Greața după masă poate anunța probleme digestive sau tumori pancreatice

Greața după masă poate anunța probleme digestive, tumori pancreatice și afecțiuni renale

Greața după masă poate avea numeroase cauze și nu doar digestive. Vorbim de intoleranțe la anumite alimente, „bilă leneșă“, dar și de probleme la rinichi sau tumori pancreatice. Dacă greața e însoțită de vărsături și transpirație abundentă, poate fi vorba de o urgență medicală: presiune intracerebrală.

Suntem bombardați de reclame la pastile care promit să alunge senzația de greață, oricât am mânca. Dar astfel de promisiuni sunt chiar nocive. Ideal este să ajungi la medic în cazul în care greața apare zilnic după masă.

Dr. Ana Maria Bucur, medic primar medicină de familie, precizează că greața poate fi și semnul unei probleme la rinichi, nu doar al unei tulburări digestive

„Greața este un simptom, și nu un semn de boală, adică este ceva perceput subiectiv, nu se poate obiectiva. Un om care simte greață poate fi înțeles cu simpatie și empatie de cei din jur. Dar nimeni din anturajul său nu poate reproduce senzația lui de greață, din punct de vedere senzorial și cantitativ“, explică dr. Ana Maria Bucur, medic primar medicină de familie cu competență în ecografie, homeopatie și fitoterapie.

Mâncatul cu poftă, una dintre cauze

Dacă greața după masă apare episodic și nu se repetă în fiecare zi, cel mai probabil, de vină este modul în care am mâncat. Mai exact, mâncatul mai lacom, mai mult decât aveam de fapt nevoie este adesea urmat de o senzație de preaplin și greață.

Uneori nici nu e nevoie de multă mâncare, dacă masa în sine este mai sățioasă, gen aperitive de slană și afumături.

Greața după masă: intoleranță la afumături

„Chiar «tăiate» cu o țuică bună, afumăturile sunt cam indigeste pentru unele persoane. Iar greața le dă de știre să nu repete prea des sau prea curând aceste alimente grase. Ar putea fi vorba de o simplă, dar neplăcută, intoleranță la «gudroanele» ce dau gustul specific de afumat, iar unii cred că au toxiinfecție alimentară“, precizează dr. Ana Maria Bucur.

Unii oameni sunt atrași de preparatele afumate: miros bine, au gust bun, dar cum le mănâncă, se simt rău. Au regurgitații, greață, o stare de indispoziție, o silă „să nu le mai văd“ sau chiar prezintă vărsături.

Este, practic, o inofensivă intoleranță la acest tip de preparate.

Atunci când senzația de greață se repetă după fiecare masă, medicul de familie Ana Maria Bucur recomandă un consult de specialitate. Ar putea fi nevoie de anumite investigații.

„Poate persoana în cauză are o problemă cu colecistul, fierea, cum i se spune popular. Atunci o ecografie abdominală va putea evidenția o litiază biliară, o hipotonie (fiere leneșă) sau o dischinezie colecistică“, atrage atenția medicul.

Greața după masă. Microlitiaza renală, una dintre cauze

O cauză adesea omisă a apariției stării de greață după masă este o problemă la nivelul rinichilor. O microlitiază renală sau urinară, adică apariția de nisip în aparatul urinar, poate provoca, printre altele, și manifestări digestive.

O ecografie abdominală totală clarifică situația. Se recomandă, eventual, și un sumar de urină, pentru a depista compoziția nisipului eliminat.

Paraziți sau tumoră de pancreas

Paraziții intestinali pot fi o altă cauză a senzației de greață după masă. „În acest caz, apar și alte simptome: perturbarea apetitului, piele palidă, cearcăne, prurit al nasului “, completează medicul de familie.

E obligatorie evidențierea tipului de parazit, prin examenul coproparazitologic, deoarece tratamentul este diferențiat și, desigur, individualizat pe categoria de vârstă.

Există și posibile cauze mai grave ale senzației de greață, potrivit medicului de familie Ana Maria Bucur. De exemplu, persoana în cauză ar putea avea o compresiune mecanică pe stomac și colecist, iar la ecografie se observă un chist hidatic hepatic sau de cap de pancreas ori o tumoră localizată în epigastru (zona abdomenului central de sub coaste). Analizele în această situație sunt mai complexe și medicul le va recomanda diferențiat.

În cazul unei posibile hernii hiatale, odată cu alimentele îmbibate în sucul gastric acid ce se întorc spre esofagul terminal, apare și senzația de greață.

Tratamentul este mai complex, conform medicului, investigațiile sunt mai laborioase, de tip endoscopic. Totuși, există și o soluție cu rezultat miraculos: să bem o ceșcuță de apă în care s-a dizolvat un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu.

„E de preferat să cumpărați bicarbonatul de sodiu din farmacie, să-l evitați pe cel așa-zis alimentar, din market. După ce faceți comparația la dizolvare veți înțelege de ce“, atenționează dr. Ana Maria Bucur.

O urgență medicală

Medicamentele antivomitive cărora li se face reclamă la TV sunt accesibile publicului, însă e mai bine să urmăm sfatul medicului decât să luăm astfel de medicamente cu regularitate.

„Uneori, greața enormă mai ales însoțită de vărsături și transpirație abundentă poate reprezenta un mare semnal de alarmă. Poate fi vorba despre o presiune intracerebrală cu sau fără alte simptome oculare, de vertij, lipotimie până la pierderea controlului sfincterelor. Atunci, fără nicio tergiversare, persoana în cauză trebuie să ajungă la spital, în urgență“, semnalează medicul de familie.

Dacă starea generală nu este alterată, putem să ne autotratăm și să folosim cu încredere remediile fitoterapice, gemoterapice sau homeopatice.

„Se poate administra tinctura de rostopască, de gălbenele, poligema căi biliare, Ipeca, Chelidonium sau Nux vomica, pentru a le enumera pe cele mai frecvent folosite. Dar, bineînțeles, ideal este să căutăm cauza declanșatoare“, ne sfătuiește dr. Bucur.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare