Colonul iritabil, o boală frecventă și atipică. Ghid de diagnostic și tratament

Colonul iritabil, o boală frecventă și atipică:„Simptomele pot apărea câteva luni şi pot fi urmate de o pauză de un an”

Sindromul de colon iritabil este o suferință comună care afectează sistemul digestiv. Problema este caracterizată printr-un disconfort constant la nivelul tubului digestiv manifestată prin crampe la stomac, balonare, diaree și constipație. Suferința este o problemă care durează toată viața, cu episoade acute și perioade mai calme. Cauza acestei afecțiuni nu este exact cunoscută, dar are certă legătură cu o sensibilitate crescută a inervației intestinului, cu stresul și o importantă componentă genetică. 

Sindromul de colon iritabil nu este o boală unică, ci acoperă un tablou simptomatic variat manifestat la nivelul tubului digestiv. Din cauza simptomatologiei care poate varia de la manifestări rare, ocazionale, la cele severe nu se poate spune exact numărul persoanelor care suferă de aceasta problemă medicală, dar se estimează că procentul celor afectați de sindromul de colon iritabil, fie că sunt sau nu diagnosticate, ori în tratament, variază de la cinci la 20 la sută în Europa. În Statele Unite ale Americii boala afectează între 25 și 45 de milioane de oameni, adică un procent care se apropie de 23%.

Graviditatea afecţiunii este dată de frecvenţa și intensitatea simptomelor. „Simptomele pot apărea o lună, două sau trei şi pot fi urmate de o pauză de un an“, explică medicul Doru Cristian Gavrilă, medic internist la Policlinica nr. 2 din Brăila.

Persoanele care suferă de colon iritabil sunt în mare majoritate femei. Boala se instalează la adolescență, de regulă după 17-18 ani. Sunt foarte rarele cazuri de colon iritabil care să apară la persoanele peste 40 de ani.

„Circa 30% dintre cei care se prezintă la secţiile de gastroenterologie și se plâng de afecțiuni ale tubului digestiv, în fapt suferă de sindromul de colon iritabil”.  

Doru Cristian Gavrilă, medic internist la Policlinica nr. 2 din Brăila

O boală care strică pofta de viață

Sindromul de colon iritabil este un cumul de stari care efectiv îți strică pofta de viață. Acesta este unul din motivele pentru care o parte a tratamentului implică inclusiv medicație antidepresivă. 

Sindromul este un amestec de disconfort abdominal cu durere, scaune neregulate, fie foarte moi, uneori chiar lichide, care alternează cu perioade de constipație. Suferința nu pune viața în pericol și nici nu este un factor declanșator pentru alte afecțiuni ale intestinului, dar poate fi o problemă de lungă durată care îți schimbă modul de viață și poate invalida pe perioade mai mici sau mai mari de timp. 

O persoana afectată de sindromul de colon iritabil va fi deseori obligată să absenteze de la școală sau serviciu, iar în perioadele de criză sau în cazul celor care suferă de forme severe pot fi aduși în situația de a nu putea muncii, decât poate de acasă. În paralel cu sindromul de colon iritabil unele persoane pot avea probleme urinare sau sexuale.

Simptome de colon iritabil

Se poate spune că cine nu a experimentat (din fericire!) aceasta suferință, nu poate înțelege cât poate să fie de neplăcută, traumatizantă și chinuitoare.

Iată care sunt simptomele:

 • Diaree (uneori violentă), constipație, constipație alternând cu diaree, dureri de burtă sau crampe, uneori severe, în jumătatea inferioară a abdomenului, care se agravează după mese,
 • Gaze și balonare, scaune mai dure sau mai moi decât în ​​mod normal (materii fecale dure, rotunde, sau scaune moi, ca o panglică plată, ori semiapoase, explozive),
 • abdomen umflat,
 • flatulență,
 • eliminarea necontrolată de materii fecale,
 • oboseală și lipsă de energie,
 • greață,
 • dureri de spate,
 • incontinență urinară (a urmare a presiunii exercitate pe vezica urinară),
 • unele carențe nutriționale,
 • deshidratare – în timpul episoadelor de diaree, dar și depresie.

Cauzele declanșatoare pentru colonul iritabil

Deși se cunosc mai multe cauze care declanșează simptomele de colon iritabil, nu se poate stabili cu certitudine o cauză certă sau mai multe. Studiile medicale conduc la ideea că colonul devine, printr-un mecanism dereglat de inervare a musculaturii netede, hipersensibil, reacționând excesiv chiar și la o stimulare ușoară.

În loc de mișcări peristaltice lente, ritmice, apar spasmele mușchilor intestinali, iar de aici se declanșează toată această sarabandă de manifestări clinice.

Există și o teorie care sugerează că suferința este declanșată de substanțe produse excesiv chiar de organism, precum serotonina și gastrina, hormoni care controlează mecanismele nervoase ce reglează activitatea intestinală și peristaltismul. Unii cercetători susțin că simptomatologia este cauzată de o serie de bacterii (fapt susținut de ameliorarea afecțiunii după un anume tratament cu antibiotice). 

Dar pentru că afecțiunea este mult mai frecventă la femei este mai probabil ca la mijloc să fie un dezechilibru hormonal.

Cum se pune diagnosticul de colon iritabil

Nu există teste de laborator specifice care să confirme sindromul de colon iritabil. Simptomatologia indică afecțiunea, iar investigațiile au ca scop eliminarea unor alte patologii care se pot ascunde în spatele manifestărilor care descriu colonul iritabil. 

În diagnosticarea certă a bolii vor fi testate alergiile alimentare, intoleranța la lactoză, intoleranța la gluten (deseori considerată cauza principală a colonului iritabil), reacția la unele medicamente care se iau pentru alte afecțiuni (hipertensiune arterială, fier și anumite antiacide). Se poate testa și un posibil deficit de enzime pancreatice care pot da o simptomatologie descrisă și de colonul iritabil. 

Se mai fac teste și investigații pentru a confirma sau infirma boli inflamatorii intestinale, colita ulceroasă sau boala Crohn, dar și analize de sânge pentru a identifica o posibilă anemie, probleme tiroidiene și semne de infecție, dar și testele pentru materiile fecale. 

„Diagnosticul se pune prin excluderea cauzelor celor mai frecvente pentru aceste simptome. La vârstnici există pericolul să fie confundat cu cancerul de colon, gastrita sau ulcerul gastric, iar investigațiile confirmă sau infirmă aceste posibil boli“.

Doru Cristian Gavrilă, medic internist

Cumulul acestor date și interpretarea lor poate pune diagnosticul de sindrom de colon iritabil.

Schemă de tratament pentru colonul iritabil

„Tratamentul colonului iritabil se adresează simptomelor, prin eliminarea anumitor alimente, dar există şi medicamente care blochează receptori ai sistemului nervos intestinal”, mai spune medicul Doru Cristian Gavrilă.

Medicația și dieta adecvată pot compensa o parte din simptomatologia colonului iritabil. Este important de spus că nici nu există un tratament general valabil, schema fiind individualizată pentru fiecare caz în parte. Aceasta suferință demonstrează cel mai bine că nu există boală, ci doar bolnavi și că fiecare în parte reacționează diferit. 

Prima etapă a tratamentul impune identificarea substanțelor care accentuează sau provoacă suferința, inclusiv anumite alimente, medicamente și stresul emoțional. 

Terapia medicamentoasă cuprinde antispastice, probiotice – dar în mod expres doar cu recomandarea medicului pentru că pot face uneori mai mult rău decât bine, în unele cazuri, cu recomandarea medicului și sub monitorizarea acestuia, antibiotice specifice. Ca medicație de susținere se mai folosesc suplimente enzimatice, antidiareice sau laxative, suplimente de fibre.  

Modificări ale dietei și ale modului de viață

De obicei, dacă se fac modificările în alimentație și în stilul de viață cea mai mare parte a simptomelor se ameliorează considerabil sau chiar dispar pentru perioade de timp. Boala în sine nu se vindecă, dar poate fi ținută sub control, iar viața poate continua în condiții acceptabile sau chiar bune.

Respectarea unui stil de viață corect și a unei alimentații adecvate va ameliora în timp din ce în ce mai mult simptomatologia deosebit de dramatică a afecțiunii. Deci una din condițiile unui rezultat bun este o doză mare de răbdare și respectarea unui stil de viață corect, din punct de vedere al bolii. 

Este obligatorie renunțarea la cafea, băuturi acidulate, cola, ceai verde și negru și alcool. Trebuie eliminate fibrele insolubile, nucile de toate felurile, ciocolata, cacao, alimentele de genul fast-food, cartofii prăjiți, îndulcitorii sintetici. Trebuie eliminat sau redus zahărul și dulciurile. Adaugă alimente bogate în fibre, de preferat din surse integrale. Legumele trebuie consumate bine fierte și trebuie eliminată complet mâncarea prăjită. Trebuie eliminate: conopida, fasolea, varza, ciupercile. 

Trebuie eliminate din dietă unele fructe: mere, pere, pepene, prune, struguri.

Este obligatoriu consumul de apă plată. În abesența unei bune hidratări fibrele nu-și vor face efectul. Trebuie renunțat la fumat. Este recomandat limitarea consumului de lapte, înghețată sau alte produse care conțin lactoză, dar sunt utile în dietă dacă sunt tolerate lactatele fermentate (iaurt, sana, kefir). Mesele trebuie să fie regulate, dar se consumă puține alimente și trebuie evitate combinațiile care produc balonare. 

În boala de colon iritabil nu există alimente bune și alimente rele pentru că fiecare pacient poate reacționa diferit la același aliment. O evidență, un jurnal alimentar zilnic, a celor mâncate și a al reacțiilor pe care acestea le-au provocat este utilă și necesară. În felul acesta vor fi eliminate alimentele care fac rău, dar vor fi evitate și combinațiile de alimente care supără tubul digestiv.

De regula alimentele „declanșatoarele” sunt ardeii iuți, ceapa verde, vinul roșu, glutenul și laptele de vacă. Alimente prietenoase sunt  broccoli, spanacul, tofu, iaurt, sardine, somon, sucul de portocale.

Calmant pentru colon iritabil: tărâțele de Psyllium

Unele alimente au efect calmant. Cele mai bune par să fie tărâțele de Psyllium care oferă o sursă de fibre, care sunt cel mai adesea folosite ca o soluție pentru calmarea intestinului în criză. Tărâțele de Psyllium absorb apă și devin un compus vâscos care este în egală măsură benefic în constipație, diaree.

Ce se mai poate mânca? Lapte fără lactoză sau alte alternative lapte de soia, migdale sau orez, brânzeturi precum feta sau brie, fructe precum kiwi, pepene galben, cireșe și căpșuni, legume precum salată, morcovi, castraveți, napi, țelină, pastrânac, cartofi și vinete, tofu, carne de pui, carne de vită și pește alb.

Somnul, mișcarea și un tonus psihic bun sunt un suport necesar pentru persoanele afectate. 

Psihicul pacientului cu sindrom de colon iritabil

Simptomatologia colonului iritabil produce un profund disconfort psihic. Pe de altă parte, o serie din manifestările clinice sunt declanșate, agravate și întreținute de stres și o anume emotivitate psihică a celui în cauză. 

Statistica arată că 40-60% dintre cei cu sindrom de colon iritabil au o tulburare psihică, din sfera depresiei și anxietății. Stresul și traumele majore pot agrava simptomele asociate.

În aceste condiții terapia și medicația care să susțină echilibrul psihic pot să fie de un real ajutor. Terapiile utilizate pentru a trata sindromul de colon iritabil includ terapie cognitivă și comportamentală, care se concentrează pe o atitudine pozitivă, controlul stresului, al anxietății  și emoțiilor, dar și antrenamente de relaxare și respirație care pot controla și durerile abdominale, dar și stresul emoțional. 

Meditația și yoga, acupunctura, masajul sau terapia reiki, sunt de ajutor în reducerea simptomelor.

Colonul iritabil, manifestări particulare în cazul femeilor

Cum spuneam mai sus, sindromul de intestin iritabil afectează mai ales femeile. S-a dovedit că în timpul ciclului menstrual, simtomele colonului iritabil se agravează.

Fluctuația hormonilor sexuali în timpul ciclului menstrual poate provoca reacții diferite pentru femeile care au colon iritabil în comparație cu femeile care nu au această problemă. Fluctuațiile hormonale specifice perioadei menstruale  influențează funcția gastrointestinală și de aici accentuarea simptomelor caracteristice pentru boala de colon iritabil.Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare