Cum evităm apariția unor relații toxice dintre mamă și fiu

Cum evităm apariția unor relații toxice dintre mamă și fiu

Relația mamă-fiu este o relație emoțională care evoluează în timp, fiind atât specială, cât și complicată. Mama, prin legătura puternică pe care o dezvoltă cu fiul ei de la naștere, îl poate influența puternic pentru restul vieții. Copiii de azi sunt adulții de mâine, prin urmare o relație cu copilul este supusă schimbărilor de dinamică și statut periodic. De ce este important să vorbim și să punctăm anumite aspecte de urmat sau de ocolit în această relație? Simplu: pentru a nu ajunge la relații toxice dintre mamă și fiu nici în prezent, nici pe viitor, pentru a construi o relație armonioasă și pentru a forma un adult autonom și capabil să se descurce prin forțe proprii.

Ce înseamnă relații toxice dintre mamă și fiu

O relație toxică se caracterizează prin lipsa asertivității în comunicare, manifestare exagerată a afectivității, dependeță/codependență, emoții de furie și teamă, constrângere și manipulare, lipsă de încredere, limite și respect.

Astfel de încălcări degenerează în toxicitate, afectând atât relația dintre mamă și fiu, relația acestuia cu propria persoană, cât și relațiile lui viitoare.

Bărbații sunt ceea ce mamele lor i-au făcut.

R. W. Emerson, poet și eseist american

Cum îți dai seama că relația cu fiul tău adult nu este cea corectă

Semne de întrebare apar atunci când observi că ai o comunicare puerilă în care păstrezi tonul și rolurile avute din copilăria băiatului, cu alintările și gesturile de atunci.

Similar, dacă îți asumi responsabilități în locul fiului tău, din dorința de a-l ajuta, de teama de a nu greși sau să nu sufere, înseamnă că relația dintre voi este nepotrivită.

Dacă se întâmplă să îi trimiți mesaje și să îi dai multe telefoane zilnic, înseamnă că tu practic nu concepi viața altfel. Nu îi acorzi spațiu și nici intimitate, devii reactivă dacă nu primești răspunsuri prompt și încerci astfel să păstrezi intact cordonul ombilical.

Ți se pare normal ca tu să fi cea care aprobă/dezaprobă deciziile fiului tău? Dacă nu te ascultă tu reacționezi cu nervi și agresivitate sau te simți rănită? Astfel de trăiri conturează relații toxice dintre mamă și fiu.

Dacă îți susții financiar constant fiul, deși el este apt de muncă, fără să îl încurajezi în direcția asumării responsabilității unei slujbe, a unor economii, etc., încurajezi dependența lui de tine și, chiar dacă te plângi uneori de comportament, acesta este beneficiul tău ascuns.

Cum reacționează fiul la comportamentele nesănătoase ale mamei

Îndiferent de vârstă, fiul se poate simți responsabil de starea psiho-emoțională a mamei. De aceea îi este teamă să nu te dezmagească în tot ce face.

Îi este foarte greu să ia decizii pe cont proriu. Stima lui de sine este dependentă de aprobarea/dezaprobarea ta. Este puternic influențat de orice opinie, părere pe care o tu faci sau de orice mimică pe care tu o ai. Nu poate să își asume responsabilități sau să ducă la bun sfârșit sarcinile alocate, prin forțe proprii.

Cum se ajunge la eticheta „băiatul mamei”

Când vorbim despre această etichetă putem să identificăm câteva tipare comportamentale prin care, relații toxice dintre mamă și fiu dezvoltă rolul de băiat al mamei.

„Băiatul mamei” poate fi băiatul crescut de o mamă care aduce în relația cu fiul ei, propriile traume, neajunsuri, nerealizări din relația cu părinții ei, din viața sa de cuplu sau/și din interacțiunile sociale.

Ea oferă fiului ei tot ce poate – dragoste, susținere, bani, etc., provocându-i acestuia sindromul traumei pozitive. Respectiv, cum ai putea să te distanțezi de mama ta, rănind-o astfel, dacă ea ți-a oferit mai mult decât ai cerut? Mult mai mult…

Acest tip de fiu poate fi educat de o mamă posesivă, care are tendința să își izoleze fiul de restul lumii, din motive diverse. În cazul băieților crescuți de mame singure, dezechilibrate emoțional sau cu soți indisponibili emoțional sau fizic, relația mamă-fiu devine o relație de dependență nesănătoasă, nefirească a fiului față de mama sa, dependență întărită de comportamentul mamei.

În situațiile în care mamele sunt dezechilibrate emoțional, au tendința de a umple vidul emoțional resimțit cu ajutorul propriului copil, în care investesc emoții exagerate, pe care proiectează dorințe nefirești și pe care îl împovărează cu o relație surogat, de parteneriat.

Aceste mame uită de propria feminitate și se identifică social doar prin rolul de mamă. Astfel de relații toxice dintre mamă și fiu au repercusiuni severe asupra autonomiei fiului și relațiilor lui viitoare.

Ce tip de personalitate manifestă „băiatul mamei”

Băiatul mamei este capricios, slab din fire, moale, laș și nesigur pe el. Adesea resimte sentimentul de vinovăție (este o victimă), este neliniștit și cu o stimă de sine scăzută.

El nu are o dorință de afirmare și îi lipsește asertivitatea. Poate fi dependent, evitant sau tipul rebelului fără cauză. Poate dezvolta comportamente protestatare sau de control excesiv (compensator). Are tendințe de izolare socială, comportamente autodistructive și chiar toxicodependențe.

Poate este important ca mamele cu tendințe supraprotective sau dimpotrivă, extrem de detașate, să aibă în vedere un astfel de viitor al fiului lor înainte de a permite ajungerea la relații toxice.

10 greșeli ale mamei care duc la relații toxice cu propriul fiu

 1. Atrage atenția asupra ei, pentru că nu suportă ca altcineva să fie în centrul atenției.
 2. Devine geloasă în raport cu fiul ei în care vede o potențială competiție, fiind incapabilă de empatie și iubire.
 3. Este critică cu fiul ei, fie prin remarci ironice, critici directe sau dezaprobări constante.
 4. Ea „agită apele” în familie, ea își provocă copiii să fie în competiție unul cu celălalt, exagerează și prezintă trunchiat situațiile.
 5. Joacă rol de victimă cu intenția de a manipula, înduioșa, de a obține iubire și atenție.
 6. Nu te lasă să vorbești, nu este interesată de ce ai de spus sau cum te simți. Este greu să relaționezi cu o astfel de mamă, veșnic în control.
 7. Nu poate menține limite sănătoase – fie lipsesc complet, fie le ignoră deliberat și te consideră incapabil să faci anumite activități.
 8. „Te lasă baltă” constant, nu poate face față responsabilităților, grija față de copil i se pare prea mult, prea greu, nu asigură îndrumare, confort și siguranță copilului. Devine dezamăgitoare.
 9. Ea cere alinare de la copilul ei, în loc să o ofere. Rolul părinte-copil este inversat în acest tip de relaționare
 10. Este imprevizilă emoțional, când bine și sigură pe ea, când haotică și/sau depresivă.

Ce înseamnă o relație sănătoasă și echilibrată mamă-fiu

Pe scurt, este nevoie să fie îndeplinite câteva condiții pentru ca relația mamă-fiu să se dezvolte sănătos și armonios, precum: o comunicare asertivă, acordarea spațiului personal, atașament emoțional sigur și încredere.

Respectiv, poți avea o relație apropiată cu fiul tău dacă vă respectați amândoi limitele, rolurile și independența.

Bărbați aflați într-o relație echilibrată cu propria mamă

Iată câteva dintre beneficiile pe care o relație echilibrată cu mama aduce le aduce unui băiat, viitor bărbat:

Inteligența emoțională

Băieții care din copilărie au o relație sănătoasă cu mamele lor, sunt mai puternici emoțional și au mai puține probleme comportamentale. Relații toxice dintre mamă și fiu îi pot dezvolta băiatului ostilitate, agresivitate, nesiguranță și probleme de comportament.

Independență și echilibru emoțional

Un băiat îngrijit și iubit de mama lui, devine un adult puternic, sigur pe el, independent emoțional și care dezvoltă relații viitoare sănătoase. În contrapartidă, relații toxice dintre mamă și fiu duc la o dependență nesănătoasă și la relații compromise de-a lungul vieții.

Rezultate școlare bune

Încă din copilărie, o mamă care își arată interesul și susținerea fiului său, îl ajută să obțină rezultate școlare mai bune, să memoreze mai bine, să afle ce anume îl pasionează sau nu. Astfel de comportamente vor fi păstrate și repetate de-a lungul vieții.

Controlul comportamentului

Acest lucru presupune ca fiul devenit adult să știe să se exprime asertiv și să își manifeste corect emoțiile. Relațiile toxice dintre mamă și fiu dau naștere unor comportamente toxice ale fiului la maturitate.

Respect față de femei

O relație apropiată și echilibrată cu mama, ajută băiatul să înțeleagă, respecte și să aprecieze rolul femeii. O relație echilibrată mamă-fiu scade riscurile ca fiul să dezvolte complexe de superioritate sau misoginism în relațiile sale viitoare.

Reducerea comportamentelor bazate pe riscuri

Cu cât ești mai prezentă, mai echilibrată tu ca mamă cu băiatul tău, cu atât îl ajuți să dezvolte un stil de atașament sigur, cu atitudine sănătoasă față de alcool, droguri, etc. Rănile sau chiar traumele rezultate din relațiile toxice dintre mamă și fiu duc la comportamente adictive.

Șanse mai mari să aibă succes în viață

O mamă care arată interes față de viitorul fiului ei și care îl ghidează și încurajează continuu, crește astfel șansele de reușită personală și profesională ale fiului ei.

Comunicare eficientă

O relație bazată pe comunicare eficientă îl încurajează pe băiat să discute, să dezbată cu mama orice tip de subiect. Un astfel de comportament va fi reprodus în toate celelalte relații ale lui.

Cum poți crește un tânăr autonom și responsabil

În opoziție cu un „băiat al mamei”, iată câteva comportamente care încurajează autonomia și responsabilitatea fiului tău:

 • Cultivă-i independența
 • Încurajează-l să ia decizii singur
 • Dă-i voie să  decidă și să greșească
 • Laudă-l și valorizează-l              
 • Ține cont de opiniile, plăcerile și dorințele lui
 • Respectă-i spațiul personal
 • Dezvoltă-i un set de norme și valori sănătoase de viață
 • Iubește-l și acceptă-l așa cum este

Comunicarea mamă-fiu trebuie să evolueze împreună cu înaintarea în vârstă a fiului tău. El va fi fiul tău și după ce crește, dar nu va rămâne băiețelul tău veșnic.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare