Cârcei la picioare: cauze surprinzătoare și cele mai eficiente soluții pentru calmarea rapidă

Cârcei la picioare: cauze surprinzătoare și cele mai eficiente soluții pentru calmarea rapidă

Oricine s-a confruntat vreodată cu cârcei la picioare știe cât de dureroși sunt și cât de neplăcut e când te trezesc în toiul nopții. Oricât de deranjant ar fi să te dai jos din pat, mișcarea poate fi de ajutor, deoarece mersul ajută la detensionarea mușchilor. Masajul ușor și aplicarea unei comprese calde sunt, de asemenea, soluții utile.

Vestea bună e că, în majoritatea cazurilor, cârceii nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Exercițiile fizice intense, deshidratarea sau lipsa unor electroliți pot fi printre cauze. De asemenea, persoanele care au peste 65 de ani sunt mai predispuse să se confrunte cu crampe musculare.

Există însă și unele afecțiuni cronice care pot provoca apariția cârceilor, cum ar fi diabetul zaharat, bolile tiroidiene, boala Parkinson.


„Cârceii sunt crampe musculare care apar involuntar, în special la nivelul membrelor inferioare, frecvent în timpul nopții, dar și în cursul activității fizice. Sunt foarte dureroși, pot dura de la câteva secunde la minute (în jur de 15 minute).“

– Dr. Florina Cristescu, medic primar de medicină internă la Centrul Medical ProMemoria

Medicul precizează că pot să apară cârcei și la mâini (crampa scriitorului), la nivelul mușchilor peretelui abdominal, la tălpi. Mecanismul de apariție este legat de lipsa de oxigen, de glucoză și de surplusul de acid lactic din mușchi.

De ce apar cârcei la picioare. Cauze frecvente

Cârceii pot apărea din diverse cauze și în situații diferite. Cele mai frecvente cauze ale apariției cârceilor sunt, potrivit medicului:

  • Suprasolicitarea musculară. De exemplu la sportivi, la care cârceii apar în timpul exercițiului fizic, sunt agravați de deshidratare, cu pierdere de electroliți (calciu, potasiu, magneziu), leziuni musculare. Însă și în cazul persoanelor cu o condiție fizică slabă, mușchii obosesc mai repede decât în mod normal, astfel că pot să apară cârcei și la un efort fizic minor.
  • Transpirație excesivă.
  • Deshidratare în condițiile expunerii la temperature ridicate.
  • Consumul excesiv de alcool, prin dezechilibrele electrolitice pe care le produce, poate să ducă la apariția cârceilor.
  • Unele medicamente: estrogeni conjugați, clonazepam, anumite diuretice, gabapentin, naproxen, unele statine, fluoxetină, zolpidem etc.

Citește și: Potasiul reglează tensiunea și previne atacul cerebral. Află aici în ce alimente se găsește din plin

De ce ne confruntăm noaptea cu cârcei: cauze posibile

Aproximativ 3 din 4 cazuri de cârcei au loc noaptea, în timpul somnului și trezesc persoana, potrivit Cleveland Clinic.

„Apariția nocturnă a cârceilor este legată de dezechilibre minerale și de vitamine (calciu, potasiu, magneziu, vitamine din complexul B, vitamina D) în condiții de aport insuficient de lichide, de poziții necorespunzătoare în timpul somnului (dormitul pe burtă).“

Dr. Florina Cristescu, medic primar de medicină internă

De asemenea, deficitul de hesperidină (compus asociat cu vitamina C, întâlnit în citrice necoapte), joacă un rol important în apariția crampelor nocturne.

Hesperidina este un flavonoid cu calități importante pentru organism: poate scădea tensiunea arterială, este antiinflamator și antioxidant, potrivit studiilor.

Boli care declanșează cârcei

Potrivit medicului, pacienții cu diabet zaharat (neuropatie diabetică, arteriopatia asociată  aterosclerozei), afecțiuni neurologice (afecțiuni ale  măduvei spinării, scleroză multiplă, boala Parkinson, boala Alzheimer), afecțiuni musculare, boli hepatice, insuficiență renală, afecțiuni tiroidiene, insuficiență venoasă a membrelor inferioare, intoxicația cu metale grele, pot să prezinte contracții involuntare, dureroase ale mușchilor.

Mai există o situație specifică care se poate manifesta cu cârcei: claudicația intermitentă, un simptom apărut pe fondul îngustării sau obstrucției arteriale din boala arterială periferică. Ateroscleroza este o afecțiune cardiovasculară, care poate să se manifeste la nivelul arterelor coronare (infarct miocardic), vaselor cerebrale (accident vascular cerebral), dar și periferic (ischemia membrelor inferioare).

Compresia nervilor de la nivelul coloanei vertebrale poate, de asemenea, să provoace cârcei la nivelul picioarelor. Durerea se accentuează, de regulă, în timpul mersului. Poți testa dacă aceasta este cauza astfel: mergi aplecat ușor în față, ca atunci când împingi un cărucior de cumpărături – dacă durerea se atenuează, atunci cauza este compresia nervoasă.

Ciroza (complicație gravă a unor boli de ficat) este una dintre afecțiunile severe care pot fi asociate cu cârcei la picioare. De altfel, crampele musculare dureroase sunt un simptom comun al pacienților cu ciroză și le afectează calitatea vieții. În cadrul unui studiu, din 33 de pacienți cu ciroză testați, 88% au avut cârcei la nivelul gambei mai mult de două zile într-o singură săptămână. Mecanismul exact nu este cunoscut, dar modificările patofiziologice asociate cirozei pot explica apariția cârceilor.

În condițiile în care durerile provocate de cârcei sunt intense, frecvente, pacientul are boli cronice cunoscute, ele pot să indice un dezechilibru al afecțiunii de fond și necesită consult medical de specialitate.

Medicul care consultă pacientul trebuie să-i cunoască toate afecțiunile, medicamentele pe care acesta le ia, inclusiv suplimentele nutritive, informații pe care le află la o anamneză atentă și completă și indică investigații necesare diagnosticului și tratamentului adecvat.

De ce apar cârcei în sarcină

Există, potrivit medicului, așa-ziși factori de risc care cresc susceptibilitatea pentru apariția cârceilor:

  • Sarcina: 30% dintre gravide se confruntă cu apariția cârceilor la nivelul picioarelor, mai ales în trimestrul al treilea de sarcină, iar cauzele pot fi activitatea fizică, stresul, deshidratarea.
  • Vârsta: persoanele în vârstă care pierd masă musculară, în condițiile unui efort muscular (mersul mai rapid, urcatul scărilor).
  • Sedentarismul: pierderea flexibiltății articulațiilor și mușchilor.
  • Boli cronice: diabet, Parkinson, Alzheimer.
  • Consumul unor medicamente: diuretice, statine, corticosteroizi, insulină.

Analize pentru cârcei

Cârceii pot fi inofensivi și, de cele mai multe ori, nu anunță o problemă serioasă. Totuși, pentru că ei pot fi asociați și cu afecțiuni hepatice, cardiovasculare sau renale, e bine să fie bine investigate de medic. Consultul medical, în cazul crampelor musculare e necesar în următoarele situații:

  • cârceii produc disconfort susținut, sever, sunt frecvenți;
  • apariția lor se însoțește de modificări ale tegumetului, apariția de umflături la nivelul mușchilor dureroși;
  • asocierea cu slăbiciune musculară;
  • nu au o cauză evidentă, cum ar fi exercițiul fizic susținut.

„Medicul este cel care recomandă investigații, analize de sânge. Cel mai frecvent, în condițiile în care nu există afecțiuni asociate, se recomandă efectuare dozărilor de calciu, magneziu, potasiu în sânge.”

Dr. Florina Cristescu, medic primar de medicină internă

Tratament pentru cârcei și crampe musculare

E mai ușor să previi decât să tratezi, ne spun adesea medicii. Ei bine, e valabil și în cazul cârceilor. Hidratarea corectă, încălzirea înaintea exercițiilor fizice și tratarea bolilor cronice sunt cele mai bune măsuri preventive. Dacă te confrunți însă frecvent cu crampe musculare, aparent fără motiv, e indicat să mergi la doctor pentru a descoperi cauza.

Prim ajutor în caz de cârcei

Întinderea mușchiului afectat poate fi utilă în caz de cârcei la picioare care apar în timpul efortului fizic sau chiar și în timpul somnului. Trage spre tine de vârful degetelor, astfel încât să simți cum se întinde gamba. Efectul de detensionare va fi aproape imediat FOTO: Shutterstock

Primul lucru pe care să-l faci atunci când ai crampe musculare e să masezi și să întinzi ușor mușchiul. Dacă apar la nivelul gambelor, flexează piciorul pentru a încerca să întinzi mușchiul sau mergi pe călcâie dacă durerea nu este insuportabilă.

Stretchingul, un remediu rapid pentru cârcei

Relaxează mușchiul dureros. Oprește-te din orice activitate care ar fi putut să provoace cârcelul și întinde ușor mușchiul. Poți chiar să masezi mușchiul în timpul stretchingului sau după. Dacă durerea nu s-a atenuat, poți aplica o compresă caldă pe zona dureroasă.

Medicamente pentru cârcei la picioare: ibuprofen și paracetamol

„În condițiile în care cârceii apar în repaus, este util să faceți câteva mișcări de stretching (întinderea membrelor), masaj al mușchiului afectat, ridicare și mers câțiva pași, compresă caldă sau gheață, antiinflamator (ibuprofen, paracetamol) și nu uitați să beți un pahar cu apă.”

Dr. Florina Cristescu, medic primar de medicină internă

Uneori, medicul poate prescrie un relaxant muscular, totuși tratamentul medicamentos al cârceilor depinde de afecțiunile care sunt cauza apariției lor.

Potasiu, calciu și magneziu pentru cârcei

În cazul în care durerea apare în timpul mersului sau efortului fizic (activitate fizică intensă, menținerea îndelungată a unor poziții, întinderea bruscă), activitatea trebuie sistată, se recomandă hidratare, eventual aport de minerale (calciu, magneziu, potasiu).

„Este important să avem un stil de viață activ (înotul este un sport benefic pentru echilibrul muscular), să avem o dietă cu conținut de minerale (potasiu din cartofi, banane, ardei roșu, curmale, magneziu din nuci, ciocolată neagră cu minimum 75% cacao, calciu din produse lactate), să menținem o hidratare corespunzătoare, să corectăm deficitele de vitamine și minerale din organism.”

Dr. Florina Cristescu, medic primar de medicină internă

De altfel, dr. Richard E. Allen, director medical al Institutului de Sănătate din Utah, SUA, care a publicat un raport privind crampele musculare, spune că: „Cele două lucruri care par să fie cele mai conectate cu crampele musculare sunt: nervii care transmit semnale electrice când nu trebuie și circulația proastă. Mișcarea îmbunătățește circulația și pare să calmeze și nervii”

E foarte important, însă, mai ales dacă nu ai o condiție fizică foarte bună, înainte de a practica o activitate sportivă, inclusiv înot, să faci încălzirea mușchilor prin exerciții ușoare. 

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare