Antidepresive naturale recomandate de psihoterapeut

Cele mai eficiente antidepresive naturale

În primul rând, în caz de depresie este nevoie de psihoterapie. Însă efectul terapiei îl putem completa cu antidepresive naturale. Unele alimente bogate în nutrienți, sportul, lumina soarelui, toate ajută la menținerea stării de bine și la combaterea depresiei.

antidepresive naturale recomandate de psihoterapeut. Psihoterapeutul Lidia Stoica

Psihoterapeutul Lidia Stoica ne-a dezvăluit în interviul de mai jos care sunt cele mai simple soluții pentru a depăși stările depresive.

Psihoterapie și schimbarea stilului de viață, în primul rând

SmartLiving: Care sunt cauzele depresiei? Poate apărea și din cauza unor carențe nutriționale?

Lidia Stoica: De mai multe ori am fost întrebată, ca psiholog clinician, dacă depresia poate fi tratată prin identificarea și remedierea unor carențe nutriționale.

Depresia este o afecțiune de natură psihică. Include simptome precum tristețe, indispoziție, sentimentul de inutilitate, insomnii, lipsa speranței, a apetitului, apatie, probleme de concentrare, incapacitate de a lua decizii, gânduri suicidale. Nu trece imediat și necesită, de multe ori, tratament de specialitate.

Depresia clinică netratată afectează considerabil calitatea vieții persoanei. Ea poate deveni o problemă extrem de serioasă atunci când crește riscul de consum abuziv de alcool, de droguri, chiar și riscul de suicid.

Cauzele depresiei sunt considerate că fiind o combinație de factori. Sunt implicate cauze genetice, biologice (schimbări la nivelul neurotransmițătorilor din creier), de mediu, psihologice și sociale.

Tratamentul pentru depresie diferă de la caz la caz, în funcție de severitatea simptomelor și de tipul de depresie.

Unii pacienți remediază problema apelând la ședințe de psihoterapie potențate cu schimbări ale stilului de viață. Alții au nevoie de tratament medicamentos. În acest caz, vizita la medicul psihiatru devine necesară, pentru că este singurul care poate prescrie o medicație.

Alimentația haotică și sedentarismul duc la depresie

SmartLiving: Să vorbim despre stilul de viață. Mai exact, care sunt modificările pe care le putem face ca să combatem depresia?

Lidia Stoica: Cred că aici, când vorbim despre stilul de viață, putem identifica deficiențe nutriționale care pot afecta starea de sănătate psihică. Un stil de viață ocupat, bazat pe alimente de tip fast-food, bogate în zahăr și „asezonate“ cu băuturi carbogazoase, poate conduce ușor la obezitate, boli de inimă, diabet și depresie.

Mulți oameni lucrează încă de acasă încercând să obțină performanță profesională în condiții de stres casnic. Astfel alimentația sănătoasă și exercițiile fizice sunt primele lucruri uitate, neglijate. 

Alimentele cu Omega 3 sunt antidepresive naturale 

SmartLiving: Dați-ne câteva exemple de alimente care pot fi considerate antidepresive naturale.

Lidia Stoica: Studiile asupra psihicului au demonstrat, încă din anii ’90, că acizii grași Omega-3 influențează chimia creierului. Ei favorizează activitatea neurotransmițătorilor responsabili cu echilibrul emoțional și cu emoțiile pozitive. 

Putem preveni o deficiență de acizi grași Omega 3 introducând în alimentație:

 • pește (macroul, somonul, heringul, sardinele și anșoa sunt printre cele mai bune surse de Omega 3),
 • semințe de chia, 
 • semințe de in,
 • semințe de cânepă,
 • fasole,
 • alge marine,
 • legume cu frunze verzi (spanacul, varza de Bruxelles au cantități mai mici, dar importante).

SmartLiving: Există, într-adevăr, o legătură între carența de vitamina D și depresie?

Lidia Stoica: Vitamina D, deși este mai cunoscută că întărește oasele și dintii, este necesară pentru absorbția fosforului în sânge. Mai multe studii au demonstrat că deficiența vitaminei D era prezentă la persoanele care sufereau de atacuri de panică și depresie.

Lumina soarelui este cea mai importantă sursă de vitamina D. Alte surse de vitamina D pot fi:

 • peștele,
 • ciupercile sălbatice,
 • laptele, fie el de origine animală sau vegetală, fortificat cu vitamina D,
 • polenul,
 • spirulina.

SmartLiving: Ce alte vitamine pot fi încadrate în categoria antidepresive naturale și de unde le luăm?

Lidia Stoica: Vitaminele B, responsabile cu transformarea alimentelor în combustibil, ne permit să rămânem energizați în timpul zilei. Fiecare vitamină din complexul B oferă propriile beneficii: de la un păr sănătos la prevenirea pierderii memoriei, a durerilor de cap, migrenelor.

Alimente bogate în vitaminele B:

 • lapte,
 • brânză,
 • ouă,
 • organe (ficat, rinichi),
 • carne,
 • pește și fructe de mare,
 • legume cu frunze verzi (spanac etc.)
 • sfeclă și rădăcinoase,
 • avocado,
 • cereale integrale,
 • fasole, năut,
 • nuci și semințe,
 • germeni de grâu,
 • soia,
 • fructe (citrice, banane, pepene).

Mineralele provin din sol și, neputând fi produse în mod natural de corpul uman, sunt absorbite din pământ de către plante și furnizate oamenilor și animalelor care consumă plante.
Studiile arată că minerale precum zinc, crom și fier îi ajută în atenuarea simptomelor pe cei care suferă de anxietate, depresie, tulburări alimentare și schizofrenie.
Alimente care conțin minerale esențiale sunt: fructe proaspete, legume colorate și pâine bogată în cereale.

Similar mineralelor, nici aminoacizii nu pot fi produși natural în corpul uman. Aceștia se regăsesc în proteine, ajung în corpul uman prin alimentație și ajută creierul să funcționeze corect.

Unele deficite de aminoacizi pot face o persoană să se simtă deprimată, lentă și cu o gândire neclară. 

Surse din care putem lua aminoacizi esențiali sunt:

 • carnea,
 • fructele de mare,
 • puiul,
 • ouăle,
 • lactatele,
 • soia,
 • quinoa,
 • hrișca,
 • fasolea,
 • semințele,
 • nucile
 • polenul.

Iodul asigură buna funcționare a tiroidei

Iodul este necesar pentru funcționarea corectă a tiroidei. Tiroida este parte a sistemului endocrin si influențează fiecare funcție a corpului, cum ar fi temperatura corporală, funcțiile imune și activitatea creierului. Când tiroida funcționează deficitar pot apărea probleme precum depresia, tulburări cognitive și fibromialgie.
Printre alimentele bogate în iod se numără: algele marine uscate, cartofii, dar și fructele de merișor.

Magneziul, elixirul antistres

Magneziul este un elixir antistres. Deficitul de magneziu, mineralul care ne ajută să ne eliberăm de stres si de anxietate, poate conduce la stări de deprimare, iritare, agitație.
Alimente bogate în magneziu: avocado, alge, nuci, leguminoase (linte, fasole, năut, mazăre, soia), semințe de in, de chia și de dovleac și verdețuri cu frunze închise la culoare.

SmartLiving: În afara psihoterapiei, ce ne poate ajuta să depășim depresia?

Lidia Stoica: Tratamentul pentru depresie diferă de la pacient la pacient, în funcție de severitatea simptomelor și de tipul de depresie de care suferă. Unii pacienți apelează la ședințe de intervenție psihologică sau la schimbări ale stilului de viață, în timp ce alții au nevoie de tratament medicamentos.

Intervenția psihologică poate fi: intervenţia psihologică de bază specifică psihologului clinician, consilierea psihologică sau psihoterapia.

După ce este exclusă cauza medicală ascunsă sau mascată a depresiei, pacientul poate fi tratat prin ședințe de psihoterapie. Terapia cognitiv-comportamentală, dar și terapiile țintite pe problemă îl ajută pe acesta să învețe cum să combată și să prevină simptomele specifice depresiei.

Tratamentul medicamentos pentru depresie este bazat pe medicamente antidepresive și anxiolitice, urmărind să îmbunătățescă starea pacientului, prin stimularea secreției de noradrenalină, serotonină și dopamină. Tratamentul medicamentos este administrat doar cu prescripție medicală, cel puțin până când starea pacientului se îmbunătățește, iar simptomele dispar, însă în unele cazuri medicul poate considera necesară prelungirea tratamentului chiar și după ce manifestările depresive se atenuează sau chiar dispar.

Sprijinul familiei este esențial

Persoanele depresive au nevoie de sprijinul familiei și al celor din jur pentru a putea face față afecțiunii psihice care le consumă energia. Acestea trebuie să fie încurajate să ceară ajutor de specialitate psihologului și/sau medicului psihiatru.

Este important să beneficieze de ascultare activă atunci când au nevoie, să nu fie judecate în mod greșit, să fie susținute în administrarea tratamentului așa cum a fost recomandat de către medic.

În depresia ușoară, schimbarea stilului de viață poate elimina simptomele

Schimbarea stilului de viață, adică adoptarea unui stil de viață mai sănătos, bazat pe o alimentație corectă și pe un program de activitate fizică, este de mare ajutor în tratarea depresiei, dar și în prevenirea ei. Când depresia este ușoară, de cele mai multe ori, schimbarea stilului de viață este suficientă pentru îmbunătățirea stării pacientului.

Activitatea fizică, tehnică de stimulare a secreției de serotonină

Mișcarea este una dintre cele mai bune tehnici de stimulare a secreției de serotonină. În Marea Britanie, Institutul Național pentru Sănătate și Excelență Clinică a publicat un ghid pentru tratarea depresiei, iar una dintre strategiile pentru combaterea acestei probleme este includerea exercițiilor fizice în rutina zilnică, în locul utilizării antidepresivelor.

Alimentația echilibrată

Și dieta joacă un rol important în combaterea depresiei. Se impune o dietă pe bază de legume, fructe, produse lactate, cereale integrale și renunțarea la alimentele procesate, cele bogate în zaharuri, cofeină, care nu fac altceva decât să contribuie la apariția simptomelor depresiei sau la amplificarea lor.

Managementul stresului

Stresul poate cauza depresia, dar o și întreține. Terapia cognitiv-comportamentală, tehnici de eliberare a stresului, dar și practici precum yoga, meditație, rugăciune sau Tai chi sunt de ajutor în acest sens.

Igiena somnului

Lipsa somnului afectează în mod considerabil dispoziția și poate întreține depresia, întrucât o mare parte dintre neurotransmițătorii din creier sunt înlocuiți în timpul somnului, iar prin nesomn pot apărea dezechilibre severe în chimia creierului. În managementul somnului, tehnicile de relaxare pot avea rezultate eficiente.

Sprijinul social, comunitar

Omul este o ființă socială și, de aceea, menținerea relațiilor cu cei din jur este, de asemenea, importantă în combaterea depresiei. Izolarea accentuează simptomele specifice acestei tulburări psihice. Pacientul diagnosticat cu depresie trebuie să mențină legătura cu familia și prietenii, să participe la întâlniri de susținere reciprocă (grupuri de suport).

Creșterea încrederii în sine

Potrivit studiilor, persoanele care au stimă de sine la cote înalte reușesc să facă față mai ușor depresiei, ba chiar atitudinea lor încrezătoare le ajută să prevină această afecțiune. În cazul persoanelor diagnosticate cu depresie este necesară restructurarea cognitivă bazată pe apreciere.

Identificarea sensului vieții

Vorbim despre diferența dintre o viață plină și o viață împlinită! Prima este consumatoare de energie, a doua este forță vitală care împinge spre evoluție. Doar omul poate atribui sens existenței lui, și acesta poate fi găsit în orice ne împlinește potențialul și valoarea umană. Terapeuții, psihologii, sunt cei care au un rol determinant în sprijinul acesta.

Terapia cu animale

Programele de terapie cu animale sunt folosite în unele clinici și spitale din lume, având ca scop atenuarea simptomelor bolilor pacienților, înlăturarea stresului și anxietății, îmbunătățirea dispoziției și a capacității de a face față mai bine problemelor cu care aceștia se confruntă. 

Studii recente au arătat că motivul pentru care ne simțim bine atunci când mângâiem un câine (sau orice animal) este că această interacțiune stimulează creșterea nivelului de oxitocină (hormonul care determină contactele sociale și comportamentul matern).

SmartLiving: Există suplimente alimentare care ne ajută în lupta cu depresia?

Lidia Stoica: Suplimentele alimentare sunt considerate terapii alternative, iar în ultimul timp și-au dovedit eficiența în funcție de severitatea simptomelor și de tipul de depresie tratat, alături de yoga, de meditație, tehnici de relaxare, masaj sau acupunctură.

Suplimentele alimentare pot fi și ele folosite pentru a susține organismul în lupta cu depresia, iar medicul de medicină naturistă sau medicul curant sunt cei mai în măsură să recomande combinația de suplimente.

Pentru depresie se folosesc suplimentele pe bază de acizi grași Omega 3, vitamina B12, magneziu, turmeric, vitamina D, GABA și melatonină. 

Pastile cu precursori de serotonină

SmartLiving: Administrarea de vitamine pentru stimularea producției de serotonină ne ajută? Când sunt indicate?

Lidia Stoica: În cazurile nu foarte severe de depresie, pentru cei care vor să evite medicamentele clasice ale psihiatriei (antidepresive, anxiolitice), dar vor să obțină o activitate optimă a creierului benefică asupra stării psihice generale, suplimentele cu precursori de serotonină pot fi o alternativă eficientă.

Este cunoscut astăzi că multe dereglări psihice sunt cauzate de inflamația din creier care determină în final moartea celulelor nervoase. Această reacție inflamatorie pleacă din stomac și este cauzată de lipsa anumitor nutrienți din alimentație: magneziu, acizi omega 3, probiotice, vitamine și minerale esențiale pentru funcționarea optimă a organismului. 

Cercetări recente au arătat că suplimentele alimentare de zinc, magneziu, Omega 3 , 5-HTP (precursor al substanței fericirii, serotonina) și vitaminele B și D3 pot îmbunătăți stările afective, pot elimina anxietatea și depresia și ajută la menținerea unui tonus mental optim. Însă medicul curant sau medicul de medicină naturistă este singurul care poate recomanda formula completă și corectă de tratament.

SmartLiving: Prin ce metode naturale ne putem crește nivelul de serotonină?

Lidia Stoica: Sportul se află de departe, în topul recomandărilor pentru stimularea organismului să producă serotonină și endorfine, adică neurotransmițătorii care atenuează simptomele depresiei. Sportul nu doar îmbunătățește starea fizică, ci crește stima de sine, combate senzația de neputință, îmbunătățește concentrarea și atenția, calitatea somnului, ajută la menținerea unei greutăți optime, la perfecționarea unor calități specifice liderilor.

EXTRAINFO: Suplimentele cu vitamina D și magneziu, remediu pentru depresie și anxietate

Toți mai mulți utilizatori TikTok au început să susțină că suplimentarea cu magneziu și vitamina D poate reduce simptomele anxietății. Chiar dacă informațiile de pe rețelele de socializare trebuie tratate cu precauție, există dovezi care susțin aceste afirmații.

Un videoclip viral postat de utilizatorul @tylerjohnwesley, care a adunat peste 16,3 milioane de vizualizări, a atras atenția asupra acestui subiect. În videoclip, Tyler povestește despre conceptul „500 de miligrame de pace.” El susține că acest truc care constă în administrarea zilnică a 500 de miligrame de magneziu glicinat și 125 de micrograme (5.000 UI) de vitamina D3, l-a ajutat să facă față anxietății de-a lungul vieții. Tyler afirmă cu încredere: „Nu mai am simptome de anxietate. Timp de treizeci de ani am fost anxios. Acum nu mai sunt. Încercați și voi!”

Alți utilizatori au reacționat cu entuziasm, menționând că această abordare i-a ajutat cu adevărat să facă față anxietății. Un utilizator a comentat: „Este prima dată când ceva mă ajută cu adevărat”, iar un altul a scris: „Am început să iau magneziu și vitamina D acum câteva luni. FUNCȚIONEAZĂ!!!!” De asemenea, au apărut întrebări legate de momentul optim și doza corectă pentru administrarea acestor suplimente.  

Dr. Uma Naidoo, expert în Psihiatrie Nutrițională și Stil de Viață la Massachusetts General Hospital și autor al cărții „Calm Your Mind With Food,” a subliniat că există dovezi științifice care susțin rolul vitaminei D și magneziului în ameliorarea simptomelor de depresie și anxietate. Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi care are un rol important în absorbția calciului și în reglarea stresului la nivel cerebral. Ea acționează ca un neurosteroid și are un efect protectiv împotriva depresiei și tulburărilor de anxietate. Deficitul sau excesul de vitamina D pot influența semnificativ răspunsul la stres al organismului și poate contribui la accentuarea simptomele de depresie și anxietate.

De asemenea, magneziul, un mineral care controlează peste 300 de reacții biochimice diferite în corp, joacă un rol crucial în modularea neurotransmițătorilor care influențează starea de spirit. Deficiența de magneziu este asociată cu anxietate, oboseală, ADHD și libido scăzut. Suplimentarea cu magneziu a demonstrat că poate crește nivelul de dopamină, ameliorând astfel simptomele depresiei și anxietății. Magneziul are și alte beneficii, precum îmbunătățirea calității somnului, hidratarea și sprijinirea creșterii musculare și recuperării după exerciții fizice. Toate aceste aspecte – somnul, nutriția și activitatea fizică – sunt strâns legate de sănătatea mentală, mai ales de simptomele anxietății și depresiei.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare