Prof. dr. Elvira Brătilă: „Endometrioza e o suferință ce depășește corpul fizic”. Simptomele care o anunță
Endometrioza, deși frecventă, este dificil de diagnosticat pentru că dă simptome nespecifice și este puțin cunoscută, chiar și de către medici. De multe ori, este descoperită din cauza unei consecințe a acesteia, adică inferilitatea. Endometrioza este o boală cronică, adică nu se vindecă, dar poate fi ținută sub control cu ajutorul tratamentului medicamentos sau chirurgical.
Prof. Dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică-ginecologie, fondator al primei academii de endometrioză din România, ne-a explicat cum trebuie abordată endometrioza și de ce e nevoie de o întreagă echipă pentru a o trata.
Smartliving: Ce este, mai exact, endometrioza, care sunt cauzele ei și ce categorii de populație sunt afectate?
Prof. Dr. Elvira Brătilă: La nivel anatomic, endometrioza se traduce printr-o multiplicare aberantă a celulelor endometrului, care migrează în afara uterului, cuprinzând în cazul formelor mai avansate organele vecine organelor genitale interne, determinând afectări vezicale, ureterale sau afectări digestive.
Simptomatologia este dată, în final, de faptul că întreg țesutul endometrial își menține comportamentul la nivelul organelor la care a ajuns, provocând dureri pelvine, cu caracter ciclic.
Incidența acestei boli predomină la femeile tinere, aflate în timpul anilor de reproducere. Un procent seminificat dintre acestea, între 30 și 50%, dezvoltă infertilitate, descoperind boala ȋn acest context.
Endometrioza poate fi etichetată ca o boală a teoriilor. De ce spunem asta? Pentru că ea are la bază mai multe teorii etiopatogenice, însă niciuna dintre ele nu decelează complet cauzele ei. Inițial, s-a conturat ideea că sângele menstrual pătrunde în cavitatea peritoneală, împreună cu celule care se descuamează din cavitatea uterină și se implantează astfel în cavitatea abdominală, provocând inflamație.
Endometrioza dă simptome nespecifice
Mai târziu însă, s-a constatat că, deși majoritatea femeilor prezintă acest reflux menstrual cu refularea sângelui prin trompe în cavitatea abdominală, nu toate dezvoltă endometrioză. Vorbim de fapt despre un mix între capacitatea de apărare a gazdei și factorii de risc adăugați care scad această capacitate de apărare.
Smartliving: Se vorbește în endometrioză de dificultatea diagnosticului. De ce este atât de dificil de diagnosticat?
Prof. Dr. Elvira Brătilă: Unul dintre factori ar putea fi acela că boala aceasta, deși este destul de răspândită nu este ȋndeajuns cunoscută, chiar de către medici.
Din cauza faptului că endometrioza dă simptome nespecifice și uneori „surde”, boala este descoperită târziu, de cele mai multe ori într-un context diferit, cum ar fi cercetarea cauzei infertilității.
Algoritmul de diagnostic care urmează suspiciunii de endometrioză este elaborat în funcție de mai mulți factori, determinați de istoricul pacientei, simptomele și istoricul ei reproductiv.
Una dintre cele mai eficiente metode de diagnostic este ecografia, urmată de investigația RM de pelvis cu protocol de endometrioză. Prin intermediul acesteia se pot detecta cu acuratețe anomaliile structurale ale țesuturilor și în acest fel se poate obține un diagnostic de certitudine.
Smartliving: În ce măsură afectează fertilitatea? Odată stabilit diagnosticul de endometrioză, cum trebuie abordat un cuplu infertil, ce sfaturi primește o femeie care își dorește o sarcină?
Prof. Dr. Elvira Brătilă: Infertilitatea este practic o consecință a invaziei țesutului endometrial care a cuprins sistemul reproducător feminin. De aceea, conduita terapeutică a endometriozei este ghidată de intenția pacientei de a avea sau nu copii pe termen scurt. Ȋn funcţie de obiectivul reproductiv al femeii, se ia ȋn calcul decizia chirurgiei, ȋn speţă chirurgia conservatoare, cu menținerea funcției reproductive.
Infertilitatea este o problemă des întâlnită în societatea noastră, având consecințe importante asupra psihicului femeilor. Există și o veste bună totuși, aceea că progresul tehnologic ne permite astăzi să investigăm mult mai amplu cauzele acestei disfuncții, iar dacă endometrioza este cauza determinantă, există șanse considerabile de prezervare sau repunere în funcție a mecanismelor reproducătoare, prin îndepărtarea completă a leziunilor specifice, care ȋntreţin un proces inflamatoriu nefavorabil procesului de implantare a unei sarcini.
Smartliving: Cum se tratează endometrioza si când se ia în considerare opțiunea chirurgicală? Este ea o soluție pentru femeile infertile?
Prof. Dr. Elvira Brătilă: Tratamentul endometriozei este de două tipuri: medicamentos și chirurgical. Din păcate, tratamentul medicamentos nu duce la vindecarea bolii, ci urmărește ameliorarea simptomelor.
Endometrioza, simptome ameliorate semnificativ după operație
Tratamentul chirurgical, pe de altă parte, reprezintă astăzi singura soluție eficientă de tratarea a endometriozei, chiar și în formele sale avansate, ameliorând simptomatologia cu rezultate pe termen lung și îmbunătățind în majoritatea cazurilor și rata de fertilitate.
Indicația chirurgicală își găsește sensul în momentul în care există o viziune clară asupra modului de afectare a bolii, simptomatologiei, ȋntinderii leziunilor și impactului asupra organelor afectate și, ȋn primul rând, a obiectivului estimat ȋn urma chirurgiei, astfel încât să poată fi elaborat un planning chirurgical precis.
Pentru viitorul reproductiv al femeii contează foarte mult cine efectuează interventia chirurgicală- deoarece intervenția trebuie să se realizeze prin abord minim invaziv și să aibă ca obiectiv excizia tuturor leziunilor de endometrioză.
Smartliving: Ce presupune intervenția chirurgicală în endometrioză?
Prof. Dr. Elvira Brătilă: Prin intervenția chirurgicală medicul chirurg urmărește excizia leziunilor endometriale, a chisturilor endometriozice și a focarelor diseminate în interiorul abdomenului, desfacerea aderențelor și repoziționarea organelor .
Cea mai avansată formă de tratament chirurgical, cu rezultate incontestabile este chirurgia minim invazivă a bolii. Cel mai nou standard, chirurgia robotică a adus beneficii majore procesului operator dar și procesului de recuperare a pacientelor.
Chirurgia robotică este un viitor ce deja a devenit realitate și în România
Spre deosebire de chirurgia deschisă, chirurgia robotică asigură chirurgului o vizibilitate superioară prin intermediul camerei 3D cu acces în zone profunde din pelvis, conferind în același timp și o mare libertate de mișcare. Aceste îmbunătățiri se traduc într-un act chirurgical de o înaltă acuratețe în exciziile leziunilor chirurgicale păstrând intacte zonele implicate în reproducere, în cazul femeilor care își doresc o sarcină.
Pentru chirurg, actul chirurgical susținut de platforma DaVinci Xi este superior față de chirurgia clasică, având astfel posibilitatea de a efectua disecții cu un grad mai înalt de dificultate, cu o rată scăzută a complicațiilor intra-operatorii, șanse scăzute de a primi transfuzie de sânge, rată scăzută de convertire la intervenție chirurgicală clasică (prin incizie mare la nivelul peretelui abdominal).
Ȋn beneficiul pacientelor, chirurgia robotică a adus: timp de recuperare redus, lipsa traumei produse asupra peretelui abdominal, durere postoperatorie scăzută, minimizarea riscurilor de hemoragie post-intervenție chirurgicală, rată scăzută de complicații, timp de spitalizare redus, cu posibilitatea de reintegrare rapidă a pacientei în activitatea socială.
Smartliving: Intervenția de endometrioză îmbunătățește prognosticul de obținere a unei sarcini?
Prof. Dr. Elvira Brătilă: Marea provocare în chirurgia endometriozei este excizia leziunilor fără afectarea rezervei ovariene, iar la femeia aflată la vârsta reproductivă obiectivul primordial va fi prezervarea sau îmbunătățirea fertilității.
Pentru că tendința de recidivă a acestei boli este crescută, eventuale reintervenții pot afecta rezerva ovariană, reducând substanțial șansa de a procrea. Am adus ȋn atenţia publică un concept de „one-stop-shop” ȋn endometrioză, pentru a conștientiza necesitatea abordării corecte de la ȋnceput a acestor cazuri complexe, pentru a maximiza șansele pacientelor și a le prezerva potenţialul fertil. Prima decizie de intervenţie ȋn endometrioză reprezintă o decizie importantă pentru viitorul reproductiv al pacientei.
Smartliving: În cadrul Academiei de Endometrioză, pe care ați fondat-o, ați propus o abordare multidisciplinară. Cât de important este ca specialistul în infertilitate să lucreze în echipă?
Prof. Dr. Elvira Brătilă: Mai mult decât în orice altă patologie, prin prisma complexității bolii, endometrioza, în formele sale avansate mai ales, necesită o abordare multidisciplinară. Endometrioza este o patologie care cointeresează mai multe discipline: ginecologia, chirurgia generală, imagistica medicală, și medicina reproductivă.
Endometrioza e o boală cronică
Mai mult decât în orice altă patologie, este nevoie să înțelegem cum putem modula un tratament standard și cum putem găsi împreună soluții personalizate pentru aceste paciente. De aceea, implicarea fiecărui specialist în disciplina pe care o reprezintă în lupta cu boala este esențială pentru obținerea unui prognostic favorabil și un viitor reproductiv, dacă pacienta ȋși dorește acest lucru.
Managementul endometriozei ȋn cazul femeii ȋn perioadă fertilă trebuie gândit foarte echilibrat, ȋn funcţie de caz: de vârsta femeii, de rezerva ovariană, de cât de multe leziuni prezintă, de cât de mari sunt cele care afectează ovarul, nu ȋn ultimul rând, se ţine cont de dorinţa femeii.
Smartliving: Poate fi vindecată endometrioza?
Prof. Dr. Elvira Brătilă: Endometrioza este o boală cronică ce poate suferi recurențe. De aceea, în managementul bolii, trebuie să fie prioritizate foarte clar obiectivele. Este important contextul în care se regăsește fiecare pacientă în parte și care sunt obiectivele pacientei pe termen scurt-mediu-lung, precum și simptomatologia cea mai zgomotoasă.
Dacă avem o pacientă cu o formă severă de endometrioză, dar ea este asimptomatică, nu există nici un motiv să se opereze. Simptomatologia ȋn endometrioză nu este proporţională cu ȋntinderea leziunilor, sunt leziuni minime foarte zgomotoase, cum există leziuni extinse, de tipul celor din endometrioza de sept recto-vaginal, care sunt asiptomatice.
Endometrioza, simptome silențioase în unele cazuri
Sunt paciente cu noduli de endometrioză ȋntre rect și vagin, care de multe ori invadează peretele rectal, dar nu au nici un simptom și atunci nu are sens o operaţie laborioasă, care presupune de multe ori rezecţii rectale, asa ȋncât lucrurile trebuie analizate ȋn funcţie de caz. În funcție de acești factori, se stabilesc obiectivele chirurgiei și conduita optimă de tratament.
Smartliving: E nevoie de suport psihologic pentru femeile cu endometrioza?
Prof. Dr. Elvira Brătilă: Chiar dacă endometrioza nu este o boală fatală, ea afectează femeia la nivel personal, familial și social. Este o suferință ce depășește corpul fizic, producând traume și la nivel psihologic. În cadrul Endomedicare Academy, propunem pacientelor o abordare holistică a acestui întreg univers de factori, ce poate ajuta femeia să își învingă durerile, anxietatea sau depresia, angrenate în această patologie.
Suportul psihologic, extrem de important
Suportul psihologic este deosebit de important în cazul femeilor afectate de boală și de impactul ei. Uneori, terapiile complementare pot fi de folos pentru echilibrarea statusului mental.
Acestea pot fi de tip: yoga, pilates, mindfulness, în general tehnici prin care femeile pot veni în contact cu sinele pentru a conștientiza că, în final, bolile sunt doar o etapă a vieții și pot fi depășite printr-o mai bună conștientizare a vulnerabilității, dar și puterii de care dispunem. Poate uităm câteodată ce este binele, iar boala apare ca o formă de a ne redefini ȋntr-un alt context.
Smartliving: Ce sfaturi aveţi pentru cuplurile infertile care se luptă ani întregi cu infertilitatea din cauza endometriozei?
Prof. Dr. Elvira Brătilă: Cea mai frumoasă lecţie despre această luptă ne-o dă ȋnsuși cuplul. Este lecţia lui „ȋmpreună”. Sunt oameni pe care această luptă cu boala i-a fragilizat la nivel de cuplu, unii soţi au decis să părăsească lupta, alţii au ȋnţeles să le fie mai aproape soţiilor, să fie acel umăr pe care ele se pot sprijini atunci când le este greu…fizic, mental.
Cred că sfatul ce se poate da este să nu renunţe la visurile lor, la lupta cu infertilitatea, cu boala…și să ȋși aleagă corect un aliat, acel medic care are ȋnţelegerea și expertiza să ȋi ȋndrume ȋn această călătorie de cele mai multe ori anevoioasă.