Persoanele introvertite: indiciile care te ajută să le recunoști

Persoanele introvertite: indiciile care te ajută să le recunoști

Multe persoane introvertite sunt etichetate drept indisponibile, distante, reci, neimplicate. În realitate, temperamentul lor presupune o mai mare orientare către sine, decât către exterior, nivelul de energie psihică fiind mult mai scăzut. Introvertiții au nevoie de spațiu personal și timp pentru sine, fiind mult mai atenți la universul interior și necesitând perioade de refacere a resurselor de energie, de regulă, în singurătate.

O chestiune de temperament

Personalitatea reprezintă un set caracteristic de tipare cognitive, emoționale și comportamentale care fac o persoană unică. Factorul ereditar în organizarea internă a personalității este temperamentul, care ne arată cum reacționează sau se comportă o persoană în anumite situații.

Particularitățile temperamentale țin de structura somatică, de sistemul nervos și condiționează energia unei persoane, capacitatea de lucru și autoreglarea emoțională a acesteia.

Psihologul și psihiatrul Carl Gustav Jung propune o abordare a temperamentului în funcție de orientarea persoanei către lume și către sine, împărțind energia psihică în două tipuri de atitudini de bază: introversiunea si extraversiunea.

Ce înseamnă să fii introvertit

Pe scurt, natura personalității introvertite este imaginativă, centrată pe sine și idealistă. Introversiunea este o caracteristică cu care se nasc unii dintre noi. Persoane introvertite sunt cele caracterizate prin capacitatea lor de reflecție interioară și necesitatea de a înțelege lumea înainte de a o experimenta.

De asemenea, introversiunea este un spectru. Majoritatea oamenilor nu sunt complet introvertiți sau complet extrovertiți ci se situează undeva la mijloc cu caracteristici ale ambelor tipuri temperamentale: sunt ambiverți.

Unele caracteristici pot fi mai puternice, motiv pentru care o persoană poate fi identificată, spre exemplu, ca fiind introvertită.

Cum se manifestă un copil introvertit

Copiii introverți cresc, devin adulți, pot ieși din zonele lor de confort, dezvoltă noi abilități sau dobândesc o nouă perspectivă asupra vieții, dar baza temperamentală (în acest caz, introversiunea) rămâne aceeași.

Experții sunt de acord că această caracteristică cu care ne naștem rămâne, în cea mai mare parte, neschimbată pe tot parcursul vieții noastre. Astfel, persoane introvertite la maturitate, foarte probabil au fost astfel de mici.

Potrivit cercetătorilor, copiii încep să dea semne de introversiune sau extroversiune în jurul vârstei de patru luni – și, în general, rămân fideli temperamentului lor în perioada adultă.

Creșterea unui copil introvertit poate fi confuză dacă nu ești un părinte introvertit. Poți avea o groază de întrebări: „De ce stă retras copilul meu? De ce nu vorbește cu ceilalți? De ce nu se joacă cu toți copiii? Este supărat? Ce am făcut?”.

Dacă înțelegi ce este temperamentul, totul va fi mult mai ușor. Mai ales dacă ești extrovertit, în preajma copilului tău introvertit s-ar putea să te simți derutat complet.

Sfaturi pentru părinții copiilor introvertiți

A fi introvertit nu este o problemă în sine. Toți suntem conectați diferit. Unii dintre noi se energizează în jurul altora, iar alții se simt epuizați în preajma celorlalți. Mulți dintre părinți înțeleg acest tip de temperament pentru că sunt ei înșiși introvertiți.

Problema mai mare apare atunci când părinții extrovertiți nu își înțeleg copilul introvertit. Când naști un copil care este complet diferit de tine, creșterea copilului poate deveni o luptă.

Dacă ai un copil introvertit, cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru el este să-i accepți și să-i respecți temperamentul. De asemenea, îl poți ajuta să înțeleagă de ce se simte obosit, irascibil și capricios după ce socializează.

Învață-l că nu este nimic în neregulă cu nevoia de a petrece timpul singur. Și mai presus de toate, nu-l lăsa niciodată să creadă că este ceva în neregulă cu el, pentru că este introvertit. Asigură-l și îmbrățișează-l pentru cine este el și astfel îi vei oferi încrederea de care are nevoie pentru a se expune în lume.

12 indicii să recunoști persoane introvertite

Există câteva caracteristici pe care le vei identifica destul de ușor la persoane introvertite, evitarea socializării fiind una dintre ele. De asemenea, dacă și tu te consideri introvertit, iată câteva indicii:

  1. Ești considerat de către ceilalți ca fiind o persoană liniștită, rezervată și atentă.
  2. Nu cauți o atenție specială sau angajamente sociale, deoarece aceste evenimente te fac să te simți extenuat și lipsit de energie.
  3. Preferi medii puțin stimulante și ai nevoie să fii singur un timp pentru a te reîncărca.
  4. Când primești informații noi, ai nevoie de timp pentru a le compara cu experiențele interne, pentru a le înțelege și pentru a răspunde la ele.
  5. În situații de grup, cum ar fi în timpul unei discuții la clasă sau la o ședință de birou, pari reticent în a-ți împărtăși ideile, datorită faptului că ai nevoie de mai mult timp pentru a dezvolta pe deplin aceste idei.
  6. Poți fi capabil de informații profunde atunci când ți se oferă timp și spațiu pentru a gândi lucrurile.
  7. Pari o persoană timidă, sau chiar antisocială unora, însă tu preferi socializarea în moduri diferite.
  8. Ai un cerc restrâns de prieteni și preferi să petreci timp în grupuri mici sau cu câte o persoană pe rând.
  9. Preferi să lucrezi singur. Într-un proiect de grup te simți copleșit. Izolarea îți permite să te concentrezi profund și să produci lucruri de calitate.
  10. Ești introspectiv și curios. De multe ori te regăsești visând sau rezolvând lucruri în mintea ta cu mult înainte de a le pune în acțiune. Având o gândire interioară foarte activă, acest lucru te conduce spre auto-reflecție și cercetare.
  11. Preferi să scrii în loc să vorbești. Este mai confortabil pentru tine să îți scrii gândurile decât să vorbești, mai ales când nu ești pregătit. Preferi să te gândești la răspunsuri deoarece stilul tău de comunicare este concentrat și atent.
  12. Atunci când este necesar să iei decizii, dorești mai mult timp pentru a lua în considerare și a cântări toate opțiunile, astfel încât să te simțiți încrezător în alegerea făcută.

Lista de nevoi a unei persoane introvertite

Doar pentru că o persoană este introvertită nu înseamnă că nu se bucură deplin de viață sau că ratează anumite plăceri. Filtrul ei de a experimenta lumea este diferit de cel al unui extrovert, motiv pentru care, nevoile sunt și ele dintr-un alt spectru. Iată de ce are nevoie un introvertit pentru a se simți fericit:

Timp

Are nevoie de perioade de inactivitate pentru a-și reface nivelul de energie. Deoarece este conectată la procesarea profundă a ideilor și evenimentelor, unei persoane introvertite i se diminuează energia, simțindu-se epuizată de o zi stresantă la serviciu, cumpărături într-un mall aglomerat sau chiar de o conversație cu o persoană semnificativă.

Timpul de relaxare îi permite să înțeleagă pe deplin ceea ce tocmai a experimentat – și să-și reducă nivelul de stimulare la unul mai confortabil și mai durabil. Fără acest timp, se va simți obosită, irascibilă sau sau va experimenta rău fizic.

Conversație semnificativă

Rareori vei atrage persoane introvetite într-un small talk (este o abilitate pe care s-au forțat să o dezvolte deși o urăsc profund). Acestea doresc conversații profund interesante, de introspecție, curiozitate și cercetare. Fără aceste discuții se simt nefericite.

Liniște

Introvertitul are nevoie de oameni în viața lui care să se mulțumească cu liniștea, care pot sta în aceeași cameră cu el, fără să vorbească, fiecare facându-și treburile sale și care nu vor sări să umple o pauză în conversație, dar vor lăsa gândurile să persiste, așteptând până când ideile vor fi complet digerate.

Spațiu pentru hobby-uri

Grădinăritul, pictatul, gătitul, cititul sau scrisul, sunt hobby-uri în care vei găsi cufundate persoane introvertite care, de regulă, își refac nivelul de energie în acest mod. Atunci când sunt absorbite de ceva, intră într-o stare energizantă de „flow”.

Spațiu personal

Am putea formula chiar o regulă pentru persoane introverte: nevoia de a le respecta spațiul. Introvertiții au absolută nevoie de un spațiu privat și liniștit pentru a se retrage atunci când lumea este prea zgomotoasă.

Ideal ar fi o cameră pe care să o poată aranja și decora după placul lor. A fi complet singur, fără teama de intruziune sau întrerupere, este revigorant pentru un introvertit.

Oameni înțelegători

Pentru un introvertit, socializarea se referă la dozare. Are nevoie de prieteni și persoane dragi care să înțeleagă că uneori pur și simplu nu va merge la o petrecere sau la vreun eveniment ci va rămâne acasă și ei vor accepta acest lucru, fără să-i declanșeze vinovăție.

Un scop profund pentru viață

Pentru multe persoane introvertite, nu este suficient să aibă un job pentru a-și plăti facturile. Ele au poftă de muncă și de o viață cu scop și cu sens. Vor să facă mai mult decât să câștige un salariu. Fără sens și scop în viața lor introvertiții se vor simți profund nefericiți.

Independență

Unici și extrem de independenți, introvertiții sunt mai înclinați să-și lase propriile resurse interioare să-i îndrume decât să urmărească mulțimea.

Sunt fericiți atunci când au libertatea de a explora idei, de a petrece timpul singuri, de a se autoregla și de a fi independenți.

Micile bucurii în viață

O carte bună, un sfârșit de săptămână leneș, o conversație semnificativă cu un prieten și câteva îmbrățisări cu animalele de companie dragi, sunt lucrurile care bucură mult unele persoane introvertite.

Acceptare și valorizare

Un introvertit are nevoie de persoane semnificative care îl prețuiesc în pofida „ciudățeniilor” sale. Poate că nu va fi niciodată cea mai populară persoană din cameră, însă, la fel ca oricine altcineva, introvertitul au nevoie de oameni în viața lui, oameni care îi văd valoarea, îl iubesc și îl îngrijesc chiar dacă este diferit.

Când este iubit și acceptat așa cum este, chiar dacă comportamentul lui nu are sens pentru ceilalți, viața lui este profund fericită.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare