Cifoza la adulți și copii. Exerciții care corectează cocoașa

Semne de cifoză și exerciții simple care te ajută să reduci „cocoașa“

Umeri aduși în față, dureri de spate și oboseală, toate acestea asociate cu o curbură evidentă a coloanei în forma literei „C“ sunt semne de hipercifoză. Poate apărea la orice vârstă, din cauza posturii incorecte timp îndelungat, dar cifoza este cel mai frecvent întâlnită la femeile de peste 50 de ani.

O curbură a coloanei cu unghi cuprins între 20 și 40 de grade este normală. Însă hipercifoza toracală este definită ca fiind o „cocoașă“ cu un unghi mai mare de 40 de grade.

Cifoza asociată îmbătrânirii este cauzată adesea de deteriorarea oaselor coloanei vertebrale, determinându-le să se comprime sau să se fractureze. Alte tipuri de cifoză pot apărea la copii sau adolescenți din cauza unor malformații ale coloanei vertebrale.

Cifoza ușoară nu creează prea multe probleme. În schimb, cifoza severă poate provoca dureri și poate fi debilitantă. Tratamentul pentru cifoză depinde de vârsta pacientului și de severitatea curburii.

Citește aici și despre durerile de ceafă: de ce apar și în ce situații pot pune viața în pericol.

Ce este cifoza, de fapt

coloană normală și cu cifoza
Un anumit grad de cifoză este normal, însă hipercifoza este responsabilă cu aspectul de „cocoașă“ FOTO: Shutterstock

Coloana vertebrală umană prezintă, în mod natural, curburi fiziologice: două lordoze, la nivelul coloanei cervicale și lombare, și o cifoză – la nivelul coloanei toracale. Acestea îi permit coloanei să amortizeze șocurile și să fie „stâlpul de rezistență“ al întregului organism.


„Zona toracală a coloanei prezintă o curbură antero-posterioară normală care se numește cifoză. Această curbură este fiziologică și creează un unghi de convexitate. Cifoza cu unghi cuprins între 20 și 40 de grade este normală. De asemenea, în literatura medicală, se consideră că un unghi al cifozei toracale cuprins între 48 și 50 de grade la femei de peste 60 de ani este nepatologic.“

Dr. Codruța Cioponea – medic specialist de reabilitare medicală la Centrul Medical ProMemoria

Medicul atenționează că hipercifoza toracală este definită ca o curbură toracală cu un unghi mai mare de 40 de grade.

Cifoza toracală versus cifoza cervicală

În general, când vorbim despre cifoză ne referim la hipercifoza toracală.

Cifoza cervicală, numită și „gâtul de militar“, este o problemă mult mai rar întâlnită, potrivit unui studiu. Reprezintă fie lipsa curburii naturale, fie curbarea inversă a coloanei cervicale, generând simptome ca durere la nivelul cefei, dar și posibile probleme senzoriale și motorii. O curbură naturală a celor șapte vertebre care alcătuiesc coloana cervicală formează o lordoză moderată, asemănătoare celei de la nivelul coloanei lombare. Cifoza cervicală este, practic, inversul lordozei.

Printre cauzele cifozei cervicale se numără: anumite probleme de dezvoltare a coloanei vertebrale, osteoporoza, distrofia musculară, o traumă la nivelul coloanei cervicale, unele infecții, poliartrita reumatoidă sau chiar unele forme de cancer.

Tipuri de cifoză toracală

Acest articol se referă în principal la cifoza toracală, o problemă care afectează, potrivit unei statistici, între 20% și 40% din populația vârstnică. Cea mai importantă accentuare a cifozei toracice se observă la femeile între 50 și 70 de ani.

„Hipercifoza poate fi posturală sau structurală. Unii pacienți pot prezenta o asociere a celor două.“

Dr. Codruța Cioponea, medic specialist de reabilitare medicală

Hipercifoza posturală este determinată de poziția incorectă. Însă nu există o modificare osoasă la nivel vertebral, ci doar o slăbiciune musculară și ligamentară la acel nivel. Acesta se corectează în momentul în care există schimbări de postură și ale aliniamentului coloanei.

„Din păcate, hipercifoza structurală este determinată de un aliniament vertebral fix și nu se corectează odată cu corectarea poziției.“

Dr. Codruța Cioponea, medic specialist de reabilitare medicală

Principalele semne și simptome de cifoză

Specialistul în recuperare medicală subliniază că simptomele asociate cifozei depind, în primul rând, de gradul de severitate al deformării coloanei vertebrale și sunt reprezentate de:

În cadrul examenului clinic medical se poate stabili cu precizie tipul de cifoză pe care pacientul îl are.

„De asemenea, investigațiile imagistice de tipul radiografiei și ortospine (n.r. – radiografie de cap, coloană cervicală, toracală, lombară și bazin) ne sunt folositoare pentru a calcula unghiul cifozei. De aceea este esențial ca pacientul să respecte recomandările medicale și să efectueze investigațiile necesare stabilirii diagnosticului. Ulterior, o să se poată interveni și sub forma tratamentului.“

Dr. Codruța Cioponea, medic specialist de reabilitare medicală

„Cocoașa de smartphone“: cauze

Presiunea la care sunt supuși mușchii cervicali este echivalentă cu o greutate de 27 de kilograme atunci când folosim device-urile într-o postură greșită FOTO: Shutterstock

Cifozele structurale apar, potrivit medicului, în cadrul unor boli precum este maladia Scheuermann. Aceasta constă în prezența unui defect care determină o creștere în ritmuri diferite a unor zone vertebrale.

Ca și cifoza posturală, cifoza Scheuermann devine adesea evidentă în anii adolescenței, dar poate duce la o deformare mai severă decât cifoza posturală.

Această boala evoluează până la pubertate, fiind autolimitantă pentru că atunci se oprește cartilajul de creștere, practic atunci nu mai este activ.

Cifoza la copii

Cifoza congenitală este prezentă la naștere. Apare atunci când coloana vertebrală nu se dezvoltă normal în timp ce copilul este în uter. Este posibil ca oasele să nu se formeze așa cum ar trebui sau mai multe vertebre pot să fuzioneze. Cifoza congenitală se agravează, de obicei, pe măsură ce copilul crește.

Pacienții cu cifoză congenitală au adesea nevoie de tratament chirurgical la o vârstă foarte fragedă pentru a opri progresia cocoașei. De multe ori, acești pacienți au și alte defecte congenitale care afectează alte părți ale corpului, cum ar fi inima și rinichii.

În cazuri rare, spina bifida se poate asocia cu cifoza. Citește aici povestea de curaj a unei femei cu spina bifida: „Eu mi-am iubit corpul așa imperfect cum e.“

Mai există, de asemenea hipercifoză determinată de osteoporoză sau hipercifoză idiopatică (a cărei cauză nu poate fi determinată).

Tratament simptomatic pentru cifoză

În funcție de tipul cifozei, tratamentul este diferit. Totuși, tratamentul specific de reabilitare medicală este indicat atât în cifozele posturale, cât și în cifozele structurale.

Tratamentul simptomatic utilizează analgezice și antiinflamatoare pentru diminuarea disconfortului dureros.

„Tratamentul etiologic medicamentos are în vedere stoparea proceselor osteoporotice de la nivelul coloanei vertebrale prin administrarea preparatelor medicamentoase care ajută la întărirea oaselor.“

Dr. Codruța Cioponea, medic specialist de reabilitare medicală

Nu în ultimul rând, pacientul va putea beneficia de kinetoterapie și/sau fizioterapie, care sunt benefice pentru tonifierea musculaturii coloanei vertebrale și care vor îmbunătăți postura.

Corectarea cifozei cu ajutorul unei orteze

Ortezele pot fi folosite pentru a preveni agravarea și, adesea, pot chiar să corecteze cifoza la copiii în creștere. Acest dispozitiv este indicat copiilor cu curburi de cifoză mai mari de 65 de grade. Trebuie să fie purtat 23 de ore pe zi până când adolescentul termină procesul de creștere.

Exerciții pentru cifoză, care tonifiază musculatura profundă a spatelui

„O igienă a posturii cu adoptarea unei posturi corecte este primul pas în corectarea hipercifozei toracale posturale. De asemenea, toate exercițiile de kinetoterapie care ajută la tonifierea musculaturii profunde de la nivelul spatelui sunt importante.“

Dr. Codruța Cioponea, medic specialist de reabilitare medicală

Exercițiul 1

FOTO: Shutterstock
  • Pentru acest exercițiu, trebuie să faci mișcarea opusă posturii pe care încerci să o corectezi.
  • Stai în picioare lângă un perete, dacă este necesar.
  • Ridică ușor bărbia și adu capul înapoi peste umeri.
  • Trage de omoplați înapoi și în jos. Menține poziția timp de 30 de secunde până la 1 minut. Ia o pauză dacă începi să ai dureri.

Exercițiul 2

FOTO: Shutterstock
  • Acest exercițiu se face în timp ce stai întins pe podea și este excelent pentru mușchii gâtului care sunt adesea slăbiți.
  • Trage bărbia înapoi spre podea
  • Menține poziția timp de 15 secunde. Repetă de 5 până la 10 ori.

Exercițiul 3

FOTO: Shutterstock
  • Așează-te pe burtă, cu mâinile întinse deasupra capului.
  • Ține capul într-o poziție neutră, privind spre podea și ridică ambele brațe și picioarele spre tavan.
  • Menține poziția timp de 3 secunde și repetă de 10 ori.

Exercițiul 4

FOTO: Shutterstock
  • Scopul acestui exercițiu este de a întinde mușchii tensionați ai pieptului și de a întări mușchii slăbiți ai spatelui.
  • Stai în picioare, cu genunchii relaxați, pieptul în poziție verticală și omoplații trași spre spate.
  • Ridică brațele în forma literei Y cu degetele mari îndreptate către spate, în timp ce faci o fandare în față.
  • Respiră adânc de 2-3 ori, menținând această postură.

Exercițiul 5

FOTO: Shutterstock
  • Întinde-te pe podea cu o rolă de spumă sub mijlocul spatelui.
  • Rotește ușor în sus și în jos rola de spumă, masând mușchii spatelui și ai coloanei vertebrale.
  • Fă acest exercițiu timp de cel puțin 30 de secunde până la 1 minut.

Intervenția chirurgicală

Intervenția chirurgicală ar putea fi recomandată pentru cifoza severă și când nervii sunt afectați. Operația presupune introducerea unor bucăți de os între vertebre și realinierea vertebrelor coloanei pentru corectarea posturii. De regulă, sunt folosite șuruburi, plăci și tije metalice pentru a crește viteza de fuziune a vertebrelor.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare