Menopauza modifică creierul și crește riscul de demență dacă nu luăm măsuri din timp

Menopauza modifică creierul și crește riscul de demență dacă nu luăm măsuri din timp

Există o explicație științifică pentru manifestările cu care se confruntă multe dintre femeile la menopauză. Scăderea nivelului de estrogen poate influența atât funcționarea, cât și structura creierului. Modificările pot include o alterare a funcționării unor regiuni cerebrale responsabile cu memoria, starea de spirit, somnul și temperatura corporală.

Testele imagistice au demonstrat că femeile la menopauză prezintă un volum cerebral redus în comparație cu bărbații de aceeași vârstă și cu femeile în premenopauză. De asemenea, schimbările din creier asociate menopauzei sunt similare cu cele observate înaintea dezvoltării demenței, afectând aceleași zone cerebrale. Deși majoritatea femeilor trec prin aceste transformări fără să sufere consecințe de lungă durată asupra sănătății, aproximativ 20% dintre ele vor dezvolta demență în următorii ani, potrivit studiilor.

Estrogenul protejează neuronii


„Menopauza este o perioadă de tranziție în viața femeilor, marcată de schimbări hormonale semnificative, în special de scăderea nivelului de estrogen. Această scădere hormonală poate avea efecte profunde și asupra creierului. În primul rând, estrogenul are un efect protector asupra neuronilor, contribuind la menținerea sănătății acestora.“

– Dr. Alexandru Cristescu, medic primar neurochirurgie

Medicul precizează că declinul estrogenului poate duce la o scădere a volumului cerebral și la modificări ale conectivității neuronale, în special în regiunile implicate în funcții cognitive și emoționale, în general acele funcții complexe de activitate neuronală.

Creierul femeilor este bogat în receptori de estrogen, în special, în regiunile care controlează aspecte precum memoria, starea de spirit, somnul și temperatura corpului. Aceste funcții sunt optime atunci când nivelul de estrogen este stabil și ridicat.

Estrogenul are, de asemenea, un rol vital în protecția creierului împotriva procesului de îmbătrânire. Scăderea naturală a nivelului de estrogen în timpul menopauzei nu doar că influențează funcționarea unor regiuni cerebrale specifice, ci se crede că are efecte inclusiv asupra structurii creierului.

Simptomele menopauzei și modificările creierului

Testele imagistice indică un volum redus al creierului femeilor aflate la menopauză în comparație cu cel al bărbaților de aceeași vârstă și al femeilor în premenopauză. Aceste modificări neurologice pot fi responsabile pentru simptomele menopauzei, precum bufeurile, tulburările de dispoziție și o ușoară și, de obicei, temporară scădere a memoriei și a funcțiilor cognitive.

Potrivit neurochirurgului, simptomele menopauzei care pot indica modificări în creier includ probleme de memorie și concentrare, fluctuații ale stării de spirit și tulburări de somn. Aceste simptome pot fi legate de schimbările hormonale și neurochimice asociate cu menopauza și pot reflecta vulnerabilitatea creierului în fața stresului oxidativ și a inflamației.

Asocierea simptomelor menopauzei cu riscul de demență

„Simptomele menopauzei, precum bufeurile și tulburările de somn, au fost asociate cu un risc crescut de demență în studiile recente. Aceste simptome pot fi markeri ai unor modificări neurologice subiacente, cum ar fi inflamația cronică, stresul oxidativ și deteriorarea vaselor de sânge cerebrale, care pot contribui la patogeneza demenței. Sunt modificări interconectate și influențate reciproc, în sens negativ, cu impact prelungit asupra sănătății creierului.“

Dr. Alexandru Cristescu, medic primar neurochirurgie

Conform unui studiu recent, bufeurile au fost asociate cu o creștere a leziunilor cerebrale mici, indicând o deteriorare a sănătății creierului. Bufeurile din timpul somnului pot fi, de asemenea, un indicator precoce al riscului de boala Alzheimer, sugerând o legătură între simptomele menopauzei și sănătatea creierului.

Cu toate acestea, majoritatea funcțiilor cognitive ale femeilor se stabilizează după trecerea prin menopauză și aproximativ 80% dintre femei nu dezvoltă demență în urma acestor modificări.

În plus, există o serie de măsuri care pot îmbunătăți sănătatea și funcțiile cognitive în timpul menopauzei.

Gestionarea simptomelor menopauzei pentru sănătatea creierului

„Pentru a minimiza impactul asupra sănătății cognitive și asupra riscului de demență, este esențial să abordăm în mod eficient simptomele menopauzei. Aceasta poate presupune adoptarea unui stil de viață sănătos, care să includă exerciții fizice regulate, alimentație echilibrată și gestionarea stresului prin tehnici de relaxare si eliminarea factorilor generatori de stres. Abordarea tulburărilor de somn este esențială, de asemenea, pentru protecția cerebrală.“

Dr. Alexandru Cristescu, medic primar neurochirurgie

Medicul precizează că, în plus față de gestionarea simptomelor menopauzei, intervențiile pentru menținerea sănătății creierului pot include stimularea activității cognitive prin activități precum cititul, rezolvarea de puzzle-uri sau un proces de învățare continuu – o limbă străină, dobândirea de cunoștințe noi într-un anumit domeniu, învățarea unei noi abilități.

Exercițiile fizice regulate au, de asemenea, beneficii semnificative pentru sănătatea creierului, contribuind la îmbunătățirea fluxului sanguin cerebral și la reducerea riscului de deteriorare cognitivă. Controlul afecțiunilor medicale preexistente care influențează, de asemenea, sănătatea creierului – precum valorile tensiunii  arteriale, ale glicemiei sau ale lipidelor din sânge, este esențial în protecția neurocognitivă.

Terapia hormonală și riscul de demență

De-a lungul timpului, cercetătorii au fost îngrijorați că terapia hormonală utilizată pentru tratarea simptomelor menopauzei ar fi asociată cu un risc crescut de a dezvolta demență la femeile mai în vârstă. Dar studiile recente, inclusiv unul publicat la finalul anului 2023, care a examinat rezultatele a peste 50 de cercetări, abordează această problemă mai detaliat și sugerează o perspectivă mai complexă. Se pare că terapia hormonală începută în momentul apariției simptomelor menopauzei este asociată cu un risc redus de a dezvolta boala Alzheimer și alte tipuri de demență.

Desigur, există și studii care indică faptul că terapia hormonală nu influențează riscul de demență și de boala Alzheimer. Dar aceste tratamente sunt eficiente în tratarea bufeurilor și a transpirațiilor nocturne, precum și pentru îmbunătățirea calității vieții, toate acestea fiind factori determinanți importanți ai sănătății creierului.

„Terapia hormonală poate influența riscul de demență la femeile aflate la menopauză. Deși unele studii sugerează că terapia hormonală poate avea un efect protector asupra creierului, alte cercetări au ridicat întrebări cu privire la riscurile asociate cu utilizarea pe termen lung a hormonilor. Este important ca decizia de a începe terapia hormonală să fie luată în mod individualizat, printr-o decizie medicală, luând în considerare istoricul medical, beneficiile și riscurile pentru fiecare pacientă în parte.“

Dr. Alexandru Cristescu, medic primar neurochirurgie

Rolul dietei în prevenirea demenței la menopauză

Neurochirurgul subliniază că dieta joacă un rol crucial în menținerea sănătății creierului și în reducerea riscului de demență la femeile aflate la menopauză. Astfel, o dietă bogată în antioxidanți, acizi grași esențiali omega 3 și alți nutrienți esențiali poate proteja creierul împotriva stresului oxidativ și inflamației, reducând astfel riscul de deteriorare cognitivă.

Gestionarea simptomelor menopauzei și adoptarea unui stil de viață sănătos pot juca un rol important în menținerea sănătății creierului și reducerea riscului de demență în rândul femeilor aflate la menopauză. Este esențial să abordăm aceste aspecte dintr-o perspectivă holistică și să personalizăm intervențiile în funcție de nevoile individuale ale fiecărei paciente, recomandă medicul.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare