Cum apare dependența de jocuri video a copilului și cum intervenim

Cum apare dependența de jocuri video a copilului și cum intervenim eficient

Copiii de azi învață, se joacă, se distrează și socializează online, din ce în ce mai mult. La nivel mondial, copiii aleg să se joace mai degrabă jocuri video, din ce în ce mai des și pentru perioade tot mai lungi, iar accesul la acestea este mult mai facil. În acest context, se discută tot mai des, despre dependența de jocuri video la copii, agresivitate și modificări ale comportamentelor copiilor.

Dependența de jocuri video, o problemă medicală

Organizația Mondială a Sănătății în 2018, a recunoscut dependența de jocuri video ca fiind o condiție medicală și a inclus-o în Cea de-a 11 Revizuire a Clasificării Internaționale a Bolilor, definind în mod clar sindromul de gaming disorder (dependența de jocuri video).

Dependeța de jocuri video la copii presupune dezvoltarea unui tipar comportamental caracterizat prin control deficitar al timpului acordat jocurilor video și prioritizarea acestei activități în rutina zilnică a copilului, până când devine principala activitate și afectează calitatea vieții.

Ce modificări apar în comportamentul copilului cu dependență de jocuri video

Dependența de jocuri video, ca toate dependețele, este stabilită după criterii clar definite, iar diagnosticul este pus de un psiholog.

În dependența de jocuri video, apar modificări comportamentale precum izolarea socială, schimbări bruște de dispoziție, reducerea activității fizice zilnice, modificarea ritmului de somn și al celui alimentar, cu efect direct de epuizare și modificarea greutății corporale, dar și deprecierea rezultatelor școlare.

De asemenea, în cazuri mai grave, apar tulburări de vedere, auz sau afecțiuni musculo-scheletale.

Când timpul dedicat jocurilor video semnalizează o dependență

Când vorbim despre dependeța de jocuri video la copii este important aspectul legat de timp atât din punct de vedere al numărului de ore alocate jocurilor în fiecare zi, cât și ca perioada de timp în care apar și se mențin modificările comportamentale.

Copilul este urmărit pe durata a 12 luni în care timpul acordat jocurilor video depășește ca durată 2 ore pe zi.

Jocul video patologic presupune 8-12 ore pe zi petrecute în lumea virtuală și se referă la afectarea calității vieții copilului.

De ce apare dependența de jocurile video la copii

Dependența de jocurile video la copii apare în primul rând pentru că jocurile sunt concepute astfel încât să te joci cât mai mult (endless play), să primești recompense des, să ai controlul asupra lumii în care ai intrat – poți fi și poți face tot ceea ce vrei, într-un context confortabil și previzibil.

Și ca și cum nu ar fi suficient, în timpul jocului video, creierul secretă în doze mari dopamină – molecula de recompensare a creierului, iar în timp se produc modificări structurale la nivelul creierului.

În cazul jocurilor clasice, dependența apare în jocul cu un singur jucător, din dorința de a bate recordul stabilit anterior, iar în cazul jocurilor cu jucători multipli, dependența apare datorită faptului că jocurile nu par să aibă un sfârșit, iar jucătorul socializează și se poate confunda cu personajul virtual ales.

Depresia și anxietatea pot fi factori care să ducă la joaca în exces pe jocuri video.

Ce beneficii obține copilul din jocurile video

Scopul jocurilor video este să te facă să te simți bine, prin urmare orice jucător de jocuri video obține cel puțin o stare de relaxare sau de satisfacție din această activitate.

Azi, mai mult ca niciodată, jocurile video sunt o modalitate de socializare a copiilor, dar și o modalitate de cunoaștere, de experimentare, de dezvoltare cognitivă și a limbajului.

Jocurile video reprezintă un mijloc prin care anumite emoții sunt eliberate, o modalitate de a face față realității și de gestionare a stresului.

Care sunt capcanele dependenței de jocurile video

Academia Americană de Pediatrie și Asociația Americană de Psihologie au concluzionat pe baza a 400 de studii, că există o legătură semnificativă între expunerea la violența din mass-media și jocurile video, și comportamentele agresive, gândurile și emoțiile negative (furia, nevoia de răzbunare).

Jocurile video cu conținut agresiv, jucate pe termen lung, scad manifestarea emoțiilor pozitive precum compasiunea și empatia.

Psihologii recomandă să se evite jocurile video în care oamenii sunt ținte care trebuie ucise, pentru că astfel copiii învață să asocieze plăcerea și succesul cu abilitatea lor de a provoca durere și suferință altora.

Expunerea copilului în jocurile video la stimuli precum lumină și sunete puternice, activități multiple, ritm alert, recompense imediate, crează în corp o stare de hiperexcitabilitate, iar creierul este în priză pe durata jocului, ceea ce înseamnă declașarea reacției de tip luptă sau fugi.

Cu cât copilul stă mai mult într-o stare de acest fel, cu atât va avea mai multe probleme de gestionare a emoțiilor și impulsurilor, dificultăți de atenție, concentrare și urmărire a unor indicații, dificultăți în exprimarea compasiunii și un nivel scăzut al toleranței la frustrare.

În plan fiziologic crește ritmul cardiac, se modifică ritmul somn-veghe, iar toate adunate produc schimbări cognitiv-comportamentale și de afectivitate.

Cum intervenim eficient în limitarea timpului alocat jocurilor video

Trebuie să înțelegem că jocurile video în rândul copiilor sunt parte a realității și normalității noastre, prin urmare recomand să inițiați discuții despre jocuri cu copiii voștri, despre cum sunt jocurile create, despre știința din spatele jocurilor, despre participanții din joc, despre personajele alese, despre skin-uri, skill-uri și misiunile din joc.

Da, aici s-ar putea să avem cu toții nevoie de clarificări, dar acestea sunt necesare pentru a putea comunica eficient cu copilul, pentru a-i înțelege mai bine preocupările și a arăta interes în această activitate desfășurată de el.

Recomand chiar să vă jucați împreună cu copiii jocurile video preferate de ei, pentru a observa și înțelege ce le place copiilor și mai ales de ce aleg să petreacă timp în lumea virtuală.

De asemenea, ca părinți, vă recomand să discutați cu copiii despre aspectele legate de dependența de jocurile video, sedentarism, presiunea socială a prietenilor jucători, despre efectele negative ale jocurilor video precum și despre aspectele pozitive ale acestora.

Resurse pentru părinți

Nu există o rețetă clară, universal valabilă pentru toți copiii pentru a nu ajunge la dependență de jocuri video, însă pot face câteva recomandări pentru a regla timpul de joc a copiilor.

Este important să înțelegem că jocul cu moderație și ales cu atenție la conținut, poate aduce beneficii dezvoltării copilului. Copiii au voie să se joace jocuri video, însă noi, părinții, suntem responsabili de jocurile pe care le aleg și cel mai important suntem responsabili să setăm limite de timp astfel încât să nu se ajungă la dependența de jocuri video.

Setarea limitelor în jocurile video se poate face prin negociere cu copilul: atunci când impunem o restricție este important să fie înțeles motivul pentru care aplicăm restricția. La fel de important este să oferim ceva la schimb copilului: ieșim împreună în parc, alegem să facem ceva pentru el, îi oferim o alternativă de joc, sport, plimbări, film, etc.

Este benefic să ne interesăm despre jocul ales de copilul nostru și să aflăm informații despre conținutul jocului. Entertainment Software Rating Board are informații bine documentate despre jocuri, limita de vârstă și conținut.

Tehnologia ne pune la dispoziție aplicații de Control Parental pentru dispozitive Android și Iphone pe care le puteți găsi în link. Sunt utile de folosit!

Negocierea, setarea limitelor de timp și respectarea regulilor negocierii atrag după ele și consecințe ale nerespectării înțelegerii voastre. Asigurați-vă că atât voi, cât și copiii respectați înțelegerea, dar și că aplicați sancțiuni atunci când termenii negocierii voastre nu au fost respectați, fie de către părinte, fie de către copil.

Inspirat ar fi ca jocurile video ale copilului să se desfășoare în zona comună a familiei, pentru a avea o formă de contact fizic cu copilul. Este indicat să verificați activitatea online a copilului și dacă acesta respectă limitele negocierii cu voi.

Discutați despre activitatea lui online, despre jocurile video alese și despre timpul alocat acestora, inclusiv despre ce riscuri prezintă dependența de jocuri video.

Cum în această perioadă copiii s-au mutat și cu școala online, este sănătos pentru ei să îi punem să facă pauze de la ecran, cât de des este posibil (ochii dar și creierul funcționează mai bine dacă facem pauze).

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare