Atunci când te hotărăști să faci psihoterapie, te întrebi, cu siguranță, cum să alegi psihoterapeutul potrivit, căruia să îi poți dezvălui cele mai inconfortabile secrete sau aspecte ale vieții tale. Și aici începe partea dificilă – sunt zeci de tipuri de psihoterapie și mii de psihoterapeuți. Cum îl alegi pe cel potrivit?
Psihologul și clientul lucrează împreună, iar o comunicare bună între cei doi este vitală pentru reușita terapiei. De altfel, odată ce competența psihologului iese din discuție, cel mai important factor de decizie ar trebui să fie legat de confortul pe care îl simți în cabinet și beneficiile pe care terapia le poate aduce.
Evaluarea preliminară: se stabilesc starea de spirit și intensitatea simptomelor
De cele mai multe ori, însă, nu ne permitem să testăm mai mulți psihoterapeuți. Și soluția care ne rămâne este evaluarea psihologică preliminară. Acest serviciu nu este disponibil peste tot, însă, acolo unde îl găsiți, folosiți-l cu încredere.
De fapt, este un fel de triaj care ajută la îndrumarea clienților spre acel demers care să răspundă cât mai bine așteptărilor și problemelor și care să faciliteze cât mai bine alianța terapeutică.
Evaluarea se face în doi pași. În cabinet sau online, se completează o serie de chestionare de auto-evaluare, care urmăresc să identifice elemente precum: starea de spirit din momentul prezent, intensitatea simptomelor de depresie, anxietate sau a altor simptome cu care se confruntă, tipul de personalitate.
Primele recomandări: se stabilește tipul de terapie
Al doilea pas constă într-o discuție, un interviu, între cel care are nevoie de terapie și psihologul clinician.
Pe baza evaluării răspunsurilor, a interpretării rezultatelor obținute cu ajutorul instrumentelor psihologice, nuanțate și aprofundate în discuția cu clientul, psihologul clinician îi comunică acestuia o înțelegere preliminară a problematicii cu care se confruntă și îi face o serie de recomandări pentru tipul de terapie de care ar beneficia în cea mai mare măsură.
În general, interviul clinic are scop psihodiagnostic, dar în evaluarea preliminară acestui scop i se adaugă și acela de a face o potrivire cât mai bună între problematică și elementele de funcționare psihică ale fiecărui client și o anumită metodă de psihoterapie.
Alegerea unui psihoterapeut poate fi dificilă. Pentru că există foarte multe tipuri de terapie, iar informațiile despre ele pot fi uneori greu de obținut, am demarat o serie de articole despre principalele tipuri de psihoterapie disponibile în România:
Psihoterapia cognitiv-comportamentală
Psihoterapia integrativă a traumei
Psihoterapia centrată pe persoană
Psihoterapia analitică sau jungiană
Psihoterapia analitic existențială
Psihoterapia dialectic-comportamentală
Psihoterapia experiențială a unificării. Ce este și cui i se potrivește
Cum să alegi psihoterapeutul potrivit în funcție de nevoi
Atunci când interpretez chestionarele, pe lângă rezultatele generale, mă uit la fiecare răspuns în parte ca să știu ce anume e relevant pentru fiecare categorie măsurată, ce trebuie urmărit în profunzime.
Spre exemplu, dacă o persoană care are nevoie de terapie își acordă o notă scăzută pe o scală care măsoară satisfacția în zona relațiilor interpersonale, în interviul clinic voi încerca să explorez acea zonă ca să înțeleg mai bine nemulțumirea, insatisfacția sa.
Un alt exemplu este acela al chestionarului care măsoară gradul de depresie sau anxietate. Dacă scorurile sunt mari, în interviu trebuie să fie identificat și felul în care se manifestă suferința psihică în acel caz: lipsa plăcerii, a motivației, dificultatea de a lua decizii sau iritabilitate și nervozitate etc.
Toate aceste elemente, puse cap la cap, mă ajută să înțeleg mai bine formele pe care le ia suferința și posibilele cauze ale acesteia și să recomand abordarea terapeutică pe care o consider ca fiind cea mai potrivită.
Lipsa conexiunii poate duce la abandonul terapiei
Principalul beneficiu este acela de stabili cât mai adecvat metoda de psihoterapie pentru fiecare client, ținând seama atât de elementele specifice funcționării sale psihice (afecte, tipare relaționale, stimă de sine, problematica cu care se confruntă), cât și de obiectivele pe care le are.
Sunt multe cazuri în care o persoană începe o formă de terapie, fără să știe ce presupune și după câteva ședințe abandonează procesul pentru că nu se conectează cu terapeutul sau cu modul de terapie. Pentru o persoană în suferință, o astfel de situație poate fi interpretată ca un eșec și o poate convinge să nu mai reia procesul.
Importanța așteptărilor corecte
Identificarea informată a tipului de terapie și a terapeutului, adecvarea lor pentru fiecare persoană în parte reprezintă un demers la fel de important ca identificarea medicului stomatolog în care ai încredere și la care mergi fără frică, deși frica de dentist există în noi la nivel inconștient.
În cadrul evaluării psihologice preliminare, cel care are nevoie de terapie află de la psihologul clinician toate informațiile de care are nevoie pentru a-și seta cât mai corect așteptările în privința procesului terapeutic și poate pune orice întrebare pentru a se lămuri cât mai bine în acest sens.
Află de aici și cum poți să mergi la psiholog pe banii statului.