Ce pastile anticoncepționale sunt potrivite pentru tine?

Ce pastile anticoncepționale sunt potrivite pentru tine?

Metoda de contracepție pe care o utilizezi este o decizie personală. Există însă multe opțiuni pe piață, iar dacă ești o femeie activă sexual, tipul potrivit de pastile anticoncepționale, recomandat doar de medicul ginecolog sau endocrinolog, după o serie de analize specifice, ar putea fi soluția cea mai sigură pentru tine.

Rezultatele unui studiu Eurostat publicat în 2019 arată că România se află pe locul al doilea în topul femeilor tinere, cu vârste mai mici de 20 de ani, care devin mame. Cele mai mari ponderi ale nașterilor primilor copii la mame tinere cu vârsta sub 20 de ani au fost înregistrate în Bulgaria (12,5% din nașterile totale ale primilor copii în 2017) și în România (12,1%). Au fost urmate de Ungaria (8,5%) și Slovacia (8,1%).

Accesul la informație cu privire la metodele contraceptive pentru tine, indiferent de vârstă, este, așadar, esențială. O bună metodă de contracepție, care nu te protejează însă și de boli cu transmitere sexuală, sunt pilulele anticoncepționale, denumite și contraceptive orale, pastile menite să prevină o sarcină. Află cum funcționează și ce reacții adverse pot provoca, precum și alți factori care te pot ajuta să decizi dacă anticoncepționale sunt o opțiune pentru tine.

Ce tipuri de pastile anticoncepționale există?

  1. Pastile anticoncepționale combinate

Pastilele combinate conțin forme artificiale ale hormonilor estrogen și progesteron. Există mai multe tipuri de pilule combinate:

  • Pastile anticoncepționale monofazice: acestea sunt utilizate în cicluri de o lună și fiecare pastilă activă îți oferă aceeași doză de hormon. În ultima săptămână a ciclului, urmează pilulele inactive, iar apoi, după terminarea lor, menstruația.
  • Pastile anticoncepționale multifazice: acestea sunt utilizate în cicluri de o lună și oferă niveluri diferite de hormoni în timpul ciclului. În ultima săptămână a ciclului, ia pilulele inactive. După terminarea lor urmează menstruația.
  • Pastile cu ciclu extins: acestea sunt utilizate de obicei în cicluri de 13 săptămâni. În primele 12 săptămâni iei pilulele active, iar în ultima săptămână a ciclului, iei pastile inactive, iar la finalul ciclului urmează menstruația (cu o frecvență de trei, patru ori pe an)

2. Pastile anticoncepționale cu progesteron

Acestea conțin doar progesteron, fără estrogen, și pot fi o alegere bună pentru femeile care nu pot lua estrogen din motive de sănătate sau din alte motive. În acest caz, toate pilulele sunt active.

Care sunt pastilele anticoncepționale potrivite pentru tine?

Nu orice tip de pastilă este potrivit. Discută cu medicul tău despre ce tip de pastile anticoncepționale ar funcționa cel mai bine pentru tine. Luați însă în calcul:

  • simptomele menstruale;
  • dacă alăptezi sau nu;
  • sănătatea ta cardiovasculară;
  • alte afecțiuni cronice pe care le-ai putea avea;
  • alte medicamente pe care le iei;
  • vârsta- după 35 de ani, trebuie puse în balanță avantajele și dezavantajele pastilelor anticoncepționale.
  • Este ideal ca femeia care ia astfel de pastile sa nu fumeze.
  • Dr. Andreas Vythoulkas recomandă un set de analize specifice, atunci cand se incepe administrarea pentru a se vedea care este tipul potrivit de pastile, mai ales daca vorbim despre cele care contin si estrogen (profil hormonal, fibrinogen, coagulograma daca este cazul), o ecografie intravaginala care sa examineze starea ovarelor si a uterului si o ecografie pentru sani, menita sa depisteze eventualele probleme.

Cum funcționează pastilele anticoncepționale?

Pastilele combinate funcționează în două moduri. În primul rând, nu lasă corpul să ovuleze, ceea ce înseamnă că ovarele nu vor produce ovule în fiecare lună. În al doilea rând, aceste pastile determină îngroșarea mucusului cervical, fluidul din jurul colului uterin care ajută spermatozoizii să călătorească în uter, astfel încât să poată fertiliza ovocitul. 

Pastilele numai cu progesteron funcționează, și ele, diferit. În principal, acționează prin îngroșarea mucusului cervical și prin subțierea endometrului. Endometrul este căptușeala uterului, locul în care ovulul se implantează după ce a fost fertilizat. Dacă această căptușeală este mai subțire, ovulul nu se poate implanta, ceea ce va împiedica sarcina. În plus, pastilele numai cu progesteron pot preveni ovulația.

Indiferent de tipul de pastile anticoncepționale ales, acestea se iau zilnic, de preferat la aceeași oră.

Cât de eficiente sunt pastilele anticoncepționale?

Dacă sunt luate corect, anticoncepționalele sunt foarte eficiente în prevenirea sarcinii. Conform CDC, atât pilula combinată, cât și pilula pe bază doar de progesteron au rate de eroare de la 9% în utilizarea tipică. Asta înseamnă că din 100 de femei care folosesc pilula, doar 9 ar putea rămâne însărcinate.

Pentru a fi pe deplin eficiente, pastilele cu progesteron trebuie administrate în același interval de trei ore în fiecare zi.

În cazul pilulelor combinate există ceva mai multă flexibilitate. În general, ar trebui să încerci să iei pilule combinate în același timp în fiecare zi, dar le poți lua în siguranță în aceeași fereastră zilnică de 12 ore.

Care sunt avantajele pastilelor anticoncepționale?

  • Te protejează 24/7. Nu trebuie să îți faci griji cu privire la contracepție în timpul sexului.
  • Sunt mai eficiente decât majoritatea metodelor de contracepție. 
  • Ajută la reglarea ciclului menstrual.
  • Sunt complet reversibile, ceea ce înseamnă că atunci când încetezi să le iei, ciclul tău menstrual va reveni la normal și vei putea rămâne însărcinată. 

Există, de asemenea, beneficii în funcție de tipul de pastilă. Pastilele combinate pot oferi protecție împotriva:

  • acneei;
  • sarcinilor extrauterine;
  • subțierii oaselor;
  • nodulilor benigni de la nivelul sânilor;
  • cancerului endometrial și ovarian;
  • anemiei;
  • menstruației abundente;
  • crampelor menstruale severe;

Pastilele numai cu progesteron au și ele o serie de avantaje, potrivit The American College of Obstetricians and Gynecologists, fiind mai sigure pentru femeile care:

  • nu pot tolera terapia cu estrogen;
  • sunt fumătoare;
  • au o vârstă mai mare de 35 de ani;
  • au avut în trecut probleme cu formarea cheagurilor de sânge;
  • își doresc să alăpteze.

Care sunt dezavantajele anticoncepționalelor?

Pilulele anticoncepționale nu protejează împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală. Pentru a te asigura că ești protejată împotriva acestor infecții, trebuie să folosești prezervativul ca metodă contraceptivă adițională. 

Trebuie, de asemenea, să iei zilnic pilula și să te asiguri că ai la dispoziție un nou pachet când cel curent este pe cale să se termine, recomandă Planned Parenthood. Dacă nu iei zilnic pilula sau dacă amâni începerea unui nou ciclu de pastile anticoncepționale, există posibilitatea să nu fii protejată împotriva sarcinii. 

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare