Un divorț este considerat o traumă, chiar și atunci când desfacerea căsătoriei are loc cu „acordul părților”. Depășirea acestui moment este cu atât mai complicată atunci când vorbim despre un divorț dificil și dureros, când suntem profund impactați emoțional de despărțire, în special când există și copii. Iată însă ce putem face pentru a ne reorganiza viața în noua ei formulă.
Așteptări, nevoi și decizia de separare
Am citit undeva că nu există o alegere mai profund personală ca aceea a omului cu care decizi să te căsătorești, în mare măsură această alegere spune lumii cine ești tu.
Există culturi în care femeile nu sunt învățate să creadă că treaba soțului este să le facă pe ele fericite, așa cum există femei care au învățat să aștepte ca împlinirea și fericirea să vină de la partener.
Presiunea timpurilor pe care le trăim acum vine cu o mulțime de dorințe și pretenții de la căsătorie, vrem totul de la partener. Ce se întamplă când dorințele și pretențiile noastre nu pot fi împlinite, cum se schimbă dinamica în cuplu? Între a fi căsătorit și a divorța există un pod, nici nu știm când am pășit prima dată pe el și începem traversarea.
Dificultățile din cuplu apar din cauza confuziilor dintre nevoile proprii și cele relaționale. În relația de cuplu fiecare investește în celălalt încredere, speranță, timp, planuri de viitor, planuri despre copii și legate de sensul împreună.
Nici o despărțire nu apare brusc, momente critice apar cu mult timp înainte de momentul final, înainte de decizia de separare. Dacă vom traversa sau nu un divorț dificil și dureros nu depinde exclusiv de noi ci și de partener.
Divorțul – traumă și implicații psihologice
Relațiile semnificative din viață sunt cele dintre copii și părinți, relațiile de cuplu și cele de prietenie. Avem nevoie să ne creăm relații bazate pe încredere și să avem așteptări sănătoase și echilibrate.
Divorțul reprezintă încheierea unui legământ de a fi împreună, încălcarea unei promisiuni, înseamnă separare, pierdere, schimbare importantă în viața tuturor celor implicați: familie, copii, prieteni apropiați.
Un divorț dificil înseamnă consecințe legale, financiare, parentale, emoționale pe termen lung, poate fi una dintre cele mai stresante experiențe din viață.
Indiferent de motivul divorțului, indiferent dacă vrei sau nu, ruperea unei relații îți întoarce lumea cu susul în jos și scoate la iveală cele mai dureroase trăiri.
Începutul unei relații aduce și speranța în viitorul împreună. Când relația se încheie apar dezamăgirea și pierderea. Divorțul te aruncă pe un teritoriu necunoscut, în care ceea ce știai și sperai pare suspendat: rutina, responsabilitățile, relația cu prietenii, cu familia, identitatea suferă transformări, pierderea emoțională este înțeleasă de creierul nostru ca un pericol.
Apare întrebarea „Cine sunt eu fără partener?”. Apar nesiguranța, incertitudinea, lipsa speranței, apar întrebările precum „Voi mai găsi pe cineva sau voi rămâne singură?”.
Uneori, această stare de incertitudine și lipsa de predictibilitate, dublate de un sentiment de disperare, sunt mai dificile decât tensiunile care existau între cei doi parteneri și care au condus la divorț.
Îngrijorări legate de divorț și viața ca femeie divorțată
A face față unui divorț este o experiență emoțională asemenătoare cu un roller coaster. Nimeni nu este pregătit să facă față furtunii emoționale, iar pentru femei îngrijorările sunt în legătura cu singurătatea, cu stigmatul social, pierderea statutului, reacțiile din partea familiei sau a apropiaților.
Femeia se poate simți uneori devalorizată, respinsă, vinovată în fața copiilor, apar temeri în legatură cu stabilitatea financiară și păstrarea locuinței.
Nu odată femeile au renunțat la această nevoie de a se separa, de a începe un nou drum în viață, din cauza acestor incertitudini și a lipsei de sprijin din partea celorlalți.
Perspectiva de a traversa un divorț dificil și dureros este uneori investită cu anxietate anticipatorie, cu temeri legate de abilitatea femeii de a se confrunta cu un astfel de eveniment.
Este util să cerem sfatul unui specialist chiar înainte de a trece prin divorț pentru a învăța să ne accesăm resursele interioare și abilitatea de rezolvare a problemelor.
Sfaturi pentru a depăși perioada divorțului
Iată câțiva pași care pot fi folositori în gestionarea acestei experiențe traumatizante provocate de un divorț dificil și dureros:
În primul rând, rămâi în contact cu trăirile și emoțiile tale, este normal să te simți tristă, supărată, furioasă, frustrată, confuză. Este normal ca aceste emoții să devină puternice. Nu le ascunde, în primul rând de tine. Ai răbdare cu tine și aceeptă ceea ce simți drept firesc și efemer. Nimic nu durează o veșnicie.
Ia o pauză de la ritmul obișnuit și fii permisivă cu tine, o perioadă poți fi mai puțin productivă, este normal să îți fie mai dificil să ai grijă de ceilalți, dă-ți timp pentru vindecare.
Cere ajutor, nu te forța să treci singură prin această perioadă încărcată emoțional, nu te teme de părerea celorlalți, fii atentă la nevoile tale. Vorbește despre sentimentele, trăirile tale.
Ia-ți timp pentru doliu sau travaliul de doliu (divorțul este o pierdere și ai nevoie de timp să întelegi ce s-a întamplat). Doliul sau jelirea sunt reacții naturale la pierdere.
Capcana emoțiilor într-un divorț
Înaintează cu pași mici, nu rămâne blocată în furie, supărare, rușine, vină. Toate vin la pachet într-un divorț dificil. Uneori, dacă avem „antrenament” în a ne simți vinovate, acest sentiment vine să ne semnaleze o decizie înțeleaptă: faptul că ne-am ales pe noi.
Dacă avem un istoric în care îi punem mereu pe ceilalți pe primul loc, în care ne temem să nu corespundem așteptărilor și nevoilor lor, atunci când vom face ceva pentru noi, ne vom simți vinovate.
Amintește-ți că există viitor, că vei trece prin doliu, și vei fi din nou deschisă la posibilități de a cunoaște oameni noi.
Foarte important este să rămâi în contact cu familia, sau cu prietenii apropiați în care ai încredere, și să ceri ajutor specializat dacă travaliul devine dificil, întrucât doliul prelungit te poate conduce la depresie.
Rolul și importanța sprijinului în această perioadă
Sprijinul familiei și al prietenilor este important în toată această perioadă, mai ales când gândurile și nesiguranța te pot îndepărta de aceștia. Acceptă ajutorul lor. A fi împreună ajută la descărcarea stresului și la echilibrare emoțională necesare într-un divorț dificil și dureros.
Petrece timp cu oameni care te susțin, te ascultă, sunt lângă tine. Îndepărtează-te de critici, învinuiri, acuze. Caută ajutor de specialitate (psihoterapeut, consilier psihologic, grup de suport). Cel mai important este să te simți în siguranță împreună cu specialistul.
Reorganizarea vieții după un divorț dificil
Să înveți să ai grijă de tine este cea mai valoroasă lecție, nu o pierde. Iată câțiva pași pentru a stabili o nouă rutină a zilelor tale și a te ajuta să rămâi ancorată în prezent și eliberată de sub presiunea emoțiilor intense sau a gândurilor negative când traversezi un divorț dificil:
- Fă-ți timp pentru activități care să-ți aducă alinare, bucurie, ieși în natură, fă sport, ascultă muzică, citește.
- Ascultă-ți corpul, învață despre nevoile tale, odihnește-te.
- Revino la unele dintre rutinele tale și la hobby-urile care îți fac plăcere (uneori, chiar dacă simți că nu ai chef de ele).
- Privește la ceea ce este important pentru tine acum și stabilește scopuri mici pentru început.
- Nu uita să îți arăți în primul rând tu compasiune în această perioadă.
Un divorț dificil este un proces, există fluctuații emoționale, comportamentale. Totul este normal. Ai nevoie de susținere emoțională, ai nevoie de timp pentru tine. Te vei mai gândi la partener, la cuplul destrămat. Vei avea tendința de a intra în altă relație, dar fii precaută, în această perioadă ești vulnerabilă.
Divorțul este un rezultat al cuplului, nu un eșec personal. Relațiile ne transformă, ne întorc spre noi înșine, ne învață cum să facem față provocărilor și fiecare nouă provocare înseamnă o resursă de putere interioară.