Sindromul ovarelor polichistice poate provoca infertilitate și diabet

Sindromul ovarelor polichistice poate provoca infertilitate și diabet

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) reprezintă o problemă comună de sănătate, o tulburare hormonală frecvent întâlnită la femeile aflate la vârsta reproductivă.

Femeile care suferă de sindromul ovarelor polichistice se confruntă cu dereglări ale menstruației și întâmpină dificultăți în a obține o sarcină.

Afecțiunea provoacă, de asemenea, creșterea excesivă a părului pe față și corp și, pe termen lung, poate contribui la apariția unor probleme de sănătate ca diabetul și bolile de inimă.

Pilulele contraceptive pot ajuta la reglarea dezechilibrului hormonal și la atenuarea simptomelor.

„În cazul sindromului ovarelor polichistice, ovarele produc o cantitate anormală de androgeni, hormoni sexuali masculini care sunt prezenți la femei, dar de obicei, în cantități mici. Denumirea de sindrom al ovarelor polichistice definește prezența a numeroase chisturi mici (săculeți plini cu lichid), cu dimensiuni cuprinse între 2 și 9 mm, care se formează la nivelul ovarelor. Acest dezechilibru hormonal interferează cu ovulația normală.“

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Ce este sindromul ovarelor polichistice

sindromul-ovarelor-polichistice-poate-provoca-infertilitate-si-diabet grafic ovare polichistice
Chisturile ovariene din cadrul SOP sunt, de fapt, ovule care nu ajung niciodată la maturitate GRAFIC: Shutterstock

Sindromul ovarului polichistic (SOP) este o problemă care afectează între 2,2% și 26,7% din femeile cu vârste între 15 și 44 de ani. Multe femei au ovar polichistic, dar nu știu. Un studiu a scos la iveală că până la 70% dintre femeile cu ovare polichistice nu sunt diagnosticate.

Ovarele sunt organele de reproducere care produc estrogen și progesteron – hormoni responsabili cu controlul ciclului menstrual. De asemenea, ovarele produc o cantitate mică de hormoni masculini, numiți androgeni.

Ovarele eliberează în fiecare lună câte un ovul (ovulație), pentru a fi fertilizat de spermatozoizi. Hormonul foliculostimulant (FSH) și hormonul luteinizant (LH), care sunt produse în glanda hipofiză, controlează ovulația. FSH stimulează ovarele să producă un folicul – un sac care conține un ovul – și apoi, LH declanșează eliberarea unui ovul matur.

Cele trei caracteristici principale

Sindromul ovarelor polichistice se referă la un „sindrom“ sau la un grup de simptome care afectează ovarele și ovulația. Cele trei caracteristici principale care definesc ovarele polichistice sunt:

  • chisturi ovariene,
  • nivel ridicat de hormoni masculini,
  • menstruații neregulate.

În cazul acestei afecțiuni, mai mulți săculeți plini cu lichid (chisturi) cresc în ovare. Chisturile sunt, de fapt, foliculi care conțin ovule imature. Ovulele nu se maturizează niciodată suficient pentru a declanșa ovulația.

Lipsa ovulației modifică nivelurile de estrogen, progesteron, FSH și LH. Nivelurile de progesteron sunt mai mici decât de obicei, în timp ce nivelurile de androgeni sunt mai mari decât în mod normal.

Hormonii masculini suplimentari perturbă ciclul menstrual, astfel încât femeile cu ovare polichistice au mai puține menstruații decât ar trebui. În plus, ele se pot confrunta cu păr în exces pe corp și, în același timp, cu alopecie specific masculină.

Ovare polichistice: durerile pelvine și acneea, printre simptome

Semnele și simptomele de ovar polichistic apar adesea în timpul pubertății, odată cu prima menstruație. În alte cazuri, se dezvoltă mai târziu, de exemplu, ca răspuns la creșterea semnificativă în greutate.

„Simptomele sindromului ovarelor polichistice variază, dar principale sunt:

● ciclurile menstruale neregulate (rare sau absente),
● sângerările abundente,
● durerile pelvine,
● creșterea în greutate,
● subțierea firului de păr,
● apariția unei pilozități excesive pe corp și față,
● prezența acneei,
● modificări ale dispoziției care pot ajunge până la stări depresive.“

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

De ce apare sindromul ovarelor polichistice

Cauza exactă a dezechilibrului hormonal care provoacă sindromul ovarelor polichistice nu este deocamdată pe deplin elucidată, însă excesul de insulină joacă un rol important. Aproximativ 70% din femeile cu SOP au rezistență la insulină, potrivit unui articol de specialitate.

Insulina este hormonul produs în pancreas care le permite celulelor să utilizeze zahărul, sursa primară de energie a corpului. Dacă celulele devin rezistente la acțiunea insulinei, nivelul zahărului din sânge poate crește, și corpul ar putea produce mai multă insulină.

Excesul de insulină poate crește producția de hormoni androgeni, provocând dificultăți în ovulație.

„S-a mai constatat și că în instalarea ovarelor polichistice ar putea să fie implicați factorii genetici (fiicele și surorile femeilor cu sindromul ovarelor polichistice prezintă un risc de 50% de a-l dezvolta și ele).“

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Pentru diagnostic, poate fi necesară ecografia transvaginală

Diagnosticul este pus în urma unei discuții cu medicul ginecolog despre istoricul medical și despre durerile pelvine. Ulterior, acesta realizează un consult, solicită analize de sânge (pentru a doza nivelul unor hormoni și a exclude alte cauze posibile ale tulburărilor de ciclu) și poate realiza o ecografie transvaginală pentru a observa aspectul ovarelor.

Cel mai bun tratament pentru ovare polichistice

Tratamentul inițial al sindromului ovarului polichistic se concentrează pe reglarea ciclurilor menstruale și, implicit, a ovulației. Se realizează prin terapie hormonală (cu estrogeni și progesteron), potrivit medicului ginecolog.

De asemenea, se va interveni pentru reducerea nivelului de hormoni masculini în vederea combaterii efectelor acestora.

Sindromul ovarelor polichistice: tratament pentru problemele metabolice

Infertilitatea este, potrivit medicului ginecolog, problema cea mai mare pe care acest sindrom o ridică. În cele mai multe cazuri, ovarele polichistice sunt diagnosticate în cadrul investigațiilor pentru depistarea cauzelor infertilității.

„Problemele de greutate și cele metabolice care apar în sindromul ovarului polichistic sunt tratate de obicei cu medicație și cu schimbarea stilului de viață. O scădere ponderală de numai 5%-7% în șase luni poate să reducă nivelul de testosteron (n.r. – hormon masculin) și să facă posibilă revenirea ovulației și a fertilității la mai mult de 75% dintre femeile afectate de sindromul ovarului polichistic.“

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Mai multe despre bolile care duc la infertilitate feminină și soluții de tratament, citiți aici.

Tratament chirurgical pentru ovare polichistice

Atunci când tratamentele hormonale (cu anticoncepționale) nu oferă rezultatul așteptat, se poate apela la o intervenție minim invazivă. Este vorba despre drilling-ul ovarian, o procedură laparoscopică ce constă în perforarea corticalei ovariene în vederea facilitării eliberării – la ovulație – a foliculilor maturi.

Atunci când nici tratamentele, nici drilling-ul nu funcționează, pentru obținerea unei sarcini la o pacientă diagnosticată cu sindromul ovarului polichistic se recomandă fertilizarea in vitro.

Detalii despre fertilizarea in vitro și la ce să vă așteptați în fiecare etapă, găsiți aici.

În afară de infertilitate, complicațiile sindromului ovarelor polichistice pot include:

  • steatoză hepatică nonalcoolică (ficat gras nonalcoolic) – o inflamație severă a ficatului cauzată de acumularea de grăsimi;
  • sindrom metabolic – un grup de afecțiuni, inclusiv hipertensiune arterială, glicemie crescută și niveluri anormale de colesterol sau trigliceride care cresc semnificativ riscul de boli cardiovasculare;
  • diabet de tip 2 sau prediabet;
  • apnee în somn;
  • depresie, anxietate și tulburări alimentare;
  • sângerări uterine anormale;
  • cancerul mucoasei uterine (cancer endometrial).

Sarcină cu probleme, în caz de ovare polichistice

Sindromul ovarelor polichistice întrerupe ciclul menstrual normal și îngreunează obținerea unei sarcini. Între 70% și 80% din femeile cu SOP au probleme de fertilitate, potrivit statisticilor.

Această afecțiune poate crește și riscul apariției complicațiilor sarcinii. Femeile cu ovare polichistice sunt de două ori mai predispuse la nașteri premature. De asemenea, acestea prezintă un risc mai mare de:

  • avort spontan,
  • hipertensiune arterială indusă de sarcină,
  • diabet gestațional.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare