Singurătatea ca alegere poate fi cool

„Nu mi-e teamă de singurătate, chiar mă bucur de ea!“ Singurătatea ca alegere poate fi cool

Adesea, privim cu suspiciune persoanele care trăiesc singure, fără o relație romantică, și tindem să le subapreciem, considerând că ascund probleme și tristeți. Dar oare prezența unei relații romantice te ferește de obstacole sau emoții dificile? Numeroase studii demonstrează că oamenii singuri pot fi chiar mai fericiți decât cei care fac parte dintr-un cuplu. Singurătatea poate fi chiar cool.

Dacă nu stăm bine cu singurătatea…

Dacă suntem atenți la relația pe care o avem cu noi înșine, putem observa numeroase disfuncționalități în modurile în care ne privim sau raportăm la propria persoană. Suntem critici cu noi, avem numeroase complexe, manifestăm nemulțumiri și tristeți legate de atribute, calități, resurse… sau lipsa lor.

Putem așadar să ne imaginăm cam ce se întâmplă când două persoane decid să formeze un cuplu, iar acesta să fie funcțional. Desigur, nu spun că nu este posibilă o bună funcționare a cuplului și o relație sănătoasă între doi parteneri. Acestea însă vor depinde de flexibilitatea celor doi pentru a da spațiu fiecăruia dintre ei și de a ține pasul cu numeroasele schimbări interioare și relaționale.

Totodată, sunt de așteptat obstacole și conflicte care, de altfel, pot deveni rampe pentru îmbunătățirea relației. Acest lucru însă, nu garantează o mai mare satisfacție în viață sau mai multă fericire. Nu degeaba se spune că în cuplu vei fi pe cât de fericit ești atunci când ești singur. 

Așteptări nerealiste de la fericire

Fericirea pe care o poți simți atunci când ești singur se referă la abilitatea fiecăruia de a simți și arăta recunoștință, de a exprima emoții pozitive și a se conecta cu sine în momentele plăcute. Fericirea poate fi și o zi cu soare, o carte, o întâlnire cu o persoană dragă sau un cățel simpatic din parc.

Dacă ai resurse pentru a aprecia lucrurile mici, le vei putea folosi și în cadrul unei relații de cuplu. Dacă, în schimb, speri ca partenerul sau partenera să devină sursa ta de fericire, plasezi controlul asupra stărilor tale interioare în exterior și adesea o astfel de practică va duce la frustrare și nefericire… de ambele părți. Relația de cuplu nu este soluția pentru o viață fericită, la fel cum apariția unui copil nu reprezintă modul de a „suda” o relație. Ambele vin cu presiune, stres, așteptări și necesită numeroase resurse interne pentru a le naviga… cât mai lin.

Singurătatea și 7 dintre numeroasele ei avantaje

Singurătatea este o realitate în prezent, numărul persoanelor singure nemaifiind neglijabil la nivel mondial. Desigur, în această definiție includem numeroase categorii, precum persoanele divorțate sau despărțite, văduve sau singure circumstanțial, dar și „single by choice”, respectiv singurătatea ca alegere.

Motivele pentru care anumite persoane aleg să nu (mai) fie parte dintr-un cuplu sunt numeroase și am putea să ne gândim inclusiv la anumite traume, la elemente, trăsături sau tulburări de personalitate care favorizează retragerea din relații, însă mai jos vorbesc despre cei care își asumă această decizie, fără a fi deconectați relațional de alte persoane.

Mai simplu spus, doar pentru că nu au partener/ă de cuplu nu înseamnă că nu au relații apropiate cu familia, prietenii, colegii. Avantajele de care se bucură aceștia includ:

  1. libertatea,
  2. controlul asupra propriei vieți,
  3. încredere în propria persoană,
  4. autonomie mai mare,
  5. dezvoltare personală constantă,
  6. mândrie pentru propriile realizări,
  7. o mai bună calitate a vieții. 

Singurătatea ca alegere are potențial de creștere a satisfacției vieții când nu există anxietăți financiare, sociale, stigmatizări sau rolul de îngrijitor. Respectiv, dacă optăm pentru un divorț și rămânem îngrijitor al copilului/copiilor, bunăstarea menționată anterior va fi afectată. La fel dacă nu avem un confort financiar sau dacă trăim într-un mediu ostil.

Singurătatea ca alegere are potențial de autocunoaștere mai bună și dezvoltare personală, motiv pentru care, măcar pentru perioade de timp controlate ar fi recomandat să o practicăm.

Libertatea și controlul din singurătate

Întrebați care sunt lucrurile pe care le apreciază cel mai mult în singurătate, oamenii au vorbit despre libertate, independență, control asupra propriei vieți. Oamenii single au mai mult control asupra propriilor finanțe, timpului, interacțiunilor sociale și relațiilor cu alți oameni, precum și asupra unor decizii precum renunțarea la un loc de muncă sau schimbarea lui, chiar dacă acest lucru presupune mutarea într-o altă țară.

Libertatea de a face fix ceea ce îți dorești nu este de neglijat, fiindcă îți oferă un mai bun control asupra cunoașterii și dezvoltării personale. Sunt și persoane care vorbesc despre control asupra rolului și locului pe care animalele de companie îl joacă în viețile lor. 

Mă amuzam cu o prietenă când amândouă eram într-o etapă de dating, că una dintre «întrebările eliminatorii» se referea la acceptarea pisicilor. Eu sunt posesoarea a două pisici, iar ea a uneia singure, iar relația cu ele este oarecum simbiotică pentru noi, acest lucru reprezentând o alegere. Dar tot glumind, așa am ajuns eu să renunț la un potențial partener pentru că nu suporta ideea de a avea animale în casă. Omul avea o sumedenie de calități, dar îi lipsea una dintre cele mai importante, iar eu am considerat că e ca și cum eu am un copil, iar lui nu îi plac copiii. Am fost interogată de alte prietene cum am putut să aleg pisica și nu bărbatul, dar nu am considerat niciun moment că e o alegere greșită sau că pierd ceva. Ca să parafrazez o replică dintr-un film – De ce să aleg un bărbat pe care nu știu dacă mi-l doresc în viața mea în locul unei pisici pe care o am și știu că mi-o doresc?! De altfel, o altă componentă importantă în alegerile mele a rămas mereu faptul că nu mi-e teamă de singurătate, cum aud din partea altor prieteni sau cunoștințe, ci eu chiar mă bucur de ea! Deci, ce pierdeam?”, povestește Carmen, 34 de ani, din Galați.

O realitate importantă este că oamenii care se simt confortabil în solitudine vor îmbrățișa singurătatea și nenumăratele ei avantaje comparativ cu cei care simt anxietate și teamă de singurătate. Primii vor fi mai capabili să folosească timpul petrecut cu ei înșiși în mod mult mai constructiv. 

Singurătatea și resursele psihologice

Un studiu derulat în Statele Unite și publicat în 2010 aduce informații importante privind diferențele dintre viețile celor căsătoriți și ale celor care nu s-au căsătorit niciodată. Acestea se referă la resursele interioare ale persoanelor singure, precum autosuficiența și autonomia cu încredere în propriile abilități care se asociază cu niveluri mai scăzute de trăiri negative.

Desigur, acestea pot fi crescute în cazul persoanelor căsătorite, unde adesea sarcinile se împart (lucru, de altfel, pozitiv într-un cuplu, cu toate discuțiile aferente privind egalitatea distribuirii acestora), dar pierderea unui partener și divorțul duc la confruntarea celor rămași singuri cu sarcini cărora nu au antrenamentul și resursele necesare pentru a le gestiona.

Niveluri scăzute de autosuficiență și autonomie pot influența negativ și persoanele singure care se pot simți astfel mai puțin integrate social și lipsite de sprijin din partea celorlalți, motiv pentru care sunt utile cursurile sau psihoterapia individuală în care aceste abilități să fie îmbunătățite. Odată îmbunătățită încrederea în propria persoană și în resursele interioare va compensa un nivel mai scăzut de resurse sociale în cazul celor singuri. 

Capacitatea decizională a oamenilor singuri

Dincolo de libertate și control, capacitatea decizională a celor care aleg singurătatea este mult mai mare, obișnuiți fiind să se bazeze pe propria persoană în luarea unor decizii importante. De aici rezultă și concluzia că oamenii singuri din propria alegere știu mult mai bine cine sunt și au mai puține îndoieli privind alegerile făcute.

Un alt studiu citează un număr mare de adulți singuri care se regăsesc în afirmații precum: „Mă evaluez după valorile mele personale și nu după cele considerate importante de alți oameni”. Din această perspectivă, oamenii care sunt căsătoriți sau parte dintr-un cuplu vor împrumuta, adesea, din valorile partenerului sau ale familiei acestuia, și le vor însuși și se vor ghida după ele în autoevaluări.

Generozitatea și disponibilitatea din singurătate

Oamenii care aleg singurătatea nu sunt egoiști, ci chiar opusul. Numeroase studii vorbesc despre o mai mare disponibilitate din partea acestora de a-și sprijini, ajuta sau îngriji prietenii sau familia de origine. Totodată ei se vor implica mai adesea în acțiuni de voluntariat și vor da dovadă de mai multă generozitate din multe puncte de vedere (timp, energie, disponibilitate, finanțe).

Sunt extrem de rare situațiile în care persoanele căsătorite dau dovadă de la fel de multă generozitate ca persoanele singure. 

Un studiu care a urmărit câteva mii de participanți din perioada liceului până la vârstele de 50-60 de ani demonstrează că oamenii care aleg singurătatea în loc să formeze un cuplu sunt cei care prezintă cea mai mare probabilitate de a oferi ajutor familiei, prietenilor, colegilor sau vecinilor. Ajutorul variază de la cel ce necesită prezență/implicare fizică la cel material sau sprijin emoțional. 

Ca o concluzie, singurătatea nu este de temut, ci poate favoriza cunoașterea și dezvoltarea resurselor interioare și, totodată, integrarea socială prin interacțiuni variate cu cei din jur. Poate, uneori, chiar dacă pentru perioade limitate de timp, este chiar recomandat să o experimentăm, să o îmbrățișăm și să ne bucurăm de beneficiile ei, înainte de a alege o relație de cuplu în care, astfel, vom putea intra cu o mai bună cunoaștere a propriei autenticități și nevoilor personale.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare