Primele interacțiuni cu un lider narcisic pot fi extrem de plăcute și încurajatoare în privința relației pe care o putem avea și a modului în care vom interacționa în echipă. Acesta pare deschis și entuziast, energic și motivant, trăsături care iau o turnură negativă în scurt timp. Problema poate fi tocmai că se folosește de carismă pentru a manipula. Cert este că avem nevoie de câteva indicii pentru a repera astfel de persoane și de strategii pentru a ne îngriji de binele nostru emoțional și profesional.
Cum recunoaștem un lider narcisic
Cel mai important lucru de înțeles este cum recunoaștem un lider narcisic. Pentru acest lucru, sfatul meu este să fii mereu atent la persoanele care îți creează o impresie puternică de la început, fie ea pozitivă sau negativă, cele care mereu vorbesc despre ei și realizările lor.
Drept reper, ține cont de faptul că trăsăturile unui lider narcisic se referă la o încredere în sine excesivă, exhibiționism (îmbrăcăminte, branduri la vedere, adesea expuse ostentativ, gadgeturi de ultimă generație etc), lipsă de empatie, incapacitatea de a stabili relații sănătoase cu membrii echipei, și cel mai frecvent apelează la manipulare, presiune și critică.
Strategiile de adaptare în relația cu un lider narcisic se referă la a avea un grup de suport sau a apela la sprijin specializat pentru a învăța să pui limite, să vezi și să apreciezi propriile talente și abilități.
Ascultă-ți instinctul
Un lider narcisic poate fi cuceritor, carismatic și exprimă încredere în sine și îți va atrage atenția ca un magnet. Cui nu-i plac persoanele care manifestă încredere în sine? Iar narcisicul va fi cuceritor dacă asta îl ajută să obțină apreciere.
Dar, de asemenea, liderul narcisic poate fi și un lider cu un Eu gonflat și poate manifesta o încredere în sine excesivă, este arogant și plin de sine, te va irita și îți va displăcea instant. Un narcisic lasă imediat o amprentă emoțională. Antrenează-te să observi cum te simți în preajma persoanelor din jurul tău, ascultându-ți mai limpede instinctul.
Comportamente care sunt semnale de alarmă
Comportamentele narcisice se manifestă pe un continuum, cu cât sunt mai accentuate, cu atât este mai greu de gestionat relația cu un astfel de lider. Persoanele care au trăsături narcisice, dar sunt funcționale, vor fi într-o zonă mai ușor de tolerat și va fi mai ușor de gestionat relația cu ei, pentru că sunt mai deschiși la dialog.
Sunt liderii care imprimă schimbare și manifestă curaj, mereu au ceva de făcut. La capătul celălalt sunt narcisicii cu trăsături disfuncționale, toxici, în sensul că singurul lor interes este să-și atingă propriul scop, încălcând drepturile și nevoile celorlalți, nu sunt deschiși la dialog, sunt critici, manifestându-se astfel încât să te facă să te simți insuficient sau incapabil și probabil devin răzbunători atunci când nu își împlinesc propriile țeluri.
Mai există și o categorie de narcisici, cei cu tulburare narcisică, aceștia reprezentând undeva 1%-2% din populația generală. Aceștia sunt un dezastru ca lideri și produc în timp distrugeri masive.
Rolul culturii organizaționale
Cultura organizațională a unei companii este cea care joacă un rol important ca un lider narcisic aflat într-o zona disfuncțională să preia conducerea. O companie guvernată de o cultură sănătoasă, care manifestă feedback la toate nivelurile, încurajează comunicarea și este orientată spre binele angajatului nu-i va permite niciodată unui narcisic disfuncțional să devină lider. Nici măcar să fie membru al echipei dacă nu se adaptează echipei.
O companie cu un leadership ineficient, cu o cultură organizațională defectuoasă, bazată pe bârfe și competiție, care nu practică feedback și nu creează spațiu de comunicare cu angajații, va permite lejer unui narcisic să preia conducerea, pentru că narcisicul are o dorință imensă de a reuși și va exploata orice breșă în acest sens.
Demascarea comportamentului liderului narcisic
Una dintre nevoile extrem de importante ale narcisicului este să primească recunoaștere și apreciere, să aibă succes. Iar una dintre strategiile lui este să depună eforturi, să muncească, să se afirme. Aceste comportamente duc la succes și la apreciere în organizație.
Liderul narcisic este perfecționist și pune multă presiune pe el și pe ceilalți. Din acest motiv, unele organizații le apreciază implicarea și au o dificultate să intervină sau să renunțe la colaborarea cu o astfel de persoană. Profesional, liderul narcisic toxic este o forță, mereu implicat, plin de idei, dă mereu impresia că se poate, însă la capitolul relații interpersonale creează foarte multe dificultăți, distruge conceptul de colaborare.
Narcisicul este orientat spre rezolvarea problemelor lui, atingerea țelului care îl duce la succes și apreciere, fără a avea un minim interes față de persoanele cu care interacționează și nu reușește să colaboreze sau să construiască relații sănătoase.
- Citește și: Demisia tăcută, protestul modern la job. Ce înseamnă și care sunt efectele pe termen lung
Invitație la auto-reflecție
În relația cu un lider narcisic toxic ajungi să îți pui adesea întrebări în legătură cu capacitatea sau competențele tale. Liderul narcisic este cel care își asumă reușitele și dă vina exclusiv pe ceilalți atunci când apar greșeli.
Nefiind capabil să intre în contact cu propriile emoții, nu poate manifesta empatie. Dacă vreodată apelează la servicii specializate, va veni cu cerința ca persoana cu care colaborează să găsească o soluție să îi schimbe pe ceilalți, pentru ca el/ea să își atingă obiectivul. Nu poate accepta că și el/ea are o influență negativă în relațiile cu ceilalți sau are comportamente care nu sunt potrivite. Mereu e despre ceilalți în situații de eșec.
Dacă te afli într-o situație neplăcută, de a fi coordonat de un lider narcisic, e bine să știi că ai opțiuni să îți creezi o viață mai bună la birou. Voi povesti mai jos un caz cu care probabil că vei rezona dacă și tu au un șef narcisic.
Povestea Mihaelei: a învățat să-și susțină perspectiva și să pună limite
Mihaela R. are 34 de ani și era de mai bine de 3 ani la o companie unde se simțea bine, membră a unei echipe de vânzări, când managerul ei a fost promovat și un nou manager a fost recrutat pentru echipa ei. Prima impresie a fost wow, noul manager era foarte spontan, atent la detalii, orientat spre soluții, părea o persoană care inspiră și aduce un drive foarte bun.
Cu timpul, Mihaela a observat că managerul ei era foarte competitiv și punea o presiune mare pe echipă, unele urgențe erau total nejustificate, manipula echipa pentru a munci mai mult și era foarte critic. Ușor-ușor s-a stricat atmosfera în echipă, Mihaela se simțea obosită și avea impresia că nu mai corespunde cerințelor jobului.
Având un grup sănătos de prieteni și povestind în moduri repetate ceea ce i se întâmplă la muncă, prietenii i-au oglindit faptul că pare să fie o problemă la manager și nu la ea și i-au transmis articole pe această temă, iar ea a continuat documentarea. Mihaela a înțeles că are de-a face cu un lider narcisic, a identificat trăsăturile acestui tip de lider și a conștientizat și ea că nu e despre ea, ci despre disfuncționalitățile managerului ei.
Pentru a depăși emoțiile neplăcute a apelat și la un psihoterapeut care a sprijinit-o în demersul ei. Înțelegând cu ce se confruntă, a început să facă schimbări:
1. A devenit mai atentă la manipulările managerului și a început să expună faptele care defineau realitatea ei în discuțiile directe cu el. Nu îl confrunta pentru a ajunge la conflict, ci insera în discuție elementele importante pentru perspectiva ei și le susținea cu argumente relevante, astfel încât să iasă din perspectiva manipulatoare a managerului.
2. A început să documenteze mai bine acțiunile și realizările ei, contribuția ei la finalizarea sarcinilor și să aibă mereu detalii concrete privind acțiunile ei pentru a rezolva sarcinile de muncă.
Un instrument practic din această perspectivă este să prezinți situația utilizând reperele de mai jos:
– Contextul în care ți s-a cerut să rezolvi o anumită situație (ex: scăderea cifrelor de vânzări).
– Acțiunile/ comportamentele pe care le-ai întreprins pentru a rezolva sarcina în contextul de mai sus (ex: am încercat să contactez clienții existenți să înțeleg mai bine nevoile lor actuale, am identificat clienți noi, am participat la evenimente de promovare etc.).
– Rezultatele obținute ca urmare a acțiunilor tale (ex: aflând nevoile actuale am adaptat ofertele de preț la produsele de interes pentru clienți, cifrele de vânzări au mai crescut, dar nu la nivelul setat de manager și a enumerat ce alte acțiuni mai recomandă).
3. Mihaela a învățat să pună limite, adică atunci când managerul punea presiune exagerată sau identifica acțiuni urgente false, ea comunica ce și cât poate face pentru a realiza din cerința respectivă, cu argumente și soluții corecte.
4. Nu a mai continuat discuțiile atunci când managerul devenea critic și exagera, umilind echipa sau transmițând frică. Sublinia faptul că discuția e degenerat și sugera o pauză.
5. A avut o discuție cu colegii de la HR și a anunțat despre neregulile din echipa ei în relația cu managementul. A simțit că nu e singură și asta i-a dat curaj să continue cu setarea limitelor. Mai mult, a aflat că în relația cu managementul, managerul ei se purta diferit, fiind foarte cuceritor cu echipa de management.
Învață să ai grijă de tine
Un lider narcisic te poate ajuta să conștientizezi dacă nu ți-ai stabilit limite sănătoase. Faptul că ai un șef narcisic toxic poate reprezenta ocazia de a începe să lucrezi cu tine, convingerile și tiparele tale dezadaptative. Ideal ar fi să ai grijă de binele tău în general și să nu fie nevoie de un narcisic pentru a ajunge să realizezi că e nevoie să faci niște schimbări.
În cazul în care ai citit acest articol și ai realizat că îți dorești să devii manager sau ești deja manager și ai dificultăți în a colabora sau te regăsești în descrierile de mai sus, poate ar fi bine să apelezi la un specialist pentru a optimiza comportamentele tale și a dezvolta abilități noi, care să te ajute să completezi puterea de muncă și implicarea cu aspecte care duc la o viață profesională și personală de calitate.
Citește și: 4 sfaturi pentru interacțiunea cu persoanele dificile