Simptomele menopauzei: cum le recunoaștem și cum le tratăm

Menopauza dă peste cap viața sexuală și tulbură psihicul. Ce soluții readuc echilibrul

Menopauza este perioada din viața unei femei marcată de încetarea ovulației și dispariția ciclurilor menstruale. Apărută în general după vârsta de 45 de ani, menopauza tulbură viața femeilor din cauza numeroaselor modificări pe care le generează la nivel fizic și psihic. Bufeuri, oboseală, iritabilitate, tulburări de somn… sunt doar câteva dintre simptomele menopauzei.

Când se instalează menopauza?

Fiecare femeie traversează această experiență în mod diferit. Simptomele pot dura câteva luni, dar se pot prelungi și pentru o perioadă de câțiva ani. Peste 80% dintre femei sunt afectate pe plan fizic și emoțional de simptomele menopauzei, conform datelor Societății Britanice pentru Menopauză.

Mai concret, menopauza reprezintă încetarea definitivă a ciclului menstrual, ca urmare a modificărilor hormonale ce apar în jurul vârstei de 50 de ani. Intrarea propriu-zisă la menopauză se petrece după ce au trecut 12 luni de la ultima menstră. Practic, după 40 de ani, ovarele produc din ce în ce mai puțin progesteron și estrogen, iar această carență duce la apariția numeroaselor simptome ale menopauzei. 

Deși menopauza poate apărea mai devreme (după 30 de ani), ca rezultat al fumatului, terapiilor (chimioterapia) sau obezității, vârsta menopauzei este determinată genetic. Un studiu al Societății Americane pentru Menopauză a analizat modul în care istoricul medical familial influențează instalarea menopauzei și longevitatea femeilor. Rezultatele au demosntrat că factorul genetic joacă cel mai important rol în determinarea vârstei menopauzei, femeile ale căror mame au intrat mai devreme la menopauză având șanse foarte mari să repete experiența. De asemenea, variația simptomelor menopauzei depinde în mare măsură de moștenirea genetică.

Impactul menopauzei asupra calității vieții

Dacă efectul biologic al menopauzei (pierderea masei osoase, de exemplu) este bine definit, impactul asupra calității vieții, incluzând aspectele psihice, familiale, sociale, este mai puțin studiat. Pentru multe femei, menopauza este încă un subiect tabu. Deși există femei care trec ușor peste această schimbare, cea mai mare parte a femeilor declară că intrarea la menopauză le-a modificat semnificativ viața.

Un studiu recent publicat de Societatea Britanică pentru Menopauză arată că jumătate dintre femeile chestionate au resimțit în mod negativ simptomele menopauzei. Bufeurile, transpirația nocturnă, lipsa energiei sunt doar câteva dintre cele mai întâlnite semne ale menopauzei. În ciuda acestor date, aproape o treime dintre femei nu au făcut nimic pentru a ameliora sau pentru a preveni simptomele. Impactul cel mai mare se resimte în viața de cuplu. Din cauza uscăciunii vaginale, scăderii dorinței sexuale sau a kilogramelor acumulate, peste jumătate dintre femeile intrate la menopauză spun că viața sexuală are mult de suferit. În plan social, multe femei se simt izolate, nu mai au chef să experimenteze lucruri noi și nici să fie active pe plan profesional. 

Manifestările menopauzei

Simptomele menopauzei se instalează treptat, ca urmare a îmbătrânirii și disfuncției ovarului. Intensitatea manifestărilor, precum și bolile asociate acestei perioade, diferă în raport cu particularitățile fiecărei femei. Astfel, instalarea menopauzei se caracterizează prin apariţia unei simptomatologii specifice:

  • manifestări la nivelul organelor genitale: uscăciune vaginală – la o treime din cazuri, iritații vaginale, disconfort în timpul actului sexual, libido scăzut;
  • urinări frecvente;
  • tulburări ale somnului (amplificate de simptomele vasomotorii) la 40-50% din cazuri;
  • creștere în greutate, căderea părului, piele mai uscată;
  • probleme de memorie și concentrare;
  • manifestări în plan psihic: iritabilitate, anxietate, depresie, schimbarea bruscă și inexplicabilă a stărilor emoționale.

În plus, menopauza este asociată cu un risc crescut pentru diferite afecțiuni, cum ar fi bolile cardiovasculare, modificări ale metabolismului lipidelor și osteoporoza.

Simptomele menopauzei

Pe lângă bufeuri, menopauza se manifestă cu frisoane, schimbări de dispoziție, înroșirea feței, stres.

Bufeurile se traduc printr-o senzație bruscă de căldură, urmată de o înroșire a feței și gâtului, transpirații și frisoane. Sunt cele mai frecvent raportate simptome ale menopauzei. Imprevizibile, bufeurile de căldură pot fi declanșate de stres, emoții, consum de alcool, dar apar de cele mai multe ori în timpul nopții. 

Conform Asociației Franceze pentru Studiul Menopauzei, numărul și intensitatea bufeurilor variază considerabil de la o femeie la alta. Dacă unele femei aflate la menopauză experimentează două – trei astfel de episoade pe zi, altele raportează și 20 de bufeuri în 24 de ore. În astfel de cazuri, valurile de căldură pot perturba serios viața femeii

Acest simptom este comun în anul precedent instalării menopauzei și în anul opririi sângerării menstruale. Totuși, studii recente au arătat că bufeurile pot dura și 14 ani după menopauză, așa cum indică o analiză prezentată în Revista Americană de Medicină Internă.

Frecvența atât de mare a valurilor de căldură în timpul menopauzei ar putea fi explicată prin vecinătatea în hipotalamus a centrului de comandă pentru funcția ovariană și a celui destinat termoreglării corpului.  

Bufeurile sunt însoțite de transpirații, uneori abundente. Trezirile repetate în timpul nopții duc la instalarea insomniilor, un fenomen epuizant pentru femeie.

Uscăciunea vaginală și pierderea apetitului sexual

Problemele la nivelul aparatului genital feminin, precum uscăciunea vaginală, pot apărea sau se pot agrava odată cu menstruația. Nivelul scăzut al estrogenului duce la uscarea și subțierea țesutului vaginal. Astfel, femeia poate resimți disconfort, arsuri, iritații sau dureri la nivel vaginal. De asemenea, sexul poate deveni dureros, adesea apărând mici leziuni ce pot declanșa infecții. În acest sens, o echipă de ginecologi americani a publicat un studiu referitor la modificările microbiomului vaginal după menopauză. Dacă până acum era folosită exclusiv terapia hormonală, probioticele orale și vaginale reprezintă un ajutor important pentru menținerea sănătății sexuale.  

În ceea ce privește viața sexuală, multe femei se simt confortabil în privința relațiilor cu partenerul în continuare. Altele însă își pierd apetitul sexual deoarece actul în sine poate deveni neplăcut, dureros chiar. Pe de altă parte, din cauza kilogramelor acumulate, femeile ajunse la menopauză se simt mai puțin atrăgătoare. 

Insomnia și menopauza

Numeroase femei ajunse la vârsta menopauzei au frecvent probleme legate de somnul în timpul nopții. Nivelul scăzut al progesteronului induce o stare de iritabilitate, iar corpul nu se poate relaxa. Acest lucru influențează stabilirea unui somn odihnitor. De asemenea, bufeurile, transpirațiile nocturne și simptomele urinare perturbă somnul, femeia fiind mult mai obosită în timpul zilei. 

Activitatea fizică regulată și o conduită sănătoasă (evitarea alcoolului, a băuturilor energizante și meselor copioase după ora 19.00, stabilirea unui program de mers la culcare și de trezire) pot preveni insomniile sau îmbunătăți calitatea somnului. 

Semnele menopauzei la nivel psihic: anxietate și depresie

Riscul declanșării anxietății sau depresiei este potențat de schimbările hormonale și simptomele menopauzei. Femeile pot experimenta stări de tristețe și chiar depresie ca urmare a pierderii fertilității și a schimbărilor din corp. În plus, tulburările de somn generate de menopauză sunt un factor important în declanșarea depresiei. De aceea, este important ca femeile care se confruntă cu probleme de odihnă să ceară ajutor specializat. Activitățile fizice regulate (mai ales cele în aer liber),  limitarea alcoolului și practicarea tehnicilor de relaxare previn declanșarea crizelor de anxietate și depresie. 

Când trebuie femeile aflate la menopauză să ceară ajutor specializat?

Menopauza este o perioadă plină de schimbări pe plan fizic și psihic. Această tranziție poate fi dificilă pentru unele femei, iar sprijinul emoțional oferit de familie și prieteni reprezintă un real ajutor. Multe femei se simt mult mai bine dacă vorbesc despre problemele generate de simptomele menopauzei cu cei apropiați. 

Problemele legate de menopauză trebuie discutate și cu medicul de familie în cadrul vizitelor regulate. Preventiv, acesta va recomada efectuarea unor teste specifice acestei perioade, precum verificarea nivelului trigliceridelor, teste hormonale sau mamografie. 

Simptomele menopauzei pot fi prevenite prin diferite terapii ce includ: tratamente hormonale pentru echilibrarea cantității de progesteron și estrogen sau tratamente recomandate în funcție de istoricul medical (risc de osteoporoză, probleme legate de somn, obezitate, depresii etc.). De asemenea, există numeroase metode alternative recomandate femeilor intrate la menopauză. 

Menopauza nu poate fi prevenită, nici oprită, fiind vorba de un fenomen natural ce are loc în viața oricărei femei. Totuși, manifestările acesteia pot fi reduse, astfel încât această perioadă să nu afecteze major viața femeii. Printre recomandările medicilor se numără:

  • Evitarea sau limitarea anumitor produse precum: alcool, cafea, țigări, băuturi energizante sau cu un conținut bogat de zahăr;
  • Adoptarea unui regim alimentar echilibrat, bazat pe legume, fructe, grăsimi sănătoase și produse bogate în calciu;
  • Practicarea activităților fizice și de relaxare. 

Mergeți la ginecolog și după menopauză

„După intrarea la menopauză nu înseamnă că se opresc vizitele la medicul ginecolog, dimpotrivă. Este foarte important ca ele sa continue cel puțin cu frecvența anuală, pentru că sunt modificări hormonale importante prin care trece o femeie și care este bine să fie monitorizate de un medic specialist”, este sfatul medicului ginecolog Andreas Vythoulkas.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare