Dureri de spate: de ce apar și cum le tratăm, în funcție de localizare

Dureri de spate: de ce apar și cum le tratăm, în funcție de localizare

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii ajung la medic sau lipsesc de la serviciu, durerile de spate sunt o cauză principală de dizabilitate, la nivel mondial. Frecvența acuzelor de dureri de spate a crescut simțitor pe fondul sedentarismului din pandemia de Covid-19.

Din fericire, pot fi luate măsuri pentru a preveni sau a atenua majoritatea episoadelor de dureri de spate.

„Durerile de spate pot varia de la durere musculară localizată în zona lombară, până la senzații de arsuri sau furnicături, iar în cazurile severe, durerea poate iradia pe membrul inferior.“

Dr. Radu Paraschiv, medic ortoped supraspecializat în traumatologia sportivă

Cele mai frecvente cauze ale durerilor de spate pot include, potrivit medicului ortoped:

  • leziuni musculare – ridicarea unor greutăți poate cauza întinderi ligamentare sau leziuni musculare;
  • deteriorarea discurilor intervertebrale;
  • artroza.

Când vine vorba de tratament, medicul ortoped Radu Paraschiv recomandă, în primul rând să mergem la un medic specialist care, în urma examenului clinic, poate decide investigațiile suplimentare necesare pentru un diagnostic corect (RMN, radiografie etc.). 

„Tratamentul inițial presupune administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene și aplicarea locală de gheață. În cazurile mai severe, se pot utiliza calmante mai puternice sau relaxante musculare.“

Dr. Radu Paraschiv, medic ortoped

Spondiloza cervicală dă dureri în zona cefei

Coloana vertebrală este formată din vertebre care sunt dispuse în trei zone principale:

  • zona cervicală (vertebrele C1-C7),
  • zona toracală (vertebrele T1-T12),
  • zona lombară (vertebrele L1-L5).

O durere în partea superioară a spatelui, în zona gâtului, poate fi cauzată de spondiloza cervicală. Această afecțiune implică modificări ale oaselor, discurilor sau articulațiilor. Principalul motiv al durerii cervicale îl reprezintă uzura cartilajelor și a oaselor și, prin urmare, este adesea întâlnită la persoanele în vârstă. Cu toate acestea, durerea cervicală poate fi cauzată și de alți factori și poate apărea și la adulții mai tineri.

Există diferite niveluri de severitate ale durerii cervicale, de la ușoară la severă, și fiecare are propria schemă de tratament.

Cauze probabile ale unei dureri de spate în zona cervicală

  • Suprasolicitarea gâtului – munca de zi cu zi poate implica fie mișcări obositoare care pun presiune pe coloana vertebrală, ducând la uzură ușoară, fie o poziție vicioasă la calculator.
  • Leziuni – o leziune la nivelul cefei poate provoca instantaneu o durere cervicală.
  • Discuri herniate – acest tip de durere cervicală apare atunci când discurile intervertebrale se deteriorează. Din această cauză, conținutul gelatinos elastic (nucleul pulpos) al acestora să iasă în afară, putând duce la presarea nervilor spinali. În această situație, durerea cervicală poate fi însoțită de amorțeală și durere în brațe.
  • Pintenii osoși – această durere cervicală este cauzată de creșterea unor fragmente de os (osteofite) care pot apăsa pe nervii spinali.

Exercițiile pot amâna intervenția chirurgicală

În urma investigațiilor care stabilesc diagnosticul, medicul poate recomanda:

  • Exerciții pentru zona cervicală – tratamentul durerii cervicale poate include exerciții care implică întinderea mușchilor umerilor și ai gâtului.
  • Medicamente – dacă analgezicele generale nu funcționează pentru durerea cervicală, medicii pot prescrie doze mai puternice de medicamente care ajută la relaxarea musculară, atenuarea durerii și reducerea inflamației.
  • Chirurgie – dacă niciunul dintre tratamentele menționate pentru durerea cervicală nu funcționează, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală.

Scopul unei intervenții chirurgicale în caz de durere cervicală ar fi de a crea spațiu în jurul măduvei spinării și a nervilor prin eliminarea unui pinten osos sau a herniei de disc.

Posturile greșite, de vină pentru durerea de spate toracică

Zona toracală asigură corpului stabilitate și protejează organele interne vitale, inclusiv inima și plămânii.

Există mai multe motive pentru care oamenii pot suferi de dureri de coloană toracală. Tensiunea musculară este printre cele mai frecvente cauze și este adesea rezultatul unei posturi greșite.

La adulții în vârstă, artroza (distrugerea cartilajului articular) de la nivelul articulațiilor toracale poate provoca dureri de spate, la fel și fracturile de compresie ale vertebrelor datorate osteoporozei.

La pacienții mai tineri, un segment al coloanei vertebrale poate fi deplasat și poate cauza durerea de spate toracică. Alte cauze includ discuri herniate și alte probleme cu articulațiile.

Fizioterapia și exercițiile la domiciliu urmăresc un trunchi puternic și stabil

  • Cum durerea în regiunea toracală este adesea cauzată de tensiunea musculară și de postura greșită, tratamentul inițial se concentrează pe eliminarea tensiunii prin întindere, masaj și medicamente antiinflamtoare, cum ar fi acetaminofen sau ibuprofen.
  • Terapie cu căldură și/sau gheață poate ajuta la reducerea durerii și rigidității musculare.
  • Fizioterapie, kinetoterapie și exerciții la domiciliu care întind și întăresc mușchii spatelui, umerilor și abdomenului pot crește flexibilitatea și echilibrul. Se urmărește stabilitatea trunchiului, astfel încât să se reducă presiunea pe coloana toracală.
  • Medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală, cum ar fi antiinflamatoarele orale puternice și relaxantele musculare pot ajuta la reducerea durerii. Există, de asemenea, plasturi și creme care pot fi aplicate pe piele direct pe zona dureroasă.
  • În unele cazuri, injecțiile intraarticulare pot reduce inflamația și pot reduce presiunea asupra articulațiilor care cauzează durere.
  • Hernierea discurilor, care provoacă inflamația nervilor, poate fi tratată cu injecții cu steroizi. Un indiciu că durerea poate fi provocată de hernie este senzația de furnicături sau de arsură în zona afectată.
  • Terapiile complementare, inclusiv manipularea chiropractică și acupunctura, pot, de asemenea, reduce tensiunea musculară și, implicit, durerea.
  • Tratamentul chirurgical (vertebroplastia sau Kyphoplastia) poate fi util în cazul fracturilor vertebrale de compresiune provocate de osteoporoză sau de traumatisme.

Tinerii se confruntă mai ales cu durere lombară

Durerea lombară este mai probabil să apară la persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani. Munca la birou, sedentarismul și, uneori, exercițiile fizice care nu țin cont de particularitățile fiecărei persoane în parte alcătuiesc o parte dintre factorii care pot declanșa o durere lombară.

Iată care sunt cauzele cele mai frecvente:

Întinderi musculare

Mușchii și ligamentele spatelui se pot întinde sau rupe din cauza activității excesive. Simptomele includ durere și rigiditate la nivelul coloanei lombare, precum și spasme musculare. Odihna și kinetoterapia sunt remedii pentru aceste simptome.

Hernierea discurilor

Leziunile de la nivelul discurilor intervertebrale apar, de obicei, brusc fie după ridicarea unei greutăți, fie la o aplecare răsucită a spatelui, ca atunci când ne aplecăm după ceva care este situat într-o laterală. Spre deosebire de durerea provocată de întinderi, cea cauzată de o leziune a discului durează de obicei mai mult de 72 de ore.

Sciatică

Sciatica poate apărea în cadrul herniei de disc, dacă discul apasă pe nervul sciatic. Nervul sciatic leagă coloana vertebrală de picioare. Ca urmare, sciatica poate provoca senzații neplăcute la nivelul feselor sau picioarelor. Poate fi vorba despre dureri, arsuri sau despre furnicături.

Stenoza coloanei vertebrale

Stenoza coloanei vertebrale apare atunci când coloana se îngustează, punând presiune pe măduva spinării și pe nervii spinali.

Stenoza coloanei vertebrale apare cel mai frecvent pe fondul degenerării discurilor intervertebrale. Rezultatul este comprimarea rădăcinilor nervoase sau a măduvei spinării de către pintenii osoși sau de către țesuturile moi, cum ar fi discurile.

Presiunea asupra nervilor spinali provoacă simptome precum:

  • amorţeală,
  • crampe,
  • slăbiciune.

S-ar putea să resimțiți aceste simptome oriunde în corp. Multe persoane cu stenoza coloanei vertebrale observă că simptomele se înrăutățesc atunci când stau în picioare sau merg.

Curburi anormale ale coloanei vertebrale

Scolioza (curbarea coloanei în formă de „S“ mai ales la nivelul coloanei toracale), cifoza (curbarea coloanei în zona gâtului și a părții superioare a spatelui, formând o ușoară cocoașă) și lordoza (curbura exagerată a coloanei face ca fesele să devină mai proeminente) sunt toate afecțiuni care determină curbarea anormală a coloanei vertebrale.

Acestea sunt afecțiuni congenitale diagnosticate, de obicei, în timpul copilăriei sau adolescenței. Curbura anormală provoacă durere și o postură greșită, deoarece pune presiune pe:

  • mușchi,
  • tendoane,
  • ligamente,
  • vertebre.

Alte afecțiuni care pot provoca dureri de spate în zona lombară

Există o serie de alte afecțiuni care cauzează dureri lombare. Acestea includ:

  • artrita – o inflamație a articulațiilor,
  • fbromialgia – durerea și sensibilitatea pe termen lung la nivelul articulațiilor, mușchilor și tendoanelor,
  • spondilita anchilozantă – inflamația articulațiilor dintre oasele coloanei vertebrale,
  • spondiloza – o tulburare degenerativă care poate provoca pierderea structurii și funcției normale a coloanei vertebrale,
  • problemele cu rinichii și vezica urinară,
  • sarcina
  • endometrioza
  • chisturile ovariene,
  • fibroamele uterine,
  • cancerul.

Cum cauzele pot fi multiple în cazul durerii lombare, vizita la medic e neapărat necesară în cazul în care nu se ameliorează în 72 de ore. Tratamentul poate varia de la exerciții fizice, terapie cu căldură și medicamente până la intervenții chirurgicale.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare