Totul despre colecistectomie: pregătire, efecte adverse și regim alimentar

Tratamentul de preferat pentru pietre la fiere: colecistectomie laparoscopică

Colecistectomie înseamnă procedura chirurgicală ce presupune extirparea vezicii biliare. În termeni populari i se mai spune operație de colecist sau operație de fiere și poate fi realizată atât prin chirurgie deschisă, cât și prin intervenție laparoscopică, cea din urmă fiind cea mai practicată tehnică. Este indicată în special ca metodă de tratament pentru litiaza biliară.

Vezica biliară sau colecistul este un organ de mici dimensiuni, situat în partea dreaptă a abdomenului. Sarcina sa este de a stoca și elibera bila, o substanță produsă de ficat necesară digestiei.

Principala metodă de tratament pentru litiaza biliară

În caz de pietre la fiere care provoacă dureri greu suportabile sau care presupun un risc crescut de complicații, principala metodă de tratament este colecistectomia FOTO: Shutterstock

Cel mai frecvent, vezica biliară este afectată de un nivel crescut de colesterol sau bilirubină (un pigment hepatic) în bilă. Această problemă poate cauza:

  • calculi în interiorul vezicii biliare (litiază biliară),
  • inflamație acută sau cronică cauzată de calculii biliari,
  • calculi în căile biliare.

Dacă simptomele devin prea supărătoare, medicul poate recomanda îndepărtarea vezicii biliare prin colecistectomie deschisă sau laparoscopică.

„Indiferent de tehnica pentru care optați, dacă suferiți de litiază biliară, recomandarea este pentru intervenție chirurgicală, efectuată la timp, înainte de apariția complicațiilor. Studiile au dovedit că, mai devreme sau mai târziu, litiaza biliară se complică. Unele dintre aceste complicații, cum ar fi colecistita acută, icterul mecanic sau pancreatita acută, pot avea consecințe severe pe termen scurt și lung.“

Dr. Alexandru Velici, medic specialist chirurgie generală

Cum te pregătești pentru colecistectomie

Înainte de colecistectomie, chirurgul poate face următoarele recomandări:

  • Nu mânca nimic în seara dinaintea operației. Poți bea o gură de apă dacă e necesar să iei medicamente, dar trebuie să eviți să mănânci și să bei cu cel puțin opt ore înainte de colecistectomie;
  • Întrerupe administrarea anumitor medicamente sau suplimente. E important să-ți informezi medicul în legătură cu toate medicamentele și suplimentele pe care le iei pentru că e posibil ca unele dintre tratamente să crească riscul sângerării intraoperatorii.

„Se poate realiza colecistectomie pe cale deschisă sau pe cale laparoscopică. Este una dintre cele mai frecvente operații și, la momentul actual, standardul de aur este efectuarea colecistectomiei pe cale laparoscopică.“

Dr. Alexandru Velici, medic specialist chirurg

Operație de colecist efectuată laparoscopic, recuperare rapidă

În general, colecistectomia laparoscopică se efectuează prin 4 incizii: una pentru camera video, două pentru instrumente chirurgicale și una pentru un trocar (folosit pentru introducerea unui al treilea instrument sau pentru eliberarea de gaze și fluide) GRAFIC: Shutterstock

O colecistectomie laparoscopică se poate face în manieră clasică, multiport, cu 4 incizii de mici dimensiuni ce variază între 5 mm și 10 mm. Pin cele 4 incizii se introduc laparoscopul și intrumentele necesare chirurgului pentru intervenția chirurgicală.

„De asemenea, colecistectomia se efectuează și prin tehnica SILS (Single-Incision Laparoscopic Surgery). Presupune o singură incizie la nivelul ombilicului, de 30 mm, prin care sunt introduse în cavitatea abdominală toate instrumentele, inclusiv laparoscopul (un tub optic subțire de 5-10 mm conectat la o cameră video), necesare chirurgului pentru operația laparoscopică.“

Dr. Alexandru Velici, medic specialist chirurgie generală

Beneficiile comune ambelor tehnici laparoscopice sunt, potrivit chirurgului, următoarele:

  • dureri postoperatorii minime;
  • recuperare rapidă;
  • reintegrare socio-profesională precoce;
  • efect estetic ridicat;
  • risc scăzut de complicații generale, cum ar fi complicațiile cardio-pulmonare;
  • risc foarte mic de hernie incizională.

Colecistectomie laparoscopică cu o singură incizie: dezavantaje

Medicul chirurg precizează că, deși tehnica SILS folosește o singură incizie mascată în cicatricea ombilicală și efectul estetic ulterior este ușor superior tehnicii multiport, are și dezavantaje, comparativ cu tehnica laparoscopică clasică:

  • necesită intrumentar și materiale speciale, deci costul intervenției va fi mai ridicat;
  • incizia este mai lungă, aproximativ 30 mm, și studiile au arătat că există un risc mai mare de hernie incizională comparativ cu tehnica laparoscopică clasică, unde există 4 incizii, dar de dimensiuni mult mai mici.

După operație, e necesar să stai în spital o noapte în cazul oricăreia dintre intervențiile laparoscopice, sau câteva zile în cazul operației deschise.

Rezultate: nu mai apar pietre la fiere

Colecistectomia poate atenua durerea și disconfortul cauzate de litiaza biliară. Tratamentele conservatoare, cum ar fi modificările dietei, de obicei, nu pot stopa recidivarea calculilor biliari. Colecistectomia poate să prevină reapariția calculilor, în cele mai multe cazuri.  

Majoritatea celor operați nu au probleme digestive după colecistectomie. Vezica biliară nu este esențială pentru o digestie sănătoasă.

Revenirea la activitățile normale după o colecistectomie depinde de procedura folosită și de starea generală de sănătate. Persoanele care au fost operate prin colecistectomie laparoscopică se pot reîntoarce la muncă după câteva zile de la intervenție.

Pacienții care trec printr-o colecistectomie deschisă pot avea nevoie de o săptămână sau mai mult de repaus înainte de a reveni la locul de muncă.

Posibile efecte secundare după o operație de fiere

Orice intervenție chirurgicală presupune potențiale complicații, inclusiv sângerări prin incizie, deplasarea materialelor chirurgicale către alte părți ale corpului, dureri sau infecție – cu sau fără febră. Este posibil să experimentezi și anumite efecte secundare digestive după un astfel de tratament radical pentru litiaza biliară, prin îndepărtarea vezicii biliare.

Dificultăți de digerare a grăsimilor

Poate dura mai mult până ce organismul se adaptează la noua sa metodă de digerare a grăsimilor. Medicamentele care ți s-au administrat în timpul intervenției chirurgicale pot provoca, de asemenea, indigestie. De obicei, aceste neplăceri nu durează mult, dar unii pacienți se confruntă cu efecte secundare pe termen mai lung, cauzate, de obicei, de scurgerea bilei în alte organe sau de calculi biliari care au rămas în căile biliare.

Diaree și flatulență

Indigestia poate provoca diaree sau flatulență, adesea înrăutățită de excesul de grăsimi sau de un aport scăzut de fibre alimentare. Scurgerea bilei în alte organe poate însemna o cantitate insuficientă de bilă în intestine pentru a digera grăsimile, ceea ce duce la apariția diareei.

Constipație

Deși îndepărtarea vezicii biliare bolnave reduce, de obicei, constipația, intervenția chirurgicală și anestezia utilizată în timpul procedurii pot duce la constipație pe termen scurt. Deshidratarea poate agrava constipația.

Leziuni intestinale

În timpul îndepărtării vezicii biliare, în cazuri foarte rare, există riscul ca medicul chirurg să lezeze intestinele. Acest lucru poate duce la crampe. Unele dureri sunt normale după orice intervenție chirurgicală, dar dacă acestea continuă după câteva zile sau se înrăutățesc, în loc să se atenueze, adresează-te medicului.

Icter sau febră

O piatră care rămâne într-una dintre căile biliare după operația de îndepărtare a vezicii biliare poate provoca dureri severe sau icter. Un blocaj complet poate provoca dezvoltarea infecției.

Regim alimentar după colecistectomie

După colecistectomie, medicul poate recomanda o dietă pe bază de lichide în primele zile. După aceea, va sugera să revii la alimentația normală încetul cu încetul.

E important să bei apă pe tot parcursul zilei. De asemenea, este o idee bună să mănânci fructe și legume proaspete, limitând alimentele foarte sărate, dulci, condimentate sau grase.

Fibrele sunt esențiale pentru o digestie bună după operație, dar e indicat ca la scurt timp de la intervenție să eviți:

  • fructele oleaginoase,
  • semințele,
  • cerealele integrale,
  • varza,
  • brocoli,
  • conopida,
  • cerealele bogate în fibre.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare