Ce ar trebui să mănânci pentru a scădea colesterolul fără medicamente

Ce ar trebui să mănânci pentru a scădea colesterolul fără medicamente

Colesterolul este o substanță esențială pentru buna funcționare a organismului, însă când nivelul său crește prea mult, devine un inamic silențios care ne predispune la infarct sau accident vascular cerebral. Stilul de viață este extrem de important atunci când vine vorba de scăderea colesterolului, dar dacă situația a scăpat de sub control, este neapărat nevoie de medicamente. 

Colesterolul este prezent în toate celulele organismului și joacă un rol important când vorbim de digerarea alimentelor, producția de hormoni și sinteza vitaminei D. Acesta este produs de organism, însă poate fi ingerat și din alimente. 

Cum poate fi scăzut colesterolul fără medicamente. Colesterolul bun vs. colesterolul rău

Există două tipuri de colesterol: colesterolul LDL, numit și colesterol rău și colesterolul HDL sau colesterol bun. În timp ce colesterolul rău se poate depune pe pereții vaselor de sânge, blocându-le, colesterolul bun adună excesul de colesterol și îl transportă înapoi în ficat. 

Valorile  colesterolului:

Valori LDL
Valoare optimă:  <100 mg/dl
Ușor crescut: 100-129 mg/dl
Crescut, la limită:  130-159 mg/dl
Crescut: 160-189 mg/dl
Foarte crescut:  ≥ 190 mg/dl
Valori Colesterol Total
Valoare optimă: <200 mg/dl
Crescut/ la limită: 200-239 mg/dl
Crescut:   ≥ 240 mg/dl
Valori HDL
Valori optime: 45-55 mg/dl
Valoare scăzută: <40 mg/dl
Valoare crescută: ≥ 60 mg/dl

Dieta pentru scăderea colesterolului

Medicul cardiolog Monica Trofin spune că în cazul dislipidemiilor ușoare, dieta poate fi încercată ca metodă terapeutică pentru două-trei luni de zile. Dieta ar trebui să urmeze câteva principii foarte importante: 

  • un aport caloric controlat pentru o greutate corporală normală;
  • aport crescut de fibre solubile din fructe și legume dar și de acizi grași polinesaturați;
  • nivel limitat al aportului de carbohidrați și grăsimi saturate.
Dr. Monica Trofin, medic specialist cardiologie

Ce alimente care scad nivelul colesterolului

Fasolea și lintea. Fibrele din doar o ceașcă de fasole gătită pe zi pot reduce colesterolul total și colesterolul LDL în mod semnificativ, a remarcat un studiu publicat în Jurnalul Colegiului American de Nutriție.

Avocado. „Deși este fructul exotic al unui arbore din America de Sud, avocado este mai degrabă un oleaginos din punct de vedere nutritiv. Conținutul lui bogat în grăsimi îl califică drept o alternativă la ulei sau unt. Poate fi consumat ca atare, proaspăt, în salate, ca ingredient pentru sandvișuri sau în tradiționalul guacamole. Porția corectă este de 100g (adică jumătate de fruct) și conține: 2g proteine, 9g glucide, 15 g grăsimi, 7g fibre și 150 cal. În plus are fitosteroli care scad colesterolul din sânge și antioxidanți similari cu cei din broccoli, ” a explicat medicul nutriționist Mihaela Bilic, într-o postare pe pagina ei de Facebook. 

Merele. Și merele sunt o excelentă sursă de fibre, în special pectină, care scad colesterolul rău. Cercetările publicate în Jurnalul European de Nutriție arată cum consumul unui măr pe zi (două și mai bine) poate ajuta la scăderea LDL. Acest beneficiu pentru sănătate este datorat polifenolilor antioxidanți care se găsesc în primul rând în coaja mărului (deci nu îl curățați de coajă).

Nuci, migdale, fistic, semințe de dovleac, semințe de chia și semințe de in sunt excelente surse de grăsimi mononesaturate și polinesaturate din proteine, vitamine, minerale și fibre. Ele ajută la scăderea colesterolului LDL (și a colesterolului total), fără a afecta nivelurile de colesterol de lipoproteine ​​cu densitate mare (HDL).

Cum scazi colesterolul fără medicamente. Alimentul cu efect de statine

Unul dintre alimentele foarte importante în scăderea colesterolului este orezul fermentat, indicat inclusiv celor sedentari. „Orezul fermentat îi vine de hac colesterolului. Colesterolul crescut e o problemă ce afectează multe persoane și otrăvește viața multora dintre noi, mai ales că vine la pachet cu o mulțime de restricții alimentare. Ei bine, nu meniul dietetic scade colesterolul, ci mișcarea, efortul fizic. Iar dacă sunteți sedentari, orezul este soluția. Dar nu orice orez, ci orezul fermentat. Drojdia roșie de orez are în compoziția sa statine naturale, potrivit unor cercetări ale americanilor,” a completat dr. Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook. 

Nutriționistul a mai precizat că drojdia roșie de orez are drept țintă enzima HMG CoA (enzima care stă la baza producerii colesterolului), cu scopul de a-i inhiba activitatea în ceea ce priveste producerea de colesterol și astfel ajută la scăderea nivelului de colesterol și la menținerea unui nivel optim al acestuia.

Mai mult decât atât, drojdia roșie de orez accelerează metabolismul organismului și la creșterea colesterolului bun – HDL care ajută la transportarea colesterolului rău către ficat acolo unde va fi procesat în vederea eliminării sale din organism prin intermediul bilei. Drojdia roșie de orez se transformă miraculos într-un supliment alimentar eficient în lupta împotriva colesterolului rău, fără însă a avea efectele adverse caracteristice statinelor de sinteză.

Grapefruitul. Consumul unui singur grepfrut roșu zilnic, timp de o lună, poate ajuta la scăderea colesterolului LDL cu până la 20%, a arătat un studiu din Journal of Agricultural Food Chemistry. Atenție însă la interactiunea acestui fruct cu medicamentele, subiect de care vă povestim pe larg AICI.

Cum scazi colesterolul fără medicamente. Alimente de care să te ferești

În România, peste o treime din populaţie este afectată de hipercolesterolemie. Medicii avertizează că numărul bolnavilor e în continuă creştere, în special din cauza regimului alimentar bogat în grăsimi şi a sedentarismului. Deşi poate fi moştenită, hipercolesterolemia este de cele mai multe ori cauzată de alimentaţia bogată în grăsimi saturate (produse de origine animală, dar şi margarină), de lipsa activităţii fizice, dar şi de fumat, care scade nivelul de „colesterol bun”.

Dacă aveți colesterolul crescut, evitați preparatele din carne de porc, oaie, miel, brânzeturile grase care au un conţinut de colesterol aproape similar cu cel al cărnii grase de porc, dulciurile concentrate şi alcoolul. Ouăle sunt o sursă importantă de proteine, vitamine şi minerale, însă conţin o cantitate destul de mare de colesterol (aproximativ 25 mg pe ou). De aceea, nu ar trebui să consumăm mai mult de 3 pe săptămână.

Iată care este cantitatea de colesterol care se găseşte în alimente (pentru 100 gr. de produs):

–         gălbenuş de ou: 504mg
–         ficat: 300mg
–       unt: 250mg
–         carne roşie slabă: 100mg
–         carne de miel: 98mg
–         brânză: 90mg
–         carne de pui: 81mg
–         ton: 65mg
–         lapte: 14mg
–         cacao: 10mg

Tratament cu statine plus dietă

În ceea ce priveşte medicaţia ce poate ţine sub control nivelul colesterolului, specialiştii spun că statinele sunt cele mai eficiente şi cele mai frecvent folosite medicamente, însă asta nu înseamnă că puteți renunța la regimul alimentar. 

„Dacă s-a început un tratament cu statine, este indicat ca pacientul să urmeze în continuare dieta recomandată și de asemenea să își modifice modul de viață: efort fizic zilnic, eliminarea excesului de greutate și renunțarea la fumat,” sunt sfaturile medicului cardiolog Monica Trofin. 

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare