Ce este chimioterapia și în ce boli e utilă, în afară de cancer

6 întrebări esențiale despre chimioterapie și răspunsurile de la specialist

Mulți dintre noi știu ce este chimioterapia – un tratament util în cazul multor tipuri de cancer, cu efecte secundare notabile. Totuși, cât de eficientă este cu adevărat? În care forme de cancer este cel mai utilă? Mai poate fi administrată și pentru tratarea altor afecțiuni, în afară de cancer?

Știați că efectele secundare ale chimioterapiei, de care mulți pacienți se tem, pot fi controlate sub îndrumarea medicului oncolog și, de obicei, dispar după încheierea tratamentului?

Șef de lucrări dr. Oana Trifănescu, medic primar oncolog, lămurește toate aceste aspecte.

Medicul primar oncolog Oana Trifănescu, șef de lucrări în cadrul Universității de Medicină „Carol Davila“ din București și doctorand în oncologie, ne-a explicat în detaliu ce este chimioterapia și care sunt cele mai importante șase informații despre acest tip de tratament

1. Ce este chimioterapia și cum funcționează?

Chimioterapia reprezintă o modalitate de tratament sistemic împotriva tumorilor maligne. Folosește agenţi citotoxici cu acţiune asupra celulelor tumorale, prin inhibarea creșterii și multiplicării acestora.

Cu ajutorul chimioterapiei, celulele canceroase nu se mai multiplică, nu mai invadează, nu mai metastazează şi, în final, nu mai ucid gazda. Scopul acestor medicamente este de a ucide celulele canceroase care se divid rapid și, astfel, de a opri creșterea și răspândirea cancerului.

Chimioterapia este utilizată în mai multe moduri în oncologie:

 • pentru o vindecare completă a cancerului în fazele incipiente;
 • înainte sau după intervenția chirurgicală;
 • ca parte a unui tratament combinat, împreună cu radioterapie sau intervenție chirurgicală;
 • pentru a preveni revenirea cancerului;
 • pentru atenuarea simptomelor cancerului, atunci când cancerul este în stadiul metastatic incurabil.

Chimioterapia presupune administrarea unor citostatice. Calea de administrare a acestora s-a diversificat în ultimul timp. În momentul de față, avem la dispoziție medicamente care se pot administra oral, intravenos, local sau intraarterial.

Cum se administrează citostaticele

Medicamentele chimioterapice se pot administra printr-un cateter implantat sub piele, la nivelul pieptului, conectat la o venă centrală. Astfel se evită eventuala afectare a vaselor de sânge care poate fi o consecință în cazul administrării clasice a citostaticelor FOTO: Shutterstock
 • Pe cale venoasă. Cel mai frecvent, chimioterapia se administrează intravenos. Citostaticele pot fi administrate fie printr-o perfuzie, fie printr-un dispozitiv implantat sub piele, într-o venă centrală, la nivelul pieptului.
 • Pe cale orală. Unele citostatice pot fi administrate sub formă de pastile.
 • Injecții. Există medicamente chimioterapice care pot fi administrate asemenea unei injecții obișnuite.
 • Creme. În cazul unor tipuri de cancer de piele se pot administra citostatice sub forma unor creme sau geluri.
 • Direct în zona afectată a corpului. De exemplu, citostaticele pot fi administrate direct în abdomen (chimioterapie intraperitoneală), în cavitatea toracică (chimioterapie intrapleurală) sau în sistemul nervos central (chimioterapie intratecală, administrată în meninge). Se poate injecta, de asemenea, prin uretră, în vezica urinară.
 • Direct în țesutul canceros. De exemplu, niște discuri subțiri semiconductoare care conțin citostatice se pot plasa în apropierea tumorii în timpul unei intervenții chirurgicale. În timp, semiconductorii se dezintegrează, eliberând citostaticele.

2. În ce tipuri de cancer este utilă? Cât de mult beneficiază de chimioterapie pacientele cu cancer de sân?

Chimioterapia este deosebit de utilă în cazul cancerelor cu rată mare de diviziune. Dintre acestea, notăm tumorile hematologice, iar dintre tumorile solide, aproape toate beneficiază de chimioterapie (cancer de sân, pulmonar, cancerele tubului digestiv, ale sferei genitale, ale capului și gâtului, testicular etc.).

3. Ce înseamnă, de fapt, chimioterapie? Se folosește și în tratarea altor tipuri de boli, în afara celor oncologice?

Ideea utilizării citostaticelor a pornit istoric de la observația efectelor adverse ale gazului de luptă asupra leucocitelor soldaților din Primul Război Mondial. De atunci, mai multe citostatice au fost descoperite și utilizate cu succes. Unele dintre ele se folosesc și în boli reumatismale și pentru afecțiuni benigne.

4. Cât de eficientă este chimioterapia în tratarea cancerului și care sunt factorii care influențează reușita tratamentului?

Chimioterapia este o modalitate de tratament care vindecă un număr impresionant de pacienți cu cancer. Ea distruge celulele tumorale, împiedică apariția metastazelor, controlează local boala. Cu toate acestea, este o modalitate de tratament cu destule toxicități. Așa că și această armă trebuie utilizată judicios.

„Cu cât tumora este mai agresivă, cu atât ea e distrusă mai bine de chimioterapie”.


Șef de lucrări dr. Oana Trifănescu, medic primar oncolog

Foarte important de reținut este că toate aceste tratamente chimioterapice și-au dovedit eficiența față de tratamentul standard în studii clinice randomizate de mari dimensiuni.

Iar oncologia este una dintre ramurile medicinii în care tratamentul este foarte standardizat și avem ghiduri naționale și internaționale care validează aceste tratmente. În oncologie se practică foarte mult medicina bazată pe dovezi.

Un alt lucru important este faptul că deciziile privind tratamentul oncologic se iau în cadrul echipelor multidisciplinare (chirurg, radioterapeut, oncolog, imagist etc.), astfel încât modalitățile de tratament și secvența acestora să fie optime.

5. Cât timp durează tratamentul cu citostatice și câte ședințe de chimioterapie se fac?

De obicei, regimurile de chimioterapie se administrează sub formă de cure, deoarece este important să dăm timp organismului să se refacă între două ședințe. Dacă în stadiile incipiente, numărul de serii de chimioterapie este relativ strict (validat de studii clinice), în stadiul metastatic tratamentul se face până la progresia bolii sau toxicității inacceptabile.

6. Ce efecte secundare apar după chimioterapie și cum pot fi atenuate?

Toxicitatea post chimioterapie poate îmbrăca două forme:

 • Toxicitate imediată: apare imediat, până la câteva zile după administrare. Acţionează în special pe ţesuturile cu inmulțire rapidă, este de obicei reversibilă.
 • Toxicitate tardivă: la distanţă de la întreruperea tratamentului, în general în relaţie cu doza cumulativă, inconstant reversibilă (sterilitate, acţiune teratogenă (n.r. – poate produce malformații, anomalii), cancere secundare).

Toxicităţi mai frecvent întâlnite sunt:

 • hematologice (scăderea apărării organismului, cu un risc mai mare de infecții, scăderea trombocitelor, cu un risc mai mare de sângerare, anemie);
 • digestive: se manifestă, de obicei, prin greață și vărsătură, diaree, afte.
 • unele citostatice au toxicitate renală sau cardiacă sau pulmonară sau pot determina neuropatie (n.r. – tulburări ale sistemului nervos);
 • la pacienții tineri trebuie avut în vedere că citostaticele pot induce infertilitate.

Au fost raportate și cazuri foarte rare de neoplazii secundare induse de tratamentul citostatic.

Medicul trebuie să discute cu pacientul toate aceste toxicități, să îl asigure că există modalități terapeutice pentru diminuarea acestora și să îl ajute să gestioneze aceste efecte adverse pe durata chimioterapiei.

Alte tipuri de tratamente pentru cancer

Chimioterapia poate fi utilizată singură sau împreună cu alte metode de tratament care vizează cancerul. Iată care pot fi celelalte tipuri de tratamente pe care le poate recomanda medicul oncolog.

Terapii țintite

Terapiile țintite sunt tratamente medicamentoase care au ca scop distrugerea celulelor canceroase, vizând următoarele componente ale celulelor canceroase:

 • gene,
 • proteine,
 • receptori.

Spre deosebire de chimioterapie, terapiile țintite vizează, în mod specific, celulele canceroase și evită în mare parte deteriorarea celulelor sănătoase.

Imunoterapie

Imunoterapia este o terapie medicamentoasă care stimulează sistemul imunitar să recunoască și să distrugă celulele canceroase.

Spre deosebire de chimioterapie, substanțele folosite în imunoterapie nu ucid direct celulele canceroase, ci sporesc capacitatea organismului de a lupta împotriva lor.

Terapia hormonală

Unele tipuri de cancer au nevoie de stimulare hormonală pentru a se dezvolta. Terapiile hormonale ajută la inhibarea creșterii celulelor canceroase prin scăderea nivelului de hormoni din organism.

Printre tipurile de cancer sensibile la tratamentele hormonale se numără:

 • cancerul de sân,
 • cancerul de prostată,
 • cancerul ovarian,
 • cancerul de endometru.

Intervenție chirurgicală

În unele cazuri, cea mai bună opțiune de tratament poate fi eliminarea, pe cale chirurgicală, a tumorilor canceroase. Chirurgia funcționează cel mai bine în cazul cancerelor localizate, izolate, care nu s-au răspândit în organism.

Terapie cu radiații (radioterapie)

Radioterapia utilizează doze de radiații pentru a distruge celulele canceroase prin deteriorarea ADN-ului. Nu afectează numai celulele canceroase, ci și celulele sănătoase. De obicei, duce la apariția unor efecte secundare, cum ar fi:

 • pierderea poftei de mâncare,
 • greaţă,
 • oboseală.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare