LDL colesterol mărit: cauze, simptome și metode de tratament

Ce e de făcut dacă ai colesterolul LDL mărit

Un LDL colesterol mărit înseamnă un risc crescut de infarct miocardic și accident vascular cerebral. Atunci când în sânge există prea mult colesterol LDL, acesta se acumulează, în timp, în interiorul arterelor și duce la îngustarea sau blocarea lor. Aceste acumulări sunt denumite medical plăci de aterom, iar fenomenul de îngustare, ateroscleroză.

Nivelul LDL colesterol crescut este printre principalii factori de risc pentru infarctul miocardic și atacul cerebral. Valorile mărite ale acestuia definesc hipercolesterolemia, o problemă de sănătate care apare de la vârste tot mai tinere. Cu cât te confrunți mai devreme cu un LDL colesterol mărit, cu atât riscul tău de boli cardiovasculare va fi mai mare pe parcursul vieții, semnalează un studiu publicat de Journal of the American College of Cardiology.

Ce este colesterolul „rău“ – LDL colesterol

Colesterolul este un tip de grăsime (lipide) sintetizată de ficat. În ciuda reputației negative, el are un rol foarte important în buna funcționare a organismului. Colesterolul de regăsește în fiecare celulă din corp, făcând parte din structura membrabelor celulare. El reprezintă una dintre sursele principale de energie ale organismului și participă la sinteza unor hormoni esențiali precum cei sexuali, la sinteza vitaminei D și la cea de acizi biliari care ajută la absorbția grăsimilor.

Pentru că este o substanță lipidică, insolubilă în apă, colesterolul poate circula în sânge numai dacă este înglobat într-un tip de structuri proteice denumite „lipoproteine”. Acestea se amestecă cu sângele și reușesc astfel să transporte colesterolul în diferite zone din corp. Lipoproteinele sunt, așadar, un vehicul care ajută la transportul colesterolului.

În funcție de cât de dense sunt, lipoproteinele sunt de mai multe tipuri, fiecare cu roluri bine stabilite: LDL, HDL, VLDL, etc. LDL sunt lipoproteine cu densitate scăzută (în engl., Low Density Lipoproteins), iar colesterolul pe care îl transportă se numește colesterol LDL. Ele duc colesterolul de la ficat către țesuturi, iar când în circulația sangvină apare o cantitate prea mare, excesul se depune în pereții arterelor.


Dr.  Violeta Ion, medic specialist geriatrie-gerontologie, explică ce complicațșii produce un LDL colesterol mărit

LDL colesterol este adesea numit colesterolul «rău», deoarece se acumulează în pereții vaselor de sânge cu formare de plăci de aterom, crescând șansele producerii unui infarct miocardic sau unui accident vascular cerebral.”

Dr.  Violeta Ion, medic specialist geriatrie-gerontologie la Centrul Medical ProMemoria

LDL colesterol: valori normale

Valorile normale ale LDL colesterolului sunt orientative. În funcție de vârsta și de patologia cardiovasulară asociată, valorile-țintă pot varia de la un pacient la altul.

  • Nivel optim: < 100 mg/ dL
  • Nivel optim la limită: 100-129 mg/dL
  • Nivel maxim: 130-159 mg/dL
  • Nivel crescut:160 -189 mg/dL
  • Nivel foarte crescut: > 190 mg/dL
  • Copii: < 110 mg/ dL

„Obiectivul valorii LDL pentru a preveni formarea plăcii de aterom la nivel vascular este între 50-70 mg/dL. O valoare mai mare crește riscul dezvoltării bolii coronariene. ”

Dr.  Violeta Ion, medic specialist

Riscurile asociate unui nivel ridicat al colesterolului au fost identificate în urma Framingham Heart Study. Inițiat în anul 1948 și aflat în derulare și astăzi, fiind la a treia generație de participanți, acesta este primul studiu care a arătat o asociere între colesterol și boala coronariană, precum și între alți factori, precum vârsta, sexul, fumatul și hipertensiunea arterială.

Știai că nivelul colesterolului poate crește din cauza tiroidei? Citește aici ce cuprinde un profil lipidic și cum ții sub control grăsimile din corp

Atingerea valorii LDL colesterol mai mică de 100 mg/dL este deosebit de importantă la pacienții care au alți factori de risc pentru boala coronariană, precizează dr. Violeta Ion. Acești factori de risc sunt fumatul, hipertensiunea arterială, antecedentele familiale de boală coronariană.

Ce consecințe poate avea un LDL colesterol mărit

La persoanele cu un LDL colesterol crescut, excesul se poate acumula în pereții arterelor (fenomen numit ateroscleroză). În timp, aceste depozite, denumite plăci de aterom, micșorează calibrul arterelor, le întăresc și le scad elasticitatea. În consecință, ele reduc fluxul sangvin și pot apărea:

  • Dureri în piept (angină). Dacă arterele care alimentează inima cu sânge (arterele coronare) sunt afectate, este posibil să experimentezi dureri în piept și alte simptome ale bolii coronariene;
  • Infarct miocardic: dacă plăcile de aterom se desprind sau se rup, se poate forma un cheag de sânge care blochează circulația către inimă și produce un atac de cord;
  • Accident vascular cerebral: similar atacurilor de cord, un accident vascular cerebral apare atunci când un cheag de sânge blochează fluxul de sânge către o parte a creierului.

Citește aici de ce face infarctul atât de multe victime în România și cum ne evaluăm riscul cardiovascular.

Depunere de colesterol pe arteră ca urmare a unui LDL colesterol mărit
Depunerile de colesterol îngustează arterele în timp și reduc fluxul de sânge. Foto: Shutterstock

Ce simptome are un colesterol LDL mărit

Nivelurile crescute de LDL colesterol, colesterol total sau trigliceride și LDL colesterol nu au simptome specifice, iar consecințele lor nu au manifestări imediate. De aceea, efectuarea periodică a unui profil lipidic ce include măsurarea nivelului LDL colesterolului este singurul mod în care putem depista și lua măsuri pentru a ne reduce riscul de complicații cardiovasculare.

Primul screening pentru colesterol al unei persoane ar trebui să aibă loc între 9 și 11 ani, iar ulterior, să fie repetat la fiecare cinci ani. Dozarea colesterolului este recomandată la fiecare 1-2 ani pentru bărbații cu vârsta cuprinsă între 45 și 65 de ani și pentru femeile din grupa de vârstă 55-65 de ani.”

Dr.  Violeta Ion, medic specialist

Persoanele cu vârsta peste 65 de ani ar trebui să efectueze anual profilul lipidic. Pacienții cu factori de risc cardiovasculari, cu evenimente cardiovasculare în antecedente și cei care se află sub tratament hipocolesterolemiant (de reducere a colesterolului) trebuie să efectueze analize de monitorizare a valorilor lipidelor serice și colesterolului conform recomandărilor medicului cardiolog, completează dr. Violeta Ion.

Află, din acest material, ce ar trebui să mănânci pentru a scădea colesterolul fără medicamente

Colesterol LDL mărit: cauze

Creșterile nivelului de colesterol sunt determinate de mai mulți factori. Unii dintre ei sunt modificabili, iar în această categorie intră sedentarismul, obezitatea și dieta nesănătoasă. Asupra altora, cum sunt genetica și unele afecțiuni medicale, nu putem interveni.

Structura genetică ar putea îngreuna eliminarea colesterolul LDL din sânge sau descompunerea lui în ficat.

Afecțiunile medicale care pot cauza niveluri crescute de colesterol includ:

Citește aici povestea Laurei Doliș, o tânără diagnosticată cu lupus.

Nivelurile de colesterol pot fi, de asemenea, influențate de unele tipuri de medicamente, cum ar fi:

  • tratamentele pentru acnee
  • tratamentele pentru cancer
  • tratamentele pentru hipertensiune
  • tratamentele pentru HIV/SIDA
  • tratamentele pentru aritmie.

Factori de risc pentru LDL colesterol mărit

  • dieta nesănătoasă: consumul unor cantități mari de grăsimi saturate sau grăsimi trans poate duce la niveluri nesănătoase de colesterol;
  • obezitatea: un indice de masă corporală (IMC) cu valoarea de 30 sau mai mare te expune riscului de colesterol mărit;
  • fumatul poate reduce nivelul de HDL, colesterolul „bun” și la creșterea celui „rău”;
  • consumul excesiv de alcool poate crește nivelul de colesterol total;
  • vârsta: chiar și copiii pot avea un LDL colesterol crescut, dar această problemă este mult mai frecventă la persoanele de peste 40 de ani. Pe măsură ce îmbătrânești, ficatului îi scade capacitatea de a metaboliza colesterolul.

Cum poate fi scăzut LDL colesterolul

Factorii care influențează nivelul lipidelor includ modificarea componentelor nutriționale, aportul alimentar specific și utilizarea de suplimente alimentare. „Reduceri semnificative pot fi obținute prin scăderea aportului de grăsimi saturate și trans, creșterea consumului de grăsimi polinesaturate și mononesaturate, fortificarea alimentelor cu stanoli sau steroli vegetali sau urmând o dietă de tip mediteranean”, potrivit dr. Violeta Ion.

Medicul face următoarele recomandări:

  • Adoptarea unei diete cu un conținut scăzut de sare și bazată pe fructe, legume și cereale integrale;
  • Limitarea cantității de grăsimi animale și adăugarea în alimentație a grăsimilor nesaturate, cum sunt uleiul de pește și uleiul de măsline;
  • Scăderea în greutate în cazul persoanelor cu obezitate;
  • Renunțarea la fumat;
  • Activitate fizică timp de cel puțin 30 de minute în fiecare zi;
  • Renunțarea la consumul de alcool;
  • Evitarea evenimentelor stresante.

Află ce regim e indicat pentru colesterol mare. Ce alimente se recomandă și când trebuie luate și medicamente.

Când e nevoie de medicamente pentru un LDL colesterol mărit

Administrarea unui tratament medicamentos este o decizie care ar trebui să implice întotdeauna o abordare individualizată, centrată pe pacient, ținând cont de riscurile, beneficiile și valorile individuale în alegerea celei mai adecvate strategii de tratament.

„Cea mai recentă actualizare a ghidurilor medicale recomandă tratarea  pacienților pentru prevenirea primară și urmărirea obținerii unei reduceri procentuale a LDL, mai degrabă decât a unor niveluri specifice de LDL.”

Dr.  Violeta Ion, medic specialist

Medicul menționează că există, în prezent, o serie de suplimente alimentare și clase de medicamente care au rol de a scădea valoarea serică a colesterolui total și a fracțiunilor acestuia.

Suplimente

  • berberina, un compus bioactiv extras din scoarța sau rădăcina unor arbuști din familia Berberis
  • semințe de in, psyllium
  • ulei de pește
  • usturoi
  • ceai verde
  • niacina
  • coenzima Q10

Statine

Inhibitorii de HMG-CoA-reductază, cum mai sunt numite statinele, sunt o clasă de medicamente din care fac parte atorvastatina, rosuvastatina și simvastatina. Statibnele pot reduce nivelul LDL colesterolului, dar acesta nu este singurul lor beneficiu. Ele au fost, de asemenea, asociate cu un risc mai scăzut de apariție a bolilor coronariene și accidentelor vasculare cerebrale.

„Aceste medicamente pot ajuta la stabilizarea plăcilor de aterom de pe pereții vaselor de sânge și pot reduce riscul formarii cheagurilor de sânge (trombi), în ultimii ani evidențiindu-se rolul lor antiinflamator.”

Dr.  Violeta Ion, medic specialist

Ezetimib

Acest medicament hipolipemiant acţionează prin reducerea cantităţii de colesterol LDL pe care organismul o absoarbe la nivel intestinal. Un alt beneficiu al ezetimib este acela că poate creşte valorile colesterolului HDL sau colesterolul „bun” care împiedică acumularea LDL în artere.

Inhibitori PCSK9

Terapiile biologice cu inhibitori PCSK9 sunt medicamente de nouă generație recomandate pacienților tratați cu statine la care nivelul colesterolului se menține crescut. Ele acționează prin prevenirea distrugerii receptorilor LDL de la nivel hepatic.

Cât de repede îți poți reduce nivelul de LDL colesterol

Scăderea colesterolului LDL și total reduce riscurile cardiovasculare asociate, dar măsurile adoptate nu au efect imediat. Reducerea nivelului de colesterol cu ajutorul medicamentelor poate dura aproximativ două luni, iar prin schimbări ale stilului de viață sunt necesare până la 6 luni pentru a vedea modificări semnificative.

Deși rare, există situații în care nivelul acestui tip de colesterol scade foarte mult și poate produce complicații. Colesterolul LDL este considerat foarte scăzut atunci când nivelul lui este mai mic de 50 mg/dL și a fost asociat cu unele probleme de sănătate.

LDL colesterol scăzut: cauze

  • o tulburare genetică;
  • malnutriție;
  • malabsorbție (organismul nu absoarbe suficiente grăsimi);
  • anemie;
  • boli tiroidiene;
  • boli hepatice;
  • anumite infecții, precum hepatita C;
  • cancer.

La fel ca în cazul unui LDL colesterol mărit, un LDL colesterol scăzut poate avea consecințe negative asupra sănătății. În cazuri rare, el poate duce la:

  • accident vascular cerebral hemoragic;
  • depresie,
  • anxietate,
  • naștere prematură și greutate mică la naștere dacă colesterolul este scăzut în timpul sarcinii.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare