod normal, nu ar trebui să existe situații în care o femeie care alăptează să folosească un medicament aflat pe lista celor interzise în această perioadă. Din simplul motiv că niciun medicament nu trebuie utilizat fără acordul medicului, subliniază dr. Andreas Vythoulkas.
Dacă, totuși, mama ia un medicament aflat pe lista celor interzise, orice schimbare apărută la bebeluș constituie o urgență medicală. Printre simptomele îngrijorătoare se numără: apneea, modificarea ritmului cardiac, cianoza, erupțiile cutanate, schimbarea obiceiurilor alimentare și/sau de somn, oboseala inexplicabilă.
Mama va întrerupe tratamentul pe care îl urmează și nu va mai alăpta până când medicul nu-i va da „undă verde“ din nou.
Vitaminele sunt chiar recomandate
„În ceea ce privește vitaminele, acestea ajută la susținerea nevoilor nutriționale crescute ale femeii care alăptează, fiind binevenite vitaminele din grupul B, vitaminele C, D și E, dar și minerale precum fier și calciu sau oligoelemente precum zinc și seleniu“, precizează medicul ginecolog Andreas Vythoulkas.
În perioada alăptării medicul recomandă evitarea pe cât posibil a consumului de alimente procesate, a fructelor de mare și a peștelui cu un conținut ridicat de mercur (rechin, pește-spadă, ton roșu). Nu sunt recomandate nici ouăle crude și produsele care conțin ouă crude (maioneză, înghețată, creme pentru prăjituri), brânzeturi moi obținute din lapte nepasteurizat, carne crudă sau insuficient preparată termic, ciuperci (risc de alergii și probleme digestive), dulciuri (afectarea capacității copilului de a-și controla apetitul), citrice (vărsături, iritații și agitație din cauză că tractul intestinal al bebelușului nu poate face față acidității acestora). Cofeina, tutunul și alcoolul sunt, desigur, și ele pe lista „de evitat“.
Nu săriți peste mese!
Mamele care alăptează ar trebui, de asemenea, să mențină un program regulat al meselor. Nu trebuie să sară niciodată peste o masă, nici măcar atunci când au un program aglomerat. În afară de cele trei mese principale, în timpul alăptării, sunt recomandate și gustările. Acestea sunt extrem de importante pentru ca proaspetele mămici să aibă energie întreaga zi.
Medicii recomandă aprovizionarea cămării cu alimente sănătoase, ușor de mâncat și de preparat. Cerealele bogate în fibre, fulgii de ovăz, legumele, iaurtul cu conținut scăzut de grăsimi, bananele sunt gustări pline de substanțe nutritive. Dulciurile și uleiul ar trebui consumate cu moderație.
Meniul zilnic al femeilor care alăptează ar trebui să cuprindă:
- șase sau mai multe porții de pâine și cereale;
- trei sau mai multe porții de legume;
- două sau mai multe porții de fructe;
- două-trei porții de lapte, iaurt și alte produse lactate;
- două-trei porții de carne de pasăre, pește, ouă și / sau fasole.
Câtă apă ar trebui să bea o mamă care alăptează?
Fără un aport suficient de apă, producția de lapte nu va fi suficientă pentru hidratarea și hrănirea bebelușului. În plus, deshidratarea vine cu un nivel redus de energie.
Câtă apă ar trebui să bea o mamă care alăptează? Cât mai multă, pentru că nu există o limită superioară. Luați în calcul și băuturile fără cofeină, neîndulcite, precum supele, dar și fructele și legumele zemoase.