Ce analize medicale sunt recomandate pentru femei peste 50 de ani

Ce analize medicale ar trebui să facă orice femeie de peste 50 de ani

Odată cu înaintarea în vârstă, organismul are nevoie de mai multă atenție. În cazul femeilor, scade nivelul anumitor vitamine, scade rezistența la insulină, hormonii pot suferi dezechilibre. Iată care sunt cele mai importante analize medicale pentru femei de peste 50 de ani.

Analizele și controalele medicale ar trebui să fie mai frecvente și mai amănunțite. O tendință periculoasă a femeilor este să înceapă să neglijeze vizitele la ginecolog după 50 de ani.

dr. Andreas Vythoulkas
Dr. Andreas Vythoulkas

„Menopauza și toată perioada care urmează acesteia este în mod greșit catalogată ca una în care controalele ginecologice nu mai sunt necesare. Ei bine, nu este deloc așa. Dimpotrivă! Odată cu înaintarea în vârstă, crește riscul de cancer ovarian și mamar, motiv pentru care vizitele la ginecolog vor continua să rămână anuale pâna la un anumit punct.“

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Măsurarea nivelului de lipide din sânge

Această analiză de sânge măsoară cantitățile de colesterol și de trigliceride din fluxul sangvin și trebuie efectuată anual. Nivelurile nesănătoase de grăsimi pot contribui la acumularea plăcii de aterom în artere, crescând riscul de atac de cord și de accident vascular cerebral, printre altele.

Care sunt nivelurile sănătoase? Un nivel HDL (al colesterolului „rău“) peste 50mg / dL, un nivel LDL (al colesterolului „bun“) mai mic de 130mg / dL și un nivel de trigliceride mai mic de 150mg / dL. Totuși, mulți medici încurajează menținerea nivelurilor de LDL și de trigliceride sub 100mg / dL și a nivelurilor de HDL (colesterol bun) peste 60mg / dL.

Care este tensiunea arterială normală

Hipertensiunea arterială netratată afectează oasele, creierul, ochii, rinichii și inima, crescând riscul de boli de inimă, de osteoporoză, de accident vascular cerebral, de pierdere a vederii, de insuficiență renală. Considerată un „ucigaș tăcut“, hipertensiunea arterială este rareori însoțită de simptome. De aceea, măsurătorile anuale sunt extrem de importante.

Tensiunea arterială normală se situează sub valorile de 120/80 mmHg. În cazul în care tensiunea arterială este ridicată (peste 140/90 mmHg) sau chiar la limita superioară a normalului (120/80mmHg), achiziționați-vă un tensiometru pentru acasă și monitorizați-o cu regularitate.

Ce analize cuprinde profilul metabolic complet

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, organismul începe să capete rezistență la insulină, ducând adesea la creșterea glicemiei. Nivelurile mari ale glicemiei afectează vasele de sânge, nervii și organele. În timp, crește riscul de diabet de tip II, de boli de inimă și de probleme cognitive.

Solicitați-i medicului să vă testeze, cel puțin o dată pe an, glicemia à jeun (dimineața, pe nemâncate), ca parte a unui profil metabolic complet. În cadrul acestui profil se vor măsura, de asemenea, nivelurile unor electroliți și funcția renală și hepatică.

În plus, discutați cu medicul cu privire la o altă analiză, numită hemoglobină glicată sau glicozilată (A1C). Aceasta este un indicator mai precis al nivelului de zahăr din sânge. Păstrați nivelul glicemiei à jeun sub 100mg / dL, de preferință sub 90mg / dL și nivelul glicemiei glicate – sub 5,7%.

Testarea TSH și FT4

Un profil tiroidian testează eficiența tiroidei, o glandă de la nivelul gâtului responsabilă de producerea hormonilor care vă reglează metabolismul. Pe măsură ce îmbătrânesc, femeile sunt mai predispuse la probleme cu tiroida. Printre acestea, cele mai frecvente sunt hipertiroidismul (glanda produce prea mulți homoni) sau hipotiroidismul (glanda produce prea puțini hormoni).

Ambele disfuncții ale tiroidei pot afecta calitatea vieții. Simptomele care anunță instalarea lor sunt: stări de oboseală, anxietate, modificări ale greutății, ale poftei de mâncare și sensibilitate la frig sau la cald. Testați-vă tiroida anual, după menopauză. Analizele esențiale sunt testarea nivelului TSH (hormonul de stimulare tiroidiană) și free T4 (tiroxina liberă). Limitele normale de TSH din fluxul sangvin sunt cuprinse între 0,27 și 4,20 μUI/mL. În cazul fT4, valorile de referință se situează între 12 și 22 pmol/L.

Screeningul densității osoase

Riscul de a dezvolta osteoporoză poate fi evaluat cu ajutorul unei investigații numite osteodensitometrie (DEXA). Oasele se fragilizează odată cu înaintarea în vârstă, mai ales după menopauză.

DEXA măsoară densitatea osoasă folosind raze X, dar expunerea la radiații este minimă. Se poate evalua întregul sistem osos sau se pot viza doar zonele cele mai predispuse fracturilor cauzate de osteoporoză. Este vorba despre col femural (șold), coloană vertebrală și antebraț.

Dacă rezultatul obținut la osteodensitometrie se situează între -1 și -2,5, atunci reducerea densității osoase este moderată (osteopenie). Valorile mai mici de -2,5 indică prezența osteoporozei. 

Screeningul cancerului de sân

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer în cazul femeilor și riscul crește odată cu vârsta. Mamografia este investigația esențială pentru diagnosticul precoce al cancerului de sân. Medicul poate să vizualizeze pe mamografie modificări uneori minime care anunță prezența unei tumori.

Pentru screeningul mamar se recomandă realizarea unei mamografii la doi ani după 40 de ani. Pentru femei de peste 50 de ani, mamografia ar trebui să facă parte din pachetul de analize medicale anuale. La fel și în cazul celor cu antecedente familiale de cancer la sân.

Screeningul cancerului de col uterin

„Și după vârsta de 50 de ani este necesar controlul ginecologic anual, care va cuprinde o examinare clinică, un test de citologie Babeș-Papanicolau. Între 50 și 65 de ani, dacă în cadrul controlului de rutină este efectuat atât testul Babeș-Papanicolau, cât și testul HPV, iar rezultatele ambelor sunt negative, nu mai este necesară repetarea lor în fiecare an.“

Dr. Andreas Vythoulkas. medic specialist obstetrică-ginecologie

Medicul ginecolog precizează însă că nu se va renunța total la aceste teste. O dată la trei-cinci ani, aceste teste e bine să fie refăcute. După vârsta de 65 de ani, dacă femeia are cel puțin trei teste consecutive Babeș-Papanicolau negative și cel puțin două teste HPV negative în ultimii zece ani, poate renunța la efectuarea lor.

Consultul dermatologic și oftalmologic

Solicitați medicului dermatolog să efectueze o verificare anuală a pielii de pe tot corpul sau chiar mai frecvent dacă ați observat alunițe suspecte. Lunar, ar trebui să vă verificați acasă alunițele și să monitorizați orice schimbare de dimensiune, culoare, textură și formă.

Riscul de boli care slăbesc vederea, cum ar fi glaucomul și degenerescența maculară, este mai mare după 50 de ani. Mergeți la un control oftalmologic la fiecare doi ani până la 60 de ani și apoi anual.

Colonoscopia, o dată la 10 ani

Mult-temuta și neplăcuta colonoscopie reprezintă o necesitate pentru toate femeile după o anumită vârstă. Procedura îi permite medicului să identifice și să îndepărteze eventualii polipi suspecți înainte ca aceștia să se transforme în cancer.

Prima colonoscopie se face în jurul vârstei de 50 de ani și se repetă la fiecare 10 ani după aceea, cu excepția cazului în care medicul face alte recomandări. Persoanele cu antecedente familiale de cancer de colon sau cu polipi pot avea nevoie de screening mai frecvent sau mai devreme.

Măsurarea nivelului vitaminei B12

Un nivel prea mic al vitaminei B12 poate declanșa simptome ca: slăbiciune, oboseală, pierderea echilibrului, probleme cognitive, precum și furnicături și amorțeli la nivelul extremităților.

Din păcate, de multe ori, organismul își pierde capacitatea de a asimila vitamina B12 din alimente, pe măsură ce îmbătrânim. Este vorba în special despre femeile care urmează o dietă vegană sau vegetariană și despre cele care suferă de afecțiuni digestive sau iau în mod regulat medicamente pentru diabet sau arsuri la stomac.

Chiar dacă nivelurile peste 200pg/ml sunt considerate normale, majoritatea medicilor recomandă menținerea nivelului de vitamina B12 în sânge între 500-800pg/ml pentru o stare de sănătate optimă.

Măsurarea nivelului vitaminei D

Organismul necesită cantități adecvate de vitamina D pentru a absorbi calciul. Un deficit de vitamina D poate duce la osteoporoză, o preocupare majoră pentru femeile cu vârste de peste 50 de ani. Asigurați-vă că nivelurile de vitamina D sunt peste 30 și, de preferință, între 40 și 60 ng/ml. Măsurarea nivelului de vitamina D trebuie să facă parte din setul de analize medicale anuale pentru femei peste 50 de ani.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare