Totul despre virozele respiratorii. Cum se manifestă, cum vă protejați și cine riscă complicații - SmartLiving

Totul despre virozele respiratorii. Cum se manifestă, cum vă protejați și cine riscă complicații

  Există peste 200 de tipuri de virusuri care pot fi responsabile de virozele respiratorii, însă tratate corect nu ar trebui să pună probleme grave persoanelor sănătoase.

  Viroza respiratorie este o infecție produsă de un virus, ce afectează în mod frecvent tractul respirator. Infecțiile tractului respirator reprezintă principalul motiv pentru care se ajunge la medicii care lucrează în ambulator.

  Organismele internaționale văd infecțiile respiratorii ca o adevărată problemă de sănătate publică, anual fiind înregisitrate 3.9 milioane de decese la nivel global cauzate de acestea. Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că virozele respiratorii se situează în top cinci cauze de mortalitate, iar în țările aflate în curs de dezvoltare reprezintă principala cauză de mortalitate în rândul copiilor sub cinci ani. Cu toate acestea, tratate corect, virozele respiratorii pot fi ușor depășite.

  Cauzele virozelor frecvente

  Virozele respiratorii sunt produse de virusuri transmise pe cale orală, prin strănut sau prin contact direct sau indirect (obiect contaminat) cu mucoase infectate. Peste 200 de tipuri de virusuri au fost identificate ca fiind cauza declanșării virozelor respiratorii, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

  În general, în etiologia infecțiilor respiratorii sunt implicate următoarele virusuri: Mixovirusurile, Enterovirusurile (Coxsackie, Echo), Adenovirusurile, Rinovirusurile, Coronavirusurile, Reovirusurile.

  Contrar unei credințe larg răspândite, nu există dovezi științifice care să ateste că expunerea la frig sau un climat rece favorizează apariția unei viroze de tract respirator.

  Gravitatea unei infecții virale respiratorii variază foarte mult. În general, complicațiile apar la vârstele extreme – persoane vârstnice și nou-născuți sau copii mici. În cazuri severe, se poate ajunge la deces, iar acesta este produs fie în mod direct de infecție, fie survine în urma agravării unei afecțiuni preexistente (o maladie cardio-pulmonară de exemplu).

  Cum se manifestă virozele respiratorii

  Virozele respiratorii sunt în general infecții autolimitate, starea de sănătate îmbunătățindu-se în câteva zile. Semnele acestor infecții pot varia în funcție de virusul implicat.

  În majoritatea cazurilor, simptomele includ:

  • strănut,
  • obstrucție nazală,
  • rinoree,
  • durere în gât,
  • tuse,
  • stări febrile,
  • dureri de cap sau musculare
  • astenie.

  Uneori însă infecțiile se pot complica, mai ales în cazul pacienților cu vârste extreme (bătrâni sau bebeluși) sau atunci când este vorba de persoane cu imunitate compromisă. Complicațiile rezultate sunt reprezentate de: pneumonii, bronșiolite, sinuzite, meningite, encefalite.

  Din cauza imunității scăzute, la sugari și copiii mici simptomele pot fi mai acute și prelungite. Pe lângă simptomele clasice, la această grupă de vârstă, pot apărea și altele precum: stările de vomă, diareea, perturbarea somnului. La unii copii, tusea poate persista și 3-4 săptămâni, ceea ce este normal.

  În primii doi ani de viață, copiii pot avea între două și opt episoade de viroze respiratorii pe an, iar cei care merg la creșă sau grădiniță se pot îmbolnăvi și de 14 ori pe parcursul unui an, se arată într-un articol publicat de Academia Americană de Pediatrie.

  La copilul mare și la adolescent, evoluția virozelor respiratorii poate dura până la o săptămână, dar se poate prelungi la cei cu boli cronice pulmonare (astm) sau fumători. În cazul adulților sănătoși de vârstă activă, infecțiile respiratorii se manifestă sub aceleași aspecte regăsite în rândul adolescenților.

  În schimb, persoanele vârstnice sunt considerate la risc, deoarece virozele respiratorii pot evolua cu complicații greu de tratat. Adesea, infecțiile respiratorii necesită spitalizare pentru acești pacienți. Cum rata de mortalitate prin infecții respiratorii este destul de mare la această grupă de vârstă, Institutul American de Sănătate recomandă ca pacienții să fie evaluați încă de la primele semne de boală – tuse, febră, apatie.

  Diagnosticul și tratamentul virozelor respiratorii

  Infecțiile respiratorii virale sunt în general diagnosticate în baza simptomelor și a datelor epidemiologice locale. Identificarea agentului patogen este necesară în anumite cazuri, iar infecția este confirmată prin teste de laborator prin probe prelevate din nas și gât.

  Perioada de incubație variază între 1-10 zile, în funcție de virusul implicat. Cel infectat este contagios mai ales în primele zile, însă în anumite situații virusul poate rămâne activ în corp mai mult timp, putând fi transmis.

  În mod obișnuit, tratamentul virozelor respiratorii este simptomatic (adică, se tratează specific simptomele – dacă apare febra se dă antitermic etc). Antibioticele nu sunt eficiente în patologiile virale, iar folosirea antibioticelor pentru a preveni suprainfectarea bacteriană nu este recomandată.

  Ministerul Sănătății din România atrage atenția asupra pericolului dezvoltării unei rezistențe la antibiotice, dacă acestea sunt utilizate atunci când nu se impune necesitatea administrării lor. Iar răceala sau gripa sunt două exemple de infecții care nu ar trebuie tratate cu ajutorul antibioticelor, decât dacă se ajunge la suprainfecții.

  O atenționare deosebită este făcută de pediatrii în cazul administrării aspirinei la copii.

  Aspirina și alte medicamente pe bază de salicilați nu trebuie utilizate pentru tratarea virozelor respiratorii la copii deoarece pot determina apariția Sindromului Reye. Simptomele acestui sindrom includ: amețeală, greață, vărsături, stare generală de slăbiciune. Copilul poate manifesta un comportament irațional, ritmul respirației crește foarte mult, iar ficatul este mărit. Dacă boala se agravează, copilul se sufocă, are pupilele dilatate și este supus riscului de a intra în comă, atrag atenția reprezentanții Direcției de Sănătate Publică București.

  Când este necesară prezentarea într-un serviciu medical de urgență

  Persoanele fără probleme de sănătate trec ușor peste un episod de viroză respiratorie, recuperarea făcându-se în câteva zile. Copiii mici, persoanele vârstnice și cei cu imunitate compromisă au însă nevoie de un control medical atunci când manifestă semnele unei infecții a tractului respirator.

  Este nevoie de un consult medical de urgență atunci când apar următoarele manifestări:

  • În ciuda medicației, simptomele se înrăutățesc
  • Incapacitatea de a respira
  • Apariția unor stări de confuzie
  • Deshidratare

  Prevenirea virozelor respiratorii

  Pentru evitarea și răspândirea infecțiilor virale respiratorii, Ministerul Sănătății face următoarele recomandări:

  • Contactul cu persoanele bolnave trebuie evitat, iar în sezonul rece este bine ca aglomerările să fie ocolite
  • Spălarea mâinilor, mai ales după suflarea nasului, după ce ați strănutat sau ați intrat în contact cu o persoană bolnavă. Spălarea mâinilor trebuie să se facă temeinic cu apă și săpun ori de câte ori este posibil pe parcursul zilei.
  • Aerisirea încăperilor și menținerea unei temperaturi de 18 – 20 de grade
  • Evitarea folosirii în comun a paharelor, cănilor sau ustensilelor de luat masa
  • Persoanele cu viroze respiratorii trebuie izolate de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită 24 – 26 grade Celsius).
  • Copiii bolnavi nu vor merge la școli sau grădinițe pentru a evita răspândirea infecției virale.

  Îți recomandăm și

  SPUNE-ȚI POVESTEA »
  Căutare