Există mai multe cauze ale unui testosteron mărit la femei, iar simptomele pot fi pilozitate excesivă pe față, piept și abdomen, acnee, căderea părului și dereglări menstruale.
Cea mai frecventă cauză a unui exces de testosteron la femei este sindromul ovarelor polichistice. Pentru reglarea nivelului de testosteron sunt necesare schimbări ale stilului de viață și, uneori, medicamente.
Ce este testosteronul
„Testosteronul este un hormon androgen (masculin) care se produce în cantități mari și este principalul hormon androgen la bărbați, însă se produce și la femei în cantități mult mai mici.“
Dr. Emin Mammadov, medic specialist endocrinolog în cadrul Spitalului Memorial
Potrivit Clinicii Mayo, intervalul normal al nivelurilor de testosteron la femei este următorul:
Vârstă | Nivel normal de testosteron (în nanograme pe decilitru) |
10–11 ani | < 7–44 |
12–16 ani | < 7–75 |
17–18 ani | 20–75 |
19+ ani | 8–60 |
Dacă nivelul de testosteron (sau alți androgeni) crește la femei, medicul precizează că apar semne și simptome de hiperandrogenism, adică exces de androgeni, care se manifestă prin:
- pilozitate excesivă (fire negre, groase, similare cu cele pe care le observăm la bărbați) pe față, piept (mai des în jurul mameloanelor), abdomen (mai des sub buric), spate, coapse și brațe (dar nu vorbim de pilozitatea de pe gambe sau antebrațe);
- acnee facială și pe trunchi (de obicei spate superior, piept);
- căderea părului în felul în care cade la bărbați (chelie pe partea superioară a scalpului) – se numește alopecie androgenică;
- dereglări menstruale (menstruațiile pot fi rare sau deloc) și ciclu anovulator (nu se produce ovulația, respectiv, scad șansele de sarcină);
- mărirea clitorisului,
- micșorarea sânilor,
- îngroșarea vocii,
- creșterea masei musculare,
- libido scăzut,
- schimbări de dispoziție.
În cazurile mai severe, testosteronul mărit la femei poate provoca infertilitate și obezitate.
Însă, dintre cele enumerate, cele mai comune și evidente simptome ale testosteronului crescut la femei sunt acneea și creșterea excesivă a părului.
Acneea apare pe fondul producției crescute de sebum, care este stimulată de nivelurile crescute de testosteron. Cât despre părul nedorit, se poate observa că apare în locuri specifice bărbaților, adică pe linia maxilarului, pe piept, spate și abdomenul inferior.
Cauzele creșterii testosteronului la femei
„La capitolul cauze, putem menționa sindromul ovarelor polichistice – cauza întâlnită cel mai des – și mult mai rar pot fi tumori ovariene sau suprarenaliene.“
Dr. Emin Mammadov, medic specialist endocrinolog
Hirsutism
Hirsutismul este o afecțiune hormonală feminină care provoacă creșterea părului nedorit, în special pe spate, față și piept. Creșterea părului corporal depinde de genetică, dar această afecțiune este cauzată, în primul rând, de un dezechilibru al hormonilor androgeni.
Sindromul ovarelor polichistice
Sindromul ovarelor polichistice (PCOS) este o altă tulburare hormonală cauzată de un exces de hormoni androgeni la femei. Această afecțiune provoacă perturbări ale ciclului menstrual, dificultăți în obținerea unei sarcini, o creștere necontrolată a părului facial și corporal, iar pe termen lung, poate contribui la apariția unor probleme de sănătate, cum ar fi:
- infertilitate,
- avort spontan,
- diabet de tip 2,
- obezitate,
- cancer endometrial.
Hiperplazia suprarenală congenitală
Hiperplazia suprarenală congenitală este o tulburare care afectează direct glandele suprarenale și producția de hormoni din organism. În multe cazuri, boala declanșează producția excesivă de hormoni androgeni.
Simptomele frecvente ale acestei tulburări la femei includ:
- infertilitate,
- caracteristici masculine,
- apariția precoce a părului pubian,
- acnee severă.
Tumorile ovariene
Tumorile ovariene pot fi o cauză posibilă, dar rară a creșterii producției de androgeni.
De obicei, se caracterizează prin niveluri semnificativ mai mari de hormoni masculini și, ca urmare, simptome mai severe ale excesului de androgeni.
Analiza pentru testosteron mărit
Testosteronul și alți androgeni pot fi produși de ovare sau suprarenale. Pentru a identifica de unde provine excesul de androgeni, se fac analize de sânge, de preferință la începutul ciclului (zilele 3-5).
„Analizele, de obicei, se referă la testosteron total (testosteronul liber nu este bine standardizat la femei și de obicei nu se recomandă să îl măsurăm), SHBG (proteina care leagă testosteronul și de la nivelul acestei proteine depinde cât hormon activ avem), DHEAS, androstendion, 17-OH-progesteron.“
Dr. Emin Mammadov, medic specialist endocrinolog
Găsește aici o listă a analizelor uzuale recomandate femeilor în funcție de vârstă.
Metode pentru reglarea testosteronului la femei
Potrivit specialistului în endocrinologie, cea mai bună soluție pentru a menține nivelul de androgeni în limite normale este un stil de viață sănătos, cu o dietă echilibrată și activitate fizică. Obezitatea și, respectiv, insulinorezistența produc dereglările hormonale importante, cu creșterea nivelului de androgeni dereglări menstruale și infertilitate.
Medicamentele folosite pentru a trata testosteronul crescut la femei includ:
- glucocorticosteroizi: acest tratament ajută atât la normalizarea nivelurilor serice de androgeni, cât și la atenuarea simptomelor cutanate și la îmbunătățirea funcției ovulatorii;
- metformină: este, de fapt, un medicament folosit pentru tratarea diabetului de tip 2, dar poate fi de ajutor pentru producerea ovulației în cazul femeilor care se confruntă cu infertilitate din cauza sindromului ovarelor polichistice;
- spironolactonă: acesta este un medicament care blochează efectele androgenilor asupra pielii, astfel încât poate ajuta la atenuarea acneei și a excesului de păr corporal și facial. Cu toate acestea, nu e indicat femeilor care vor să obțină o sarcină sau celor deja însărcinate, din cauza riscurilor de malformații congenitale;
- contraceptive orale: contraceptivele orale s-au dovedit a fi un tratament eficient pentru blocarea testosteronului, dar această metodă de tratament nu se potrivește femeilor care își doresc să rămână însărcinate.
Potrivit cercetărilor Academiei Americane a Medicilor de Familie, contraceptivele cu doze mici de hormoni – norgestimat, gestoden și desogestrel – sunt cele mai bune alegeri. Toate aceste medicamente sunt disponibile numai pe bază de prescripție medicală.
Alimente care cresc testosteronul
Unele alimente pot stimula producția de testosteron deoarece sunt bogate în anumite vitamine sau minerale, cum ar fi vitamina D sau zincul. Următoarele alimente pot crește nivelul de testosteron la femei: somonul, uleiul de măsline, stridiile, gălbenușul de ou, ficatul, sparanghelul, crabul, homarul, fasolea și sucul de rodie.
Un studiu efectuat pe 60 de bărbați și femei (vârsta medie de 39 de ani) a demonstrat că 500 ml (puțin mai mult de 2 căni) de suc de rodie pe zi, timp de două săptămâni, a determinat o creștere mică, dar semnificativă, a nivelului de testosteron salivar atât la bărbați, cât și la femei.
Totuși, trebuie menționat că vitamina D și acizii grași omega 3 care se găsesc în somon pot, mai degrabă, să regleze nivelul de testosteron, fiind benefici și în cazul excesului, și în cazul deficitului.
Alte alimente și băuturi benefice în cazul unui testeron mărit sunt ceaiul de mentă și semințele de in.
Ceaiul de mentă a fost testat pe un grup de 42 de femei cu hirsutism, afecțiune asociată cu un nivel crescut de testosteron. Participantele au băut fie două căni de ceai de mentă, fie un placebo, de două ori pe zi, timp de 30 de zile. Femeile care au consumat ceai de mentă au înregistrat scăderi semnificative ale nivelurilor de testosteron total și liber în comparație cu femeile din grupul placebo.
Într-un alt studiu de caz al unei femei cu testosteron ridicat, 30 de grame de semințe de in pe zi, timp de patru luni, au scăzut semnificativ nivelul total și liber de testosteron.
Află de aici tot ce trebuie să știi despre problemele hormonale.