Ce ți se poate întâmpla dacă faci sex foarte rar sau deloc

Ce ți se poate întâmpla dacă faci sex foarte rar sau deloc

  Activitatea sexuală ajută la reducerea stresului, îmbunătățește sănătatea inimii și te ajută să adormi mai ușor. Ce se întâmplă însă cu organismul femeilor după o perioadă lungă de abstinență?

  Studiile arată că relațiile sexuale regulate aduc anumite beneficii pentru sănătate: îmbunătățesc sistemul imunitar, reduc tensiunea arterială, scad semnificativ nivelul de stres, ca și riscul de evenimente cardiovasculare,” enumeră beneficiile unei vieți sexuale active dr. Sabrina Ioana Stoica, medic specialist obstetrică ginecologie la Polimed Tineretului din București. Și totuși, sunt numeroase situații în care viața sexuală a unei femei nu e tocmai regulată din diverse motive: de la lipsa unui partener la stresul vieții cotidiene. Ce se întâmplă atunci cu organismul ei?

  Dr. Sabrina Ioana Stoica este medic specialist obstetrică ginecologie

  Abstinența crește riscul incontinenței urinare

  În lipsa contactelor sexuale riscul de a dezvolta incontinență urinară este mai crescut, spune medicul. Incotinența urinară înseamnă pierderea involuntară sau accidentală de urină. Muschii pelvieni slabi cauzează majoritatea problemelor de control al vezicii. Dacă vezica se deformează și își pierde poziția, aceasta poate întinde deschiderea uretrei.

  Din cauza imposibilității de a menține o igienă genitală constantă, precum și a posibilității de a pierde urină în timpul actului sexual, femeile au tendința de a-și îndepărta partenerul și a limita cât mai mult posibil viața intimă.

  În lipsa unui partener sexual, masturbarea poate fi o opțiune bună pentru a menține pereții vaginali antrenați. „Activitatea sexuală ajuta la întărirea planșeului pelvin cu rol în susținerea vezicii urinare. Activitatea sexuală regulată ajută la prevenirea acestei patologii, reducând cazurile de incontinență urinară,” mai spune medicul ginecolog Sabrina Stoica.

  Atrofia vaginală apare mai ales la menopauză

  O altă afecțiune în cazul căreia contactele sexuale regulate au rol protector este atrofia vaginală, cunoscută și sub denumirea de vaginită atrofică. Atrofia vaginală reprezintă subțierea, uscarea și inflamația pereților vaginali din cauza scăderii nivelului de estrogen. Aceasta apare cel mai adesea în cazul femeilor la menopauză.

  Simptomele atrofiei vaginale includ: senzația de uscăciune vaginală, arsură, durere, sângerare după contactul sexual și prurit local (mâncărime). Aceste simptome îi afectează unei femei activitățile cotidiene, contactul sexual uneori creează disconfort chiar și la o simplă plimbare sau o împiedică să efectueze activitățile uzuale. 

  Efectele lipsei sexului la menopauză

  De altfel, femeile care intră la menopauză pot fi frecvent în situația de a li se diminua libidoul. În lipsa contactelor sexuale regulate, țesutul vaginal se poate subția și poate fi mai predispus la apariția durerilor, rănilor sau chiar sângerării în timpul sexului. Aceste simptome pot deveni atât de supărătoare, încât femeile ajung să evite contactul sexual, lucru care nu face decât să agraveze lucrurile. Activitatea sexuală poate avea rol protector în cazul multor schimbări apărute odată cu perioada menopauzei, așa cum sunt iritațiile și uscăciunea vaginală.

  Din cauza uscăciunii vaginale, contactele sexuale pot deveni dureroase, iar libidoul are de suferit. Cu cât pauza de la sex e mai lungă, cu atât e mai greu să reaprinzi dorința sexuală. În plus, după o perioadă de abstinență, vaginul are nevoie de mai mult timp pentru a se relaxa și lubrifia suficient.

  Abstinența duce la dereglări hormonale

  Și echilibru hormonal are de suferit în lipsa unei vieți sexuale active. Contactele intime regulate ajută la menținerea echilibrului hormonal și protejează întregul sistem reproducător. Activitatea sexuală stimulează secreția de prostoglandină, care asigură funcționarea normală a întregului lanț hormonal hipotalamus-hipofiza-ovar.

  Sub acțiunea hormonilor hipofizari, ovarele secretă hormoni sexuali: estrogen și progesteron, care trec în sânge și acționează asupra organelor genitale. În lipsa unei activități sexuale, acest lanț se întrerupe și pot apărea dereglări hormonale. Cele mai frecvente sunt chisturile ovariene și acneea.

  Insomnie și nervozitate

  Chiar dacă cineva alege abstinența de bună voie, acest lucru nu înseamnă și că îi va scădea dorința sexuală. Astfel, cel în cauză va rămâne cu energia sexuală neconsumată, ceea ce poate duce la stări de nervozitate excesivă, aparent fără niciun motiv. O persoană abstinentă mai poate avea și episoade de insomnie.

  „După contact sexual, organismul nostru eliberează următoarele substanțe: serotonina, oxitocina, vasopresina, oxidul nitric și prolactina. Există o corelație dovedită între nivelul crescut de prolactină după contactul sexual și somn. Activitatea sexuală regulată poate regla ritmul de somn, aducând beneficii pentru întregul organism,” a completat dr. Sabrina Ioana Stoica.

  Abstinența cauzează atacuri de panică și depresie

  În plus, trebuie menționat că abstinenţii sunt mai predispuşi atacurilor de panică, depresiei, problemelor de atenţie şi concentrare. Actul sexual duce la eliberarea unor hormoni care vă ajută să vă simţiţi bine. Când viaţa intimă nu se suprapune cu ceea ce vă doriţi, apar frustrările, nevrozele. Dacă treceţi prin perioade de separare de partener, sfatul psihologului este să înlocuiţi activitatea sexuală cu sporturi foarte dinamice, cu dans, yoga şi cu alte activităţi care pot duce la relaxare.

  Un motiv pentru modificarea dinamicii sexuale în cuplu poate fi reprezentat de disfuncțiile sexuale masculine, cum sunt ejacularea precoce sau întârziată. Detaliem aici ce înseamnă, de fapt, aceste probleme care pot perturba satisfacția sexuală în cuplu.

  Pauza de sex predispune la îngrășare

  Sexul poate fi considerat și o formă de activitatea fizică, mai ales că doar într-o jumătate de oră poți arde pe puțin 85 de calorii. Nu e de mirare că trecerea de la o viață sexuală activă la abstinență poate duce la kilograme în plus. Așa că, dacă nu aveți un partener, nu compensați lipsa sexului cu mâncare, mai bine practicați un sport, yoga sau meditație.

  Singura parte pozitivă: previi bolile cu transmitere sexuală

  Singura parte bună a abstinenței este faptul că reprezintă cea mai sigură metodă pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuală. Medicul atrage atenția mai ales tinerilor în această privință.

  „Impulsul sexual este dificil de controlat în contextul societății actuale. Programele de informare sexuală în școli reprezintă metodele cele mai eficiente în combaterea problemelor medicale și în aparitia afecțiunilor medicale. Aici putem discuta despre HPV și dezvoltarea cancerului de col uterin. HPV este o patologie cu transmitere sexuală ce poate afecta ambele sexe, cu o prevalență crescută în rândul tinerilor,” ține să atenționeze medicul ginecolog Sabrina Ioana Stoica.

  Îți recomandăm și

  SPUNE-ȚI POVESTEA »
  Căutare