De ce mă dor sânii. Cauze posibile și când e cazul să mergi la medic

De ce apar durerile de sâni și când e cazul să mergi la medic

„De ce mă dor sânii?“ Dacă ai dureri de sâni, nu ești singura. Durerea de sâni, cunoscută și sub numele de mastalgie, este frecventă și reprezintă 45%-70% din vizitele la medic legate de probleme mamare.

Vestea bună este că cele mai multe cauze ale durerilor mamare sunt benigne (necanceroase) și sunt, de obicei, legate de modificările hormonale sau de purtarea unui sutien nepotrivit.

„Durerile de sâni nu sunt ceva neobișnuit la femeile aflate la vârsta fertilă. Dimpotrivă, sunt chiar comune, afectând mai mult de jumătate dintre acestea, și nu necesită evaluare medicală sau tratament.“

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie

Durerea de sâni variază foarte mult de la o persoană la alta și se poate simți ca o durere surdă, sensibilitate, senzație de arsură, durere ascuțită sau doar o senzație de sâni grei. Pentru a afla ce cauzează durerile mamare și ce trebuie să facem în legătură cu acestea, este important să înțelegem diferitele tipuri de durere mamară.

Există două tipuri principale de dureri mamare. Primul tip este ciclic și apare odată cu modificările hormonale legate de ciclul menstrual. Al doilea tip este durerea de sâni nonciclică, apărută brusc și care nu are legătură cu perioada menstruației.

De ce mă dor sânii? Durerea ciclică

„Durerea de sâni este cunoscută sub numele de mastalgie și cel mai frecvent se asociază cu ciclul menstrual. De fapt, în special cu perioada de dinaintea menstrei (cu o săptămână înainte), fiind provocată de schimbările hormonale din organism (creșterea nivelului de prolactină). În cadrul sindromului premenstrual, durerea de sâni poate fi însoțită de balonare, crampe, oboseală, iritabilitate, insomnie, dureri de cap, apetit crescut și nevoia de a consuma alimente dulci“, adaugă dr. Andreas Vythoulkas.

În mod obișnuit, durerea implică ambii sâni, fie întregul sân, fie porțiunea exterioară superioară, în care durerea iradiază către axilă. Acest tip de durere (mastalgie ciclică) dispare, de regulă, în prima zi de menstră.

„În cazul în care durerea persistă pe parcursul mai multor săptămâni sau se agravează, sfatul este să vă adresați cât mai curând posibil unui medic senolog pentru o evaluare. Cu atât mai mult dacă durerea este însoțită de modificări precum înroșirea unei zone tegumentare bine delimitate sau identificarea prin palpare a unui nodul. Ar putea fi vorba de ceva mai grav, pentru care o diagnosticare într-un stadiu incipient să facă diferența“, recomandă medicul ginecolog.

Dureri care nu au legătură cu menstruația

Durerea de sâni nonciclică implică, de obicei, un singur sân și nu are legătură cu ciclul menstrual. Poate fi constantă sau intermitentă și nu poate fi asociată unui tipar anume. Cauza durerii mamare nonciclice este mai greu de determinat. La fel ca în cazul durerii mamare ciclice, cele mai multe cauze ale durerii nonciclice sunt benigne.

„În afara durerilor de sâni asociate menstruației, disconfortul mai poate apărea și din alte cauze, precum purtarea unui sutien nepotrivit sau dacă sânii sunt voluminoși. În acest din urmă caz, care are legătură cu mărimea sânilor, durerea este extinsă și la nivelul zonei cervicale, a umerilor și a spatelui“, explică dr. Vythoulkas.

De asemenea, durere la nivelul sânilor mai pot provoca medicamentele hormonale (inclusiv anticoncepționalele orale) și tratamentele pentru infertilitate. Și, desigur, unele traumatisme.

Cum poate fi atenuată mastalgia ciclică

În primul rând, este de preferat să ții un jurnal în care să notezi când apar durerile de sâni, pentru a te asigura că ele au legătură cu menstruația. Intensitatea durerii poate fi atenuată cu un unguent antiinflamator aplicat la nevoie pe zonele dureroase.

„Asigură-te că porți pe timpul zilei un sutien ferm, dar care să nu te strângă, iar pe timpul nopții, o bustieră lejeră. Este de folos ca în perioadele dureroase să reduci sau chiar să eviți total consumul de ciocolată, cafea și orice altă băutură pe bază de cofeină, inclusiv unele băuturi răcoritoare“, recomandă dr. Vythoulkas.

Și reducerea aportului de sare și de grăsimi poate influența pozitiv sindromul premenstrual și, implicit, durerile de sâni.

De ce mă dor sânii? Motive de îngrijorare

În cazul în care durerile de sâni sunt însoțite de alte simptome, ar trebui să mergi cât mai repede la un consult medical. Iată ce semne ar trebui să te trimită la medic:

  • roșeață, umflături sau semne de infecție în zona sânilor;
  • orice scurgere mamelonară;
  • dacă durerea de sâni nu este în mod clar asociată cu ciclul menstrual sau durează mai mult de două săptămâni;
  • dacă durerea de sân este localizată și nu se extinde la nivelul întregului sân;
  • dacă durerea de sâni continuă să se înrăutățească;
  • dacă durerea îți afectează viața și îți limitează activitățile zilnice.

Cum decurge consultul senologic

Odată ajunsă la specialistul în senologie, mai întâi vei purta o discuție cu medicul. Printre posibilele întrebări se numără: De cât timp durează durerea? Este asociată cu orice alte schimbări în stilul de viață sau în organism? Ai observat un nodul sau alte modificări la nivelul sânului? Cât de puternică este durerea? Ai antecedente familiale de cancer de sân?

Este posibil ca medicul să-ți examineze sânii pentru a observa eventuali noduli, modificări ale pielii, sensibilitate sau scurgeri mamelonare. În funcție de examenul clinic și de răspunsurile la întrebări, poate fi nevoie de investigații imagistice.

Mamografia

Dacă ai peste 40 de ani, medicul îți poate recomanda o mamografie, adică o investigație iradiantă la nivelul sânului.

Mamografia este un test nedureros în general, care durează mai puțin de 30 de minute. Radiografiile în sine durează doar câteva secunde. Însă este nevoie de timp pentru a poziționa sânul și corpul corect pentru fiecare imagine în parte. 

Dacă ai mai făcut mamografii înainte la un alt cabinet, întreabă dacă trebuie să aduci copii ale mamografiilor anterioare în ziua testarii. Este posibil ca radiologul să vrea să compare mamografiile anterioare cu filmele noi.

Ecografia mamară

Dacă ai mai puțin de 40 de ani, alăptezi sau ești gravidă, medicul îți poate recomanda o ecografie mamară. În timpul ecografiei, specialistul va aplica pe sân un gel special și va scana zona dureroasă cu o sondă cu ultrasunete.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare