Familie, prieten sau partener: Cum ajuți o persoană cu dependență

Ai pe cineva în familie sau un prieten cu o dependență? Cât și cum îl poți ajuta

Fie că vorbim despre dependența de alcool, droguri, jocuri de noroc sau orice altă dependență, despre toate putem spune că aduc multă afectare în viața, familia, relațiile sociale și profesionale ale persoanei afectate, dar și asupra celor din jur. Ce avem de făcut dacă cineva apropiat se confruntă cu o dependență? Cât și în ce fel putem ajuta?

Impactul dependenței asupra calității vieții

Gradul de afectare al vieții unei persoane cu o dependență poate fi diferit în funcție de timpul alocat, de resursele alocate sau de susținerea în lupta de reabilitare pe care o primește.

Sunt mulți factori care pot duce la apariția dependențelor precum rude sau/și prieteni care au diverse dependențe, lipsa legăturilor afective, a relațiilor normale, puternice între membrii familiei; dorința de a fi acceptați, integrați într-un grup de prieteni; momentele din viață în care ne simțim singuri, abandonați sau stresați.

De asemenea, prezența unei afecțiuni mintale sau de personalitate – depresia, anxietatea, ADHD, tulburarea de personalitate Borderline, pot crește riscul de a dezvolta o adicție, conform DSM V.

Nu în ultimul rând, sunt factori care țin de fiziologia noastră, de felul în care metabolizăm anumite substanțe, factori importanți în dependențele de substanțe.

Cine poate fi afectat de dependență

Lupta cu dependența nu este o problemă de voință, la fel cum nu are legătură cu vârsta, statutul social, educația, cultura, religia sau banii, deci oricine poate fi afectat.

Multe persoane au una sau mai multe dependențe chiar în același timp, fie de alcool, tutun, mâncare, dulciuri, cumpărături, internet, jocuri video/de noroc, sex, facebook, muzică, sau dependențele emoționale: nevoia de fi la curent cu noutățile, de a te compara cu ceilalți, de a fi admirat, de a căuta senzații tari, de a te distra.

Orice activitate care ne face plăcere poate genera dependență într-un context favorizant și vom căuta să o facem/să o avem din ce în ce mai mult, mai des pentru a primi acea stare de bine pe care o căutăm.

„Sunt dependent de jocuri de noroc din adolescență. Nu pot spune că acum sunt ok, încă mai am recăderi. Atunci când anxietatea mea devine intolerabilă, mă simt ca într-o cușcă din care vreau să scap, iar jocurile sunt scăparea mea. Fac psihoterapie de 3 ani, iar ce am obținut în prezent sunt perioade din ce în ce mai lungi în care nu joc. Atunci când o fac, joc până pierd tot, nu mă opresc. Am 38 de ani, datorii, sunt singur, iar familia mea este copleșită… și dezamăgită. Ceea ce știu este că o astfel de dependență nu este ușor de controlat. Dar am învățat să nu renunț la mine, să mă lupt în continuare cu ea,” povestește Marius, 38 de ani, din Constanța.

Ceea ce este important să reținem este că dependența modifică comportamentul, gândurile și chiar emoțiile, ceea ce face ca lupta persoanei dependente să fie foarte dificilă – acea persoană luptă atât cu el, cât și cu tot ceea ce este în jurul lui: viciul, familia, prietenii, etc.

Comportamente modificate în cazul persoanelor cu dependență

  • Persoana care dezvoltă diverse dependențe caută compania celor cu care împărtășește aceeași „pasiune” și „fuge” de cei de la care poate primi blam, ceartă, interdicție, respingere.
  • Persoana cu dependențe caută să „facă rost de bani”, să împrumute, sau să „ajute un prieten”.
  • Persoana în cauză minte, fură, se autovătămează, ascunde sau comite ilegalități pentru a-și susține dependența și nu se sfiește să pună în aplicare orice plan atâta timp cât obține beneficiul căutat.
  • Atunci când este expusă, persoana cu dependență începe să aibă dificultăți în a-și menține slujba și relațiile familiale sau de prietenie.

Pentru că resursele dependentului sunt consumate cu dependența sa, el practic are nevoie de altcineva care să îi asigure obiectele de strictă necesitate. Nu își asumă în mod real responsabilitatea pentru propria existență, pentru propriile nevoi.

  • Aspectul fizic al persoanei cu dependențe de deteriorează, iar energia și voința scad vizibil.

Comportamente greșite ale familiei, care susțin dependența

De multe ori familia – părinții, bunicii, partenerul de cuplu – este cea care își asumă responsabilitatea pentru persoana dependentă și o „scapă” de datorii sau de problemele legale, îi cumpără tot ce are nevoie și ori de câte ori acesta „cere” bani, familia îi acordă.

Ce se întâmplă în acest caz? Se crează „plasa de siguranță” pe care se bazează persoana dependentă, iar prin acest comportament este menținută dependența copilului/adultului.

Un alt comportament eronat vine pe de o parte din emoții puternice ale familiei, iar pe de altă parte din neînțelegerea „chimiei” dependenței, prin urmare apar reproșurile față de persoana dependentă. Ce se întâmplă în acest caz? Persoana în cauză se simte neînțeleasă, izolată, nevrednică. Motive în plus să mențină dependența sa.

Deseori, intervenția psihoterapeutică este amânată foarte mult, sau persoana nu este încurajată în a menține legătura cu terapeutul. Pentru că sunt recăderi în cazul dependețelor, relația cu terapeutul este de lungă durată și implică și familia de susținere.

Recomand în acest sens vizionarea a două filme despre dependență și relațiile de familie, respectiv „Beautiful boy” și „Four good days”.

Cum să ajuți o persoană cu dependență

În cazul persoanelor (prieteni sau familie) apropiate de persoana dependentă, este important ca aceștia să învețe cum să gestioneze propriile emoții, comportamente sau „sfaturi” îndreptate cu multe intenții bune, către persoana dependentă.

„Cum să ajut?” devine cea mai des folosită întrebare, la care cel mai simplu răspuns ar fi: ascultă, încurajează, informează și susține persoana dependentă în procesul de vindecare.

Indiferent care sunt factorii care favorizează apariția și menținerea dependenței, este bine de știut că lupta cu dependețele nu poate fi dusă de unul singur sau doar în familie.

Nu uitați că orice dependență schimbă chimia creierului, ceea ce înseamnă că persoana dependentă nu vede/nu aude altceva decât propria nevoie, propria dependență.

Iată câteva direcții despre cum intervenim ca prieteni/familie pe lângă o persoană cu dependență

  1. Caută un terapeut specialist în dependențe – el ajută atât persoana dependentă cât și pe apropiații acestuia, deci vei primi ajutor și îndrumare în demersul tău.
  2. Formarea strategiei de lucru, este creată de terapeut împreună cu grupul intervenție fromat din familie extinsă și prieteni.
  3. Grupul de intervenție trebuie să  se informeze cu privire la aspecte legate de dependențe, comportamente evitante, periculoase, agresive. Ei pot ajuta la declanșarea unui moment de luciditate, prin descrierea felului în care persoana dependentă îi rănește. Felul în care aceste povești vor fi spuse este foarte important, prin urmare ele ar trebui mai întâi verificate cu terapeutul.
  4. Locul ales pentru aceste povești ar trebui să fie unul prietenos și familiar persoanei dependente.
  5. Momentul care se alege pentru a discuta/confrunta/povesti este acela în care persoana este sobră, trează.
  6. Timpul alocat poate să dureze de la 30 minute până la 90 minute, deși nu este limită de timp impusă.
  7. Toți membrii grupului de intevenție să fie pregătiți pentru orice tip reacție din partea persoanei dependente, în fața unei astfel de confruntări. Inclusiv să sune la 112!
  8. Indiferent de cum crezi tu că a decurs momentul de confruntare, păstrează legătura cu terapeutul specialist!
  9. Respectă și susține terapia de recuperare a persoanelor cu dependețe.
  10. Nu te da bătut indiferent de câte recăderi apar în procesul de vindecare.

Cum susțiem familia/prietenii unei persoane cu dependență

După ce a ieșit din spital sau centru de reabilitare o persoană cu dependență este vulnerabilă. Cele mai multe recăderi apar în primele 6 luni după tratament.

Dar și familia este vulnerabilă; fie că vorbim de o familie unde au avut loc agresiuni și violențe, fie furturi și minciuni, relația cu persoana dependentă este deteriorată într-o măsură mai mică sau mai mare. Prin urmare, această relație, familia și persoana proaspăt ieșită de la reabilitare sunt toate în stadiul de etapă nouă, de reconstrucție.

Este recomandabil ca membrii familiei persoanei dependente să aibă și ei susținere psihoterapeutică, atât în faza de începere a terapiei de reabilitare cât și pe parcursul perioadei de reintegrare a persoanei dependente.

Este important ca în procesul de reintegrare familială și socială să fie incluse activități sănătoase și distractive – sport, drumeții, dans. Astfel de activități au dublu sens: se evită momentele de plictiseală, liniște, în care se pot ascunde dependențele, dar și creează posibilitatea reconstruirii/întăririi relației între membrii familiei.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare