Etapele dezvoltării unei relații: Ce ajută la consolidarea unui cuplu?

Etapele dezvoltării unei relații: ce ajută două persoane să formeze un cuplu și cât contează chimia romantică?

Compatibilitatea definește o relație armonioasă în care cei doi oameni implicați au o înțelegere completă unul față de celălalt, sentimente de dragoste și respect reciproc pentru cine sunt. Dar care sunt etapele dezvoltării unei relații și ce ne ajută să formăm un cuplu?

Ce este chimia romantică?

Este chimia dintre două persoane ceva ce trebuie să așteptăm – sau ceva ce putem crea? Uneori, când te gândești la ce se întâmplă între tine și un partener nu poți găsi un răspuns clar despre ce anume se petrece între voi doi. Pe de-o parte parcă simți că nu aveți nimic în comun, însă pe de altă parte este ceva ce apare ca fiind un click între voi.

În prima dintre etapele dezvoltării unei relații, chiar și cea mai mică atingere sau cel mai scurt contact vizual este suficient pentru a trimite unde de șoc sau furnicături în tot corpul. Acest sentiment este ceea ce numim de obicei „chimie” între oameni, sau „scânteia” dintre ei, însoțit, de regulă, de o bătaie a inimii mai intensă sau obraji înroșiți care indică faptul că doi oameni se conectează cu adevărat. Dar există o explicație științifică pentru ceea ce presupunem că este chimia dintre doi oameni?

Chimia romantică este prima dintre etapele dezvoltării unei relații și se concentrează pe caracteristicile prezente între doi oameni, inclusiv interesele reciproce, asemănarea și intimitatea. Potrivit lui Kelly Campbell, Ph.D., cu cât aceste caracteristici sunt mai prezente, cu atât este mai probabil ca doi indivizi să perceapă chimia între ei.

Citește și: Ce apreciază un bărbat la o femeie? Iată 12 trăsături identificate de psihologi

Chimia se produce mai degrabă atunci când oamenii sunt amândoi deschiși la experiență. Nu va fi la fel de „magnetic” sau de ușor să întreții o conexiune dacă cei doi sunt grăbiți, supărați sau deja implicați într-o relație romantică grozavă – oamenii care sunt fericiți au tendința să nu acorde atenție potențialilor parteneri alternativi (o premisă cunoscută sub numele de „derogare de alternative”)”.

Dragostea romantică și chimia

Un studiu din 2016 pe acest subiect se referă la dragostea romantică – succesorul chimiei romantice – ca o dependență naturală, adesea pozitivă, care a evoluat cu milioane de ani în urmă ca o tactică de supraviețuire pentru a promova reproducerea. 

Când interacționați cu o persoană de care sunteți atras, cercetările arată că organismul își crește producția de dopamină, neurotransmițătorul plăcerii. 

Putem simți chimie când râdem alături de un potențial partener, când descoperim valori împărtășite, sau pe cineva cineva care ne vorbește limbajul iubirii și ne face să ne simțim văzuți, auziți și înțeleși.

Între sfaturile pentru o relație la început, aș include atenția orientată mai mult spre valorile comune și libertatea de a fi noi, autentici, în prezența persoanei respective, mai mult decât pe chimia resimțită. Studiile arată că, în cazul în care avem un tipar relațional toxic, vom simți acea chimie tocmai cu persoanele care se încadrează în tiparul nostru. Este o recunoaștere a familiarității spre care tindem. 

Dar, desigur, chimia se poate schimba pe măsură ce o relație evoluează. În etapele dezvoltării unei relații este necesar să nu ne bazăm pe menținerea chimiei inițiale, întrucât chimia unei noi relații se va estompa inevitabil în timp. Când lucrurile nu sunt la fel de strălucitoare, noi și misterioase, chimia trebuie redefinită pe baza percepției cuplurilor asupra convingerilor, preferințelor, dorințelor și nevoilor sexuale comune.

Deoarece acea chimie fizică sau sexuală inițială se poate diminua în timp, mulți oameni au nevoie de conexiune intelectuală și emoțională pentru a obține acea scânteie sau „clic” inexplicabil. Acest tip de conexiune autentică are o putere de durată mai mare.

Află din articolul următor care sunt 10 calități masculine atrăgătoare pentru femei.

Interes comun

Gândește-te la cum te simți când cineva te poate face cu adevărat să râzi. Dacă tu și partenerul tău împărtășiți simțul umorului și vă găsiți unul pe altul interesanți, probabil că aveți un interes reciproc. Umorul contribuie mult la construirea unei conexiuni. 

Acest factor este foarte important în etapele dezvoltării unei relații ducând la entuziasm cu privire la interacțiunile viitoare. Când nu ești în prezența persoanei, te gândești și aștepți cu nerăbdare să o revezi. Construirea acelei dorințe de a revedea și de a petrece din nou timp cu o persoană este cu siguranță o bază utilă pentru formarea unei relații.

Sinceritate reciprocă

Dacă ne întrebăm ce implică o relație, unul dintre răspunsurile importante este „sinceritatea reciprocă”. Respectiv, sentimentul că poți vorbi cu ușurință cu partenerul despre orice subiect, comunicarea este deschisă, ai un sentiment de încredere și te simți înțeles în relație.

În special privind spre viitorul unei relații, aceasta poate fi o trăsătură incredibil de importantă. Revenind la sfaturile pentru o relație la început, să nu uităm de importanța abordării unor subiecte dificile legate de ce își dorește fiecare.

Personalitatea fiecăruia

Personalitatea se referă la comportamentul unei persoane. Chimia poate crește dacă ambii oameni sunt autentici, cu picioarele pe pământ, grijulii și amabili. Personalitatea, sau expresia căldurii, bunătății, considerației și înțelegerii, s-a dovedit că provoacă atracție interpersonală pentru ambele sexe în diferite tipuri de relații, explică cercetătorii într-un studiu publicat în Social Science Journal.

Practic, între etapele dezvoltării unei relații, este important cât de dispuși și capabili suntem să dăm spațiu celuilalt, să acceptăm ritmul diferit de a ne apropia, nevoile și trăsăturile celuilalt.

Intimitatea

Intimitatea nu se referă neapărat la atracția fizică. Intimitatea în chimia romantică este un amestec de candoare reciprocă și personalitate și reprezintă ceva ce ne ajută să formăm un cuplu durabil. Atunci când intimitatea este prezentă, oamenii simt că pot vorbi între ei despre orice, că pot avea încredere în partenerul lor și că acesta este sincer. 

Permițându-ți să fii vulnerabil îl ajută pe celălalt să aibă încredere în tine, tocmai pentru că te expui unui risc emoțional, psihologic sau fizic. Faptul că amândoi vă lăsați garda jos vă ajută să puneți bazele unei conexiuni personale mai rapidă și mai strânsă, facilitând etapele dezvoltării unei relații.

Între acestea, construirea intimității emoționale poate fi o etapă îndelungată, care ține cont de disponibilitatea fiecăruia și deschiderea către a-și cunoaște și asuma propria vulnerabilitate. Când amândoi vă arătați vulnerabili de la început și sunteți sinceri în a dezvălui cine sunteți și cum gândiți și simțiți, creați un mediu care favorizează o relație de cuplu durabilă.

Vulnerabilitatea este, de asemenea, elementul de clic pe care aveți cel mai mult control și, prin urmare, îl puteți folosi pentru a îmbunătăți cât de des și cât de profund vă conectați cu ceilalți.

Similitudinea 

A nu se confunda cu asemănarea fizică, această trăsătură se referă la potrivirea reciprocă pe atribute de bază, cum ar fi valorile, morala, credințele și obiectivele în viață.

Aceste asemănări sunt relativ stabile și reflectă cine este persoana cu adevărat. Etapele dezvoltării unei relații vor fi facilitate de această componentă. Oamenii care nu se potrivesc în ceea ce privește valorile, probabil nu vor dura mult într-o relație, deoarece este puțin probabil ca aceste atribute să se schimbe și să dicteze modul în care oamenii își trăiesc viața.

Atracția fizică

În sfârșit, dar cu siguranță nu în ultimul rând, atracția fizică se referă la perceperea reciprocă ca fiind dezirabili sexual. Este cu siguranță ceva ce ne ajută să formăm un cuplu. Interesant este că această caracteristică afectează chiar și chimia prieteniei, posibil pentru că, în mod subconștient, oamenii evaluează măsura în care această persoană va ajuta la atragerea potențialilor parteneri.

Prietenii facilitează împerecherea romantică (multe persoane își întâlnesc partenera/ul prin intermediul prietenilor) și, prin urmare, a avea prieteni atrăgători poate spori, de asemenea, atractivitatea potențialilor parteneri romantici.

Ce implică o relație?

Mulți oameni vin la terapie punând întrebări despre relațiile lor intime. Câteva întrebări frecvente sunt:

„De unde știu dacă el/ea este cel potrivit pentru mine?”

„De unde știu dacă caut calitățile potrivite într-un partener romantic?”

„Ce fac dacă am îndoieli cu privire la relația mea?”

„Cum pot să-l fac să mă iubească mai mult?”

Psihologii vă vor spune mai întâi că atracția romantică este o parte nuanțată și imprevizibilă a vieții. Nu există garanții sau rețete sigure. Este imposibil să faci pe cineva să te iubească sau să te determini pe tine să iubești pe altcineva.

Va exista întotdeauna un element magic și aleatoriu în dragoste și romantism care va scăpa tuturor intențiilor noastre de a le înțelege pe deplin. Acestea fiind spuse, cercetările în domeniul atracției romantice și al relațiilor apropiate au identificat câțiva factori importanți care tind să aprindă scânteia iubirii și să mențină flacăra aprinsă. Iată câteva lucruri care au fost demonstrate științific pentru a ajuta doi oameni să facă clic.

Angajamentul este primordial

La întrebarea „Ce implică o relație dezirabilă?”, un răspuns cert este că e dificil să menții o relație romantică sănătoasă fără un curent puternic de încredere și angajament. Un studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences a analizat date de la peste 11.000 de cupluri romantice și a constatat că angajamentul în relație sau, mai precis, credința că relația va dura pentru totdeauna, a fost cel mai important factor în prezicerea calității generale a relației.

Pare că uneori, etapele dezvoltării unei relații nu sunt fixe și nici finite. Așa cum noi oamenii suntem în continuă dezvoltare și transformare, așa vor fi și relațiile noastre, iar durabilitatea lor este dată și de flexibilitatea la schimbare a fiecăruia dintre parteneri.

O descoperire la fel de remarcabilă din acest studiu o reprezintă cât de dificil a fost pentru oamenii de știință să prezică dacă o relație a fost sau nu una fericită din tezaurul de date pe care le aveau la îndemână. Răspunsurile oamenilor la lucruri precum încrederea în relație, aprecierea, viața sexuală, conflictele și comunicarea nu au ajutat mai mult decât o aruncare a monedei în a prezice dacă un cuplu s-a considerat a fi într-o relație dezirabilă. Dragostea este încă indescifrabilă în ochii curioși ai științei.

Importanța chimiei fizice și sexuale

Oricine vă spune că sexul nu este important pentru sănătatea pe termen lung a unei relații romantice nu minte neapărat, dar probabil că este neinformat. Același studiu a constatat, de asemenea, că satisfacția sexuală este al treilea factor ca important în prezicerea satisfacției relaționale în cele peste 11.000 de cupluri incluse în analiză. Construirea unei vieți sexuale sănătoase este una dintre etapele dezvoltării unei relații de care este necesar să ne preocupăm constant.

Este puțin probabil ca știința să spargă pe deplin codul iubirii. Dar asta nu înseamnă că informațiile descoperite nu te pot îndruma către un viitor mai bun pentru tine și relația ta. Când îți evaluezi parteneriatul romantic, fii atent la suficiente asemănări, dar și câteva diferențe cheie, observă pe cineva care înțelege angajamentul sau reprezintă doar o scânteie fizică.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare