Cancerul poate afecta orice parte a corpului, inclusiv celulele sistemului imun, numite limfocite. Această formă de cancer se dezvoltă în ganglionii limfatici și în sistemul limfatic.
Sistemul limfatic este o rețea de vase, similare vaselor de sânge, și ganglioni interconectați. Prin acest sistem circulă limfa, un lichid aproape limpede încărcat cu celule sangvine albe, numite limfocite. Ganglionii limfatici sunt organizați în stații ganglionare, care funcționează precum niște filtre și pot opri microorganismele cu potențial patogen.
Ce este cancerul limfatic
Nu se cunoaște cauza exactă a apariției cancerului limfatic, dar boala este mai frecventă la bărbați. Radiațiile ionizante, insecticidele și infecțiile cu anumite virusuri cresc riscul de îmbolnăvire.
Unul dintre primele simptome ale cancerului limfatic îl reprezintă mărirea ganglionilor limfatici.
Dr. Emilia Niculescu Mizil, medic primar hematologie clinică, doctor în științe medicale, ne-a descris cum se manifestă un cancer limfatic, cum depistăm ganglionii canceroși și ce opțiuni de tratament există.
SmartLiving: Ce este, mai exact, un cancer limfatic?
Dr. Emilia Niculescu Mizil: Este cancerul care își are originea în celulele sistemului imun numite limfocite. Se poate dezvolta oriunde în sistemul limfatic al corpului, respectiv:
- ganglionii limfatici,
- măduva ososă,
- splina,
- țesutul limfoid asociat unor organe cum este intestinul,
- cavumul (n.r. – nazofaringe).
Tipurile de cancer limfatic sunt reprezentate de leucemia limfatică cronică și de limfomul malign, care este de două feluri: non-Hodgkin și boala (limfomul) Hodgkin.
Citește și despre noduli la sân: unde se dezvoltă, de obicei, nodulii canceroși
Cancer ganglionar, mai frecvent la bărbați
SmartLiving: Cât de frecvente sunt cancerele limfatice și cine este mai predispus să le dezvolte?
Dr. Emilia Niculescu Mizil: Leucemia limfatică cronică este cea mai frecventă dintre leucemiile cronice și oamenii mai predispuși să o dezvolte sunt bărbații vârstnici, de peste 70 de ani, care au în istoricul familial cancere hematologice și în antecedente expunere la insecticide și ierbicide.
Limfoamele maligne nonhodgkiniene sunt mai frecvente la bărbați cu vârste de peste 60 de ani, iar în cazul limfomului Hodgkin, sunt două grupe de vârstă în care incidența este maximă: între 15 și 40 de ani, respectiv peste 55 de ani.
Factori de risc pentru cancer de ganglioni limfatici
SmartLiving: De ce apare cancerul limfatic?
Dr. Emilia Niculescu Mizil: Cauza cancerului limfatic este necunoscută. În principiu, cancerul limfatic începe când limfocitul dezvoltă o mutație genetică. Celula afectată se înmulțește rapid, fără să mai răspundă la comenzile normale care îi limitează multiplicarea, ceea ce duce la acumularea limfocitelor bolnave (apariția unei clone) care continuă să se înmulțească și să trăiască, în detrimentul limfocitelor normale (neafectate de mutație).
Acest lucru determină apariția prea multor limfocite bolnave și ineficiente, ceea ce determină mărirea ganglionilor limfatici, a splinei și a ficatului (în cazul limfoamelor) sau creșterea numărului de limfocite din sânge, în cazul leucemiei limfatice cronice. Au fost identificați și o serie de factori de risc, cum ar fi:
- sexul masculin,
- expunerea la radiații ionizante și la chimicale,
- predispoziția genetică (existența de cazuri de cancere limfatice în familie),
- statutul socio-economic mai ridicat,
- deficiențele imune (statusul post-transplant de măduvă/celule stem și de organe, infecția cu HIV, medicație imunosupresoare),
- bolile autoimune,
- anumite infecții, cum sunt cele date de virusul Epstein-Barr, virusurile hepatitei C si B, virusul HTLV (Human T-cell Lymphotropic Viruses), bacteria Helicobacter pylori etc.
Simptome de cancer limfatic
SmartLiving: Care sunt semnalele de alarmă care ar trebui să ne ducă cu gândul la un cancer limfatic?
Dr. Emilia Niculescu Mizil: Simptomele care anunță boala sunt ganglionii limfatici măriți. Este vorba fie de ganglionii limfatici externi (de la gât, axile, zona inghinală), fie de cei interni (mediastinali – în cavitatea toracică, între cei doi plămâni, abdominali).
Splina și ficatul se pot mări și ele, așa cum pot apărea simptome la nivelul stomacului sau intestinului. Alte semne de alertă sunt:
- stare subfebrilă sau febrilă,
- transpirații inexplicabile,
- infecții frecvente,
- oboseală,
- prurit (mâncărimi) inexplicabil,
- scăderea apetitului,
- scădere în greutate,
- respirație dificilă,
- dureri abdominale.
Tratament modern eficient, mai multe șanse de supraviețuire în caz de cancer limfatic
SmartLiving: Ce opțiuni de tratament există pentru cancerul limfatic și cât de eficiente sunt?
Dr. Emilia Niculescu Mizil: Opțiunile terapeutice sunt reprezentate de:
- tratamentul cu citostatice,
- imunoterapia cu medicamente țintite,
- iradierea,
- transplantul de celule stem alogen (cu celulele altei persoane) și autolog (cu celule proprii),
- terapia chirurgicală, în cazurile cu determinări unice,
- combinații între aceste mijloace terapeutice.
Tratamentul cancerelor limfatice este eficient, în majoritatea cazurilor. Sunt în studiu clinic multe alte medicamente țintite, promițătoare, care se adresează modificărilor generatoare de boală care apar la nivel molecular.
Accesul la terapii moderne, complianța pacientului, monitorizarea atentă, colaborarea strânsă dintre medic și pacient, echipele medicale interdisciplinare care asistă pacientul, medicina personalizată, sprijinul familiei, toate acestea oferă, în caz de cancer limfatic, mai multe șanse de supraviețuire și de vindecare.
SmartLiving: Tratamentele naturiste pot fi de folos în cazul cancerelor limfatice?
Dr. Emilia Niculescu Mizil: După părerea mea, deși nu am cunoștințe naturiste, tratamentul naturist nu poate vindeca aceste boli. Totuși, poate reprezenta un auxiliar atunci când există o colaborare multidisciplinară între hematolog, radioterapeut și specialistul naturist, la care se asociază o alimentație adecvată și un mod de viață sănătos.
Ce analize se fac pentru ganglioni limfatici
Primul pas în diagnosticarea unui cancer limfatic este efectuarea unor analize de sânge. Dacă rezultatele arată că numărul diferitelor tipuri de celule sangvine este anormal, medicul poate suspecta existența unei leucemii.
În continuare, medicul poate recomanda, de asemenea, o biopsie a măduvei osoase pentru a ajuta la confirmarea diagnosticului. În măduva osoasă se formează celulele sangvine.
Rezultatele inițiale ale testelor de sânge pot fi disponibile în doar câteva zile. Însă un raport detaliat, care-i poate oferi medicului informații utile pentru stabilirea unui plan de tratament, poate dura câteva săptămâni.
Biopsia, extrem de importantă
Biopsia măduvei osoase poate fi o analiză ușor inconfortabilă, dar este o procedură relativ rapidă. De obicei, durează aproximativ 20 de minute și nu necesită spitalizare.
Medicul poate utiliza un ac pentru a preleva lichid sau țesut de la nivelul măduvei osoase, cel mai probabil din osul șoldului. Această procedură poate evidenția prezența celulelor canceroase.
Pentru biopsie se va folosi un anestezic local, care va amorți zona și va atenua disconfortul din timpul procedurii. Este posibil să te confrunți cu o durere ușoară de șold, pentru o scurtă perioadă de timp, după efectuarea biopsiei.
Pentru a diagnostica limfomul, medicul va trebui să ia o probă din țesutul afectat și să o biopsieze. Este posibil să poată efectua procedura folosind un anestezic local. Însă, în unele cazuri, este necesară o anestezie generală.
Testele imagistice, precum tomografia computerizată și RMN-ul pot ajuta la stadializarea cancerului.
Testele moleculare pot fi și ele utile. Acestea identifică modificări la nivelul genelor, proteinelor și altor substanțe din celulele canceroase, pentru a ajuta medicul să determine tipul de limfom prezent.