De ce este importantă autonomia în cuplu: 10 beneficii

De ce este importantă autonomia în cuplu: 10 beneficii

Un subiect în căsătorii și relații romantice despre care nu se vorbește sau nu se discută atât de mult precum ar fi nevoie este conceptul de libertate în cuplu. Relațiile romantice sau căsătoriile sunt mai frecvent privite din perspectiva intimității emoționale, a conectării, a prezenței, compromisului și prezenței celuilalt. Pe termen lung însă, în relațiile romantice este importantă și autonomia în cuplu. Deci, ce înseamnă autonomia în căsătorii și relații romantice? Există vreo diferență între independență și autonomie în relație? Când este distanța în cuplu constructivă?

Autonomie în romantism și angajament: Ce înseamnă?

Stadiile incipiente ale oricărei relații romantice sunt adesea caracterizate de această dorință puternică de a petrece cât mai mult timp cu persoana iubită. Numim această perioadă simbioză întrucât avem tendința de a fuziona cu partenerul/partenera. Iar acest lucru este perfect acceptabil (considerând și faptul că se petrece într-o etapă de îndrăgostire, iar această trăire a fost luată în considerare spre a fi inclusă în DSM).

Cu toate acestea, pe măsură ce o relație crește și progresează și acea pasiune și atracție intensă se diminuează puțin, nevoia de autonomie vine în prim-plan în relațiile romantice.

Autonomia în relații înseamnă autonomie emoțională. Conceptul de un suflet și două corpuri care trăiesc într-un mod în care viețile lor sunt împletite în mod complex cu o dependență puternică unul de celălalt doar sună romantic.

Autonomia în relații permite ambilor parteneri dintr-o relație pe termen lung să aibă interese, scop, angajamente (profesionale și academice) și relații interpersonale valoroase (cu prieteni, cunoștințe și rude) în afara relației romantice. Autonomia în relații nu implică o luptă perpetuă pentru putere între parteneri, fiind mai degrabă vorba despre găsirea scopului, a fericirii și a sensului vieții tale chiar și în afara relației tale romantice. Mai mult, studiile despre fericire arată că aceasta rezultă din relațiile de prietenie pe care le întreținem de-a lungul vieții, de contactul cu ceilalți, nu doar cu partenerul/partenera de cuplu.

Semnificația autonomiei în căsătorie și relații romantice 

Acum să analizăm importanța fără egal a autonomiei în relațiile romantice angajate. Satisfacția în relație este unul dintre factorii cheie ai calității căsătoriei sau relației tale romantice. A fi autonom în relația ta maximizează satisfacția relației.

Libertatea în cuplu îți îndeplinește nevoia de competență. Prin urmare, autonomia în relații este esențială pentru un angajament sporit față de persoana iubită și este, de asemenea, fundamentală pentru a avea o relație cu conflicte mai mici și capacitate mai mare de rezolvare eficientă a acestora.

Când tu și iubitul tău sunteți amândoi autonomi vă veți simți mulțumiți și împliniți în relația voastră. Bunăstarea generală a ambilor parteneri va fi îmbunătățită. De asemenea, vă va asigura că amândoi vă simțiți adecvați și competenți în afara conexiunii voastre.

Chiar și în cuplurile iubitoare și stabile, interesele și obiectivele partenerilor diferă uneori. Indiferent dacă sunteți la începutul unei relații romantice sau într-o relație deja de lungă durată, asigurați-vă că petreceți și timp separat. Chiar și psihologul Esther Perel afirmă că distanța dintre parteneri funcționează ca un afrodisiac, apărând dorul de celălalt, dorința reîntâlnirii, contribuind la sporirea bucuriei revederii. 

Bineînțeles, autonomia în cuplu nu trebuie confundată cu independența. Aceasta din urmă poate fi o trăsătură a stilului de atașament anxios evitant, însemnând interes prea mic față de nevoile celuilalt cu prioritizarea intereselor proprii. Independența nu ține cont de celălalt, autonomia este gestionată cu grijă față de partener/ă și față de relația dintre voi. 

O relație fără autonomie: ce implică?

Acum că ne-am uitat la valoarea autonomiei în relații, este un moment bun să discutăm despre cum arată o relație fără autonomie.

Iată cum arată lipsa de autonomie în relație:

Tu sau partenerul/a simțiți o dorință copleșitoare de a acorda prioritate exclusiv satisfacerii reciproce. Asta înseamnă că amândoi veți fi dispuși să vă sacrificați propriile nevoi, bunăstare, interese, pasiuni etc., complet doar pentru a-i face pe plac celeilalte persoane.

Viața ta se învârte în jurul vieții și programului iubitului tău și invers.

Să te exprimi în relația ta se simte neplăcut și supărător.

Lipsa autonomiei într-o relație angajată înseamnă că unul sau ambii parteneri se simt inconfortabil sau jigniți de ideea de a avea limite sănătoase. Granițele devin încețoșate.

A fi singur nu este același lucru cu a te simți însingurat. La urma urmei, te poți simți în continuare singur într-un cuplu. Unele perioade petrecute separat, departe de partenerul tău, vă pot face amândurora un bine.

După cum a scris renumitul scriitor filozof Kahlil Gibran în celebra sa carte, „Profetul”, împreună vine și din a fi separat.

Și stați împreună, dar nu prea aproape împreună:

Căci stâlpii templului stau deoparte,

Și stejarul și chiparosul nu cresc unul la umbra celuilalt.

10 beneficii pe care le are autonomia în cuplu

Libertatea în cuplu poate aduce multe beneficii relației tale.

Iată câteva sfaturi despre cum să profiți la maximum de timpul tău cu tine însuți.

  1. Conectează-te mai profund. Petrecerea timpului singur este o modalitate excelentă de a te conecta cu tine însuți. Din această mai mare înțelegere a ta, poți să faci o conexiune mai profundă cu cei din jurul tău, inclusiv cu celălalt semnificativ de lângă tine.
  2. Apreciază-ți mai mult partenerul. Viața înseamnă echilibru, iar timpul departe de persoana iubită îți poate oferi spațiul de care ai nevoie pentru a face un pas înapoi și a realiza valoarea partenerului tău și a relației pe care o ai cu el. Să-ți lipsească cineva și să aștepți cu nerăbdare să-l vezi poate avea un impact pozitiv asupra relației tale.
  3. Reduceți nivelul de stres. În timp ce vă puteți gândi sau nu la relația voastră ca la o distragere a atenției și o sursă de anxietate, adevărul este că orice relație cere timp și energie. Când relațiile nu funcționează atât de bine, acest lucru poate crea stres. A fi singur îți ajută mintea să se oprească puțin și să facă mai multă ordine.
  4. Rezolvați problemele mai ușor. Când sunteți aproape de o problemă, aceasta poate fi dificil de rezolvat. De multe ori este mult mai ușor dacă creezi un spațiu în care să te concentrezi și să-ți manevrezi gândurile și sentimentele. A nu petrece suficient timp separat nu vă permite această fereastră de rezolvare a problemelor, astfel încât emoțiile și problemele se pot acumula până la punctul în care pot deveni confuze și de necontrolat.
  5. Evitați dependența. Timpul petrecut uneori separat vă face să fiți mai puțin dependent de partener și mai autosuficient. Acest lucru ajută la menținerea unui sentiment de egalitate în relația voastră și împiedică un partener să se simtă sufocat. De asemenea, te poate face mai atractiv pentru partenerul tău.
  6. Prioritizează ceea ce este important. Dacă timpul petrecut în cuplu nu are limite sau limitări de timp, atunci este mai ușor să subapreciezi timpul de calitate împreună. Prioritizarea unei relații poate însemna a pune calitatea mai presus de cantitate. Nu cât timp petreci împreună, ci modul în care îți petreci timpul contează cu adevărat.
  7. Energizează și revitalizează. Timpul de relaxare pentru tine îți reîncarcă bateriile și îți permite să aduci energie reînnoită în timpul petrecut împreună în cuplu. Acest lucru evită sufocarea/epuizarea relațiilor, în care unii indivizi par să-și piardă vitalitatea naturală atunci când unul devine „doi”.
  8. Percepții mai echilibrate. Percepțiile tale sunt schimbătoare și nu se bazează pe fapte, ci pe sentimente. Cu orice relație, evenimentele trecute și percepțiile din prezent, precum și opiniile despre ceea ce vă poate rezerva viitorul, toate alimentează relația voastră și influențează modul în care reacționați. Timpul petrecut separat poate ajuta la uniformizarea percepțiilor părtinitoare pentru a inspira o viziune mai echilibrată asupra relației tale și asupra lumii din jurul tău. Aceasta înseamnă că vă puteți elibera de anumite reacții și interacțiuni și puteți crește împreună.
  9. Purtați conversații noi și dinamice. Bucurându-vă de propriile interese și preocupări, veți avea multe subiecte despre care să vorbiți și veți adăuga o scânteie dinamică timpului petrecut împreună. Este vital comunicarea să nu se concentreze doar pe aspectele practice ale vieții tale împreună, ci să celebreze și personalitățile și caracterele voastre.
  10. Nu-ți pierde niciodată simțul Sinelui. Când relațiile se confruntă cu probleme sau se termină, este ușor să te simți ca și cum ai fost lăsat în derivă, de parcă nu mai știi cine ești fără cealaltă persoană. Cu toate acestea, a avea un sentiment puternic despre cine ești te poate ajuta să te reconectezi, fie cu tine însuți, fie cu un partener. Timpul separat te asigură că nu îți pierzi din vedere propria identitate, întrucât tu singur ești sursa propriei fericiri.

Găsește ocazii de a petrece timp de calitate singur, care te face să te simți grozav. Făcând un efort de a stabili puțin timp separat de partenerul tău pentru acest timp de calitate, poți învăța cum să crești ca individ și să dezvolți o relație puternică fără ca angajamentul tău în relație să te lege prea rigid.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare