9 semne ca te străduiești prea tare să fii pe placul celorlalți

9 semne că te străduiești prea tare să fii pe placul celorlalți

Nevoile de a fi plăcuți, acceptați, validați sunt firești și țin de interacțiunile sănătoase cu cei din jur. Dar ce se întâmplă atunci când te străduiești prea tare să fii pe placul celorlalți? Pe scurt, între tine și un (oricare) altul, îl vei alege pe celălalt, iar o astfel de atitudine atrage frustrare, nefericire, lipsă de autenticitate. Iată cum ne putem recăpăta controlul în relații.

Îți este teamă de dezaprobare

De cele mai multe ori, în spatele strădaniei să fii pe placul celorlalți se află teama de respingere.

În cele ce urmează voi încerca să surprind situațiile în care a-ți dori să fii pe placul celor din jur nu face parte din gândurile bune și sănătoase pe care și eu și tu le avem când interacționăm cu o altă persoană, ci din acele situații în care suntem gata să renunțăm la cine suntem, ce gândim, la ceea ce ne ține în echilibru, dacă acestea intră în conflict cu altcineva și riscăm dezaprobarea.

Da, se poate ca în urma eforturilor noastre de a fi pe plac să primim validările și confirmările de care avem, aparent, atâta nevoie, dar se poate și să nu primim acceptarea mult râvnită!

Ceea ce ne aduce dezechilibru interior sunt efectele acestor atitudini și comportamente pe care suntem gata să le avem – scăderea stimei de sine și întărirea vocii criticului interior.

Iată câteva indicii că ceea ce simți sau faci ignoră ceea ce este important pentru tine și te aduce sau te menține într-o poziție vulnerabilă în relații.

Oferi ajutor în exces

Încerci să repari și să rezolvi problemele tuturor celor cu care interacționezi – te macină să vezi că cel de lângă tine este supărat, rănit sau că se simte inconfortabil?

Nu aștepți să vezi dacă ți se cere ajutorul, care este nevoia celuilalt de fapt, sau dacă este necesară trecerea unei anumite perioade de timp care să vindece.

Nici nu dai o șansă reală persoanei să încerce să descopere singură o soluție pentru că tu încerci mereu să fii util, să fii pe placul celorlalți. În spatele acestor impulsuri de a oferi constant ajutor pot sta mai multe lucruri.

Poate exista credința că acesta este rolul tău în relație și doar astfel devii demn de atenție sau iubire. Se poate regăsi inclusiv teama ta ca cel de la care aștepți validarea și iubirea să nu aibă o problemă suficient de mare încât să nu se mai poată îngriji de tine și de ceea ce ai tu nevoie.

Ești disponibil constant

Nu poți spune «nu», îți este teamă de conflict și aproape niciodată nu te simți pregătit de o confruntare?

Faci acest lucru din convingerea că este necesar să fii pe placul celorlalți mereu. Preferi să găsești mereu o soluție de compromis și să lași la urmă (sau poate nici măcar acolo) ceea ce ai tu nevoie să obții dintr-o situație care poate fi și conflictuală.

În spatele acestor renunțări la obiectivele tale poate sta o asertivitate scăzută de pe urma lipsei de încredere în forțele proprii, sau o neputință de a-ți apăra punctul de vedere din cauza riscului de a fi respins și judecat pentru îndrăzneala ta. Un alt motiv mai poate fi credința ta intimă că dacă spui «da» cât mai mult, vei fi acceptat și plăcut de toată lumea.

Îți e teamă de critică

Ești sensibil la critică și nu suporți ca cineva să fie supărat pe tine – îți este greu să susții intern faptul că cineva nu este mulțumit de tine pentru că nu reușești să diferențiezi între ceea ce este obiectiv și ține de situație sau context și ceea este subiectiv și tine strict de ce consideră celălalt, fără ca acest lucru să fie de pus neapărat în legătură directă cu tine.

Pe scurt, iei lucrurile personal și te consideri răspunzător de starea de spirit a celorlalți.

Când încerci mereu să fii pe placul celorlalți este prioritară pentru tine obținerea validării și acceptării de la cel de lângă tine pentru a te putea simți bine și menține starea de liniște interioară.

Este adevărat că toți ne simțim bine atunci când primim un compliment sau când ni se spune că am făcut o treabă bună, dar de aici și până la a nu ne mai recunoaște valoarea personală dacă nu primim aceste validări este cale lungă.

Îți ceri multe scuze

Îți ceri scuze foarte des și din orice? Să arăți celui căruia i-ai greșit că îți pare rău și să încerci să repari sau să micșorezi consecințele este binevenit în orice relație, însă dacă îți ceri scuze tuturor și din orice motive, cu atât mai mult cu cât nu ești responsabil de cele întâmplate, poate fi un semn că nu te simți confortabil cu tine.

Este o dovadă că dorind să fii pe placul celorlalți renunți la tine și preiei și responsabilitățile altuia. Astfel, te încarci cu sentimente de vină de la cel mai mic conflict și te distanțezi de nevoile tale.

Ai dificultăți în stabilirea limitelor

Nu știi să pui limite sănătoase și nu dai importanță faptului că în primul rând ar trebui tu să ai grijă de tine! Acest indiciu se leagă de ideea că îți este dificil să spui «nu» și îți este realmente foarte greu să transmiți celor din jur faptul că, de la un punct încolo, ceva nu mai este ok pentru tine. 

Dincolo de această atitudine este credința ta că, în schimbul permisiunilor pe care le acorzi, ceilalți nu te vor respinge sau chiar te vor iubi.

Ai dificultăți în prioritizare

Nu prioritizezi între toți cei pe care îi consideri importanți pentru tine – nu toată lumea este sau ar trebui să fie la fel de importantă.

Este normal să iei în calcul în primul rând opiniile și dorințele celor mai apropiați, dar a pune pe toată lumea pe același loc prioritar aduce riscul de a renunța la valorile personale în detrimentul manifestării veritabile a personalității tale.

Să fii pe placul celorlalți înseamnă să eviți să te dezvălui în mod autentic pentru a nu deranja, supăra sau a fi respins.

Relațiile tale sunt sub umbrela anxietății

În interacțiunile cu ceilalți, te simți încordat și anxios – nici nu mai pare de mirare că acordarea atenției în atâtea direcții te face să fii sub tensiune permanentă și neliniștit.

Deconectarea de tine, de ceea ce este bun și sănătos pentru tine, de valorile tale, aduce în schimb neliniște permanentă și zbucium. Anxietatea ta este cea care de determină să încerci constant să fii pe placul celorlalți.

Refuzi orice formă de egoism

A avea grijă de noi, nu înseamnă că suntem egoiști. Cumva știm acest lucru, îl citim mai peste tot, dar nu reușim să-l integrăm în ființa noastră și să îl manifestăm în viața de zi cu zi.

Pentru a putea să ne bucurăm de ceea ce avem în jur avem nevoie să fim sănătoși, odihniți și să acționăm dintr-o stare de echilibru interior.

A spune «da» mereu nu înseamnă că suntem persoane bune și minunate. La un moment dat, mai degrabă mai devreme decât mai târziu, va apărea extenuarea, sentimentul că suntem supraresponsabilizați de toate cele pe care le avem în grijă pentru și despre ceilalți, loc din care nu vom mai putea acționa decât cu agresivitate și lipsă de toleranță tocmai față de cel pe care voiam să-l mulțumim.

Deși îți dorești să fii pe placul celorlalți mereu, vei ajunge foarte ușor la resentimente față de ei.

Compromisuri sănătoase

Doza în care facem compromisul, acel ingredient indispensabil până la urmă pentru traiul într-o societate, este cea care diferențiază între a fi deschis, flexibil sau generos și a fi dependent de acceptarea sau validarea personală venită de la un altul.

În terapie, clarificarea încă de la început a conceptelor de egoism, respect față de sine, persoană bună sau persoană rea pentru fiecare dintre noi este de mare ajutor pentru că ne deschide calea către a înțelege cauza din spatele eforturilor neobosite de a-i mulțumi pe ceilalți, și către ieșirea din acest cerc vicios cu acceptare și toleranță pentru tot ceea ce suntem astazi. Numai așa vom putea păși spre vindecare, spre ceea ce putem deveni mâine.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare