Cele patru tipuri de personalitate ale oamenilor fericiți și cum poți să-ți schimbi personalitatea
Oamenii cu anumite tipuri de personalitate sunt mai fericiți, potrivit unui nou studiu. Stabilitatea emoțională este principala trăsătură asociată pe tot parcursul vieții cu un grad ridicat de satisfacție, pe toate planurile.
În plus, dacă ești extravertit și agreabil, șansele să ai o viață socială fericită sunt maxime. Iar conștiinciozitatea îți asigură satisfacție profesională, potrivit unui nou studiu.
Experții bănuiau de ceva timp că satisfacția în viață depinde, în mare măsură de tipul de personalitate. Așa că au analizat, în cadrul unui nou studiu, dacă acest lucru e valabil indiferent de vârstă sau dacă se aplică doar în anumite etape ale vieții.
Cercetarea, publicată în Jurnalul de Personalitate și Psihologie Socială al Asociației Americane de Psihologie, se bazează pe modelul de personalitate Big Five (modelul celor cinci factori) pe care unii psihologi îl folosesc pentru a descrie multe dintre comportamentele umane.
Potrivit studiului, tipurile de personalitate asociate cu fericirea sunt valabile, în mod egal, în toate etapele vieții și devin mai puternice odată cu înaintarea în vârstă.
Persoanele stabile din punct de vedere emoțional, caracterizate printr-un nivel redus de nevrotism, au cel mai înalt grad de satisfacție pe tot parcursul vieții.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că satisfacția în muncă este strâns legată de conștiinciozitate, în timp ce satisfacția socială este strâns legată de cât de extravertit și simpatic, agreabil ești.
Studiul analizează date publice, colectate din 2008 până în 2019, de la 9.110 de participanți care locuiesc în Țările de Jos, cu vârste cuprinse între 16 și 95 de ani.
Cele cinci tipuri de personalitate principale
Termenul „personalitate” este folosit frecvent în limbajul de zi cu zi. Spunem despre alții fie că au o personalitate puternică, fie că sunt lipsiți de personalitate.
„După mii sau chiar zeci de mii de studii realizate în ultimele decade, s-a dezvoltat modelul celor cinci factori sau trăsături mari de personalitate“, spune psihologul Andreea Petruș în acest articol SmartLiving.ro.
Este important de precizat că niciun tip de personalitate nu poate fi caracterizat exclusiv de o singură trăstură, iar majoritatea oamenilor prezintă o combinație între mai multe dintre acestea.
- Deschidere către experiență. Cei care înregistrează scoruri mari în această zonă au tendința de a gândi creativ, au dezvoltată latura artistică, sunt curioși, chiar excentrici. Cei aflați la polul opus sunt considerați inflexibili, conservatori și rezistenți la schimbare.
- Conștiinciozitate – e o trăsătură a oamenilor motivați, perfecționiști, cu o bună capacitate de organizare. Cei care obțin un scor scăzut la testele de conștiinciozitate sunt iresponsabili, impulsivi, spontani și dezorganizați.
- Extraversiune – caracteristica persoanelor sociabile, asertive, cărora le place să fie în centrul atenției. De partea cealaltă se află persoanele distante, rezervate, retrase, sfioase și pesimiste.
- Amabilitate/agreabilitate – o trăsătură a oamenilor altruiști, cooperanți, dar și supuși și creduli. Un scor scăzut al acestei trăsături indică persoane suspicioase, pesimiste, pretențioase, manipulatoare, egoiste, intolerante, certărețe și nestatornice.
- Nevrotismul – descrie oamenii nesiguri, instabili emoțional, uneori depresivi și neajutorați. La polul opus sunt indivizii îndrăzneți, încrezători, aventuroși.
Atunci când o persoană înregistrează un scor echilibrat în privința ultimei trăsăuri – nevrotismul – e considerată a fi stabilă emoțional, iar stabilitatea emoțională e considerată a fi cheia fericirii.
Află de aici ce înseamnă să fii labil emoțional.
Legătura dintre tipurile de personalitate și fericire
„Acest studiu a fost primul care ne-a arătat că anumite trăsături de personalitate sunt asociate, în mai mare măsură cu satisfacția de-a lungul vieții“, a explicat psihologul clinician Alisa Ruby Bash, pentru Medical News Today.
Studiul examinează interacțiunea dintre două aspecte care se schimbă pe măsură ce oamenii trec prin diferite etape ale vieții: mediul în care trăiesc și tipul de personalitate.
De exemplu, o persoană extravertită ar putea fi fericită în tinerețe, pe măsură ce întâlnește oameni noi și își extinde orizonturile sociale. Mai puțin clar era, înainte de acest studiu, modul în care se simte extraversiunea odată cu înaintarea în vârstă, când e posibil să existe mai puține interacțiuni sociale.
„Dar dacă suntem extravertiți, de încredere, sociabili și depunem un efort în a ne cultiva relațiile interpersonale, oamenii vor dori să fie în preajma noastră și să ne includă mai mult în activitățile sociale și să ne aprecieze prezența“, a explicat dr. Bash.
Citește aici ce soluții propun cercetătorii pentru fericire și productivitate la job.
Cum poți obține personalitatea care îți aduce fericirea
Tipurile de personalitate sunt flexibile, deși ereditatea joacă un rol important în acest sens.
Potrivit psihologului dr. Adam Feltz, care nu a fost implicat în studiu, datele sugerează că personalitatea unui individ este relativ stabilă în copilăria timpurie, tinde să sufere schimbări semnificative în perioada adolescenței și apoi se stabilizează, din nou, la vârsta adultă. De asemenea, psihologul precizează că oamenii tind să devină mai agreabili odată cu vârsta.
„Prin îmbunătățirea abilităților organizatorice, fiind mai deschiși, mai prietenoși și mai extravertiți, ne putem crește nivelul de fericire în diferite domenii ale vieții, de-a lungul timpului“, a spus dr. Bash.
Psihologul a mai precizat că persoanele din jurul nostru vor avea tendința să ne trateze cu respect, apreciere și amabilitate dacă, la rândul nostru, vom fi pozitivi, calzi și recunoscători.
„Deși mult timp înțelegerea psihologilor a fost că cele cinci trăsături de personalitate se stabilizează în jurul vârstei de 21-24 de ani și apoi rămân neschimbate până la finalul vieții, studiile longitudinale realizate pe perioade mai extinse, de câțiva zeci de ani, indică faptul că ele se schimbă ca urmare a asimilării de noi experiențe pe tot parcursul vieții“, explică Andreea Petruș în acest material amplu despre tipurile de personalitate.
Beneficiile stabilității emoționale
Dr. Feltz menționează că există unele dovezi potrivit cărora persoanele instabile emoțional câștigă mai puțini bani de-a lungul vieții, ceea ce poate duce la un nivel mai scăzut de bunăstare subiectivă. De asemenea, instabilitatea emoțională ar putea prezice probleme de sănătate mintală la vârsta adultă și suprareactivitatea la factorii de stres.
În plus, dr. Bash a precizat că există beneficii clare ale echilibrului emoțional – lipsa dramatismului, a îngrijorării exagerate și a suferinței emoționale.
„Dacă avem capacitatea de a ne păstra calmul, de a fi previzibili atunci când apar provocări și nu ne pierdem cu firea în momentele de criză, atunci, evident, putem fi mai productivi, iar acest lucru ne influențează cariera, relațiile interpersonale și multe altele.“
5 pași să devii mai stabil emoțional
Deși stabilitatea emoțională este subiectivă și dificil de măsurat și remediat, există anumiți pași general valabili care te pot ajuta să o obții.
1. Conectează-te la propriile emoții
Pentru a deveni stabil emoțional, trebuie mai întâi să-ți permiți să-ți trăiești propriile emoții. Deși e tentant să fugi de sentimentele negative pentru a evita durerea, studiile arată că suprimarea emoțiilor are un impact negativ asupra bunăstării generale. Așadar, e important să-ți aloci timp și spațiu pentru a putea accesa emoțiile, a vorbi despre ele cu cineva de încredere sau poți scrie într-un jurnal.
Află de aici cum învățăm să ne gestionăm propriile emoții.
2. Reflectează asupra emoțiilor
După ce te conectezi la propriile emoții și îți dai voie să le simți, e important să reflectezi asupra lor și să-ți pui întrebări pentru descoperi de unde provin. În acest fel poți realiza că e nevoie să-ți schimbi tiparele de gândire.
Iată câteva exemple de întrebări pe care să ți le adresezi atunci când ai experimentat un răspuns emoțional inconfortabil:
- Ce emoție simt acum?
- Care ar putea fi cauza de bază a acestei emoții?
- Credința sau o valoare a mea este contestată?
- Îmi amintește această situație de ceva ce am mai experimentat?
- Ce pot face pentru a gestiona mai bine această emoție sau situație, dacă va apărea din nou în viitor?
Exprimarea curiozității – în locul rușinii – este o modalitate sănătoasă și constructivă de a procesa emoțiile intense și de a lucra pentru a obține o mai bună stabilitate în viitor.
3. Concentrează-te pe senzații fizice
O modalitate rapidă și ușoară de a te recalibra fizic este să efectuezi o scanare corporală. Scanarea corpului este o formă de mindfulness. Tot ce trebuie să faci e să te concentrezi asupra diferitelor părți ale corpului, pe rând, pentru a recunoaște tensiunea sau durerea pe măsură ce apar și să respiri adânc pentru a te elibera.
Respirația adâncă este, de asemenea, dovedită științific că stabilizează organismul. Când corpul experimentează senzația de „luptă sau fugi”, nivelul pH-ului sângelui crește și suntem inundați de hormoni ai stresului. Respirația profundă reduce tensiunea arterială și calmează sistemul nervos, permițându-ne să ne întoarcem într-un loc mai stabil, din punct de vedere emoțional.
4. Setează limite
Stabilirea limitelor îți poate crește semnificativ nivelul de stabilitate emoțională. Unii oameni ezită să pună limite pentru că nu vor să pară duri; cu toate acestea, instituirea unor limite cu tine și cu ceilalți reprezintă, de fapt, un act de iubire.
Citește aici cum punem limite sănătoase în relația de cuplu.
5. Cere ajutor
Unele dezechilibre emoționale sunt biologice – nu doar situaționale. În acest caz, ar trebui să soliciți ajutor specializat.
Găsește aici mai multe tipuri de psihoterapie și alege-o pe cea care ți se potrivește.