Sexul în timpul sarcinii nu este interzis. Reinventați-vă și adaptați-vă!

Sexul în timpul sarcinii nu este interzis. Reinventați-vă și adaptați-vă!

Oboseală, stări de greață, frica de a nu răni bebelușul, un libido ca într-un montagne russe… Sexul în timpul sarcinii poate fi o sursă de angoasă și de întrebări pentru viitorii părinți. Unde a dispărut dorința femeii de a face sex? Dar cea a viitorului tată? Când ar putea fi sexul periculos pentru sarcină? 

Sexul în sarcină este sigur și este perfect normal să ai relații intime cu partenerul chiar și atunci când aștepți un copil atâta vreme cât medicul nu ți-a interzis acest lucru. De altfel, o discuție deschisă poate ajuta partenerii să se bucure de viața sexuală și în timpul perioadei de sarcină.

Cum este influențată viața sexuală de sarcină

Sarcina este un moment plin de schimbări de ordin fizic și psihologic care pot avea efecte asupra relației de cuplu, în special asupra celei sexuale. Din cauza transformărilor apărute în cele nouă luni de sarcină, femeia pare a fi mai expusă temerilor legate de sex în timpul sarcinii. Însă și bărbații experimentează diferite stări de neliniște legate de posibilele efecte negative ale actului sexual asupra partenerei și viitorului copil.

Deși destul de puțin studiat, acest aspect a fost pus în evidență de unele cercetări precum cea a unor medici francezi. În urma unui sondaj derulat în maternitatea Spitalului Saint Nazaire, aceștia au evidențiat faptul că viitorii tați recunosc că pe parcursul sarcinii au întreținut mai puține raporturi sexuale cu partenera. Cu toate acestea, gradul de satisfacție nu a fost diminuat.

În timpul unei sarcini normale, sexul nu va afecta în niciun fel dezvoltarea bebelușului. Copilul este protejat de mușchii puternici ai uterului, de lichidul amniotic și de dopul de mucus care se formează în colul uterin. Unele persoane consideră că activitatea sexuală și orgasmul cresc șansele apariției unui avort spontan sau induc o naștere prematură. Practica medicală nu a confirmat însă aceste fapte. Doar dacă, din rațiuni medicale, medicul ginecolog consideră că există riscuri, sexul trebuie evitat în perioada sarcinii sau în anumite etape ale ei. 

Scăderea dorinței sexuale poate fi cauzată de:

  • greață;
  • frica de avort;
  • frica de a nu răni fetusul;
  • lipsa de interes pentru relații intime;
  • evitarea infecțiilor;
  • oboseală;
  • scăderea libidoului și satisfacției sexuale pe fondul unei percepții negative a femeii față de noile forme ale corpului. Cu cât sarcina avansează, cu atât scade capacitatea femeii de a ajunge la orgasm. În același timp, crește disconfortul resimțit de gravidă în timpul actului sexual, se arată într-un studiu publicat de Canadian Medical Association Journal.

Sarcina și libidoul în funcție de trimestrul de sarcină

În cazul femeilor însărcinate, studiile au evidențiat mai multe faze ale fluctației dorinței de a face sex, acestea fiind legate de etapele evolutive ale sarcinii. Un astfel de studiu a fost realizat de o echipă de ginecologi canadieni ai Universității din Quebec.

Iată cum oscilează dorința sexuală pe parcursul sarcinii:

Sexul în primul trimestru de sarcină

Libidoul scade semnificativ în primele trei luni de sarcină din cauza fluctuațiilor hormonale, dar și din motive de ordin psihologic. În cele mai multe cupluri, atunci când vorbim de o primă sarcină, frecvența raporturilor sexuale tinde să scadă în primele săptămâni de sarcină. Bulversați de evenimentul major din viața lor, cei doi parteneri simt o scădere a dorinței sexuale. Acest lucru nu este des întâlnit în cazul cuplurilor care au trecut deja prin experiența sarcinii. 

Sexul în al doilea trimestru de sarcină

În această etapă a sarcinii, revine adesea dorința sexuală. În unele cazuri se observă chiar un nivel al libidoului mărit cu mult față de perioada dinaintea sarcinii. Acest lucru este explicat de literatura de specialitate prin producția importantă de hormoni și de o sensibilitate crescută pe plan emoțional. 

Sexul în al treilea trimestru de sarcină

Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, mai multe studii indică o diminuare a frecvenței raporturilor sexuale în cuplu, până la încetarea acestora. Cauzele evocate sunt: dificultatea gravidei de a se mișca, o imagine negativă față de propria înfățișare, frica unei nașteri premature, dar și prezența tot mai palpabilă a fătului care poate declanșa alte stări de angoasă – grija exagerată de a nu-i face vreun rău sau o simbolistică incestuoasă. Uneori, este vorba și de un dezinteres față de sexualitate produs de concentrarea atenției asupra momentului nașterii. 

Începând cu săptămâna 36 de sarcină, unii specialiști descriu a patra perioadă legată de sexualitatea sarcinii. În unele culturi, cum este cea italiană, cuplurile sunt motivate să întrețină relații sexuale în ultimele săptămâni de sarcină pentru a stimula travaliul. 

Când nu este recomandat sexul în timpul sarcinii

Din cauza anumitor complicații, medicul ginecolog ar putea interzice relațiile sexuale pe parcursul sarcinii sau în anumite etape ale acesteia. Totuși, chiar dacă există contraindicații medicale privind raporturile sexuale, partenerii de cuplu trebuie să se bucure în continuare de momente de tandrețe. Iată principalele motive evocate de medici pentru interzicerea sexului în sarcină:

  • Placenta praevia – placenta se află în partea inferioară a uterului și acoperă parțial sau complet uterul. Actul sexual în sarcină poate duce la o sângerare masivă în acest caz;
  • Dacă există anumite probleme la nivelul cervixului care ar putea produce un avort sau o naștere prematură.
  • Sarcina gemelară;
  • Istoric de naștere prematură. Dacă există amenințarea unei nașteri premature, un orgasm ar putea provoca contracții uterine;
  • Pierderea lichidului amniotic.

Cele mai bune poziții de sex în timpul sarcinii

În timpul sarcinii, femeia se va simți mult mai confortabil atunci când va putea avea control asupra actului sexual. În ultimele săptămâni de sarcină, cuplul ar trebui să aleagă poziții care nu pun presiune asupra abdomenului. Iată pozițiile recomandate în timpul sarcinii de Federația Franceză de Sexologie și Sănătate Sexuală.

Sexul oral și cel anal nu reprezintă un pericol pentru o sarcină care nu pune probleme medicale. Pe de altă parte, cuplul ar trebui să evite sexul vaginal după cel anal, din cauza riscului apariției unei infecții. Bacteriile s-ar putea răspândi astfel de la rect spre vagin, rezultând infecții care pot pune în pericol evoluția sarcinii.

Sarcina nu înseamnă pierderea sexualității

Dacă sarcina decurge normal, sexualitatea nu trebuie interzisă. Trebuie însă adaptată, recreată, descoperită în mod diferit. Partenerii de cuplu trebuie să accepte modificările fizice și psihice survenite în această perioadă. Pentru unii, sarcina poate să fie o perioadă cu un erotism crescut, în timp ce pentru alții va fi o lungă perioadă de abstinență. 

Dialogul și tandrețea vor face ca această magnifică aventură să fie trăită intens. Cuplul este liber să recreeze viața sexuală și să o întrerupă în orice moment dacă se justifică medical sau psihologic. 

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare