Dicționar de infertilitate pentru cei care își doresc copii

Dicționar de infertilitate pentru cei care își doresc copii

Ca în orice domeniu, și în infertilitate sunt folosiți o serie întreagă de termeni medicali generali sau specifici. Astfel, aflată pentru prima dată în cabinetul specialistului, ai putea crede că uneori vorbește… într-o limbă total străină ție.

Bineînțeles că dacă vei întreba – dar chiar și fără să întrebi! – îți vor fi explicați toți termenii, fiecare în parte, pentru că și medicul dorește să înțelegi care este strategia de investigații și tratament personalizat pe care o va aborda.

Termeni medicali despre infertilitate. Mini-dicționar

Doar sunteți o echipă de-acum și aveți un obiectiv comun: obținerea unei sarcinii. Chiar dacă în cele ce urmează nu îi vom cuprinde pe toți, vă punem la dispoziție un mini-dicționar cu unii dintre cei mai folosiți termeni pe care e foarte posibil să îi auziți în cabinetul specialistului în infertilitate.

Anovulație: întreruperea succesiunii de evenimente ce duc la dezvoltarea unui folicul ovarian dominant și la eliminarea unui ovul capabil de a fi fecundat.

Azoospermie: termen medical folosit pentru absența completă a spermatozoizilor în lichidul eliminat în urma ejaculării, condiție medicală diagnosticată la 5%-10% dintre bărbații adulți infertili.

Beta-hCG: test cantitativ care măsoară cantitatea de gonadotropină corionică umană prezentă în sânge. Un test beta-hCG pozitiv înseamnă că femeia este însărcinată, iar unul negativ că nu este gravidă.

Blastocist: este stadiul în care embrionul se află în ziua 5-6 de viață.

Crioprezervare: procedură de congelare și stocare a embrionilor în azot lichid, la o temperatură de -197 de grade Celsius, în vederea unui ulterior embriotransfer.

Embriotransfer: procedură de transfer în cavitatea uterină a embrionului/embrionilor obținuți prin tehnici de fertilizare în laborator.

Estrogen: principalul hormon feminin, cu rol în ciclul menstrual și în cadrul sistemului reproducător.

FIV, o procedură de laborator

FIV: fertilizare in vitro, tehnică de reproducere umană asistată în cadrul căreia în laborator se obțin embrioni, prin fertilizarea ovocitelor mature cu spermatozoizi.

Mai multe despre FIV citiți AICI

Folicul: cavitate a ovarului în care se dezvoltă ovocitul.

Citiți mai multe despre conservarea ovocitelor AICI

FSH: hormon de stimulare foliculară, componentă importantă a funcției de reproducere a organismului, responsabil de dezvoltarea foliculilor ovarieni la femei și producerea spermei la bărbați.

GIFT: transfer intrafalopian de gameți, procedură prin care inseminarea se produce în interiorul trompelor și nu în laborator. În cadrul acesteia ovocitele și materialul seminal sunt amplasate în trompele uterine, cu ajutorul unui cateter special. Metoda se aplică femeilor care suferă de emdometrioză ori au un diagnostic de infertilitate de cauză necunoscută.

Histerosalpingografie: metodă de investigație care asociază histerografia (examenul radiologic al uterului) cu salpingografia (examenul radiologic al trompelor uterine). Cu ajutorul acesteia se poate indica cu precizie locul exact al oricărei obstrucții tubare și poate arăta, de asemenea, prezența unor nereguli de formă ale cavității uterului.

Histeroscopie: procedură minim invazivă ce constă în vizualizarea cavității uterine cu ajutorul unui dispozitiv numit histeroscop. 

Hormon luteinizant: substanță hormonală care, alături de hormonul foliculostimulant, aparține clasei de hormoni gonadotropi. La femei, hormonul luteinizant ajuns la nivel ovarian stimulează procesul de dezvoltare și maturare foliculară, participă la desfășurarea procesului de elaborare și evoluție a corpului galben, stimulează sinteza și secreția de progesteron și hormoni estrogeni.

ICSI: injectarea intracitoplasmatică a spermei. Este o intervenție microscopică prin care spermatozoidul este capturat cu o micropipetă și plasat în interiorul ovocitului printr-un orificiu practicat în membrana lui exterioară de protecție, mărind șansele de reușită a unei fertilizării in vitro.

Infertilitate secundară: diagnostic pentru un cuplu care nu mai poate procrea cu toate că, anterior, unul sau ambii parteneri au mai conceput copii.

Mai multe despre infertilitatea secundară citiți AICI – Infertilitatea secundară. Ce înseamnă și cum se tratează.

Inseminarea intrauterină, indicată și femeilor singure care vor copii cu spermă donată

IUI: inseminare intrauterină, tehnică prin care spermatozoizii sunt introduși în uter controlat, pentru a coincide cu ovulația, în vederea creșterii șanselor de fertilizare.

Mai multe despre inseminarea intrauterină citiți AICI

Oligospermie: problemă de fertilitate masculină caracterizată de o cantitate mică de spermatozoizi.

PGD: diagnostic genetic de preimplantare. Analiză care permite descoperirea anomaliilor embrionilor înainte ca aceştia să fie implantaţi în uter.

PGS: screening genetic de preimplantare. Analiză care are în vedere verificarea anomaliilor cromozomiale numerice la embrioni înainte de transferul lor în uter.

Sindrom de hiperstimulare ovariană: reacție adversă, exagerată, la tratamentul de stimulare ovariană în vederea obținerii de ovocite necesare fertilizării in vitro.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare