Daltonism, o problemă de vedere mai frecventă la bărbați, se poate trata

Daltonismul, o problemă de vedere mai frecventă la bărbați, se poate diagnostica din copilărie. „Este evident când cei mici învață culorile”

Daltonismul este o afecțiune care ne duce cu gândul la persoanele care nu pot face distincția între roșu și verde. Asta pentru că e cea mai întâlnită formă de discromatopsie, însă există probleme de genul acesta și în cazul altor culori.

Daltonismul este mai întâlnit în cazul bărbaților, iar cauza bolii este, de obicei, genetică. Tratament curativ nu există, dar anumite lentile speciale pot corecta afecțiunea.

„Daltonismul reprezintă o anomalie a vederii care afectează percepția culorilor și se mai numește discromatopsie. Cauza este, în general, genetică și este reprezentată de deficiența uneia sau mai multor populații de celule cu conuri de la nivelul retinei oculare (celule fororeceptoare).”

– Dr. Andreea Hopincă, medic specialist oftalmolog la Spitalul de Oftalmologie Infosan

Cauze multiple

Cu toate acestea, anomalia poate fi provocată și de alți factori, potrivit medicului oftalmolog, printre care:

  • leziuni ale țesutului nervos (boala Parkinson);
  • leziuni oculare (cataracta, degenerescența maculară legată de vârstă, boli care afectează macula);
  • leziuni cerebrale sau
  • anumite substanțe chimice.

„Discromatopsiile dobândite nu apar izolat, ci în legătură cu lezarea altor funcții, scăderea acuității vizuale, tulburări de adaptare și sunt asimetrice,” adaugă dr. Andreea Hopincă.

Discromatopsiile genetice afectează simetric cei doi ochi în timp ce restul funcțiilor vizuale rămân intacte.

Daltonism. Boli care strică vederea

În cazul glaucomului, tensiunea internă a ochiului sau tensiunea intraoculară este prea mare. Tensiunea dăunează nervului optic, care transportă semnale de la ochi la creier, astfel încât să puteți vedea. Ca urmare, capacitatea de a distinge culorile se poate diminua.

Potrivit revistei Investigative Ophthalmology & Visual Science, incapacitatea persoanelor cu glaucom de a distinge albastru și galben a fost remarcată de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Degenerescența maculară și retinopatia diabetică provoacă leziuni retinei, unde se află conurile. Acest lucru poate provoca daltonism. În unele cazuri, duce la orbire.

Dacă aveți cataractă, cristalinul ochiului se schimbă treptat de la transparent la opac. În consecință, vederea culorilor se poate estompa.

Alte boli care pot afecta vederea și modul în care distingem culorile includ:

Medicamente

Anumite medicamente pot provoca de asemenea modificări ale modului în care vedem culorile. Acestea includ medicamentele antipsihotice clorpromazină și tioridazină.

Și antibioticul numit etambutol, folosit pentru tratamentul tuberculozei, poate provoca probleme cu nervii optici și dificultăți în a distinge unele culori.

Alți factori care pot duce la daltonism

Daltonismul poate fi cauzat și de alți factori. Unul dintre aceștia este îmbătrânirea. Pierderea vederii și deficiențele în perceperea culorilor pot apărea treptat odată cu înaintarea în vârstă.

În plus, substanțele chimice toxice, cum ar fi stirenul, care este prezent în unele materiale plastice, sunt legate de pierderea capacității de a distinge culorile.

Bărbații, mai afectați decât femeile

”În ceea ce privește distribuția pe sexe a bolii, sexul masculin este mai afectat decât cel feminin pentru că genele responsabile de apariția bolii sunt pe cromozomul X. Femeile au doi cromozomi X și dacă gena defectă apare pe unul din cei doi cromozomi este compensată de celălalt, pe când la bărbați, ei având un singur cromozom X, dacă gena defectă este recesivă vor face întotdeauna boala,” a precizat medicul oftalmolog Andreea Hopincă.

Un studiu din 2014, despre discromatopsii la preșcolarii din sudul Californiei, a scos la iveală că această afecțiune este cea mai răspândită la copiii albi non-hispanici și mai puțin răspândită la copiii de culoare.

Discromatopsia afectează 1 din 30.000 de oameni din întreaga lume. Dintre aceștia, până la 10% nu percep deloc culorile.

Mai multe forme de discromatopsie

În imagine se observă desenat un elefant în nuanțe de verde pe un fundal în nuanțe de roșu. Daltoniștii nu îl pot distinge FOTO: Shutterstock

Potrivit oftalmologului, există mai multe forme de discromatopsie, cea mai frecventă fiind cea în care se confundă culoarea roșie și culoarea verde (8% barbați si 0,5% femei din Europa).

Sunt însă și forme mai rare în care se confundă culoarea albastră și cea galbenă, dar și forme extrem de rare – în care nu poate fi percepută nicio culoare – acromatopsie sau cele în care persoana afectată nu poate percepe decât nuanțe de gri, mai precizează medicul.

În anumite țări discromatopsiile pot afecta eligibilitatea persoanelor pentru diferite joburi-piloți de avioane, conductori de tren, operatori de macara, cadre militare.

Daltonism, simptomele de urmărit

Cel mai frecvent simptom al daltonismului este o problemă a vederii. De exemplu, poate fi dificil să se facă distincția între roșu și verde la semafor. Culorile pot părea mai puțin strălucitoare decât înainte. Diferite nuanțe ale unei culori pot arăta la fel.

Daltonismul este adesea evident încă de la vârste fragede, când copiii învață culorile. În cazul anumitor persoane, problema rămâne nedetectată deoarece au învățat să asocieze anumite culori cu anumite obiecte.

De exemplu, ei știu că iarba este verde, așa că numesc culoarea pe care o văd verde. Dacă simptomele sunt foarte ușoare, este posibil ca o persoană să nu-și dea seama că nu vede anumite culori.

Ar trebui să vă adresați medicului oftalmolog dacă bănuiți că dumneavoastră sau copilul dumneavoastră are o problemă în distingerea culorilor. Acesta va putea confirma diagnosticul și va exclude alte probleme de sănătate mai grave.

Cum se stabilește diagnosticul de daltonism

Acesta este unul dintre testele folosite pentru a diagnostica daltonismul

”Diagnosticul se face cu testele cromatice Isihara deținute în cabinetele oftalmologice (serie de imagini ce conțin cifre), acestea fiind cele mai uzuale sau cu testele  Farnsworth Lantern și Farnsworth-Munsell 100. Sunt și cazuri în care se face și testare genetică,” mai explică Dr. Andreea Hopincă, medic specialist oftalmolog la Spitalul de Oftalmologie Infosan.

Din păcate, în prezent nu există nici un tratament pentru persoanele cu discromatopsie de cauză genetică, atrage atenția medicul oftalmolog.

Anumite lentile cu filtru special pot ajuta persoanele cu discromatopsie pe axul verde-roșu la expunerea la lumină puternică, iar anumite aplicații de mobil pot ajuta persoanele cu discromatopsie să identifice culorile.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare