Care sunt diferențele între psiholog și psihiatru. La care dintre ei mergi în funcție de simptome
Între psihologi și psihiatri se face adesea o confuzie și pe bună dreptate, pentru că ambii au același obiectiv: bunăstarea noastră emoțională. Sunt situații în care avem nevoie neapărat de evaluarea unui psihiatru, dar și probleme pe care le putem trata doar cu ajutorul psihologului.
Când emoțiile negative devin copleșitoare și simțim că nu le mai putem face față, putem avea nevoie de mai mult decât de susținere din partea prietenilor și a familiei.
În aceste luni de pandemie, am adunat o mulțime de motive de anxietate, depresie atacuri de panică și alte probleme emoționale: teama de o boală necunoscută și imprevizibilă, senzația de izolare și de singurătate, grija pentru sănătatea celor dragi, dificultăți financiare sau poate chiar trauma de a trece prin COVID-19.
Îngrijorarea și stresul sunt reacții normale în fața unei amenințări reale cum este noul coronavirus, spun specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății, dar se poate întâmpla ca aceste trăiri să devină copleșitoare pentru adulți și copii deopotrivă.
Când nu le mai putem depăși cu resursele proprii, avem nevoie de un ajutor specializat – un specialist în sănătate mintală. Aici intervine o dilemă: psiholog sau psihiatru? Care dintre ei ne poate ajuta cel mai bine în problema cu care ne confruntăm? Le detaliem în continuare cu ajutorul medicului psihiatru Carmen Vochescu.
Pregătire diferită, abordare diferită
Confuzia între psiholog și psihiatru este des întâlnită și firească în condițiile în care ambii tratează tulburări psihice și sunt acolo pentru a ne ajuta să depășim un impas emoțional. Între cei doi specialiști există câteva asemănări, dar și diferențe importante, pe care este bine să le cunoaștem înainte să apelăm la unul sau la altul.
O diferență importantă între psiholog și psihiatru este pregătirea. „Psihiatrul este medic, a terminat Facultatea de Medicină, iar psihologul este specialistul care a terminat Facultatea de Psihologie și a studiat ulterior diverse tipuri de formare: cognitiv-comportamentală, terapie de familie, terapie ericksoniană și alte tipuri de terapii”, explică dr. Carmen Vochescu, medic primar psihiatru.
Tocmai această diferență face ca psihiatrul și psihologul să aibă o abordare diferită asupra tulburărilor mintale.
Pentru medicul psihiatru, cei care solicită consultații se numesc pacienți, iar pentru psiholog, clienți. Pentru că nu este medic, psihologul nu îi poate numi pacienți.
Psihiatrul analizează și cauzele biologice ale suferințelor
Prin ședințele de consiliere, psihologul urmărește aspectele care țin de comportament. În depresie, de exemplu, analizează gândurile negative care ar putea fi la originea problemei. Psihiatrul, având și o pregătire medicală, ia în calcul și aspectele biologice și neurochimice care ar putea sta la originea depresiei. El investighează atât cauzele psihologice, cât și pe cele biologice ale tulburărilor prin diverse analize.
Câteva exemple ne vor ajuta să înțelegem mai bine cum abordează un psihiatru tulburările mintale.
Atacurile de panică pot fi cauzate de o anxietate severă, dar au uneori și cauze biologice. Câteva boli dau reacții asemănătoare celor care apar într-un atac de panică: hipertiroidismul, hipoglicemia, anumite probleme cardiace (tahicardia supraventriculară) și chiar astmul bronșic. Când atacurile de panică sunt dese și medicul psihiatru suspectează alte cauze decât cea anxioasă, acesta poate solicita analize și investigații pentru a le exclude.
Depresia este o tulburare foarte complexă, ale cărei cauze sunt foarte variate și dificil de identificat. La fel ca atacurile de panică, ea poate fi declanșată de anumite boli. Hipotiroidismul poate da simptome depresive, iar ele apar uneori și pe fondul unor boli cronice cum sunt diabetul, afecțiunile cardiovasculare, artrita, lupusul sau scleroza multiplă.
Depresia poate fi declanșată și de anumite tratamente pe care le urmăm, iar psihiatrul are pregătirea medicală necesară pentru a identifica o astfel de cauză. Câteva medicamente au fost asociate cu un risc mai mare de depresie: unele antihipertensive, steroizii, somniferele, sedativele și unele analgezice.
Psihologul nu poate prescrie medicamente
Psihiatrul, spre deosebire de psiholog, poate prescrie un tratament medicamentos atunci când consideră că simptomele unei tulburări psihice pot fi atenuate astfel. Medicamentele, spre deosebire de consilierea psihologică, au efect imediat și elimină rapid simptomele unei tulburări psihice.
În depresiile majore, medicii psihiatri prescriu întotdeauna tratamente antidepresive – medicamente care echilibrează nivelurile neurotransmițătorilor responsabili cu reglarea dispoziției și a emoțiilor. În formele severe de anxietate, psihiatrul poate prescrie, de asemenea, medicamente anxiolitice – care inhibă stările anxioase.
Când avem nevoie de evaluare psihiatrică
Când este suficient să apelăm la un psiholog și când avem nevoie de un psihiatru depinde de severitatea problemei cu care ne confruntăm. Sunt situații în care putem apela direct la servicii de consiliere psihologică. Pentru consilierea de cuplu, tratarea ticurilor, a fobiilor sau a timidității, pentru terapia de grup sau pentru autocunoaștere, intervenția psihologului este suficientă.
În schimb, tulburări cum sunt depresia, dependențele, anxietatea severă sau atacurile de panică necesită o evaluare a severității. Fără o pregătire medicală, nu putem face noi această evaluare.
Specialistul căruia ar trebui să ne adresăm în aceste situații este medicul psihiatru. Acesta va stabili dacă suferința noastră emoțională trebuie investigată prin analize, dacă avem nevoie și de un tratament medicamentos sau dacă psihoterapia este suficientă pentru noi. În depresiile ușoare, sprijinul psihologic este, de cele mai multe ori, suficient pentru a depăși suferința. În formele moderate și, mai ales, în cele severe, un medic psihiatru prescrie medicamente antidepresive.
Psihiatrul este cel care face trimitere către analize, prescrie rețete pentru medicamente și ne îndrumă către psiholog dacă va considera necesară și psihoterapia.
De la psiholog la psihiatru
Multe persoane sunt reticente să apeleze la un psihiatru, gândind că acesta tratează doar bolile mintale grave. Depresia severă, tulburarea bipolară, psihozele și schizofrenia sunt suferințe care pot fi tratate doar la psihiatru, dar și bolile psihice mai „ușoare” ar trebui evaluate mai întâi de acest specialist. Un psiholog nu poate face un diagnostic diferențial între un atac de panică și o criză tiroidiană, de exemplu. Cu toate acestea, a merge direct către un psiholog nu este neapărat greșit. Între cei doi specialiști există, de regulă, o comunicare.
Un psiholog bine pregătit poate deosebi o depresie moderată de una severă, care are nevoie și de un tratament medicamentos, în paralel cu psihoterapia. În astfel de cazuri, psihologul trimite clientul către un medic psihiatru. Din păcate, există și riscul să ajungem la psihologi care nu au pregătire suficient de mare încât să poată stabili o intensitate a suferinței.
Medicamentele și psihoterapia au efecte bune împreună
Colaborarea dintre psihiatri și psihologi este foarte importantă în tratamentul tulburărilor psihice. Sunt multe situații în care medicamentele prescrise de psihiatru nu sunt suficiente, la fel cum psihoterapia nu poate trata singură anumite probleme.
„Eu colaborez foarte bine cu colega mea psiholog și abordăm simptomele pacienților noștri din ambele perspective: atât a medicului, cât și a psihologului. Avem situații în care tratamentul medicamentos atenuează incomplet simptomele pacienților sau acestea dispar, dar revin după un timp și atunci psihoterapia este cea care ne ajută să aflăm comportamentele pacientului, tiparele sale de gândire care mențin aceste simptome, ce conflicte psihologice există și cum pot fi depășite acestea, în funcție de structura de personalitate a fiecărei persoane în parte sau ce resurse proprii poate mobiliza pentru rezolvarea problemelor de viață”, potrivit medicului psihiatru Carmen Vochescu.
Asocierea tratamentului medicamentos cu psihoterapia reprezintă de multe ori soluția cea mai bună. Tratamentul duce la eliminarea rapidă a simptomelor care produc disconfort și, pe termen lung, psihoterapia ajută la înțelegerea cauzelor și a mecanismelor psihice inconștiente care au declanșat tulburările psihice.