Cancer osos: semne de alarmă și metode de tratament

INTERVIU „Durerile de oase care apar, apoi dispar și se agravează noaptea pot anunța un cancer osos“

Un cancer osos poate apărea la nivelul oricărui os din corp, dar afectează cel mai frecvent pelvisul sau oasele lungi ale brațelor și picioarelor. Cancerul osos este o boală rară, reprezentând mai puțin de 1% din toate cazurile de cancer. Tumorile osoase necanceroase sunt mult mai frecvente decât cele canceroase.

Termenul de „cancer osos” nu include și cancerele care se dezvoltă în altă parte a corpului și se răspândesc (metastazează) la nivelul osului. Aceste tipuri de cancer sunt numite în funcție de locul în care tumorile s-au dezvoltat inițial. De exemplu, cancerul de sân metastazează la nivelul oaselor.

Unele tipuri de cancer osos apar, în primul rând, la copii, în timp ce altele afectează în principal adulții.

Îndepărtarea chirurgicală este cel mai frecvent tratament, dar pot fi utilizate și chimioterapia și radioterapia. Decizia de a apela la o intervenție chirurgicală, chimioterapie sau radioterapie se bazează pe tipul de cancer osos tratat.

Dr. Paul Năstase, medic specialist ortopedie-traumatologie, ne-a explicat în detaliu cum poate fi diagnosticat și tratat acest tip de cancer.

Tipuri de cancer osos

SmartLiving: Cât este de frecvent și de ce apare cancerul osos?

Dr. Paul Năstase: Cancerul osos este de mai multe tipuri. De fapt, sub această expresie se ascund o întreagă suită de tumori de diferite gravități și cu evolutie în funcție de particularitățile fiecăreia.

Dacă vreți un răspuns holistic, cancerul osos apare ca frecvență redusă în populația generală, procentul fiind de sub 1%. În Marea Britanie, de exemplu, raportat la o populație de circa 66 de milioane locuitori, apar circa 550 de cazuri noi pe an.

Cancerele osoase sunt împărțite în tipuri separate, în funcție de tipul de celulă de unde s-a dezvoltat cancerul. Cele mai frecvente tipuri de cancer osos includ:

  • Osteosarcom. Osteosarcomul este cea mai frecventă formă de cancer osos. Acesta apare cel mai adesea la copii și adulți tineri, la oasele piciorului sau brațului. În circumstanțe rare, osteosarcoamele pot apărea în afara oaselor (osteosarcoame extrascheletice).
  • Condrosarcom. Condrosarcomul este a doua cea mai frecventă formă de cancer osos. Condrosarcomul apare, de obicei, în pelvis, picioare sau brațe la adulții de vârstă mijlocie și la vârstnici.
  • Sarcomul Ewing. Tumorile sarcomului Ewing apar cel mai frecvent în pelvis, picioare sau brațe, la copii și adulți tineri.

Simptome la nivelul pielii în caz de cancer osos

SmartLiving: Cum se manifestă, care sunt primele simptome?

Dr. Paul Năstase: De obicei, apare ca o durere la nivelul unde crește tumora. Această durere este total nespecifică și poate debuta ca o simplă jenă, care devine constantă și se transformă în durere din ce în ce mai mare, pe măsură ce tumora avansează.

De asemenea, se poate constata umflarea regiunii, cu semne de inflamație asociate, cum ar fi roșeața la nivelul pielii, edem al pielii sau alte modificări tegumentare. Nu de puține ori, însă, simptomele pot fi complet absente până când tumora ajunge la dimensiuni importante.

Semnele și simptomele cancerului osos includ:

  • durere de oase,
  • umflături și sensibilitate în apropierea zonei afectate,
  • slăbirea osului, care poate duce la fracturi,
  • oboseală,
  • pierdere în greutate.

Când să mergi la medic

Programează o consultație la medicul de familie dacă te confrunți cu dureri osoase care:

  • apar, apoi dispar,
  • se agravează noaptea,
  • nu se atenuează odată cu administrarea de analgezice.

Analize care identifică un cancer osos: mai întâi radiografie, apoi IRM

SmartLiving: Cum poate fi diagnosticat? Se vede pe radiografie?

Dr. Paul Năstase: Diagnosticul se face în baza unui examen clinic și a diferitelor investigații care se recomandă în urma acestuia. Examenul clinic poate să fie inclusiv normal, din cauza motivelor de mai sus.

De regulă, se recomandă radiografii și examene imagistice de tipul CT (computer tomograf) sau IRM (imagistică prin rezonanță magnetică), pentru a ne crea un tablou complet al afecțiunii și care ne ajută pentru planningul preoperator.

„O radiografie este extrem de utilă în cancerul osos pentru că vizualizăm foarte bine osul prin această metodă. Chiar sunt dezamăgit de trendul actual unde radiografiile au intrat în derizoriu și pacientul se așteaptă să fie trimis direct la IRM (imagistică prin rezonanță magnetică).

Dr. Paul Năstase

Nu există markeri tumorali specifici în cancerul osos

SmartLiving: Ce alte analize pot ridica suspiciunea de cancer osos? Markerii tumorali ajută?

Dr. Paul Năstase: În primul rând, istoricul pacientului este foarte important. Sunt anumite indicii care ne pot trimite cu gândul la o afecțiune malignă încă din această etapă. O analiză extrem de importantă este biopsia, care reprezintă colectarea unor fragmente de țesut din tumoră pentru a le analiza medicul anatomopatolog la microscop și prin alte proceduri specifice, pentru a identifica corect tipul de tumoră.

Acest lucru ne ajută foarte mult în stabilirea tratamentului, deoarece, cum am mai spus, fiecare tip de tumoră este particulară și are o evoluție proprie. Se mai poate efectua un examen de scintigrafie, care poate să ne arate „puncte calde“ în schelet, cu ajutorul unei substanțe radioactive.

Din păcate, pentru cancerul osos nu există markeri tumorali specifici care să ne ajute în diagnostic.

Tratament condus de o echipă cu experiență în cancer osos

SmartLiving: Cum se tratează și cât de eficient este tratamentul?

Dr. Paul Năstase: Tratamentul este ghidat în funcție de tipul de tumoră. De regulă, se indică tratamentul chirurgical de îndepărtare a tumorii, asociat cu alte tipuri de proceduri care sunt ghidate de către medicul oncolog. Aici vorbim despre chimioterapie și radioterapie.

În cazul osteosarcoamelor există și un tratament medicamentos, numit Mifamurtide, care poate fi administrat după intervenția chirurgicală. Acesta ar trebui făcut în centre specializate în tratamentul cancerului osos. Din păcate, în România nu avem disponibil acest tip de centru.

Pacientul trebuie evaluat de către o echipă multidisciplinară, care să includă un ortoped cu experiență în chirurgia tumorală, un oncolog cu experiență în tumorile musculoscheletale, asistente specializate în îngrijirea pacientului oncologic.

Tratamentul chirurgical este radical, cu înlocuirea unui segment întreg din membrul afectat sau, nu de puține ori, chiar cu amputația membrului.

Niciun tratament naturist nu dă rezultate demonstrate în caz de cancer osos

SmartLiving: Există vreun tratament naturist cu efect în caz de cancer osos?

Dr. Paul Năstase: Nu există în prezent nicio dovadă științifică sau studii clinice care să ateste că vreun tratament naturist sau alternativ poate să vindece un caz de cancer osos.

Deocamdată, majoritatea dovezilor în favoarea terapiilor complementare pentru cancerul osos au legătură cu atenuarea efectelor secundare ale chimioterapiei, cum ar fi greața și vărsăturile.

Acupunctura este o formă de medicină complementară și alternativă care poate ajuta la reducerea simptomelor asociate tratamentelor tradiționale împotriva cancerului.

Există, de asemenea, dovezi că terapia nutrițională (n.r. – este o formă de tratare a unor afecțiuni și a simptomelor acesteia printr-o dietă specifică, creată de un medic) poate reduce inflamația și poate crește funcția imunitară.

Speranță de viață la 5 ani de la diagnosticul de cancer osos

În general, speranța de viață în caz de cancer osos este, potrivit Cancer Research UK:

  • 85% – supraviețuirea la 1 an de la diagnostic.
  • 60% – supraviețuirea la 5 ani de la diagnostic.
  • 55% – supraviețuirea la 10 ani de la diagnostic.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare