LDL colesterol: brânza îi crește nivelul mai mult decât carnea

Medic: Brânza poate crește colesterolul LDL mai mult decât carnea

Colesterolul este esențial pentru organism, dar excesul de LDL colesterol (așa-numitul colesterol „rău“) se poate depune pe pereții arterelor, crescând riscul de boli cardiovasculare. Alimentele cu cel mai mare potențial de a crește colesterolul LDL sunt cele bogate în grăsimi de origine animală, iar carnea nu este principalul vinovat.

Dr. Carmen Cristescu, medic specialist medicină internă, ne-a explicat ce importanță are colesterolul în organism, cum se diferențiază tipurile de colesterol și ce alimente să evităm în cazul unor valori LDL crescute.

Riscurile excesului de colesterol LDL

SmartLiving.ro: Ce este colesterolul și de ce e atât de periculos un nivel crescut al acestuia?

Dr. Carmen Cristescu: Colesterolul este un tip de grăsime indispensabil existenței omului. Celulele umane conțin colesterol la nivelul membranei lor. Anumite porțiuni ale structurilor nervoase sunt protejate de membrane bogate în colesterol. În organismul uman colesterolul circulă dinspre celule spre ficat și invers, legat de proteine cu greutăți diferite.

Colesterolul LDL (Low Density Lipoprotein) este responsabil de transportul colesterolului dinspre ficat spre celule cu scopul de a fi utilizat de către acestea în diferite etape ale evoluței lor. Excesul de LDL colesterol, denumit și colesterol rău, duce la acumularea acestuia în sânge și, printr-un mecanism complex, la depunerea lui, de regulă, în zonele de bifurcație ale arterelor mari, cu formarea de plăci de aterom. Acestea din urmă sunt adesea responsabile de evenimente cardiovasculare precum infarctul de miocard sau accidentele vasculare

Dieta, responsabilă doar 30% de creșterea colesterolului rău

SmartLiving.ro: Cât de importantă e, de fapt, alimentația, când vine vorba de scăderea colesterolului?

Dr. Carmen Cristescu: Studiile efectuate în ultimii 20 de ani au demonstrat că o dietă cu mai puține grăsimi de origine animală poate reduce nivelul LDL colesterol cu o proporție între 5% și 30%. Procentele diferă de la un grup populațional la altul și sunt semnificativ influențate de obiceiurile alimentare specifice fiecărei culturi în parte.

Aportul de colesterol este strict din grăsimi de origine animală, niciodată din uleiuri vegetale. Scopul din punct de vedere medical este acela de a reduce doar fracțiunea LDL a colesterolului, nu și pe celelalte, ca de exemplu HDL, astfel încât grăsimile nu pot și nu trebuie să lipsească din dietă.

Ca o concluzie, valorile ridicate ale colesterolului LDL sunt puse cel mai mult pe seama terenului genetic al fiecăruia dintre noi, stilului de viață activ sau sedentar și doar până la un maximum de 30% exclusiv pe seama dietei.

Alimentele procesate fără grăsimi animale cresc indirect colesterolul LDL

LDL colesterol. Grăsimi trans în produse de post
Produsele procesate, inclusiv multe dintre cele comercializate ca fiind „de post”, pot avea în compoziție grăsimi trans, care cresc indirect LDL colesterolul FOTO: Shutterstock

SmartLiving.ro: Dar grăsimile trans în ce mod cresc nivelul colesterolului?

Dr. Carmen Cristescu: Colesterolul este un tip de grăsime regăsit exclusiv în celula animală. Grăsimile trans se regăsesc în natură puțin spre foarte puțin. Sunt obținute prin hidrogenarea anumitor grăsimi vegetale și influențează în mod indirect mecanismele de transport și absorbție ale colesterolului, acționând în competiție pentru transportori. Adică leagă anumite structuri, în mod deosebit proteine care ar trebui să fixeze LDL colesterolul în felul acesta epuizând locurile disponibile pt transport ceea ce rezultă în LDL colesterol liber circulant.

Mecanismele directe de creștere a colesterolului implică strict grăsimi de origine animală. Putem întregi tabloul factorilor care cresc LDL colesterolul descriind variantele indirecte: prin acest mecanism de competiție (n.r. – grăsimile trans) și prin rezistența la insulină.

De evitat asocierea grăsimilor animale

SmartLiving.ro: Ce alimente au cel mai mare potențial să crească colesterolul rău?

Dr. Carmen Cristescu: Cel mai mare potențial pentru creșterea LDL colesterolului îl au alimentele care conțin grăsimi de origine animală, de exemplu: lactatele, ouăle, carnea. Brânza poate avea un conținut de grăsimi între 30% și 60%, din care mai bine de două treimi sunt reprezentate de colesterol.

Persoanele care au colesterolul mare ar trebui să evite consumul acestor produse foarte bogate în grăsimi de origine animală, dar nicidecum să le excludă complet din alimentație. Este de preferat, mai ales în cazul lactatelor – pe care le regăsim în foarte multe alimente finite – să consumăm produse degresate. De asemenea, este indicat să evităm asocierile acestor tipuri de grăsimi.

De exemplu, ar fi de evitat consumul unei omlete gătite eventual cu unt, cu brânză grasă și niște șuncă. Putem alege, în schimb, omleta cu legume sau cu o brânză slabă, iaurt degresat, avocado etc.

Proteinele din carne nu pot fi înlocuite cu proteine vegetale

SmartLiving.ro: Carnea consumată zilnic poate fi o cauză a creșterii colesterolului?

Dr. Carmen Cristescu: Carnea macră are un aport mic de colesterol, însă este esențială pentru proteine de calitate superioară. Carnea în sine nu este principalul aliment responsabil de creșterea valorilor LDL colesterolului, nici atunci când este consumată zilnic. O dietă echilibrată, mai ales la pacienții activi, tineri sau la copii trebuie să includă carne zilnic, care, desigur, trebuie să fie variată: pui, porc, vită, curcan, miel, pește.

SmartLiving.ro: Potrivit unui studiu recent, înlocuirea proteinelor din carne cu proteine vegetale din ciuperci, pentru o perioadă de timp, a dus la scăderea colesterolului cu 5%. Ce părere aveți despre aceste rezultate?

Dr. Carmen Cristescu: Proteinele din carne sunt proteine de cea mai bună calitate și nu pot fi înlocuite niciodată cu proteine vegetale. Există, desigur, și proteine vegetale de calitate superioară, foarte bune, dar care nu pot fi substitut pentru proteinele din carne.

Mai mult decât atât, LDL colesterolul este o grăsime, nu are nici o legătură cu proteinele. Scăderea înregistrată ar fi posibilă ținând cont exclusiv de aspectul discutat anterior, și anume că valorile colesterolului sunt influențate în mod direct STRICT de grăsimi de origine animală. Excluderea din alimentație a cărnii, ca produs de origine animală, ar putea influența ușor spre nesemnificativ valorile colesterolului, fără nicio legătură cu tipul de proteină din alimentație.

Carnea poate fi consumată zilnic

SmartLiving.ro: Cât de des ar trebui să consume carne o persoană cu colesterolul crescut?

Dr. Carmen Cristescu: Zilnic, dacă singura problemă de sănătate este reprezentată de valorile crescute ale colesterolului, mai ales dacă este o persoană tânără și activă. Dacă vorbim despre afecțiuni renale asociate sau despre pacienți vârstnici, consumul de carne ar putea fi limitat în funcție de particularitatea fiecărui caz în parte între o dată și de 3 ori pe săptămână. Restricția consumului de carne este mai degrabă legată de aportul de proteine și mult mai puțin de aportul de grăsimi, dacă facem referire la carne macră, nu kaiser, cârnați, șuncă sau alte produse care conțin și carne, dar mai ales grăsime animală pură.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare