Mulți dintre noi știu ce este chimioterapia – un tratament esențial în cazul multor tipuri de cancer, cu efecte secundare notabile. Totuși, cât de eficientă este cu adevărat? În care forme de cancer este cel mai utilă? Mai poate fi administrată și pentru tratarea altor afecțiuni, în afară de cancer?
Odată cu declarațiile emoționante făcute de Prințesa Kate după finalizarea chimioterapiei, au apărut și o serie de întrebări legate de acest tip de tratament și ce se întâmplă cu corpul în timpul terapiei oncologice.
A message from Catherine, The Princess of Wales
As the summer comes to an end, I cannot tell you what a relief it is to have finally completed my chemotherapy treatment.
The last nine months have been incredibly tough for us as a family. Life as you know it can change in an… pic.twitter.com/9S1W8sDHUL
— The Prince and Princess of Wales (@KensingtonRoyal) September 9, 2024
Șef de lucrări dr. Oana Trifănescu, medic primar oncolog, spune, de exemplu, că efectele secundare ale chimioterapiei, de care mulți pacienți se tem, pot fi controlate sub îndrumarea medicului oncolog și, de obicei, dispar după încheierea tratamentului. Iată mai jos răspunsurile specialistei la cele mai importante întrebări despre chimioterapie:
1. Ce este chimioterapia și cum funcționează?
Chimioterapia reprezintă o modalitate de tratament sistemic împotriva tumorilor maligne. Folosește agenţi citotoxici cu acţiune asupra celulelor tumorale, prin inhibarea creșterii și multiplicării acestora.
Cu ajutorul chimioterapiei, celulele canceroase nu se mai multiplică, nu mai invadează, nu mai metastazează şi, în final, nu mai ucid gazda. Scopul acestor medicamente este de a ucide celulele canceroase care se divid rapid și, astfel, de a opri creșterea și răspândirea cancerului.
Chimioterapia este utilizată în mai multe moduri în oncologie:
- pentru o vindecare completă a cancerului în fazele incipiente;
- înainte sau după intervenția chirurgicală;
- ca parte a unui tratament combinat, împreună cu radioterapie sau intervenție chirurgicală;
- pentru a preveni revenirea cancerului;
- pentru atenuarea simptomelor cancerului, atunci când cancerul este în stadiul metastatic incurabil.
Chimioterapia presupune administrarea unor citostatice. Calea de administrare a acestora s-a diversificat în ultimul timp. În momentul de față, avem la dispoziție medicamente care se pot administra oral, intravenos, local sau intraarterial.
Cum se administrează citostaticele
- Pe cale venoasă. Cel mai frecvent, chimioterapia se administrează intravenos. Citostaticele pot fi administrate fie printr-o perfuzie, fie printr-un dispozitiv implantat sub piele, într-o venă centrală, la nivelul pieptului.
- Pe cale orală. Unele citostatice pot fi administrate sub formă de pastile.
- Injecții. Există medicamente chimioterapice care pot fi administrate asemenea unei injecții obișnuite.
- Creme. În cazul unor tipuri de cancer de piele se pot administra citostatice sub forma unor creme sau geluri.
- Direct în zona afectată a corpului. De exemplu, citostaticele pot fi administrate direct în abdomen (chimioterapie intraperitoneală), în cavitatea toracică (chimioterapie intrapleurală) sau în sistemul nervos central (chimioterapie intratecală, administrată în meninge). Se poate injecta, de asemenea, prin uretră, în vezica urinară.
- Direct în țesutul canceros. De exemplu, niște discuri subțiri semiconductoare care conțin citostatice se pot plasa în apropierea tumorii în timpul unei intervenții chirurgicale. În timp, semiconductorii se dezintegrează, eliberând citostaticele.
2. În ce tipuri de cancer este utilă? Cât de mult beneficiază de chimioterapie pacientele cu cancer de sân?
Chimioterapia este deosebit de utilă în cazul cancerelor cu rată mare de diviziune. Dintre acestea, notăm tumorile hematologice, iar dintre tumorile solide, aproape toate beneficiază de chimioterapie (cancer de sân, pulmonar, cancerele tubului digestiv, ale sferei genitale, ale capului și gâtului, testicular etc.).
3. Ce înseamnă, de fapt, chimioterapie? Se folosește și în tratarea altor tipuri de boli, în afara celor oncologice?
Ideea utilizării citostaticelor a pornit istoric de la observația efectelor adverse ale gazului de luptă asupra leucocitelor soldaților din Primul Război Mondial. De atunci, mai multe citostatice au fost descoperite și utilizate cu succes. Unele dintre ele se folosesc și în boli reumatismale și pentru afecțiuni benigne.
4. Cât de eficientă este chimioterapia în tratarea cancerului și care sunt factorii care influențează reușita tratamentului?
Chimioterapia este o modalitate de tratament care vindecă un număr impresionant de pacienți cu cancer. Ea distruge celulele tumorale, împiedică apariția metastazelor, controlează local boala. Cu toate acestea, este o modalitate de tratament cu destule toxicități. Așa că și această armă trebuie utilizată judicios.
Foarte important de reținut este că toate aceste tratamente chimioterapice și-au dovedit eficiența față de tratamentul standard în studii clinice randomizate de mari dimensiuni.
Iar oncologia este una dintre ramurile medicinii în care tratamentul este foarte standardizat și avem ghiduri naționale și internaționale care validează aceste tratmente. În oncologie se practică foarte mult medicina bazată pe dovezi.
Un alt lucru important este faptul că deciziile privind tratamentul oncologic se iau în cadrul echipelor multidisciplinare (chirurg, radioterapeut, oncolog, imagist etc.), astfel încât modalitățile de tratament și secvența acestora să fie optime.
5. Cât timp durează tratamentul cu citostatice și câte ședințe de chimioterapie se fac?
De obicei, regimurile de chimioterapie se administrează sub formă de cure, deoarece este important să dăm timp organismului să se refacă între două ședințe. Dacă în stadiile incipiente, numărul de serii de chimioterapie este relativ strict (validat de studii clinice), în stadiul metastatic tratamentul se face până la progresia bolii sau toxicității inacceptabile.
6. Ce efecte secundare apar după chimioterapie și cum pot fi atenuate?
Toxicitatea post chimioterapie poate îmbrăca două forme:
- Toxicitate imediată: apare imediat, până la câteva zile după administrare. Acţionează în special pe ţesuturile cu inmulțire rapidă, este de obicei reversibilă.
- Toxicitate tardivă: la distanţă de la întreruperea tratamentului, în general în relaţie cu doza cumulativă, inconstant reversibilă (sterilitate, acţiune teratogenă (n.r. – poate produce malformații, anomalii), cancere secundare).
Toxicităţi mai frecvent întâlnite sunt:
- hematologice (scăderea apărării organismului, cu un risc mai mare de infecții, scăderea trombocitelor, cu un risc mai mare de sângerare, anemie);
- digestive: se manifestă, de obicei, prin greață și vărsătură, diaree, afte.
- unele citostatice au toxicitate renală sau cardiacă sau pulmonară sau pot determina neuropatie (n.r. – tulburări ale sistemului nervos);
- la pacienții tineri trebuie avut în vedere că citostaticele pot induce infertilitate.
Au fost raportate și cazuri foarte rare de neoplazii secundare induse de tratamentul citostatic.
Medicul trebuie să discute cu pacientul toate aceste toxicități, să îl asigure că există modalități terapeutice pentru diminuarea acestora și să îl ajute să gestioneze aceste efecte adverse pe durata chimioterapiei.
Căderea părului
Căderea părului este unul dintre efectese secundare cele mai importante pentru persoanele diagnosticate cu cancer. Este important de știut că nu toate tipurile de chimioterapie duc la căderea completă a părului. În unele cazuri, este vorba doar despre subțierea subtilă a firelor de păr. În altele, poate să cadă atât părul de pe cap, cât și de pe restul corpului, potrivit Mayo Clinic.
În general, părul începe să cadă în săptămânile 2-4 de la începerea chimioterapiei. Poate cădea rapid, în șuvițe mari, sau treptat. De obicei, acest efect secundar persistă pe toată durata tratamentului cu citostatice și câteva săptămâni de la încheierea lui. Însă după terminarea chimioterapiei, la câteva săptămâni, părul începe din nou să crească, astfel că la 3 sau 6 luni, părul poate să revină la normal. La început, părul poate avea o textură, chiar și o culoare diferită. Însă pe măsură ce trece timpul, iar celulele care controlează pigmenții se dezvoltă din nou, părul va reveni la normal.
Din păcate, până în prezent nu a fost descoperit niciun tratament care să garanteze că previne căderea părului în timpul chimioterapiei. Însă în unele cazuri, pot da rezultate căștile de răcire a scalpului.
7. Cum se simte chimioterapia? Experiența Prințesei Kate a Marii Britanii: „În zilele rele te simți slăbit, obosit, și trebuie să-ți lași corpul să se odihnească“
Prințesa Kate a Marii Britanii a anunțat public că a fost diagnosticată cu cancer în luna martie 2024, după ce în ianuarie a suferit o importantă intervenție chirurgicală abdominală. „La momentul respectiv, se credea că afecțiunea mea este non-canceroasă. Operația a fost un succes; totuși, testele de după intervenție au descoperit că era vorba despre cancer. Echipa mea medicală a sugerat că ar trebui să fac chimioterapie preventivă“, mărturisea Prințesa într-o declarație în luna martie.
„Fac progrese importante, dar, așa cum oricine a trecut prin chimioterapie știe, sunt zile bune și zile rele. În zilele rele te simți slăbit, obosit, și trebuie să-ți lași corpul să se odihnească. Dar în zilele bune, când te simți mai puternic, vrei să profiți la maximum de starea de bine. Învăț să am răbdare, mai ales în condițiile incertitudinii. Să iau fiecare zi așa cum vine, să-mi ascult corpul și să-mi permit să-mi ofer timpul pentru vindecare“, declara Prințesa în martie.
În luna septembrie, după finalizarea chimioterapiei, Kate a revenit cu o nouă declarație emoționantă: „Pe măsură ce vara se apropie de sfârșit, nu pot să vă spun ce ușurare simt pentru că am terminat în sfârșit tratamentul cu chimioterapie.
Ultimele nouă luni au fost incredibil de grele pentru noi ca familie. Viața așa cum o știți se poate schimba într-o clipă și a trebuit să găsim o modalitate de a naviga prin apele furtunoase și pe un drum necunoscut.
Lupta împotriva cancerului este complexă, înfricoșătoare și imprevizibilă pentru toată lumea, în special pentru cei mai apropiați”, a spus ea într-un clip în care apare în mai multe imagini alături de Prințul William și de cei trei copii ai lor.
„Cu umilință, (n.r. – lupta cu cancerul) te aduce, de asemenea, față în față cu propriile tale vulnerabilități într-un mod pe care nu l-ai luat în considerare până acum și, odată cu asta, îți aduce o nouă perspectivă asupra vieții.
Această perioadă ne-a amintit mai presus de toate lui William și mie să reflectăm și să fim recunoscători pentru lucrurile simple, dar importante din viață, pe care mulți dintre noi le luăm deseori de-a gata. Pur și simplu să iubim și să fim iubiți.
Acum mă concentrez pe a mă vindeca complet de cancer. Deși am terminat chimioterapia, drumul meu către vindecare și recuperare completă este lung și trebuie să continui să iau fiecare zi așa cum vine“, a mai spus Kate.
Alte tipuri de tratamente pentru cancer
Chimioterapia poate fi utilizată singură sau împreună cu alte metode de tratament care vizează cancerul. Iată care pot fi celelalte tipuri de tratamente pe care le poate recomanda medicul oncolog.
Terapii țintite
Terapiile țintite sunt tratamente medicamentoase care au ca scop distrugerea celulelor canceroase, vizând următoarele componente ale celulelor canceroase:
- gene,
- proteine,
- receptori.
Spre deosebire de chimioterapie, terapiile țintite vizează, în mod specific, celulele canceroase și evită în mare parte deteriorarea celulelor sănătoase.
Imunoterapie
Imunoterapia este o terapie medicamentoasă care stimulează sistemul imunitar să recunoască și să distrugă celulele canceroase.
Spre deosebire de chimioterapie, substanțele folosite în imunoterapie nu ucid direct celulele canceroase, ci sporesc capacitatea organismului de a lupta împotriva lor.
Terapia hormonală
Unele tipuri de cancer au nevoie de stimulare hormonală pentru a se dezvolta. Terapiile hormonale ajută la inhibarea creșterii celulelor canceroase prin scăderea nivelului de hormoni din organism.
Printre tipurile de cancer sensibile la tratamentele hormonale se numără:
- cancerul de sân,
- cancerul de prostată,
- cancerul ovarian,
- cancerul de endometru.
Intervenție chirurgicală
În unele cazuri, cea mai bună opțiune de tratament poate fi eliminarea, pe cale chirurgicală, a tumorilor canceroase. Chirurgia funcționează cel mai bine în cazul cancerelor localizate, izolate, care nu s-au răspândit în organism.
Terapie cu radiații (radioterapie)
Radioterapia utilizează doze de radiații pentru a distruge celulele canceroase prin deteriorarea ADN-ului. Nu afectează numai celulele canceroase, ci și celulele sănătoase. De obicei, duce la apariția unor efecte secundare, cum ar fi:
- pierderea poftei de mâncare,
- greaţă,
- oboseală.