Cum recunoști relația cu un narcisist și ce ai de făcut pentru a o încheia

„Nevoile mele sunt mai importante decât ale tale”: Cum recunoști relația cu un narcisist

Relația cu un narcisist este toxică și deseori ne lasă secați de energie și resurse. Manipulatori prin natura lor, mereu în căutarea admirației și cu dificultăți în manifestarea empatiei, persoanele narcisice sunt pe cât de carismatice, pe atât de dificile. Iată cum poți recunoaște trăsăturile caracteristice, dar și cum te poți elibera dintr-o astfel de relație.

Ce înseamnă să fii o persoană narcisistă

Termenul de „narcisist” provine din mitul grecesc al lui Narcis, un tânăr frumos care se credea mai bun și mai chipeș decât ceilalți și care ajunge să se îndrăgostească de propria sa imagine reflectată în apă și moare încercând zadarnic să-și îmbrățișeze chipul oglindit.

Sigmund Freud este primul care folosește acest mit pentru a descrie o tulburare psihică, definită drept „o iubire de sine bolnavă” observată la pacienții săi.

Un narcisist desăvârșit și iscusit folosește legătura familială, profesională sau amoroasă pentru a-l supune pe celălalt. Are nevoie de această apropiere pentru a putea să-și exercite influența și a nu-i permite victimei sale să se distanțeze.

În relația cu un narcisist vei descoperi că este rece în interior, nu cunoaște sentimentul culpabilității și adesea îi învinovățește pe ceilalți. Valorile, sentimentele și comportamentul său se schimbă în funcție de oameni și de context.

La exterior este amabil și poate simula compasiunea și simpatia. Este seducător și, dacă este nevoie, poate fi și serviabil atâta timp cât îi este de folos să-și atingă scopurile. Nu ține cont de nevoile și sentimentele celuilalt, se servește de victima sa pe care o manipulează, o izolează și o determină să facă ce vrea el.

În relația cu un narcisist, el este cel egocentric și pretinde perfecțiunea din partea celuilalt. Narcisiștii au mereu impresia că sunt deasupra legii și astfel nu le este deloc dificil să încalce granițele personale ale altora.

Devenirea și comportamentul unui narcisist

O persoană narcisistă va acționa doar pentru a-și pune în valoare egoul. Este adesea arogantă, incapabilă de introspecție și nu tolerează critica. Atunci când se simte amenințată poate să devină impulsivă și să acționeze într-un mod agresiv.

Are nevoie să fie admirată și invidiată. Depresia îi dă târcoale adesea pentru că la cel mai mic eșec sau situație umilitoare, ea se scufundă în sentimentul de insatisfacție personală.

Persoanele narcisiste suferă de ceea ce DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) definește a fi rană sau ofensă narcisică, adică sunt foarte sensibili la critică. Chiar dacă nu arată acest lucru, îi macină în interior, lăsându-le un sentiment de umilință, degradare, distrugere, vid interior pe care îl maschează față de exterior prin dispreț, mânie sau sfidare față de ceilalți.

Nimeni nu se naște narcisist, ci devine de-a lungul timpului. Lipsa de recunoaștere din partea părinților, indulgența exagerată, admirația excesivă, oferirea de atenție și dragoste doar când copilul are anumite realizări, toate acestea pot determina o deficiență a egoului la vârsta adultă. Copilul ajunge astfel să poarte povara unei neîncrederi de sine paralizante și a sentimentului de a nu fi îndeajuns de bun.

Femeia narcisistă

Când șarmantă și seducătoare, când manipulatoare și arogantă sau dulce și bine intenționată versus autoritară și colerică, femeia narcisistă folosește mai multe comportamente contradictorii și plantează sămânța îndoielii și a confuziei în sufletul partenerului său.

Are tendința de a trece rapid de la o persoană agreabilă în public la un adevărat călău în viața privată, din acest punct de vedere, relația cu un narcisist fiind extrem de confuză.

„Nu înțelegeam cum reușea să fie o persoană atât de plăcută și apreciată de toată lumea, iar în intimitate, când eram doar noi, să se transforme într-o viperă plină de critică, reproșuri și nemulțumiri. Mereu eram acuzat că mă uit la alte femei, că dacă intru în vorbă cu vreuna vreau să o înșel. Tot timpul eram fie fraier – când nu îmi vedeam interesul la muncă, fie oportunist, considerându-se ea folosită. Toate printre multe mesaje că nu mai găsesc alta ca ea, de calibrul ei, care să se uite la unul ca mine. Partea proastă este că mult timp am simțit că nu sunt suficient de bun. Chiar credeam că sunt norocos ca o femeie ca ea să se uite la unul ca mine. Era foarte frumoasă, dar și extrem de nocivă. Ne-am despărțit (cu greu) după trei ani de relație epuizantă, iar asta pentru că eu am început psihoterapia… pe ascuns. Credeam că îmi pierd mințile. Apoi am înțeles modul ei de manipulare și am reușit să mă eliberez.” povestește Raul, 40 de ani.

Femeia cu această tulburare de personalitate se bazează pe manipulare, își satisface nevoile și dorințele folosindu-se de ceilalți. Are o nevoie obsedantă de a fi admirată și recunoscută.

Cum o recunoști înainte de a te îndrăgosti

Lasă impresia că te ascultă atunci când vorbești, însă mintea ei este prizonierul propriului ego. Poti să verifici dacă este atentă repetând ce ai zis și vei observa că nu-și amintește cele spuse anterior. În plus, majoritatea discuțiilor tind să se învârtă în jurul persoanei sale: realizările sale, familia sa, serviciul său, călătoriile sale, etc.

Va arăta, de fiecare dată când se ivește ocazia, că are lucruri de firmă (haine, genți, pantofi , bijuterii, etc.) pentru că este în pas cu moda și are gusturi excelente. În egală măsură, nu va spune niciodată „nu știu” și pe orice temă va conduce discuția ca un specialist.

Va arăta interes față de cunoscuții tăi cu statut social ridicat și va pune masca amabilității perfecte atunci când o vei contrazice, însă vei putea observa cu ușurință descumpănirea și indignarea ce nu le poate disimula în totalitate

Îți va spune ce vrei să auzi și „îți va lua ochii” pentru ca apoi să descopere cu ușurință punctele tale slabe.

Relația cu un narcisist este complicată, femeia cu astfel de profil fiind una care reproșează zilnic partenerului tot ceea ce face și ar trebui să îmbunătățească. Partenerul nu este auzit, văzut sau apreciat. Sentimentele sale sunt ignorate sau desființate.

În cuplu, relația cu femeia narcisistă este o una de codependență, în care partenerul are mereu grija de ea și de tot, unde toți trebuie să graviteze în jurul ei pentru a o face fericită.

Din exterior, mama narcisistă lasă impresia unei mame perfecte. În relație cu copilul său, ea nu are capacitatea de a înțelege nevoia de confort și echilibru emoțional a micuțului. Pentru a obține dragostea ei, copilul trebuie să îi facă pe plac, se simte precum un obiect și adesea este parentificat.

În relația cu un narcisist vei observa că nu iartă și nu uită, îi place nespus de mult să câștige, vrea să fie mereu pe primul loc și să transforme totul într-o bătălie. Comportamentul arogant, superior și snob o însoțește în cele mai nebănuite contexte.

Femeia narcisistă, extrem de preocupată de aspectul său fizic, este clienta fidelă a saloanelor de înfrumusețare și a chirurgilor plasticieni pentru a avea o frumusețe desăvârșită, cerând adesea retușarea unui defect care nu există în realitate.

Relația cu un narcisist

La început, relația cu un narcisist poate părea captivantă și antrenantă, însă în timp ajunge să te consume risipindu-ți pe rând speranțele, visurile, liniștea și banii. Dacă la cârma legăturii voastre se află egoismul, iubirea iese din calcul iar comunicarea devine imposibilă.

Într-o relație cu un narcisist există trei atitudini iraționale:

Nevoile mele sunt mai importante decât ale tale” – lipsă de considerație afectivă, egoism și manipulare.

Ce noroc ai că sunt împreună cu tine” – infatuare și superioritate.

Dacă mă critici, înseamnă că nu mă iubești” – hipersensibilitate la critică.

În psihanaliză, proiecția este acel mecanism de apărare prin care sentimentele proprii, gândurile sau impulsurile inacceptabile sunt atribuite în mod fals altor persoane.

Se poate observa cu ușurință acest lucru în relația cu un narcisist, atunci când:

Aceasta începe să-și piardă interesul față de tine și va spune: „Nu cred că mă mai placi”,  va avea gânduri infidele și te va acuza pe tine de infidelitatea față de ea, va hărțui pe cineva și va acuza acea persoană de diverse lucruri pentru a se simți mai împăcată cu propria persoană.

Deseori nu va dori să participe alături de tine la un eveniment și va argumenta prin „Oricum nu mă vrei alături”, nu va participa la creșterea copiilor și va prefera să iasă cu prietenii, reproșându-ți că „Îi ții pe copii departe de ea ca să nu poată petrece timp cu ei” sau va dori să plece de la locul de muncă pe care îl urăște și îți va spune că vrea să-și dea demisia pentru că tu vrei ca ea să nu mai muncească.

Capcanele partenerului unui narcisist

Prin faptele sale, narcisistul produce o confuzie atât de mare, încât, cel mai adesea, „victima” nu mai poate acționa inteligent. Dacă bănuiești că te afli într-o relație de cuplu cu o persoană narcisistă, atunci este indicat să-ți pui câteva întrebări:

Se comportă ca și cum ar fi centrul universului?

Trebuie în permanență să îi faci complimente pentru a obține un pic de atenție?

Întoarce ea în permanență conversația către sine?

Nu acordă importanță pentru ceea tu simți sau gândești?

Se închide complet dacă nu ești de acord cu ea?

Despărțirea de un narcisist

Pentru a ieși din relația cu un narcisist în primul rând trebuie observată toxicitatea relației și înțelegerea faptului că lucrurile nu au cum să se schimbe în bine.

Este bine să renunți a-l înțelege și a-i găsi scuze. Se recomandă a te distanța de această persoană nocivă prin următoarele comportamente: amintește-ți în mod constant că meriți ceva mai bun, reînvață să te apreciezi ca individ, reia legătura cu prietenii tăi, construiește-ți o rețea de prieteni și familie care să te ajute să-ți amintești care este realitatea.

Cel mai important lucru atunci când banuiești că ai o relație cu un narcisist este să începi tu propria psihoterapie care te va ajuta să te reechilibrezi.

Să îți părăsești manipulatorul înseamnă să schimbi, să te eliberezi de povara unei iubiri deformate, să mergi către o altă viață. Unele persoane din viața ta nu vor înțelege durerea și chinul prin care ai trecut pentru că narcisistul are o imagine impecabilă în exterior.

Vindecarea după relația cu un narcisist

Este important de știut că trauma și sentimentele trăite trebuie conștientizate, analizate și dezamorsate pentru a nu te bântui în viitoarele relații. Cu răbdare și curaj, vindecarea după relația cu un narcisist poate avea loc în cinci pași:

Pasul 1: Acceptarea și trăirea durerii

Ține un jurnal, petrece timp cu durerea, reflectează asupra durerii și dezamăgirii acumulate în relația ta, pune pe hârtie modul în care îți imaginezi tu relația ideală și reflectează la ce anume din tine ai pierdut în această relație. Astfel, vei elibera din tristețea acumulată și, totodată, îți vei reaminti de importanța autenticității tale.

Pasul 2: Detașarea psihologică

Dacă partenerul îți spunea adesea: „Ești leneș și fraier”, ține un jurnal în care să enumeri toate lucrurile utile pe care le faci, toate reușitele tale, toate problemele pe care le-ai rezolvat.

Dacă îți reproșa că: „Nu ești suficient de bun” atunci enumeră toate lucrurile la care ești bun și toate calitățile cu care te mândrești. Fă aceste exerciții pentru reechilibrarea ta, pentru compensarea mesajelor toxice primite din relația cu un narcisist.

Pasul 3: Regăsirea de sine:

Ar fi util să răspunzi singur/ă la întrebarea: „Cine sunt eu cu adevărat?”. Poți realiza o listă cu enunțuri care încep cu „Eu sunt….”, colaje foto despre tine, valorile, pasiunile, lucrurile care te interesează.

Pasul 4: Gestionarea relației cu fostul partener

Trasează granițe ferme și comunică deschis mai ales dacă aveți copii împreună. Nu reacționa la provocări și fii concentrat pe nevoile tale și ale copiilor voștri.

Nu uita că nu are rost să aștepți comportamente sănătoase de la partenerul tău, nici schimbări. Este important și modul în care o astfel de persoană interacționează cu copiii, care trebuie protejați.

Pasul 5: Eliberarea din relația deformată

În primul rând este important, după relația cu un narcisist, să reînveți să te simți bine singur, să te redescoperi și apoi să ai relații interdependente sănătoase.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare