Dereglări hormonale bărbați. Și deficitul, și excesul dăunează sănătății

INTERVIU. Medic endocrinolog: „Excesul de testosteron dăunează grav sănătății. Aviz amatorilor de mușchi tari!“

Dereglări hormonale la bărbați? Cu toate că femeile sunt mai preocupate de astfel de probleme, nici bărbații nu sunt scutiți de tulburările hormonale. Cel mai cunoscut hormon masculin, testosteronul, acționează mai ales asupra organelor genitale, dar influențează și pilozitatea, vocea și masa musculară. E clar că atunci când există o cantitate prea scăzută sau prea crescută a nivelului de hormoni, nu doar sexualitatea are de suferit, ci întreg organismul.

În cele mai multe cazuri, atunci când vorbim despre dereglări hormonale la bărbați, principala problemă este scăderea nivelului de testosteron. Aceasta apare fie din cauza unor infecții sau boli genetice, fie din cauza unor traumatisme.

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog, ne-a explicat pe larg care sunt cele mai întâlnite dereglări hormonale la bărbați, cum se manifestă și ce soluții de tratament există.

Medicul endocrinolog Antonela Burlacu atrage atenția asupra principalului semn al dereglărilor hormonale la bărbați: scăderea libidoului

Smartliving: Cu toții am auzit de testosteron. Ce alți hormoni masculini importanți există și ce roluri au în organism?

Dr. Antonela Burlacu: Hormonii masculini sunt impropriu considerați ca aparținând doar bărbaților. Ei există și la femei, dar într-o concentrație mult mai mică. Principalul și cel mai renumit hormon este, într-adevăr, testosteronul sintetizat din colesterol, ca toți hormonii steroidici, predominant în testicule și într-o cantitate mai mică în glandele suprarenale. A nu se confunda hormonii steroidici cu steroizii luați pentru diverse scopuri.

La nivel de țesut, testosteronul se transformă în DHT, adică dihidrotestosteron. Acesta acționează și el pe mulți receptori din nucleul celulelor din piele, mușchi, organe genitale etc. Tot în categoria hormonilor androgeni intră și DHEA-S și androstendionul – hormoni precursori ai testosteronului. Sunt produși, în special, în zona reticulară a glandelor suprarenale.

Rolul principal al hormonilor androgeni este de a promova creșterea și dezvoltarea organelor genitale masculine – penis, prostată, vezicule seminale. În plus, ei mențin caracterele secundare sexuale – păr, voce, mușchi. De asemenea, au un important rol metabolic-anabolic în sinteza de proteine și de lipide, stimulează retenția hidrosalină și sinteza de globule roșii (eritropoieză). De aici pornesc toate efectele benefice sau dăunătoare ale hormonilor sexuali masculini aflați în doze normale, prea mari sau prea mici.

Dereglări hormonale bărbați. Cauze ale tulburărilor de dinamică sexuală

Smartliving: De efectele benefice am vorbit. Spuneți-ne acum care sunt efectele dăunătoare ale hormonilor și de ce apar dereglările hormonale la bărbați.

Dr. Antonela Burlacu: Dacă vorbim strict de dereglările hormonilor sexuali masculini, hipogonadismul este destul de frecvent, adică scăderea secreției de testosteron și/sau a producției de spermatozoizi, din motive centrale, adică legate de hipotalamus-hipofiză, sau periferice, adică legate de testicule sau de receptorii din periferice.

Dacă ne referim și la alți hormoni, domnii pot avea și ei suferințe tiroidiene – hipotiroidism sau hipertiroidism. Al doilea are manifestări mai severe comparativ cu femeile.

Cauzele scăderii secreției de hormoni sexuali masculini sunt încadrate în centrale și periferice, dacă ne referim strict la funcția endocrină a testiculului.

La nivel central, pot fi cauze genetice, de exemplu, hipogonadismul hipogonadotrofic idiopatic (malformație congenitală în care organismul nu produce suficient testosteron), sindromul Kallmann (pubertate întârziată sau absentă și lipsa simțului olfactiv), sindromul Prader Willi (o boală genetică rară multisistemică, cu mare variabilitate din punct de vedere genetic, clinic şi endocrinologic).

Tot la nivel central, poate fi vorba despre cauze dobândite:

  • traumatisme;
  • intervenții chirurgicale sau iradieri la nivelul hipofizei/hipotalamusului sau structuri adiacente din sistemul nervos central;
  • cauze infecțioase: meningite, encefalite;
  • cauze infiltrative: tuberculoză, histiocitoză, granulomatoză;
  • cauze vasculare: accident vascular cerebral, trombotice sau hemoragice.

La nivel periferic, testiculele, care produc testosteron în celulele Leydig, pot fi afectate din motive identic sistematizate:

  • genetice: anomalii cromozomiale, cel mai frecvent fiind sindromul Klinefelter (o afecțiune genetică întâlnită la bărbați, aceștia având un cromozom X suplimentar);
  • dobândite: infecțioase, cum ar fi orhitele virale, cea mai frecventă fiind cea urliană – oreion, popular spus – bacteriene, tuberculoase;
  • mecanice: traumatice, iradieri;
  • vasculare: accident vascular cerebral.

Smartliving: Cum se manifestă dereglările hormonale? La ce schimbări ar trebui să fie atenți bărbații?

Dr. Antonela Burlacu: Principalul semn al dereglării hormonilor sexuali masculini – în sensul scăderii lor – este scăderea libidoului. În plus, apar mai rar erecții spontane matinale și se instalează tulburări de erecție și ejaculare – toate încadrate în TDS (tulburări de dinamică sexuală). Însă nu toate TDS sunt cauzate de dereglările hormonale. Multe pot avea cauză psihogenă si emoțională.

Dereglări hormonale bărbați: testiculele se micșorează

Smartliving: Ce alte manifestări mai resimt bărbații cu dereglări hormonale?

Dr. Antonela Burlacu: După tulburările de dinamică sexuală, cel mai adesea apar starea de oboseală, apatia și valurile de căldură, durerile osoase și musculare. Fiind vorba de bărbați și nu de copii, voi descrie semnele caracteristice adulților, capitolul rezervat cauzelor genetice incluzând aspecte de tulburări de creștere și dezvoltare a copiilor, asociate cu varii semne neurologice.

Cele mai frecvente semne clinice sunt: scăderea ritmului creșterii pilozității corporale și faciale, atrofia musculară și scăderea forței musculare. Tegumentele devin ridate fin, fanerele (n.r. – unghiile și părul) – subțiri, apar modificări la nivelul vocii. Testiculele se micșorează și apar și modificări la nivelul penisului.

Substituția hormonală rezolvă multe probleme

Smartliving: Cum pot fi atenuate neplăcerile produse de aceste dereglări hormonale la bărbați? E o soluție substituția hormonală?

Dr. Antonela Burlacu: Tratamentul strict al deficitului de testosteron este substituția hormonală și cel mai frecvent se administrează injectabil, de obicei la două-patru săptămâni. Se folosesc esteri de testosteron (cipionat, propionat, undecanoat). Există și alte variante, cum ar fi creme, pelete subcutanate, spray-uri nazale.

Acest tratament de substituție înlocuiește efectul de bază al testosteronului, în principal, la nivelul organelor genitale și al dinamicii sexuale.

Alte efecte benefice se observă la nivel osos, muscular și psihic. Dacă se dorește și îmbunătățirea fertilității, tratamentul se completează cu gonadotropi FSH, LH sau GNRH (n.r. – hormon eliberator de gonadotropină).

Smartliving: Există și situații în care unii bărbați își autoadministrează hormoni pentru a-și crește masa musculară. Ce se poate întâmpla în cazul excesului de hormoni?

Dr. Antonela Burlacu: Excesul de hormoni sexuali masculini poate apărea endogen (n.r. – cauze din interiorul organismului), pe fondul unor tumori ale celulelor Leydig – celule care produc testosteron şi se află în apropierea vaselor sanguine – sau din cauza celulelor Leydig care conțin țesut corioembrionar ce produce hormoni în exces.

Excesul de steroizi, folosit în mod ilicit pentru creșterea masei musculare și a performanțelor sportive, e o cauză exogenă (n.r. – din afara organismului) a nivelului crescut de hormoni sexuali masculini. Excesul dăunează grav sănătății, în special în cazul aportului exogen, determinând afectări hepatice, creșteri ale tensiunii arteriale, atrofia testiculelor și scăderea producției de spermatozoizi și a testosteronului propriu. Aviz amatorilor de mușchi tari!

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare