Când se fac și cât costă analizele pentru bolile cu transmitere sexuală ale bărbaților
Abstinența este singura metodă care previne 100% bolile cu transmitere sexuală (BTS), de aceea, toate persoanele active sexual – femei și bărbați – ar trebui să facă un set de analize medicale ca să le depisteze din timp.
De asemenea, e indicată testarea frecventă pentru cei care nu au un partener stabil.
„Unui tânar care a avut o «întâlnire sexuală» neprotejată și care e neliniștit de un potențial pericol i se vor recomanda: VDRL (analiză sifilis), RPR carbon (test de depistare a sifilisului), test de screening pentru HIV, antigen HBs (test pentru hepatita B), eventual probă din secreție.“
Dr. Ana Maria Bucur, medic primar medicină de familie cu competență în ecografie, homeopatie și fitoterapie
Bolile sau infecțiile cu transmitere sexuală (BTS sau ITS) afectează zeci de milioane de oameni, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC).
La bărbați, simptomele sunt mai subtile decât în cazul femeilor
Este posibil ca bărbații să nu-și dea seama că au o boală cu transmitere sexuală, deoarece multe dintre acestea nu dau simptome în cazul lor.
Nu toate bolile cu transmitere sexuală dau simptome, dar atunci când apar, acestea pot include, în cazul bărbaților:
- durere sau arsură în timpul urinării;
- nevoia de a urina mai frecvent;
- durere în timpul ejaculării;
- scurgeri anormale din penis;
- umflături, vezicule sau răni pe penis sau pe organele genitale.
Cele mai frecvente BTS care afectează bărbații includ:
Chlamydia
Simptome: durere la urinare, durere la nivelul abdomenului inferior și scurgere peniană.
De reținut. Majoritatea persoanelor cu chlamydia nu prezintă simptome. Din această cauză, experții consideră că multe cazuri nu sunt raportate.
Tratament. Chlamydia este tratată cu antibiotice și, de obicei, vă puteți recupera într-o săptămână.
Testul se face din urină (primul jet). Analiza se poate face și din secreție uretrală recoltată înainte de prima urină de dimineață.
Gonoreea
Simptome. Arsuri în timpul urinării, scurgeri galbene sau verzui și dureri de testicule.
De reținut. Dacă nu este tratată, gonoreea poate determina sterilitate, iar în cazuri rare, se poate răspândi la nivel sanguin și articular. Infecția poate crește riscul unei persoane de a dezvolta HIV.
Tratament. Gonoreea este, de obicei, tratată cu o terapie duală.
La fel ca în cazul analizei pentru Chlamydia, testul se face din primul jet de urină sau din secreție uretrală.
Herpesul genital
Simptome. Mâncărime și durere, umflături mici pline cu lichid de culoare roșie și ulcerații care pot lăsa, în cele din urmă, cruste.
De reținut. Este posibil să transmiteți herpesul chiar dacă nu aveți răni sau simptome.
Tratament. Medicamentele antivirale, cum ar fi aciclovirul și valaciclovirul, pot trata focarele. Cu toate acestea, în prezent, nu există niciun tratament curativ pentru herpes.
Pentru diagnostic se face o analiză de sânge pentru a se depista nivelul de anticorpi din organism (HSV1 şi HSV2 IgG și IgM).
Negii genitali și virusul papilloma uman (HPV)
Simptome. Umflături mici în jurul penisului (în cazul verucilor genitale), negi în formă de conopidă și mâncărime în jurul penisului.
De reținut. În prezent, nu există niciun test HPV apropat de forurile medicale internaționale recomandat pentru bărbați.
Tratament. Negii genitali sunt tratați, de obicei, cu un unguent care trebuie să fie aplicat pe veruci. Cu toate acestea, pot fi îndepărtate și chirurgical dacă unguentul nu funcționează.
HIV
Simptome. Printre manifestări amintim: febră, erupții cutanate, dureri în gât și ganglioni limfatici umflați. Simptomele se agravează pe măsură ce HIV progresează.
De reținut. Se crede că HIV apare mai frecvent la bărbații care întrețin relații sexuale cu bărbați. Aceasta pentru că sexul anal este considerat cel mai riscant în ceea ce privește infecția cu HIV, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) din SUA.
Tratament. HIV nu este vindecabil, dar poate fi tratat cu mai multe clase de medicamente care opresc replicarea virusului.
Se depistează printr-o analiză de sânge.
Tricomoniaza
Simptome. Manifestările sunt rare la bărbați, dar pot include mâncărime la nivelul penisului, urinare dureroasă și scurgeri din penis.
De reținut. Aproximativ 20% din persoanele infectate cu Trichomonas vaginalis dobândesc boala, din nou, în termen de 3 luni de la tratament.
Tratament. Tricomoniaza este ușor de vindecat și este tratată, de obicei, cu o singură doză de antibiotice.
Pentru diagnostic se face prin testarea secreției uretrale.
Analize medicale BTS pentru bărbați
Testarea regulată pentru infecțiile cu transmitere sexuală este chiar recomandată, dacă nu vă aflați într-o relație stabilă. În funcție de istoricul sexual, medicul vă poate recomanda o varietate de teste, pe lângă examenul fizic: analize de sânge, teste de urină, teste de secreție.
Majoritatea bolilor cu transmitere sexuală pot fi depistate prin utilizarea probelor de urină sau de sânge.
Cât costă un set de analize medicale BTS pentru bărbați
- Chlamydia: detecție ARNr C. trachomatis din urină – cost aproximativ 110 lei.
- Gonoree: detecție ARNr Neisseria gonorrhoeae din urină – cost aproximativ 110 lei.
- Candidoza: examen bacteriologic din secreția uretrală – cost aproximativ 25 lei + cultură secreție uretrală – cost aproximativ 60 de lei.
- Tricomoniaza: examen bacteriologic al secreției uretrale – cost aproximativ 25 lei.
- Hepatita B: antigen HBs calitativ – cost aproximativ 40 lei + Anticorpi anti HBs – cost aproximativ 45 lei
- Herpes – Anticorpi anti Herpes simplex virus 1/2 IgG – cost aproximativ 50 lei + Anticorpi anti Herpes simplex virus 1/2 IgM – cost aproximativ 50 lei
- HIV: Test screening HIV 1/HIV 2 (Anticorpi + Antigen p24) – cost aproximativ 50 lei;
- Sifilis: TPHA (test de hemaglutinare pasivă) – cost aproximativ 40 lei + VDRL (RPR) – cost aproximativ 20 lei.
Analizele medicale pentru boli cu transmitere sexuală nu sunt decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Contează perioada de incubație
În unele cazuri, testele de urină și cele de sânge sânge nu sunt la fel de exacte ca alte forme de testare. Poate dura, de asemenea, o lună sau mai mult după expunerea la anumite boli cu transmitere sexuală pentru ca testele de sânge să fie eficiente. În cazul unei infecții cu HIV, de exemplu, poate dura câteva săptămâni până la câteva luni pentru ca testele să detecteze prezența virusului.
În cazul unei suspiciuni de infectare cu HIV, antigenul p24 este detectabil după 2 săptămâni de la contactul sexual neprotejat, iar depistarea anticorpilor se poate realiza după 3-4 săptămâni, o posibilă infecție se exclude după 3 luni.
Unele boli cu transmitere sexuală, cum ar fi herpesul și verucile genitale, pot fi diagnosticate printr-o combinație de teste și examinări fizice.
Cât protejează prezervativul
BTS pot afecta pe oricine este activ sexual, indiferent de vârstă, rasă sau orientare sexuală. Abstinența este singura metodă infailibilă de protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală.
Utilizarea prezervativelor și a altor metode de barieră face ca transmiterea să fie mai puțin probabilă.
BTS se pot transmite prin sex vaginal, oral și anal. Este important să folosiți metode de protecție sigure, cum este prezervativul, indiferent de activitatea sexuală practicată.
Mulți oameni cred că sexul oral nu prezintă riscuri. Cu toate acestea, numeroase BTS pot fi transmise în timpul sexului oral, inclusiv sifilis, herpes și gonoree.