Subfebrilitate: de ce ai temperatura ușor crescută și ce ai de făcut

Subfebrilitate: ce semnificații are temperatura ușor crescută și când devine îngrijorătoare

Starea de subfebrilitate nu reprezintă, de obicei, un motiv de îngrijorare. Temperatura corpului variază în funcție de momentul zilei, al lunii și de nivelul de activitate fizică.

În anumite momente ale zilei și într-un anumit interval al ciclului menstrual, temperatura corpului poate să crească ușor. Însă, când subfebrilitatea persistă mai mult de 7 zile sau este însoțită de alte simptome îngrijorătoare, e cazul să mergi la medic.


subfebrilitate. dr. marinela stanculete

„Temperatura normală a corpului uman este, pentru adulți, în intervalul 36,1-37 de grade Celsius, iar pentru copii este de obicei mai sus, în intervalul 36,6-38 de grade Celsius.“

Dr. Marinela Stănculete, concierge doctor la clinica Intermedicas

Medicul precizează că valoarea temperaturii depinde de locul de măsurare, în primul rând, de profunzimea acestuia. Astfel, intervalele precizate de dr. Stănculete sunt valabile pentru temperatura măsurată la nivel cutanat (axilar – la subraț, temporal – la frunte, auricular – în ureche) și în interiorul gurii.

Temperatura măsurată intrarectal este, în mod normal, mai mare cu 0,5-1 grad Celsius.

Citește aici mai multe informații despre temperatura normală a corpului și cum alegi cele mai bune termometre.

Subfebrilitate: valori

„Subfebrilitatea se referă la creșterea temperaturii peste 37 de grade Celsius, până la maximum 38 de grade pentru adulți și copiii mari. Pentru copiii mici, subfebrilitatea poate merge totuși, în anumite circumstanțe, până la valori de 39 de grade atunci când vorbim despre vârste de până la 3 ani. Peste valoarea de 38 de grade, vorbim despre febră.“

Dr. Marinela Stănculete, concierge doctor

De obicei, vorbim despre subfebrilitate dacă temperatura ușor ridicată a corpului rămâne ridicată mai mult de 24 de ore. Dacă durează mai mult de 10-14 zile, vorbim despre subfebrilitate cronică sau persistentă.

Cauzele subfebrilității, ca și ale febrei, sunt multiple, potrivit specialistei. Cauze fiziologice ale unei temperaturi ușor ridicate care nu persistă mult timp și care nu reprezintă un semn de afectare a sănătății, pot fi:

  • activitatea fizică,
  • ritmul circadian (seara se înregistrează deseori valori între 37 și 37,5 grade, în mod normal),
  • etapele ciclului menstrual (majoritatea femeilor au o temperatură mai mică în prima parte a ciclului și crește la ovulație. De obicei, înainte de ovulație, temperatura variază între 35,5 și 36,6 grade, iar imediat după eliberarea ovulului, crește până la 37-37,5 grade),
  • vârsta (mai multe studii au demonstrat că temperatura corporală scade pe măsură ce înaintăm în vârstă),
  • sex (femeile au, de obicei, o temperatură corporală la nivel cutanat mai mică decât a bărbaților),
  • aportul de lichide și mâncare precum și compoziția sa (anumite alimente, cum sunt ardeii iuți, pot crește ușor temperatura corporală).

Află de aici de ce nu trebuie să tratăm întotdeauna febra cu antipiretice.

Stare subfebrilă: cauze patologice

Infecții virale

Infecțiile cu o paletă foarte largă de microbi pot da febră, iar în sine, valoarea temperaturii nu este elocventă pentru a stabili categoria de microb.

Totuși, cel mai frecvent, infecțiile virale, cum este viroza obișnuită de sezon, generează subfebrilitate persistentă mai multe zile la rând, dar există și cauze mai puțin comune pe care trebuie să le luăm în considerare.

În plus, important de știut este că unele infecții bacteriene, cum sunt cea cu streptococul betahemolitic de grup A și mononucleoza infecțioasă generează febră înaltă.

Pneumonia virală și bronșita dau, de obicei, tot o stare subfebrilă. Alte simptome care duc cu gândul la aceste diagnostice sunt: frisoane, durere în gât, tuse persistentă câteva săptămâni.

În cazul copiilor, subfebrilitatea persistentă mai mult de o săptămână poate însemna că cei mici au contractat mai multe viroze respiratorii una după alta. În acest caz, este important să monitorizezi eventualele simptome asociate.

Inflamații de cauză neinfecțioasă

Unele boli autoimune, disfuncții de organ etc. se pot manifesta, printre altele, și cu valori ale temperaturii corporale care indică subfebrilitate.

Unele studii au relevat că persoanele cu scleroză multiplă prezintă o temperatură corporală ușor mai crescută decât a persoanelor sănătoase. De asemenea, și poliartrita reumatoidă se asociază cu subfebrilitate persistentă.

Găsește aici poveștile Isabellei, Alexandrei și Anei, trei femei diagnosticate cu scleroză multiplă.

Medicamente

Starea subfebrilă generată de medicamente poate apărea la 7-10 zile după începerea unui tratament nou cu: antibiotice ca penicilinele și cefalosporinele; chinidina; procainamida; metildopa; fenitoina; carbamazepina.

Subfebrilitatea poate anunța și unele tipuri de cancer

În special limfoamele și leucemiile pot provoca subfebrilitate persistentă și inexplicabilă. Reține că un diagnostic de cancer este rar și febra, fie ea și cu valori reduse, este un simptom nespecific al cancerului.

Alte simptome comune de leucemie sau de limfom includ:

Creșterea ușoară a temperaturii, cauzată de probleme cu tiroida

Tiroidita subacută este o afecțiune rară, care reprezintă o inflamație a glandei tiroide. Poate provoca o stare subfebrilă, în unele cazuri. Tiroidita subacută poate fi cauzată de infecții, radiații, traume, afecțiuni autoimune sau medicamente.

Alte simptome includ:

  • dureri musculare,
  • oboseală,
  • sensibilitate la nivelul glandei tiroide,
  • durere de gât care deseori iradiază până la ureche.

Află de aici cine trebuie să facă analize pentru tiroidă și cât trebuie să plătească pentru un set complet

Tuberculoza crește ușor temperatura corpului, mai ales, noaptea

Tuberculoza este o boală foarte contagioasă cauzată de bacteria numită Mycobacterium tuberculosis. Bacteriile pot rămâne inactive în organism ani întregi fără să provoace simptome. Cu toate acestea, atunci când sistemul imunitar este slăbit, tuberculoza se poate reactiva.

Simptomele tuberculozei active includ:

  • tuse cu sânge sau sputa,
  • tuse dureroasă,
  • oboseală inexplicabilă,
  • febră,
  • transpirații nocturne.

Febra psihogenă, cauzată de stres

Febra persistentă poate fi cauzată de stresul cronic, emoțional. Aceasta se numește febră psihogenă. Febra psihogenă este întâlnită cel mai frecvent la femeile tinere și la persoanele cu afecțiuni adesea exacerbate de stres, cum ar fi sindromul de oboseală cronică și fibromialgia.

Medicamentele care reduc febra, cum ar fi acetaminofenul, nu au efect împotriva febrei cauzate de stres. Medicamentele anti-anxietate sunt eficiente pentru a trata febra psihogenă.

Află de aici ce poți face pentru a diminua stresul la muncă.

Stare subfebrilă la bebeluși

„La bebeluși, cauzele de subfebrilitate sunt aceleași ca la adulți, cu mențiunea că ei înregistrează variații mult mai ample și rapide ale valorilor temperaturii corporale, pe fondul particularităților funcționale.“

Dr. Marinela Stănculete, concierge doctor

De asemenea, în cazul lor, subfebrilitatea de scurtă durată poate fi provocată și de erupțiile dentare care au loc, de obicei între 4 și 7 luni. Pe lângă starea subfebrilă, mai pot apărea simptome ca iritabilitatea ușoară și plânsul. O febră mai mare de 38,5 grade Celsius nu poate fi cauzată de erupțiile dentare.

Pentru bebelușii sub 3 luni, chiar și o temperatură puțin mai mare decât cea normală poate însemna o infecție gravă. Ia legătura cu medicul pediatru pentru o stare subfebrilă dacă bebelușul e letargic sau are diaree, rinoree sau tuse.

Stare subfebrilă: simptome îngrijorătoare

Atenție! Atunci când se înregistrează o subfebrilitate persistentă mai mult de 7 zile, fără alte simptome și fără să existe circumstanțe non-patologice aparente care să o explice (perioadă de oboseală, efort fizic intens, aport insuficient de lichide sau alimente, pierderi de sânge), vizita la medic e absolut necesară.

De asemenea, persistența subfebrilității când asociază și alte simptome care fie persistă, la rândul lor, fie se agravează, ar trebui să te programezi la un consult medical.

Dacă febra e însoțită de oricare dintre semnele sau simptomele de mai jos, e nevoie să soliciți ajutor medical de urgență:

Tipuri de febră care necesită tratament

„Ascensiunea termică este rezultatul unor mecanisme complexe, în permanentă dinamică, ce traduce eforturile organismului de a menține sau restabili aumite ordini. În sine, subfebrilitatea nu ne pune în pericol în niciun fel, singura sa miză fiind eventualul disconfort.“

Dr. Marinela Stănculete, concierge doctor

Creșterea temperaturii până la zona de febră poate produce și prejudicii dependente proporțional cu intensitatea creșterii. Medicul subliniază că valorile de peste 40 de grade trebuie scăzute prompt, întrucât leziunile celulare, mai ales neuronale, pot fi ireversibile.

Valorile de 38-39 de grade este bine să fie scăzute pentru a diminua disconfortul pacientului și a facilita procesele de reparație și vindecare.

„Nu se întâmplă nimic rău dacă tratăm și valorile de 37-38 de grade, dar, din punct de vedere medical, nu există un beneficiu obiectiv.“

Dr. Marinela Stănculete, concierge doctor

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare