Avem obiceiul, uneori fără a ne gândi la minciună în sine, să oferim răspunsuri sau păreri care nu ar leza sentimentele celor din jurul nostru. Totuși, o prietenie autentică se bazează pe autenticitate și sinceritate: „Nu cred că rochia aceasta te avantajează” față de „Îți vine bine, sigur!”. Minciuna în cuplu deteriorează intimitatea construită între doi parteneri și poate duce la încheierea relației. Dar cum ne putem reconsolida cuplul după un astfel de eveniment?
Tipuri de minciuni
Minciuna apare destul de frecvent în relații. Cercetătorii în științe sociale o recunosc ca fiind o trăsătură profund umană. Minciuna se situează pe un continuum, cu mai multe tipuri distincte:
- Ambiguitatea. Furnizăm informații confuze, indirecte sau contradictorii;
- Exagerarea. Denaturăm și oferim un adevăr disproporționat;
- Subestimarea. Uneori, minimizăm aspecte importante ale adevărului;
- Omiterea deliberată a informațiilor relevante, păstrarea secretelor;
- Minciuna deliberată. Inventăm și oferim celorlalți informații false;
- Minciuna compulsivă sau patologică. În acest caz, minciuna compulsivă este un mod de viață, fără scop sau motiv, persoana neavând beneficii clare. Este adesea caracteristică tulburărilor de personalitate sau tulburărilor factice. Minciuna compulsivă este o dependență și devine greu de oprit odată ce a devenit un stil de viață.
Minciuna are întotdeauna un scop și este adesea rezultatul unei nevoi de a proteja ceva. Este importantă motivația din spatele minciunii. Oamenii mint din teama de respingere sau pentru că nu vor să rănească persoanele de care le pasă. Uneori încearcă să controleze percepția pe care ceilalți o au despre ei sau vor să-și mențină o anumită imagine, alteori doresc să-și protejeze propriile interese sau încearcă să obțină putere, controlându-i pe ceilalți.
Minciuna de zi cu zi
Cu toții mințim și credem că este în regulă. Complimentăm cele mai urâte cadouri, îi spunem prietenei că noua tunsoare îi vine perfect chiar dacă nu este așa, ne anunțăm șeful că nu venim la serviciu pentru că ne simțim rău, ne lăudăm partenera pentru cina „delicioasă” pe care a pregătit-o chiar dacă avea un gust dubios, etc. Deși aceste minciuni, aparent minore, sunt spuse pentru a proteja legături și a crea apropiere prin evitarea conflictelor sau a unor sentimente rănite, este mai sănătos să ne protejăm relațiile spunând adevărul, oricât de riscant și înfricoșător ar părea.
În relațiile intime, minciuna include formularea de afirmații ambigue sau vagi, rostirea unor jumătăți de adevăr, manipularea informațiilor prin accentuare, exagerare sau minimizare. De asemenea, ascunderea informațiilor care sunt importante pentru cineva care are dreptul de a le ști, afectează relația și privează persoana respectivă de libertatea de alegere și acțiune informată.
Motive de minciună în cuplu
În legătură cu minciuna în cuplu, un studiu realizat pe un eşantion de 16.000 de persoane a evidențiat cele mai frecvente minciuni spuse într-o relaţie şi motivul pentru care alegem să ascundem adevărul.
Conform sondajului, femeile mint în legătură cu urmărirea partenerului (57%), sentimentul de nesiguranţă în relaţie (50%), sentimentele pentru altcineva (40%), sau minciuni cu privire la satisfacţia sexuală (39%). În cazul bărbaţilor, cele mai frecvente minciuni se referă la spionarea partenerei sau la sentimentul de nesiguranţă în relaţie (50%), sentimentele pentru altcineva (60%) şi folosirea pornografiei (48%).
Pe cât de fundamentală pare să fie minciuna pentru ființe umane, relațiile de încredere sunt, de asemenea, o nevoie umană de bază și, după cum știm cu toții, minciuna distruge încrederea.
Ce impact are minciuna în cuplu
Minciuna în cuplu, chiar dacă pare nesemnificativă sau nevinovată, repetată zi de zi poate avea un impact dăunător asupra relației:
Minciuna devine un cerc vicios
Minciunile se măresc și tind să devină o dependență. Există tendința de a minți de fiecare dată când cineva se găsește într-un blocaj deoarece pentru unii, a spune o minciună este mai ușor decât a spune adevărul. Problema apare atunci când, cei care mint și scapă neprinși, dezvoltă un sentiment de invincibilitate, dorindu-și astfel să mintă și mai mult ceea ce poate deveni greu de controlat.
Scăderea încrederii
Încrederea este ingredientul care leagă o relație. Mai mult decât orice, promovează un sentiment de securitate. Fără încredere, o relație nu poate crește într-un mod sănătos. Obiceiul de a minți erodează rapid această încredere, rănind ambii parteneri. Minciuna în cuplu îl/o rănește pe cel/cea la care ținem cel mai mult.
Recomandăm și articolul: „Ce trebuie să oferi într-o relație de cuplu?”
Diminuarea compasiunii și empatiei
Minciuna îngreunează detectarea emoțiilor cuiva, care, la rândul lor, pot diminua compasiunea și empatia pe care le simțim față de acea persoană.
Intimitate scăzută
Partenerul care a trădat încerederea se simte vinovat, sau cel puțin inconfortabil, în momentele intime cu celălalt partener. Intimitatea necesită vulnerabilitate emoțională, care poate deveni aproape imposibilă fără o bază de încredere și onestitate. Minciuna în cuplu va altera sentimentul de complicitate, de unitate, de echipă al partenerilor.
Citește și articolul: „De ce ne este atât de greu să cerem iertare și ce greșeli facem frecvent”
Vinovăție și rușine
Încălcarea valorilor noastre conduce către vinovăție. Victima se poate simți confuză, anxioasă, furioasă, suspicioasă, abandonată sau neputincioasă și îi poate fi afectat conceptul de sine. Pe o perioadă lungă de timp, minciuna în cuplu poate distruge stima de sine. Vinovăția care ar putea fi anulată prin onestitate devine rușine și subminează sentimentul fundamental de onoare și demnitate al persoanei.
Minciună în cuplu sau drept la intimitate?
Deși ne putem considera sinceri, puțini dintre noi dezvăluim toate gândurile, sentimentele și experiențele noastre persoanelor care ne sunt apropiate. Onestitate înseamnă să îi permitem partenerului nostru să știe cine suntem. Înseamnă mai mult decât a nu minți. Înseamnă să-i putem oferi celuilalt dreptul de a ne cunoaște intențiile și fidelitatea.
De asemenea, sunt importante informațiile despre familia de proveniență și valorile ei, finanțe, relații din trecut, experiențe dificile, orientări și preferințe sexuale, dependență, criminalitate și boli mintale. Este nevoie de curaj pentru a fi vulnerabil și autentic astfel încât subiectele sensibile să poată fi expuse în intimitatea cuplului. Ce, când, de ce și cum dezvăluim, sunt factori esențiali care ar trebui luați în considerare cu atenție.
Pe de altă parte, avem și dreptul la intimitate. Avem dreptul asupra propriilor noastre gânduri și propriilor noastre conversații. În plus, este sănătos să avem prieteni proprii și să facem anumite lucruri fără partenerul nostru și fără a fi nevoie să povestim fiecare detaliu.
Chiar și în cea mai bună relație, dezvăluirea conversațiilor cu terapeutul, cu prietenii apropiați și rudele ar trebui să fie arbitrară. Dar, dacă invocăm confidențialitatea pentru a ascunde comportamente de care ne simțim vinovați sau rușinați, este posibil să vorbim despre minciună în cuplu și trădare.
Cum gestionăm minciuna în cuplu
Dacă suntem mințiți, nu avem nici o obligație să-l iertăm imediat, sau chiar deloc pe cel care a mințit.
Dacă însă dorim să reconstruim încrederea în cuplu, primul pas este să verificăm și să ne asigurăm că ambele părți sunt de acord și sunt dispuse să depună eforturi pentru acest lucru.
Reconstruirea încrederii necesită scuze sincere. Fie că este o scrisoare sau o conversație semnificativă, este important ca persoana să-și exprime sincer regretul și dorința de a repara relația.
Pentru a restabili încrederea în relație, ambii parteneri trebuie să-și ia timp pentru introspecție, pentru a-și reevalua spațiul emoțional și a integra o lecție importantă din acea experiență legată de minciuna în cuplu.
Următorul pas este ca partenerii să lucreze la crearea de noi experiențe pozitive împreună, experiențe care vor schimba energia cuplului. Aceste noi amintiri vor insufla speranță în relație și le vor aminti că sunt capabili să creeze și interacțiuni fericite.
Este necesar să ne amintim că oamenii pot fi de încredere. Când cineva ne trădează încrederea, avem tendința de a pune la îndoială toate relațiile, romantice și de altă natură. Este important să nu ne lăsăm prinși în această spirală negativă și să ne reamintim că majoritatea oamenilor sunt buni și de încredere.
Comunicarea este esențială atunci când lucrăm la consolidarea relației. Este recomandat să fim foarte sinceri cu noi cu privire la ceea ce trebuie să facă partenerul nostru pentru a ne recâștiga încrederea. Odată identificat acest lucru, e important să-i comunicăm aceste nevoi clar și deschis partenerului nostru.
Disponibilitatea pentru vulnerabilitate, este iarăși un pas important. Vulnerabilitatea invită la vulnerabilitate și crește intimitatea. Crearea de momente intime va ajuta la susținerea și la reconstruirea a ceea ce este destrămat.
Citește și articolul: „De ce avem nevoie de intimitatea emoțională în cuplu”
Stimularea conexiunii întărește încrederea. În loc să privim minciuna în cuplu și încrederea trădată ca pe un eșec al relației, ar fi sănătos să o privim ca pe o oportunitate pentru un nou început, în care putem reaprinde flacăra iubirii dintre noi. O modalitate de a face acest lucru este să învățam limbajul iubirii și să ne oferim în mod conștient ceea ce este necesar pentru a ne simți pe deplin iubiți, în siguranță și susținuți în relație.
Pentru a lăsa trecutul în urmă, este important ca ambii parteneri să se concentreze pe ceea ce urmează, mai degrabă decât să se oprească asupra greșelilor din trecut. Este important să avem o conversație deschisă și sinceră despre modul în care amândoi dorim să mergem mai departe într-o nouă fază a relației. Este util să proiectăm împreună o viziune asupra viitorului și a modului în care dorim să fie și să ne atingem atât obiectivele pe termen scurt, cât și pe termen lung.