INTERVIU. Nașterea naturală după cezariană: e cu adevărat periculoasă?

INTERVIU. Nașterea naturală după cezariană: e cu adevărat periculoasă?

E permisă nașterea naturală după cezariană? Ce riști dacă a doua oară nu mai vrei să naști prin cezariană, ci natural? Va avea copilul vreo problemă? Tuturor acestor întrebări răspund, mai jos, oameni direct implicați în problemă: prof. dr. Gheorghe Peltecu, medic al Clinicii de Obstetrică-Ginecologie Filantropia din București, și o mamă care a născut prima dată prin cezariană și a doua oară natural.

„Exclus! Nu poți să naști natural acum!” a fost verdictul categoric pe care Cristina (35 de ani), din București, l-a primit de la medicul ei când l-a întrebat dacă ar putea să aducă pe lume cel de-al doilea copil pe cale naturală, după o cezariană. O experiență neplăcută după operația cezariană o convinsese pe Cristina să ia în calcul nașterea naturală pentru cea de-a doua sarcină. 

„Poate că am fost eu ghinionistă, dar cezariana a fost cea mai proastă alegere pe care puteam să o fac. La patru zile după ce am ajuns acasă cu băiețelul meu, am început să am dureri cumplite de burtă în zona operației. Le simțeam ca pe niște cuțite înfipte adânc în burtă care îmi tăiau respirația. M-am întors la spital ca să aflu că aveam o infecție. Am primit un antibiotic, dar incizia s-a vindecat foarte greu și am avut dureri multă vreme. Îmi era greu să-mi țin copilul în brațe, nu puteam să urc și să cobor scările ca să ies măcar puțin din casă”, își amintește ea. 

Apoi, o sarcină neplanificată a obligat-o pe Cristina să aleagă, din nou, cum va naște. Și-a dorit o decizie mai bine informată după experiența traumatizantă a primei cezariene. „Ar putea fi nașterea naturală o soluție pentru mine?” s-a întrebat atunci și a început să caute informații pe internet de cum a întrezărit această șansă. Așa a aflat că nașterea naturală după cezariană este o practică posibilă și chiar încurajată în alte țări. În România, nu auzise pe nimeni care să fi născut în acest fel și nu avea idee în ce spitale ar putea încerca. 

„Două motive m-au convins că ar trebui să nasc natural, oricât de mari ar fi durerile: pe de o parte, pentru că m-am recuperat foarte greu după cezariană, iar pe de alta, gândul că, de data aceasta, după naștere mă va aștepta acasă un băiețel de doi ani și două luni de care nu aș fi putut să am grijă până nu mă recuperăm.”, își amintește Cristina. 

Spitalul din România care încurajează nașterea naturală

Refuzul medicului cu care a născut prin cezariană a dezarmat-o, dar nu suficient cât să renunțe definitiv la idee. La scurt timp, a găsit pe Facebook un grup de suport pentru mamele care vor să încerce nașterea naturală după cezariană (prescurtat, NVDC – naștere vaginală după cezariană). De aici a aflat că, în București, există un spital întreg care încurajează această practică – Spitalul Clinic Filantropia – și că ar fi o „candidată” bună la NVDC. Fără să ezite, s-a programat pentru o consultație la Spitalul Clinic Filantropia, iar medicul obstetrician i-a adus confirmarea: în cazul ei, nu exista nimic care să contraindice nașterea naturală. 

160 de femei au născut natural după cezariană în anul 2019 la Spitalul Clinic Filantropia

„Îmi amintesc că mi-a analizat cicatricea de la cezariană și mi-a pus un șir lung de întrebări: de ce am făcut cezariană, dacă băiețelul era sănătos la naștere, dacă avea o greutate bună și multe altele. Îmi era teamă că trecuse prea puțin timp de la prima naștere și că cicatricea nu s-a vindecat, dar doctorul m-a liniștit și mi-a dat curajul să mergem mai departe cu nașterea naturală. Mi-am amintit atunci de medicul meu anterior, care mi-a spus atât de categoric că nu pot face asta și mi-am promis să povestesc experiența mea ori de câte ori am ocazia, pentru că vreau să afle și alte femei că se poate să naști natural după cezariană. Ar fi bine, cel puțin, să ceară și altă părere medicală!”, mai povestește Cristina.

În multe clinici și spitale publice românești se consideră că NVDC implică riscuri foarte mari pentru gravidă și făt, iar o bună parte dintre medici nu obișnuiește să o recomande. În România, nu există un ghid de practică sau un protocol care să prevadă această situație, așa încât rămâne la alegerea medicilor ce recomandare fac pacientelor. De obicei, nașterea naturală după cezariană se practică în centrele universitare din țară, acolo unde specialiștii sunt pregătiți să intervină de urgență în caz de complicații. 

Experiența de naștere a Cristinei a avut, de această dată, un final fericit. În ciuda unui travaliu lung și dureros, a reușit să aducă pe lume o fetiță perfect sănătoasă, pe cale naturală. „Așa cum am citit că li se întâmplă multor mame, am uitat de dureri imediat cum mi-am simțit fetița la piept. Am stat doar o noapte în spital, iar acasă mi-am putut ține în brațe ambii copii, așa cum mi-am dorit”, povestește ea. 

Cezariene pe bandă rulantă în România

De ani mulți, țara noastră este fruntașă în Europa la numărul de cezariene efectuate în spitale. Datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) ne plasează pe locul al treilea în clasamentul țărilor europene care se folosesc de această procedură mai mult decât este necesar. Procentul de asemenea intervenții în România este de peste 42% din totalul nașterilor, conform raportărilor oficiale. Altfel spus, din 1.000 de bebeluși, nu mai puțin de 422 vin pe lume prin cezariană. Doar Turcia și Georgia ne depășesc la numărul de nașteri prin cezariană, cu 507, respectiv 432 de proceduri de acest fel la 1.000 de nașteri. 

În orice țară, procentul de nașteri prin cezariană ar trebui să fie de numai 10-15% din totalul nașterilor. Statisticile internaționale arată că această intervenție ar fi necesară în numai 100-150 din 1.000 de nașteri. 

„Intervenția este vitală atunci când intervin complicații în sarcină și în timpul nașterii, dar când rata cezarienelor depășește 10-15% din totalul nașterilor, nu există dovezi că reduce riscul de deces al gravidelor și nou-născuților. Din contră, procedura poate genera complicații și ar trebui efectuată când este justificată medical”, atrage atenția dr. Nino Berdzuli, directorul Programului de sănătate sexuală și reproductivă derulat de OMS. 

Mai comodă, dar cu multe riscuri

Cum a ajuns Cristina să nască prin cezariană primul ei copil este povestea miilor de mame din România care intră în statisticile alarmante ale autorităților medicale internaționale. „Recunosc, cezariana a fost alegerea mea. Nu au existat motive medicale pentru care am născut prin cezariană. Îmi era foarte frică de durerile nașterii și de tot ce se putea întâmpla și i-am dat de înțeles medicului meu de atunci că vreau cezariană. Nu îmi mai amintesc cât de hotărât mi-am exprimat dorința, dar cert este că nu a încercat nicio clipă să mă convingă să nasc natural. A fost, cumva, o înțelegere tacită între mine și doctor”, mărturisește Cristina. 

Precum Cristina sunt tot mai multe gravide sănătoase, cu sarcini fără probleme care cred că cezariana este o soluție mai puțin dureroasă decât nașterea naturală. De partea cealaltă, medicii care îndeamnă femeile să opteze pentru această intervenție în detrimentul nașterii vaginale consideră că este mai comodă și le permite să îngrijească un număr mai mare de paciente.

Nici unii, nici alții nu cântăresc, însă, complicațiile mult mai serioase pe care le poate avea: hemoragie, leziuni chirurgicale, infecții uterine, afectarea vezicii biliare, dar și complicații pulmonare, cardiace sau cerebrale, ca urmare a riscului mai crescut de formare a unor cheaguri de sânge. 

Recuperarea după o naștere prin cezariană este mai dificilă, îndelungată și dureroasă, iar acesta este motivul principal pentru care gravidele care au trecut printr-o astfel de experiență iau în calcul nașterea naturală pentru următoarea sarcină. 

INTERVIU 

Prof. dr. Gheorghe Peltecu: „De teama malpraxisului, mulți medici practică medicina defensivă”

Prof. dr. Gheorghe Peltecu recomandă nașterea naturală după cezariană

Prof. dr. Gheorghe Peltecu, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic Filantropia, din București, este unul dintre puținii specialiști români care încurajează nașterea vaginală după cezariană. Despre avantajele, dar și despre riscurile pe care le presupune NVDC ne-a explicat într-un interviu cu ocazia inaugurării clinicii Nativia, din București.

SmartLiving: De ce sunt medicii reticenți în privința nașterii naturale după cezariană?

Prof. dr. Gheorghe Peltecu: În București și în țară se consideră că nașterea naturală după cezariană este riscantă. De multe ori, medicii practică medicina defensivă de teama malpraxisului. 

Noi avem la spital și în clinică o echipă tânără de medici, cu stagii de practică efectuate în alte țări, unde NVDC este mult mai populară decât în România. Îi încurajez ori de câte ori am ocazia să facă tot ceea ce se poate omenește pentru a susține cât mai multe gravide să nască natural. La fiecare raport de gardă, îi laud pe cei care fac așa ceva. Este o atitudine clinică pe care eu am încurajat-o tot timpul. 

SmartLiving: De ce se tem gravidele, dar și medicii să opteze pentru nașterea vaginală după o operație cezariană?

Prof. dr. Gheorghe Peltecu: Cel mai mare risc pe care îl implică nașterea naturală după cezariană este ruptura uterină. Se poate întâmpla, dar nu este atât de frecventă pe cât se crede.

SmartLiving: Cât de frecventă este?

Prof. dr. Gheorghe Peltecu: În mai puțin de 5% dintre nașterile naturale după cezariană poate surveni o ruptură uterină, însă noi suntem pregătiți în asemenea situații să intervenim în cel mai scurt timp. Avem grijă să informăm gravida că există acest risc, dar le asigurăm că putem să rezolvăm o complicație care poate să apară. Chiar dacă se întâmplă această ruptură, uterul poate fi cusut și se vindecă. 

SmartLiving: După o ruptură uterină, femeia mai poate avea copii?

Prof. dr. Gheorghe Peltecu: Da, gravidele care suferă o ruptură uterină pot concepe fără probleme un alt copil. Uterul se vindecă în cel mult un an. Singura problemă pe care o generează o ruptură ar fi aceea că reduce șansele de a naște natural la următoarea sarcină. 

SmartLiving: Cât timp de la cezariană ar fi recomandat să treacă pentru a putea concepe un copil?

Prof. dr. Gheorghe Peltecu: 10-12 luni sunt suficiente. Am avut gravide care au rămas însărcinate la șase luni după cezariană. Dacă sarcina a fost dorită, le-am încurajat să o păstreze. Contează foarte mult ceea ce își dorește femeia și noi ne străduim să-i îndeplinim dorința în condiții de siguranță medicală. 

Mituri demontate: când poți naște și natural

Despre nașterea naturală după cezariană circulă câteva mituri care descurajează gravidele să încerce această opțiune. De multe ori, chiar și medicii perpetuează informații greșite, astfel că multe femei au convingerea că o cezariană înseamnă în mod obligatoriu și a doua cezariană. Iată care sunt miturile cel mai des întâlnite: 

Fătul nu este „întors”. Când copilul este în prezentație pelviană sau „nu s-a întors”, cum se spune popular, există o manevră de inversiune – mișcări speciale de masaj – prin care medicul îl poate întoarce în timpul travaliului. Prezentația craniană a copilului (cu capul în jos) este cea mai sigură pentru mamă și făt în timpul nașterii naturale. 

Trebuie să treacă doi ani pentru ca uterul să se vindece. „După o naștere prin cezariană, este suficient să treacă 10-12 luni pentru ca femeia să poată aduce pe lume un copil pe cale naturală. Nu trebuie să aștepte doi ani pentru a concepe un alt copil. Contează mult mai mult ceea ce își dorește ea. Ce recomandăm noi este să treacă un an de la o naștere la alta doar pentru ca femeia să se refacă în deplinătatea organismului ei, ceea ce înseamnă să nu alăpteze când vine pe lume cel de-al doilea copil și să nu devină excesiv de solicitată emoțional. A îngriji un copil înseamnă nopți nedormite, extenuare fizică și emoțională, iar venirea pe lume a altui copil o va solicita suplimentar”, spune prof. dr. Gheorghe Peltecu. 

90% dintre femeile care au trecut printr-o cezariană sunt candidate pentru NVDC, potrivit unei statistici realizate de American Pregnancy Association.

Nu poți face anestezie epidurală. Este un mit ideea că anestezia epidurală maschează durerile provocate de o eventuală ruptură uterină. Ea poate fi efectuată și în timpul nașterii naturale după cezariană. În plus, durerea abdominală apare în doar 26% din cazurile de ruptură uterină, așa încât ea nu este un reper pentru complicațiile care pot să survină în timpul intervenției. 

Cezariană sau naștere naturală? Când afli ce indicație ai

Cel mai potrivit moment pentru a afla ce opțiuni ai pentru a aduce în siguranță pe lume bebelușul este în săptămânile 34-36 de sarcină, când are loc consilierea înaintea nașterii. „În această etapă a sarcinii se stabilizează poziția fătului și este motivul pentru care abia acum discutăm realist despre opțiunile pe care le avem pentru a aduce pe lume copilul. Dacă fătul este în poziție pelviană și femeia vrea să nască natural, vom face manevra de inversiune la naștere. Dacă fătul este în poziție craniană, vom stabili un plan pentru nașterea vaginală. 

Sunt femei care își doresc să nască prin cezariană, deși nu au contraindicații pentru nașterea naturală. Noi încercăm să le consiliem pentru a accepta calea naturală, dar dacă nu-și doresc acest lucru, le respectăm opinia, pentru că este dreptul lor de a alege cum vor să aducă pe lume copilul”, explică prof. dr. Gheorghe Peltecu. 

Când este cezariana singura opțiune

Sunt puține situații în care nașterea naturală după cezariană nu este posibilă. În aceste cazuri, gravida primește indicație clară de operație cezariană:

  • dacă a avut trei nașteri anterioare prin cezariană. Două nașteri prin cezariană nu contraindică nașterea naturală;
  • dacă fătul este foarte mare, cu o greutate estimată de peste 4.500 de grame – mai ales în cazul în care gravida este la prima naștere;
  • dacă gravida are diabet și fătul este mare – copiii mamelor diabetice sunt fragili și pot suferi leziuni în timpul nașterii naturale;
  • dacă gravida are unele patologii uterine: fibroame sau anomalii uterine;
  • dacă incizia uterină de la cezariană este verticală (are un risc mai crescut de ruptură uterină).

„În situațiile în care copilul este foarte mare, nu stabilim de la bun început nașterea prin cezariană. Mai întâi, facem o probă de travaliu, iar dacă nu există dilatație și copilul nu coboară pe canalul nașterii, recurgem la cezariană”, mai precizează specialistul. 

Dicționar medical:

Obstetrica – specializare care se ocupă de asistența medicală a femeii pe durata sarcinii, nașterii și lăuziei.

Ginecologia – se ocupă de sănătatea reproductivă a femeii în afara perioadei de sarcină.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare